Krótkie streszczenie nowości
EspressoUganda Kasese Gold Washed - mocno czekoladowa z niższą kwasowością, bardzo uniwersalna
Mieliśmy niespodziewane problemy przy profilowaniu i po pierwszym wypaleniu zrobiliśmy jeszcze 2 kolejne, dążąc do tego co sobie pierwotnie założyliśmy. Okazało się, że pierwszy profil był ok tylko kawa musiała się odstać. Niezmiennie każde ziarno może zaskoczyć i trzeba do niego podejść indywidualnie
Uganda Clarke Natural - nie mam tu nic innego do powiedzenia, prócz porównania do Sweet Valley. Bardzo dobre i owocowe espresso z dużą złożonością, fajnym body i alkoholowym finiszem. Bez gorzkiej czekolady jak w mocnych fermentach, bardzo przyjemnie się to pije.
Etiopia Gemechu Shonora - pyszna i owocowa Etiopia z zastępstwie poprzedniego Haru
Jako, że mamy sporo klasyki. Jestem zwolennikiem różnorodności i jak oferta ma sporo orzecha z czekoladą to nie będziemy dorzucać kolejnych podobnych do siebie ziaren. Stąd ostatnio więcej owocowych propozycji, w ostatnim czasie jest całkiem niezłe zainteresowanie tego typu kawą.
PrzelewyNikaragua Pineapple Candy - powrót po kilku latach, nadal jest słodko i owocowo. Dużo wanilii + owoce tropikalne natomiast ziarna są mniej "likierowate" niż kilka lat temu. Nie wiem czy to przez zmiany w procesie fermentacji, czy coś innego. Widzę również inne wysokości, niż podawane wcześniej. Być może La Bastilla przerzuciła tę drugą farmę, gdzie jest 700-900. Wcześniej było ok. 1300 m n.p.m. Być może to nieścisłość w przekazywaniu danych i nic się nie zmieniło i tak po prostu wyszło. Ja natomiast czuję zmianę smaku, jest również smacznie, ale inaczej niż było 3,5 roku temu.
Uganda Kasese Gold Washed - modelowy przykład mytej Ugandy w przelewie: cytrus, miód, orzechy, herbata. Smaczna kawa codzienna z lekkim cytrusem
Kostaryka Sonora SL28 Natural - odmiana z Kenii rosnąca w Kostaryce, bardzo dobra kawa. Lepka, złożona, owocowa i idealny przykład na to co się stanie jak zasadzimy diametralnie inną odmianę niż rośnie w danym kraju. Geshe z Gwatemali robią się karmelowe tutaj za to jest cytrus z czerwonymi owocami i lepką słodyczą. Bardzo dobra kawa!
Etiopia Gemechu Shonora - wyjątkowo czysty, słodki i jednocześnie owocowy natural z Etiopii. Kto lubi suche Etiopie, ten będzie zadowolony
Gwatemala La Maravilla San Ramon - można powiedzieć, że wybija się na tle kaw z tego kraju. Jest bardziej złożona, jest cytrusowy twist i przyjemnie się pije. Odmiana San Ramon z korzeniami w Kostaryce również robi dobrą robotę!
Będą jeszcze 2 Kenie jak tylko DHL łaskawie raczy jest dostarczyć, leżakują w wałbrzyskiej sortowni DHL od wtorku i na razie bez wieści w tej sprawie. Moja wystawiona 1 gwiazdka na Google rok temu dla tej sortowni (jedna, jedyna w życiu jaką wystawiłem) ma rekordowo dużo polubień - zdecydowanie coś jest na rzeczy. Paczki idą tam szybko, ale palety losowo nie potrafią wyjechać. Prawdziwa czarna dziura, Mordor i brak słów. Raz w desperacji pojechałem odebrać paletę 600kg na 2 razy zwykłym samochodem. Mam nadzieję, że tym razem obejdzie się bez, ale niestety DHL to popularny przewoźnik w świecie zielonej kawy. Być może inne sortownie są ok i idzie szybko - ta jedna miewa bardzo złe okresy w trakcie roku. Zostaje infolinia tiruriru, składanie kolejnych reklamacji (telefonicznie i internetowo) i nadzieja, że coś się zmieni. Najpierw ziarno dojechało 2 tygodnie później, teraz DHL nie ma jak dostarczyć palety także robimy co możemy, żeby Kenia wróciła do oferty. Będzie Marumi oraz Kainamui - dwie BARDZO dobre kawy.
Pozdrawiam,
Paweł