Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465856 razy)

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1785 dnia: 30 Październik 2025, 17:17:37 »
Wróciłem do picia kawy po urlopie. Swoją drogą byłem w województwie Pomorskim, zwiedzałem Kaszuby głównie i obiady + kawę pijałem w różnych restauracjach. Swoją drogą dawno nie byłem w kawiarniach, ale zatrzymałem się na cenach około 17zł za kawę z mlekiem, tymczasem na Kaszubach płaciłem raz nawet 9zł za taką kawę, a głównie były to ceny 12-13zł. Pozytywny szok. Tak czy owak większość restauracji oferowało kawę z automatycznego ekspresu i te kawy "restauracyjne" ładnie wyglądają (np 3 warstwy czy coś), ale są to .... mleka z kawą, a nie kawy z mlekiem. Nawet jak trafiłem do pizzeri włoskiej, która miała ekspres kolbowy i wystawione opakowania z kawami włoskimi jako ozdoby lokalu, tak była to nieco lepsza kawa od "automatów", ale wciąż to mleko z kawą, a nie odwrotnie. Ogólnie zawód. Tylko zajechałem do domu i rozkoszowałem się dobrą kawą na powitanie :)

A co teraz piję? Otóż Retro Espresso. Początkowo mi nie podchodziła, szczególnie po Indonezja Rende Nao Robusta, które było wyśmienite, aktualnie nieco lepiej. Kawa nie jest jakoś specjalnie mocna, smak jest wyrazisty. W ogóle pijąc ją dzisiaj wczuwając się w jej smak miałem wrażenie, jakbym jadł bardzo gorzką czekoladę (np 90%), to jest taki smak trochę. Troszkę nie mój gust, ale ogólnie jakbym miał ją ocenić, to bym rzekł "taka se" ale w pozytywnym wydźwięku bardziej niż w negatywnym. Nie byłaby to ocena 3 w systemie szkolnym, a bardziej 3+.

Kolejne zakupy zrobione i czekam na kolejne trzy propozycje, tj: Czorna Pantera, Mjanma Htam Pha Choco oraz Samba Espresso.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1786 dnia: 30 Październik 2025, 17:18:40 »
@mr_blend, czy planujecie Winter/Nordic Trip :) ?

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1787 dnia: 31 Październik 2025, 12:25:04 »
@mr_blend, czy planujecie Winter/Nordic Trip :) ?

Hej!
Eurodrip kolejna edycja wyjdzie niestety dopiero w przyszłym roku. Założenie wewnętrzne od początku było takie, żeby nie dublować kalendarzy adwentowych. Nie będziemy sobie dokładać również roboty w trakcie okresu świątecznego, z dużym zapotrzebowaniem na paczuszki firmowe.

Jeśli skończyliśmy ostatnią edycję z początkiem sierpnia to właściwie musielibyśmy się od razu brać za kolejną i początkowo tak miało być. Życie jednak zweryfikowało plany i zwyczajnie nie starczyło czasu, m.in. Igor był w ekipie reprezentującej Polskę na Mistrzostwach Świata Baristów. Ruszymy z planowaniem nowej edycji w styczniu, powinna pojawić się w marcu i mamy nadzieję, że wtedy wejdziemy już w stałe ramy czasowe wiosna+jesień. Takie są plany a zobaczymy jak wyjdzie :)

Dzięki i pozdrawiam,
Paweł

Offline Belo

« Odpowiedź #1788 dnia: 10 Listopad 2025, 09:33:05 »
Pawle, na jak długo szacujesz dostępność Kolumbii Sweet Valley (przelew)?
Chciałbym domówić zapas i chcę się zorientować, czy mam się spieszyć.

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1789 dnia: 11 Listopad 2025, 14:28:24 »
Ok, kolejna kawka pita, tj. Samba Espresso. Mam lekki problem z tą kawą, tj. odnoszę wrażenie, że jej profil smakowy ogólnie jest dość płaski (po prostu taka charakterystyka tejże mieszanki), ale zarazem.. czuć bardzo nugat i jakiś owoc (wyczytałem, że to śliwka żółta, ale nie potrafię rozróżnić czy to to, w każdym razie owoc). Nugat wybija się znacząco, szczególnie w zapachu samej kawy czuć go bardzo, ale też po zrobieniu naparu jest mocno wyczuwalny.

Na samym początku, jak zacząłem ją pić (zostało mi w tym momencie myślę, że około 40% opakowania 250g), to smak tej kawy właśnie mocno nawiązuje do nazwy "Samba". Jest taka szalona, kolorowa. Tutaj kawa doskonale nazwana. Im dalej w las (piję ją gdzieś od tygodnia, data palenia 29.10), tym bardziej ten profil smakowy jest bardziej płaski. Też w ogóle mam problem z przepisem na nią. Próbowałem długiej ekstrakcji (~50s), jak i krótkiej (około 20s) i bardziej podchodzi mi coś po środku, tj tak książkowo około 30 sekund, może niecałe 30s nawet. Goryczka jest delikatna, ale wyczuwalna chwilę po połknięciu kawy.

Ogólnie interesująca mieszanka, ale na mój gust trochę nieokreślona, tzn wydawało mi się, że mi nie smakuje, teraz smakuje ale tak nie na 100%. Mam kłopot z oceną tej kawy, trzeba spróbować.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1790 dnia: 12 Listopad 2025, 00:30:50 »
@Belo

Hej!
Został nam ostatni worek 4/4 o wielkości 35kg. Szacuję, że powinno starczyć do końca roku - wiadomo to tylko prognoza.

@mystek
Samba ma być najdelikatniejsza z naszych kaw podstawowych, trochę bardziej złożona od Sweetie Kitty i ma pochodzić z Brazylii. Nie ma tutaj więcej wymagań :) Kolejna (dobra na start) klasyka. Jak chcesz się pobawić przepisem, to czasem w tym wypadku niewiele zdziałasz. Uzysk będzie powodować obecność większej lub mniejszej liczby owoców. Można popróbować od 1:2 aż po 45g+ uzysku w czasie ok. 30s. Pod tym względem dobre ziarno do zabawy kwasowością w espresso.

NOWOŚCI

Przede wszystkim warto wspomnieć o nowej Beczkawce. Mamy nową winnicę na pokładzie. Winnica Celtica pochodzi spod Sobótki i mamy do czynienia również z beczką po czerwonym winie. Poprzednio korzystaliśmy ze współpracy z Winnicą Silesian, tym razem jednak nie mieli nic wolnego. Z tego tytułu jest również nowa etykieta i żeby było było nadal w 100% lokalnie to zrobiła ją dziewczyna z Wałbrzycha - Ewa Balcerzak. Przygotowaliśmy już wspólnie plakat urodzinowy rok temu i chyba również tym razem kolaż cyfrowy wyszedł fajnie. Do beczki wrzuciliśmy ziarenka mytej Kolumbii Las Petunias ze świeżych zbiorów.

ESPRESSO

Papua Goroka - mieliśmy ją już zdaje się 2 razy i chyba tym razem smakuje mi najbardziej. Espresso zdecydowanie ma dużo nut ciemnej czekolady i dosyć żywą kwasowość porzeczek oraz jabłek. Na finiszu jest również wyczuwalna przyprawowość w stronę kardamonu. Ziarenka z tych trochę mocniejszych, ale wydaje mi się, że w jakiś sposób interesujących.

Kostaryka Microdota Honey - fajne karmelowo-owocowe espresso, owoce są po tej lekko kwaskowatej stronie w stronę mirabelek, jabłek i aronii. W automacie espresso traci dosłownie 50% kwasowości i pozostaje głównie delikatne, słodkie z kwasowością bardziej w tle. Testujemy nasze kawy na Jurze i oczywiście jest różnica smaku, ale tym razem jest ona na tyle duża, że muszę wspomnieć. Dla jednego będzie to zaleta a dla drugiego wada.

Beczkawka - wydaje mi się, że espresso wyszło bardzo fajnie. Zawiera 50% beczki + Nikaraguę + Brazylię. Espresso ma wyczuwalny alkohol, ale jest też przyjemnie czekoladowo-owocowe. Z mlekiem również komponuje się zaskakująco dobrze, nuty alkoholu nie są tak mocne jak w poprzednich wersjach.

PRZELEWY

Kostaryka Microdota Honey - przyjemna i zbalansowana kawa, z początku słodsza - wydawałoby się, że będzie klasyczek. Jak trochę przestygnie wychodzi dużo przyjemnej kwasowości żółtych śliwek. Jest to dobry kandydat na złożoną kawę codzienną lub na ziarenka do eksperymentów z parzeniem. Dobrze na niej czuć różnice pomiędzy metodami parzenia.

Kolumbia Pop Sky Anaerobic - można byłoby powiedzieć czarna herbata z cytrusem i brązowym cukrem. Anaerobic jest, ale washed. W środowisku beztlenowym nie pracują cukry z całych owoców a jedynie same ziarno i to co na nich pozostało po depulperze. Nie ma całych wiśni - nie ma nut alkoholowych. Jest to taka dobra i czysta myta Kolumbia z podkręconą kwasowością.

Kostaryka La Fila Red Catuai - nasz faworyt, bez dwóch zdań kompot z czerwono-purpurowych owoców. Jest ich tam bardzo dużo, są słodkie i soczyste. Pijemy z dużym smakiem i muszę powiedzieć, że tak transparentnie "słodko-owocowej" kawy to nie pamiętam. Można ściemniać osoby nie do końca związane z kawą, że to jakiś napar owocowy.

Beczkawka - tym razem nasz barrel wyszedł jako "lekki, łatwy i przyjemny". Po paleniu było mocno czuć alkohol, za kilka dni zostaje on na finiszu. Napar jest przede wszystkim czysty i owocowy, po przekłnięciu czuć nuty rodzynek w rumie. Pijalność bardzo wysoka, dużo jakości i sporo się dzieje. Nam bardzo smakuje, osoby lubiące wyrazisty charakter kaw z beczki mogą delikatnie kręcić nosem.

Pozdrawiam,
Paweł
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2025, 00:37:37 wysłana przez mr_blend »

Offline Belo

« Odpowiedź #1791 dnia: 12 Listopad 2025, 07:13:38 »
Pawle, dziękuję za odpowiedź. Wrócę po zakupy na początku grudnia.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #1792 dnia: 12 Listopad 2025, 12:32:44 »
Ci co będę pić espresso z Papua Goroka, mogą sobie obejrzeć do kawki film ;)
https://youtu.be/BeZ1_8Qz05A?si=H2EB3TDHUlAaJMLC

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1793 dnia: 12 Listopad 2025, 22:20:06 »
@mr_blend

o widzisz, człowiek cały czas się uczy :). Ogólnie kawy brazylijskie są takie powiedzmy uniwersalne smakowo? Że każdemu w miarę podejdą? Cieszy mnie to, że moje spostrzeżenia amatora pokrywają się z ekspertem w świecie kaw, bo miałem też właśnie takie, że czy dłuższa ekstrakcja, czy krótsza, to smak niewiele się zmienia. Jedynie wydawało mi się, że na dłuższej smak był bardziej płaski, ale to była niewielka różnica. Ogólnie mam wrażenie, że ciężko w tej kawie "przestrzelić" z ekstrakcją i totalny laik zrobi z tej kawy coś, co mu zasmakuje mimo wszystko. Też co do ekstrakcji (krótsza/dłuższa), to zauważyłem, że np nie pojawia się jakaś większa goryczka/kwasowość niezależnie od długości ekstrakcji. Kawa zdaje się być "ustawiona" tak, że po prostu nie da się jej spieprzyć :)

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1794 dnia: 23 Listopad 2025, 12:55:10 »
Opinia o Czornej. Już ją powoli kończę. To kawa w moim guście, smak klasyczny, lekka goryczka, czuć głównie czekoladę, nie jest zbyt mocna. Pasuje do kaw mlecznych. Szczerze mówiąc piszę ten post już chwilę i nie potrafię sklecić jakiś fajnych zdań o tej kawie. To jest taka kawa-kawa. Tak sobie wyobrażam smak kawy. Niby zwykła, ale o głębokim smaku. Ot klasyk.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #1795 dnia: 23 Listopad 2025, 19:01:58 »
Beczkawka

Panie kolego, dużo tej Beczkawki macie? Bom się obkupił na WFK i normalnie nie mam placu na kolejny zakup ;(((

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1796 dnia: 24 Listopad 2025, 16:31:06 »
Beczkawka

Panie kolego, dużo tej Beczkawki macie? Bom się obkupił na WFK i normalnie nie mam placu na kolejny zakup ;(((

Projekt beczka to "organizm żywy" i ciężko w nim cokolwiek obiecać na 100%. Na dzień dzisiejszy planujemy kontynuowanie tego przez zimę na różnych ziarnach. Jak skończy się myta Kolumbia to będzie myty Honduras. Będziemy kontynuować tyle, ile się da. Nie jest aż tak łatwo znaleźć kogoś chętnego do współpracy z okolicy. Każda kolejna edycja daje nam dużo nauki i pozwala lepsze przewidywanie czegokolwiek. Na razie z moich wstępnych planów nie sprawdziło się prawie nic (poczynając od Winnicy Silesian, która nie miała beczek), więc jestem niezwykle ostrożny w odpowiadaniu na pytania :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #1797 dnia: 24 Listopad 2025, 19:22:41 »
Bardziej chodziło mi ile kg obecnej Beczkawki jest, jak szybko muszę kupować :D

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1798 dnia: 25 Listopad 2025, 10:29:54 »
Bardziej chodziło mi ile kg obecnej Beczkawki jest, jak szybko muszę kupować :D

Kolumbii mamy na ok. 2 tygodnie - jeśli obecne, bardzo duże zainteresowanie się utrzyma. Krócej raczej nie - może ciut dłużej. Później będzie Honduras. Dokupić Kolumbii Las Petunias na chwilę obecną nie mogę, będę chciał do niej jeszcze wrócić - fajne ziarna do beczkowania.

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1799 dnia: 27 Listopad 2025, 11:10:26 »
Do końca miesiąca mamy promo na wybrane paczki w gramaturze 1000g.

Osobiście polecam przelewową Kostarykę Sonora SL28 Natural, cena do jakości w tym wypadku to absolutny killer :)

Pozdrawiam,
Paweł

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi