Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465866 razy)

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1755 dnia: 06 Sierpień 2025, 14:13:19 »
Kolumbia Campo Hermoso Honey IPA

No i namówili, do tego kilogram SweetValley i napiję się jak świnka (bo nie wiadomo, czy będzie za rok xD)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1756 dnia: 06 Sierpień 2025, 14:54:02 »
@Heniutek

IPA oznacza tu użycie chmieli wykorzystywanych do produkcji tego piwa. Chmiele C4, to zbiór czterech chmieli na literę C: Chinook, Citra, Centennial, Cascade. Wszystkie są wykorzystywane w piwowarstwie m.in. w powyższym stylu, mają cytrusowy aromat i nazywane są również "chmielami cytrusowymi".

Mossto to moszcz, czyli sok z owoców - w tym wypadku wiśni.

Pozdrawiam,
Paweł

Dzięki za info, możliwe że dodadany jest tam po prostu słód , ale nie jakieś magiczne IPA...
Cały proces nazywają jako IPA i faktycznie przypomina on poczatkowo trochę wstępne warzenie piwa.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1757 dnia: 07 Sierpień 2025, 13:29:47 »
Sweet Valley

No Panie, dobra jest, ale zupełnie inna niż poprzednie edycje, fajny, wiśniowy, ale mam wrażenie, że dużo słodszy, im napar chłodniejszy, tym bardziej przypomina winko bazalko. Tylko to dopiero pierwsze palenie na 1.15 w K6 i standardowych filtrach V60. Na dniach przetestuje 2-3 kliki w obie strony i wolniejsze filtry.

Już teraz bardzo mi smakuje. Dzięki za szybką wysyłkę.

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1758 dnia: 16 Sierpień 2025, 21:08:51 »
Kolumbia Finca Milan Sakura

Zaskakująca jest to kawa, taka kwiatowo-poziomkowa, nie mógłbym pić tego codziennie, to taka kawa okazjonalna, ale bardzo smaczna, dzięki za próbkę :D

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #1759 dnia: 26 Sierpień 2025, 18:14:13 »
Po poczytaniu forum postanowiłem zrobić zakupy w Palarni Blend. Zaznaczam, że jestem totalnym amatorem i ekspres kolbowy mam gdzieś od miesiąca popijając 1-3 kaw dziennie.

Zakupiłem Sweety Kitty oraz Świdnicką. Na pierwszy strzał zrobiłem sobie Sweety Kitty (właśnie popijam). Po pierwszym niewypale młynek musiał pójść (względem Lavazza Crema e Aroma) 3 kliki w "coarse" bo ekspres niewydolił. Po takim zmieleniu z 15,5g kawy wyszło 27,8g naparu w 26 sekund. Kawa gęsta, ale nie tak jak ta Lavazza (zaznaczę, że ta Lavazza mi nie smakuje ogólnie). W każdym razie wymieszana do 140g mleka. Efekty? I ogólnie pierwsze wrażenia:

- po otwarciu opakowania czuć już delikatny aromat "czegoś" (nie jestem dobry w rozpoznawaniu smaków i zapachów, tj w nazywaniu ich) oraz czuć tę słodkość,
- po zmieleniu czuć to wszystko x1,5,
- zawsze biorę delikatnie na usta kawę przed wymieszaniem z mlekiem z ciekawości i kawa nie wydaje się specjalnie kwaśna, oceniłbym ją tak 3-4/10, gorzka nie jest praktycznie wcale,
- po wymieszaniu z mlekiem naturalnie ta kwasowość mocno zanika do poziomu powiedzmy do 2/10. Gdyby nie było opisu na opakowaniu, że czuć w kawie marcepan, to... nie wiedziałbym, że to marcepan, bo nie umiałbym teog nazwać  :mrgreen: ale tak - zdecydowanie marcepan jest bardzo intensywny bym rzekł i ta słodkość właśnie jest "taka marcepanowa", wydaje mi się również, że czułem ciutkę tej czekolady, ale to dosłownie tylko raz poczułem jak miętosiłem kawę w ustach. Moje kubki nie są chyba tak wyczulone.

Już zmieniłem sobie młynek o 1 klik znowu w "coarse" aby uzyskać nieco więcej naparu jutro i będę próbował ponownie, natomiast dla mnie (i tutaj wchodzi GUST, nic więcej!) jest trochę za słodka na dzień dobry. Zaznaczam, że ów gustu nie mam wyrobionego jeszcze. Wydaje mi się (na samym początku piłem 100% robustę, a tu przesiadka na 100% arabikę. Lavazza to z kolei 50/50 zdaje się), że bardziej smakuje mi robusta, ale jak piszę - nie mam wyrobionego jeszcze gustu.

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1760 dnia: 08 Wrzesień 2025, 17:15:35 »
Sweetie Kitty wypita do cna (250g), już do samego końca opakowania mnie nie urzekła, tzn wydaje mi się, że udało mi się ją zrobić 1 lub 2 razy tak, że mi smakowała, ale generalnie przez całe opakowanie wciąż poszukiwałem tego smaku. Też jako amator wciąż się uczę i gdzieś wyczytałem na forum, że świeżo palona kawa będzie miała takie cechy, że za każdym razem będzie inaczej smakować. Wtedy zamówiłem tę oraz Świdnicką (o której poniżej) i wypiłem ją stosunkowo prędko. Być może to był błąd i kiedyś jeszcze raz spróbuję.

Świdnicka. Żeby wypracować sobie jakiś smak i opinię o tej kawie wystarczyły z 4 filiżanki dosłownie. Ta kawa jest zdecydowanie w moim guście, smak jest taki tradycyjny, "kawowy", taki bardziej robustowy. Kawa pijana przeze mnie z mlekiem. Mam 2 opcje na nią i do dzisiaj zastanawiałem się, która bardziej mi smakuje:

1. opcja - 15g/34g w 25-26s, 90C - czuć delikatną kwasowość, ale zupełnie ona nie przeszkadza, szybko zanika ten posmak w gardle. Ogólnie smak całkiem głęboki.
2. opcja (ta lepsza. Jednak. Musiałem się upewnić próbując kilka próbek) - 15g/32g w 40-45s, 90C (nie pamiętam dokładnie, chyba bardziej 45s mi wyszło tyle kawy, ekspres niewydalał na początku :) ) - mniejsza kwasowość i głębszy smak kawy. To jest to co mi smakuje :)

Świdnicka ląduje w mojej liście "naj" póki co. Ale na liście są tylko 2 kawy :P

Zakupiłem ponownie kolejne 3 kawki (mam zajawkę przetestować wszystkie z Palarni Blend): INDONEZJA RENDE NAO ROBUSTA, KAWKA ZWYCZAJNA (tylko nie wiem, czy ona przyjdzie ziarnista, czy zmielona. Wydaje mi się, że ziarnista) oraz RETRO ESPRESSO.

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1761 dnia: 23 Wrzesień 2025, 17:55:57 »
Kończę Kawkę Zwyczajną. I teraz tak: na początku pijąc ją (i mając porównanie do Świdnickiej) ta kawa była taka faktycznie "zwyczajna", tj przypominała mi w smaku domową "fusiarę" z marketu (oczywiście zachowując proporcje intensywności i głębi smaku, gdzie "Zwyczajna" ma je na zupełnie innym poziomie niż fusiary, które piłem za młodu. Niemniej początkowo mi nie podchodziła (wciąż mając na uwadze Świdnicką, do której moje kubki smakowe były chyba przyzwyczajone). Z czasem i aktualnie ta kawa stała się bardziej... męska (?), tak bym to nazwał. Przestała mieć ten posmak przeszłości i stała się ciekawą propozycją i całkiem smaczną, choć Świdnicka póki co górą :). Dokończę ją i z czasem zopiniuję kolejną propozycję.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1762 dnia: 25 Wrzesień 2025, 10:51:40 »
Miesiąc się kończy a jeszcze nic nie było o kawach na wrzesień :)

Przede wszystkim zachęcam do skorzystania z urodzinowego kodu URO10, działa do soboty.

Widzę, że polubiliście się z konceptem palenia jednego ziarna na dwa sposoby. Mamy Mjanmę Htam Pha Yar w wersji choco oraz fruity. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta kawa. Wersja klasyczna nie jest płaska i słodka a ma lekką wisienkę. Wersja owocowa jest rzeczywiście owocowa i niezwykle zaskakująca - nie czuć w niej nic z Azji.

Jako, że mamy trochę klasyki na stronie to we wrześniu jest więcej kaw o owocowym profilu, w tym również Meksyk PROCAA Natural. Espresso takie jak my najbardziej lubimy, czyli owocowe na podstawie słodko-bakaliowej. Meksyk jest typowo słodko-owocowym espresso po ciut słodszej stronie. Z mlekiem robi się pysznie karmelowy.

Etiopia Queen od Sheba dojechała do nas z opóźnieniem i pojawiła się w okolicach 16-stego. Chcieliśmy mieć jedną trochę bardziej klasyczną Etiopię, Queen of Sheba w espresso jest czekoladowo-marcepanowa z cytrusem i kwiatowym finiszem. Gdyby nie kwiatowość powiedziałbym, że delikatniejszy myty Honduras - czyli dosyć uniwersalnie, klasycznie, lekko cytrusowo.

Przelewy

Udało nam się ściągnąć po 3 latach Kolumbię XO Natural, 3 lata temu była to nasza kawa urodzinowa i teraz również można ją tak określić. Nic się nie zmieniło, dalej jest koniakowo-marakujowa i niezwykle smaczna. Odbiór tego typu kaw przez lata, w moim odczuciu, uległ dosyć mocnej zmianie. Na dzień dzisiejszy po wielu kiszonych Kostarykach, alkoholowych Kolumbiach, dzikich fermentacjach z Salwadoru czy Hondurasu Cafe Granja La Esperanza dalej robi swoją przemyślaną robotę z dopracowanym procesem. Poza odmianami konkursowymi ich kawy są w dużej części alkoholowe, dopracowane, złożone i jakościowe. Kilka lat temu wywoływały efekt "wow", gdyż mieli małą konkurencję i cała ta odnoga kiszenia ziaren w beczkach dopiero raczkowała. Fikuśne obróbki bardzo poszły do przodu i powiedziałbym nawet, że na dzień dzisiejszy CGLE jest bliżej do perfekcjonizmu w klasyce. Nie ma tam zamkniętych pojemników, infuzowania, drożdży itd. Większość jest jednak wariacją obróbki natural i różnych niszowych odmian. Kolumbia XO Natural taka też jest - wysublimowana w swojej alkoholowości, nie jest agresywna, ma fajną kwasowość i pijemy ją z dużym smakiem. Na dzień dzisiejszy odbieram ją zupełnie inaczej, niż 3 lata temu mimo że ziarno niewiele się zmieniło i chyba na dzień dzisiejszy smakuje mi bardziej niż kilka lat temu. Być może również smak mi się zmienił, z pewnością sensoryka poszła ogromnie do przodu i jestem w stanie wyłapać więcej detali. Odbieram ją jako kawę w pewien sposób dystygnowaną, nad którą warto się zatrzymać.

Meksyk PROCAA Natural jest karmelowy z lekkim owocem. Wersja do espresso bardziej nam smakuje, ale ta też jest niczego sobie.

Mjanma Bant Sawk Natural ten kraj ponownie zaskakuje niezwykle jakościowym ziarnem, ilekroć mamy coś z byłej Birmy to zawsze technicznie jest na najwyższym poziomie. Dosyć szybko nam schodzi, jesteśmy już w drugiej połowie worka. Profil zbalansowany, jak przestygnie to powiedziałbym nawet owocowy. Jest dużo różnorodnej kwasowości, lekki orzech i miodowa słodycz.

Rwanda Vunga dla miłośników herbaciano-cytrusowych naparów.

Kolumbia El Mirador Carbonic - głęboko słodki i głęboko owocowy napar o lekkiej kremowości. Kwasowość w kolorze pomarańczowym, czyli papaja, pomarańcze i może lekko marakuja.

@mystek

Dzięki za recenzję :)

Jeśli będzie Ci się chciało, to spróbowałbym jeszcze espresso z mniej kombinowanym przepisem. Można spokojnie zamrozić przepis i operować samą wielkością uzysku jeśli chcesz zwiększyć/zmniejszyć kwasowość.

15-16gr kawy
26-30s
40-45gr uzysku

Bardziej owocowe espresso to uzysk w granicach 35-36gr, 40gr zbalansowane, 45gr wytracamy kwasowość, 50gr niska kwasowość. Nie wiem czy szedłbym w stronę przeciągania szota pod względem czasu. Być może uda się uzyskać pozytywne rezultaty zwiększając sam uzysk, temperatura parzenia 92-93 stopnie. Wszystkie nasze przepisy na esko są lekkim odchyleniem 16gr / 30s / 40g uzysku, taki napar nam najbardziej smakuje. Ciut więcej gr w uzysku pozwala na lepszy balans smaku i mniejszą szorstkość. Jedynie zachęcam do spróbowania i wybrania tego co najbardziej będzie Ci smakować :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1763 dnia: 25 Wrzesień 2025, 15:46:35 »
@mr_blend

O, w tą stronę nie myślałem iść (więcej uzysku w zadanym czasie). Pytanie czy w przypadku picia kawy z mlekiem ten smak mi się nie rozjedzie zbytnio. Niemniej spróbuję ten sposób. Lubię eksperymentować.

PS: dzisiaj zakończyłem Kawkę Zwyczajną, a otworzyłem Indonezja Rende Nao Robusta. Będę testował przez najbliższy czas.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1764 dnia: 25 Wrzesień 2025, 16:00:23 »
Jeśli chodzi o mleko to polecam myślenie o kawie w ten sposób:
mniejszy uzysk - delikatniejsza kawa mleczna
Większy uzysk - mocniejsza kawa mleczna

Prosta sprawa :) Załóżmy filiżankę 200ml, przy uzysku 50g płyn kawowy zajmuje więcej % objętości niż przy 40g uzysku. Gorzką kawę z mlekiem można uciąć nawet po 20s i uzysku 30g, kawa również będzie smaczna.

Przy mleku warto zwrócić uwagę na ilość piany. Jeśli mam więcej piany, to kawa mocniej się przebija. Jeśli robię cafe latte i mam mikropiankę 2cm to też więcej zmieszczę płynu mlecznego w filiżance i również uda się zbić trochę wyrazistości. Ta samo espresso zrobione z pianą do cappu i z mlekiem do latte będzie smakować inaczej ze względu na ilość wlanego mleka. Suchej, 'rozciągniętej powietrzem' piany zmieści sie mniej niż płynnego mleka co wpływa na odczucie 'mocy'

Alternatywy mleczne składają się w pobad 90% z wody i dodatków, więc tu też kawa jest mocniej odczuwalna.

Mam nadzieję, źe nikt mnie nie 'zje' za takie uproszczenie a może komus się przyda :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1765 dnia: 25 Wrzesień 2025, 19:15:18 »
Przede wszystkim zachęcam do skorzystania z urodzinowego kodu URO10, działa do soboty.

Chyba dziecinnieję na starość bo strasznie się ucieszyłem jak mi 6 dych odpadło po wpisaniu kodu  [emoji38] ;)

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1766 dnia: 27 Wrzesień 2025, 19:34:13 »
6 dych odpadło po wpisaniu kod

Po prostu cieszysz się, że możesz śmiało dokupić 250gr więcej ;D

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1767 dnia: 28 Wrzesień 2025, 15:05:36 »
@mr_blend
W tę stronę nie próbowałem iść, ale spróbuję. Raczej szedłem w stronę 30-35g uzysku w 40-50 sekund nawet. Co do mleka to spieniam około 120g, żeby właśnie przeważającą stroną była kawa, a nie mleko. Próbowałem z różnymi opcjami od 100-180g mleka i takie ~120g najbardziej mi odpowiada.

Ocenię teraz Indonezja Rende Nao Robusta, ale najpierw krótki wstęp:

Zacząłem moją przygodę z ekspresem kolbowym od robusty. Tę piłem z miesiąc czasu, następnie przeniosłem się na różne arabiki i teraz ponownie chciałem doznać różnic między arabiką i robustą właśnie, stąd taka zmiana o 180 stopni z 100% arabiki na 100% robusty. Początkowo, tuż po przesiadce totalnie mi nie smakowała. Tzn jakby mi ktoś chciał zaprezentować robustę i przedstawić tę słynną "ziemistość", to właśnie dałbym do posmakowania tę kawę. To jest mega odwzorowanie tej "ziemistości". Po prostu czuć glebępijąc ją tuż po przesiadce z arabiki. Glebę, z której wyrasta drzewo kawowca. Serio. I ten smak towarzyszył mi przez kilka kaw. Dziwne doznania, ale definicja robusty stuprocentowa :).

Co jeszcze czuję pijąc ją, to mała charakterystyka tej kawy, tzn nie wyróżnia się jakoś specjalnie, jest dość płaska, ale nie wiem czy to też nie po prostu definicja robusty względem arabiki. Zgadza się? Co do mocy, to jest ona w tej kawie. Ona nie wchodzi tak nagle, nie ma takiej strzału pijąc ją, że wiruje w głowie od samego pocałunku, ale czuć tę moc po 30-60minutach od wypicia oraz później i trzyma kilka godzin.

Kawy mi jeszcze zostało z 60-70% z opakowania 250 gramowego, więc sporo. Kubki smakowe wydaje mi się, że przeszły już w tryb robusty i nie czują/pamiętają już od dzisiaj smaku Kawki Zwyczajnej. Dzisiaj mi smakowała już bardziej i nagle przestała być aż tak płaska w smaku. Zaczynam powoli wyczuwać w niej coś więcej.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1768 dnia: 29 Wrzesień 2025, 11:05:53 »
@mystek

Ta charakterystyczna ziemistość, niska kwasowość, orzechowość i słodycz do właśnie robusta. Robusta fine jest czystsza i bardziej przystępna od zwykłej robusty, ale dalej nie da się tu nic oszukać. Ma również wyższy poziom kofeiny, nawet najbardziej napakowana kofeiną arabika nie jest zdaje się w połowie poziomu robusty. O ile nie łączę kropek w zły sposób, to gorycz jest naturalną ochroną przed szkodnikami co powoduje, że jest łatwiejsza w utrzymaniu.

Sama charakterystyka odmiany powoduje, że ja zupełnie nie wierzę w zestawy trzech różnych robust przelewowych ze sloganem marketingowym w stylu "takiej robusty jeszcze nie piliście". Przy robustach trzeba przestawić myślenie na inne. Przede wszystkim nie oceniałbym tego tak samo jak arabiki. Trzeba mieć świadomość, że najprawdopodobniej nigdy nie zbliżymy się do złożoności arabiki w granicach 85 punktów. Możemy zbliżyć się smakiem do Santosa, co i tak uważam za fajne osiągnięcie. By tego typu kawa była dla nas w jakikolwiek sposób zaskakująca trzeba zrobić wszystko co tylko możliwe, żeby w kolbie podbić kwasowość. Z czystym sumieniem polecam jasno paloną robustę do kolby - rezultaty są zaskakujące i przyjemne. My palimy wszystkie robusty fine pod względem koloru jako omni roast, żeby nie podbijać goryczy, ale żeby było jeszcze body w espresso. Jak najbardziej polecam krótszą ekstrakcję w granicach 20-22 sekund. Gorzkie ziarna polecam parzyć krócej - taka jest zasada dla ciemnego palenia i można to spokojnie podciągnąć pod robustę. Nie jest to odmiana dla każdego, ma swoich zwolenników i może ciekawić. Świetnie miesza się z arabiką, ale light roast według mnie zupełnie nie działa gdyż taka jest charakterystyka ziarna. W przelewie zwyczajnie nie da się wykrzesać z ziarna kwasowości, max co możemy uzyskać to jakieś delikatne słodkie jabłko. Wypiłem już tego na tyle dużo z tak wielu źródeł, że mogę mieć swoje zdanie w temacie :) Łącznie z wypałami p. Pociechy, który próbuje zarażać entuzjazmem w tej sprawie. Piłem już robustę fine z nutami koperku lub czosnku granulowanego natomiast niesamowitej jeszcze nie, zawsze było "spoko jak na robustę".

My będziemy dalej eksplorować rynek i jeśli kiedykolwiek znajdziecie u nas jasno paloną robustę to po prostu będzie warto spróbować. Dla mnie to ziarno do kolby. Nawet nie do automatu, ale stricte do kolby. Przede wszystkim ze względu na dużo drobniejsze mielenie automat nie pokaże nawet 50% smaku samego espresso, zwyczajnie młynek nie dojedzie do tak drobnego mielenia. Sage również najprawdopodobniej nie da rady. Tutaj potrzebna jest biegła znajomość espresso, zabawa przepisem, żeby móc wykorzystać w pełni potencjał ziarna. Stąd ekspres automatyczny pokaże jedynie czekoladowo-karmelowo-orzechowe tło i właściwie tyle. Jeśli Sage siura to jedyne co można zrobić to dorzucić 2-3g do dozy, żeby spowolnić ekstrakcję. 

Moje myślenie o cenie robusty fine zmieniła jedna z osób kierujących firmą importującą ziarno. Mówię mu, że robusta fine jest spoko, jest na to klient, ale powyżej X zł/kg nie schodzi. Odpowiedź jaką otrzymałem była taka, że jak najbardziej rozumie, ale nakład pracy przy zbiorach robusty fine jest taki sam co Geshy z Kolumbii. To już rośnie, trzeba zebrać ręcznie czerwone wisienki i przetworzyć. Od tego czasu już ani razu nie zapytałem "paaanie, a czemu tak drogo za robustę". Mówię tu oczywiście o małych farmach np. w Indonezji i importerze nie będącym na giełdzie kawowej.

Rozgadałem się, ale myślę że to ciekawy temat i zdecydowanie warto go obserwować. W ostatnich latach dużo rzeczy zmieniło się na plus w temacie robusty także możemy być w trakcie dłuższego procesu.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #1769 dnia: 01 Październik 2025, 09:08:24 »
@mr_blend

zrobiłem tą Indonezję w Twoim pomyśle, czyli w około 20-25s wyszło~35g naparu (wcześniej piłem ją bardziej w drugą stronę, czyli około 35-40s dawało te 30-35g naparu). Wypiłem w Twoim stylu 2 filiżanki, tj przedwczoraj i wczoraj i stwierdzam, że Twój sposób jest lepszy. Zdecydowanie większa głębia smaku, jak pisałem na początku, że smak jest "płaski" tak tutaj zdecydowanie jest zupełnie inaczej. Szczerze się zdziwiłem tym sposobem, ale lubię eksperymentować i to super doświadczenie dla mnie jako laika. Źle to sobie imaginowałem, tzn nie brałem pod uwagę, jak te maszyny działają (tj dążenie do powiedzmy tych 9 bar za każdym razem, jak mniemam). Wydawało mi się, że jak zmielę ciaśniej kawę i zrobię tym samym większy opór, to ciśnienie będzie większe i wyciśnie lepsze soki z kawy... a to tak raczej nie działa :).

Dzisiaj zrobiłem kawę ponownie "moim" sposobem dla kontrastu i porównania i to tylko mnie utwierdziło, że krótsza ekstrakcja jest w przypadku Twojej Indonezji lepsza. Jedyna wada jaką dostrzegłem, to jest nieco większa goryczka, ale nie jest ona tak drażniąca i intensywna, ot po prostu się ona pojawia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi