Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465850 razy)

Offline Belo

Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1770 dnia: 03 Październik 2025, 08:44:55 »
Pawle, może mi się wydaje, ale odnoszę wrażenie, że zarzuciłeś zwyczaj opisywania nowości z początkiem kolejnych miesięcy. Napiszę jedynie, że szkoda. Jak wrócisz do tego zwyczaju, moje życie będzie pełniejsze  ;)
Z góry dzięki.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1771 dnia: 03 Październik 2025, 10:31:20 »
Niczego takiego nie zaobserwowałem  8) Przejrzałem ostatnie kilka miesięcy i są regularnie wpisy o nowościach - z reguły ok 4-6 dnia miesiąca, sprawdzałem od maja tego roku. Wyjątkiem był ostatni miesiąc kiedy zwyczajnie nie dałem rady z powodu natłoku remontowo-przeprowadzkowego w życiu prywatnym i wpis pojawił się 25-tego. Pojawił się późno, ale pojawił się co oznacza, że nie mam zamiaru z tego rezygnować :) Formy opisowe krótsze niż kilka lat temu i mniej kwieciste a bardziej konkretne. Nie chcę się powtarzać z tym co na stronie natomiast jeśli jest coś prywatnego do dodania to dalej się pojawia np. ostatnio przy CGLE Natural XO.

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1772 dnia: 10 Październik 2025, 12:53:51 »
Krótkie streszczenie nowości

Espresso

Uganda Kasese Gold Washed - mocno czekoladowa z niższą kwasowością, bardzo uniwersalna

Mieliśmy niespodziewane problemy przy profilowaniu i po pierwszym wypaleniu zrobiliśmy jeszcze 2 kolejne, dążąc do tego co sobie pierwotnie założyliśmy. Okazało się, że pierwszy profil był ok tylko kawa musiała się odstać. Niezmiennie każde ziarno może zaskoczyć i trzeba do niego podejść indywidualnie :)

Uganda Clarke Natural - nie mam tu nic innego do powiedzenia, prócz porównania do Sweet Valley. Bardzo dobre i owocowe espresso z dużą złożonością, fajnym body i alkoholowym finiszem. Bez gorzkiej czekolady jak w mocnych fermentach, bardzo przyjemnie się to pije.

Etiopia Gemechu Shonora - pyszna i owocowa Etiopia z zastępstwie poprzedniego Haru

Jako, że mamy sporo klasyki. Jestem zwolennikiem różnorodności i jak oferta ma sporo orzecha z czekoladą to nie będziemy dorzucać kolejnych podobnych do siebie ziaren. Stąd ostatnio więcej owocowych propozycji, w ostatnim czasie jest całkiem niezłe zainteresowanie tego typu kawą.

Przelewy

Nikaragua Pineapple Candy - powrót po kilku latach, nadal jest słodko i owocowo. Dużo wanilii + owoce tropikalne natomiast ziarna są mniej "likierowate" niż kilka lat temu. Nie wiem czy to przez zmiany w procesie fermentacji, czy coś innego. Widzę również inne wysokości, niż podawane wcześniej. Być może La Bastilla przerzuciła tę drugą farmę, gdzie jest 700-900. Wcześniej było ok. 1300 m n.p.m. Być może to nieścisłość w przekazywaniu danych i nic się nie zmieniło i tak po prostu wyszło. Ja natomiast czuję zmianę smaku, jest również smacznie, ale inaczej niż było 3,5 roku temu.

Uganda Kasese Gold Washed - modelowy przykład mytej Ugandy w przelewie: cytrus, miód, orzechy, herbata. Smaczna kawa codzienna z lekkim cytrusem

Kostaryka Sonora SL28 Natural - odmiana z Kenii rosnąca w Kostaryce, bardzo dobra kawa. Lepka, złożona, owocowa i idealny przykład na to co się stanie jak zasadzimy diametralnie inną odmianę niż rośnie w danym kraju. Geshe z Gwatemali robią się karmelowe tutaj za to jest cytrus z czerwonymi owocami i lepką słodyczą. Bardzo dobra kawa!

Etiopia Gemechu Shonora - wyjątkowo czysty, słodki i jednocześnie owocowy natural z Etiopii. Kto lubi suche Etiopie, ten będzie zadowolony

Gwatemala La Maravilla San Ramon - można powiedzieć, że wybija się na tle kaw z tego kraju. Jest bardziej złożona, jest cytrusowy twist i przyjemnie się pije. Odmiana San Ramon z korzeniami w Kostaryce również robi dobrą robotę!

Będą jeszcze 2 Kenie jak tylko DHL łaskawie raczy jest dostarczyć, leżakują w wałbrzyskiej sortowni DHL od wtorku i na razie bez wieści w tej sprawie. Moja wystawiona 1 gwiazdka na Google rok temu dla tej sortowni (jedna, jedyna w życiu jaką wystawiłem) ma rekordowo dużo polubień - zdecydowanie coś jest na rzeczy. Paczki idą tam szybko, ale palety losowo nie potrafią wyjechać. Prawdziwa czarna dziura, Mordor i brak słów. Raz w desperacji pojechałem odebrać paletę 600kg na 2 razy zwykłym samochodem. Mam nadzieję, że tym razem obejdzie się bez, ale niestety DHL to popularny przewoźnik w świecie zielonej kawy. Być może inne sortownie są ok i idzie szybko - ta jedna miewa bardzo złe okresy w trakcie roku. Zostaje infolinia tiruriru, składanie kolejnych reklamacji (telefonicznie i internetowo) i nadzieja, że coś się zmieni. Najpierw ziarno dojechało 2 tygodnie później, teraz DHL nie ma jak dostarczyć palety także robimy co możemy, żeby Kenia wróciła do oferty. Będzie Marumi oraz Kainamui - dwie BARDZO dobre kawy.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1773 dnia: 10 Październik 2025, 13:34:12 »
Niestety DHL w ostatnich latach pikuje w kwestii jakości usług. Ja omijam, jeśli tylko mogę.

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #1774 dnia: 11 Październik 2025, 11:45:05 »
Póki co nie testuję nic Twojego, bo mama dała mi paczkę 250g Lavazza Qualita Oro, więc uznałem, że wypiję tę kawę. Co mogę jedynie napisać, to to, że ta Lavazza totalnie szoruje glebę w porównaniu do Twoich propozycji. Kawa bardzo gorzka i dość kwaśna (nie jakoś bardzo, ale jednak czuć). Próbowałem ją robić na różne sposoby, tj np. ciasne mielenie + 40-45s i około 30g naparu, oraz 20-25s i około 30-40g (różne opcje ogólnie) i nie mogę znaleźć nic dla siebie. Ostatecznie doszedłem do momentu, gdzie jest gorzka i delikatnie kwaśna, niemniej jest - jak dla mnie - totalnie nie smaczna i tak jak napisałem - nie ma ta kawa podjazdu do Twoich.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1775 dnia: 14 Październik 2025, 12:48:30 »
Przyznaję, że chętnie zrobiłbym test 5-6-ciu kaw Lavazza, ale nie chcę kupować całych paczek :) Miałbym wtedy kalibrację z tym co mówią nasi klienci. Kiedyś do zakupów w Lidlu była za 1zł i żałuję, że nie wziąłem :)

Niestety nie da się tu nic oszukać - świeża kawa to świeża kawa, dobre ziarno o punktacji 80+ pozwala na jaśniejsze i smaczniejsze wypały. Dlatego też jakościowy młynek i ziarenka idą w parze przed wypasionym ekspresem.

Piłem w tym roku espresso we Włoszech - Pascucci, w dosyć ładnej cukierni gdzie siedziało sporo lokalsów. Zamówiłem doppio i dostałem w dwóch filiżankach pojedyncze. Sprawa kulturowa, regionalna - nie będę marudzić, mogą nie mieć w ogóle podwójnych sitek - nie sprawdziłem :) Espresso było tym, czego się spodziewałem. Mogło być ciemniej, było do wypicia. Cena kawy na Allegro to 150zł/kg, mnóstwo pozytywnych opinii. Myślę sobie tylko, że można w Polsce i taniej i bardziej świeżo i smaczniej :) U nas w tej cenie są już single. Wydaje mi się, że ogólny poziom palenia w Polsce nie jest zły. Dużo dobrego zrobiła tu dostępność kursów. Bardzo mnie to cieszy, gdyż dzięki temu wszyscy będziemy pić coraz lepszą kawę.

-------

Kenia Marumi i Kenia Kainamui są już dostępne

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1776 dnia: 14 Październik 2025, 13:03:29 »
Zamówiłem doppio i dostałem w dwóch filiżankach pojedyncze. Sprawa kulturowa, regionalna - nie będę marudzić, mogą nie mieć w ogóle podwójnych sitek - nie sprawdziłem
Zamówiłeś to, co zamówiłeś... Raczej nieporozumienie i tyle. Na pewno mają podwójne sitka.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1777 dnia: 14 Październik 2025, 13:16:46 »
"Doppio espresso per favore" moim wakacyjnym, najbardziej podstawowym włoskim. W Hiszpanii również dostałem 2 kubeczki, z pewnością muszę coś mówić źle albo wielkość porcelany i moc kawy powodują, że nie używają w ogóle podwójnego. W menu tu i tu było tylko "espresso", więc kontekst kulturowy nie jest wykluczony.

Co wyszło to wyszło, dwa dostałem i dwa wypiłem :) Chciałem kawę - dostałem kawę, nie widzę problemu.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1778 dnia: 14 Październik 2025, 13:27:23 »
"Doppio espresso per favore" moim wakacyjnym, najbardziej podstawowym włoskim. W Hiszpanii również dostałem 2 kubeczki, z pewnością muszę coś mówić źle albo wielkość porcelany i moc kawy powodują, że nie używają w ogóle podwójnego. W menu tu i tu było tylko "espresso", więc kontekst kulturowy nie jest wykluczony.

Co wyszło to wyszło, dwa dostałem i dwa wypiłem :) Chciałem kawę - dostałem kawę, nie widzę problemu.
To raczej filiżanek nie mają odpowiednich ;).

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #1779 dnia: 14 Październik 2025, 15:23:48 »
Myślę sobie tylko, że można w Polsce i taniej i bardziej świeżo i smaczniej  U nas w tej cenie są już single. Wydaje mi się, że ogólny poziom palenia w Polsce nie jest zły
Poziom palenia może i tak, tylko że w Polsce większość osób ma w kuchni jakieś krupsy, philipsy, saeco z których wyjdzie w większości przypadków niezły kwasior. Kupią na święta w promocji w elektromarkecie, dostaną w prezencie ewentualnie i ich zaangażowanie w temat kawy na tym się kończy. A nas zapaleńców jest jedynie garstka.

Offline ikpara

« Odpowiedź #1780 dnia: 14 Październik 2025, 20:23:39 »
"Doppio espresso per favore"
Z tego co się orientuję to chyba trzeba powiedzieć "espresso doppio per favore", a do tego nie przypominam sobie aby kiedykolwiek któryś z moich znajomych Włochów zamawiał podwójne espresso (ja w Italii też nie zamawiałem nigdy doppio). Trochę mnie to zaczęło nurtować i przy okazji zapytam. Notabene większość z nich uważała i tak, że z kawiarki jest lepsza kawa niż z ekspresu ciśnieniowego.

Offline margrabius

• Ekspres: Senseo, Chemex, kawiarka, V60, FP, Aero, Gabi
  • Młynek: Wilfa Svart, JX-PRO
« Odpowiedź #1781 dnia: 20 Październik 2025, 12:06:49 »
Ja tylko w kwestii uzupełnienia mogę dodać, że zamówiłem w Trieście w tym roku doppio, pani dopytała czy double po angielsku i dostałem w jednej filiżance, więc można. Ale wiadomo Triest to najbardziej niewłoskie z włoskich miast ;)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #1782 dnia: 24 Październik 2025, 19:22:09 »
"Doppio espresso per favore"
Czyli zamówiłeś dwa espresso. Jak chcesz podwójne espresso w jednej filiżance to "un caffe doppio" trzeba zamówić ;)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1783 dnia: 27 Październik 2025, 13:30:38 »
Można już zerknąć na kulisy naszej pracy :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1784 dnia: 30 Październik 2025, 09:08:29 »
Fajne te „bojowe” zakończenie ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi