Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 468717 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1830 dnia: Dzisiaj o 13:45:04 »
Dzięki @Szkice za miłe słowa  [emoji38]
Trzymam kciuki za dalsze, owocne poszukiwania!

Zanim przejdę do nowości będzie kilka słów o Eurodripie.
Cieszę się, że udało się to ponownie skleić ten projekt i wysłać o czasie. Mam nadzieję, że selekcja jest smaczna i różnorodna. Z mojego punktu widzenia wydaje się, że jest lepiej niż za pierwszym razem. Wydaje mi się, że poziom jest równiejszy. Nie jest to takie proste, gdyż kupujemy kawę na podstawie własnych doświadczeń z picia dotychczasowych kaw z różnych palarni + wnikliwego czytania opisów, profilów i przewidywania co ewentualnie może być mniej smaczne. W tej edycji próbki były tylko jedne i po nich ostatecznie zrezygnowaliśmy, reszta została kupiona "na czuja" :)

Był ogrom pracy, przeoczyliśmy małego chochlika na mapkach i są zamienione daty publikacji. Trasa idzie zgodnie z mapką. Dla odmiany udało nam się zatrzymać jeden roast i wymienić na kolejny. Jedna z palarni miała w ofercie to samo ziarno do espresso i przelewu. Mam wrażenie, że dostaliśmy espresso, co z resztą potwierdziło zarówno parzenie, jak również kolorymetr. Nie było problemu z wymianą, ale zważywszy na przesyłki międzynarodowe i czas oczekiwania to cieszę się, że spięło się na ostatni moment. Najstarsza z kaw była palona chyba 5-6.05 i ostatnie paczki przychodziły do nas 17.05 (śr) gdzie od poniedziałku miały miejsce wysyłki. Wszystko było maksymalnie świeże, słoiczki pakowane w czwartek - zaraz po ostatniej przesyłce.

Moim faworytem jest chyba Coffee Collective i ich Peru, ale ile ludzi, tyle opinii.
Jak skończymy drugą edycję, to siądziemy z Igorem do podsumowania i będziemy myśleć co dalej z projektem.
------
Czas na nowości!

Espresso
Mamy dwie "niekwaśne" kawy z Gwatemali, obie delikatne i obie o niskiej kwasowości. Jedna to robusta El Siglo, druga to arabika La Pastoria. Skończył nam się Salwador Altamira, więc miano delikatnego singla przejmuje La Pastoria. Taka sama zamianka na robustach - końcówka Indonezji i wchodzi El Siglo. Po raz pierwszy gościmy robustę z Gwatemali.

Przelewy

Kolumbia La Aldea Peach - kofermenty są dla mnie jak radio Eska, czyli same hity będące lekkie, łatwe i przyjemne. Bardzo dobrze przyjęły się, mają wielu zwolenników a sama technologia produkcji rozwija się w pozytywną stronę. Pozytywną - mam na myśli, że dzieje się tam coraz więcej niż "jak dodamy truskawek to kawa smakuje truskawkami". Obserwuję też coraz wymyślniejsze dodatki, co pozytywnie wpływa na złożoność. Z tego też tytułu poszukujemy bardziej złożonych pozycji, niż stricte jednowymiarowe. Mam na myśli to, że wiele z tych kaw smakuje tak samo od zaparzenia do przestygnięcia. Dlatego urzeka mnie La Aldea, bo czuję w niej delikatną i odświeżającą ziołowość mięty/estragonu/tymianku. Najbardziej czuć ją w cuppingu, w przelewie gdzieś dalej na drugim planie. Daje to coś fajnego i coś więcej niż standardowe brzoskwiniowe ice tea. Bardzo fajna kawka i bardzo nam smakuje! :)

Kenia Kirura - ostatnia Kenia z tego sezonu. Kończy nam się Sakami Submerged, więc potrzebujemy "pomostu" do nowych zbiorów. Kirura jest przyjemna i herbaciano-cytrusowa.

Kostaryka Finca Voo - bardzo dobra farma i bardzo dobra kawa. W cuppingu jest bardziej owocowa niż w dripie, ale obie wersje niezwykle smaczne. Urzeka mnie w niej duża złożoność różnorodnej kwasowości. Zmienia się w trakcie tego jak stygnie, fajnie się ją pije i pięknie pachnie po zmieleniu. Dla mnie to definicja kawy słodko-owocowej.

Gwatemala La Pastoria - tak jak espresso: niska kwasowość i definicja kawy codziennej. Nie będziemy próbować wyduszać z niej w piecu choćby minimalnej owocowości, gdyż według mnie ona taka jest i według mnie trzeba ją pokazać właśnie w ten sposób. Jest spore grono kawoszy unikających nut owocowych, więc widzę tutaj coś właśnie dla nich. 

Beczkawka do espresso wróci w środę, ziarenko do espresso pozostaje bez zmian.

Pozdrawiam,
Paweł

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi