Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465828 razy)

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1800 dnia: 27 Listopad 2025, 17:12:05 »
Właśnie zobaczyłem po ile jest beczkawka, w tej cenie instantbuy.

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1801 dnia: 29 Listopad 2025, 16:22:37 »
Dzisiaj dotarła Beczkawka, szybkość niesamowita.

Sama kawa, super, w tej cenie, rewelacja. Poprzednia bardziej mi smakowała, ale ta jest również świetna.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1802 dnia: 04 Grudzień 2025, 12:00:39 »
Nowości

Tym razem uzupełniamy ofertę o klasykę i orzechy.

Espresso

Zimowe Espresso - klasyczna kawa z jakościowych składników, często kupowana na prezent więc nie ma miejsca na jakiekolwiek ryzyko otrzymania "kwaśnej" kawy. Bardzo chciałem użyć Etiopii z suchej obróbki w tym roku, do tego Gwatemala i Brazylia. Espresso ma dużo nut czekolady, ładnie pachnie po zmieleniu i jest uniwersalne w kawach mlecznych.

Nikaragua Las Mimosas - skończył nam się Honduras, więc za niego ziarenka o podobnej charakterystyce. Napar jest lekko goryczkowy o niskiej kwasowości.

Peru Gran Mirador - fajne espresso, gdyż z jednej strony klasyczne a z drugiej można z tego wycisnąć sporo owoców. Kawy z Peru z reguły mają żywszą kwasowość w "kolorze" pomarańczowym. Fajna kawka jak ktoś lubi bardziej złożony standard.

Przelewy

Zimowy Przelew - jak spróbowałem tej kawy to od razu wiedziałem, że będzie na Święta. Miód z migdałami w profilu, owocki rozpędzają się po przestygnięciu przez co mamy dosyć złożony i zbalansowany napar. Bardzo fajne ziarenka z Kostaryki, obróbka honey.

Kolumbia ARGOTE Washed - orzechowy klasyk z Kolumbii, po tej słodszej stronie. Powiedziałbym, że modelowa kawa codzienna. Jak przestygnie to pojawiają się pomarańczki.

Kenia Sakami Yeast - niezwykle mała partia, podejrzewam że eksperyment na farmie. Rezerwowałem Kenie Sakami właściwie zaraz po dodaniu ich do systemu i tej był ostatni worek 30kg. Obróbka drożdżowa w kawach z Kenii toi niezwykła rzadkość, więc niespecjalnie długo zwlekałem. Wyszło smacznie - lepka, czarna herbata z miodem i transparentny biały grejpfrut. W dzień po paleniu jest turbo kwaśna od cytrusów, po kilku dniach zalepia się słodyczą tworząc fajna balans. Jak dostaniecie super świeży to nie bójce się zaraz parzyć :)

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1803 dnia: 17 Grudzień 2025, 09:47:48 »
Daję znać, że w tym tygodniu będą lecieć do pieca ostatnie wsady Beczkawki z Kolumbii.

W trakcie Świąt nie chciałbym jeździć do palarni i obracać beczką, więc wrócimy do tematu zaraz po Nowym Roku. Mówiłem coś o Hondurasie jako następnym ziarenku, ale jest już nowy pomysł na Kostarykę honey i to ona będzie kolejna.

Pracujemy do 23.12. Będziemy walczyć z zamówieniami weekendowymi, żeby w poniedziałek zabrał je kurier jednak dla pewności polecam zamawiać do piątku. Przy odebraniu paczki przez Inpost w poniedziałek nic nie może pójść nie tak, żeby dotarła. Większość pewnie dotrze, ale przy takim ruchu w sortowniach zawsze cos się może zawieruszyć.

Po Świętach pracujemy:
29-30.12

Następnie:
2.01

WOLNE robimy sobie 5.01

Dzięki i pozdrawiam,
Paweł

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #1804 dnia: 30 Grudzień 2025, 19:23:32 »
Rzadko komentuję kawy z palarniablend, ale to wydanie beczkawki esp. jest po postu mega!
Do siego...

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #1805 dnia: 05 Styczeń 2026, 14:21:43 »
@mr_blend czy pojawi się w najbliższym czasie beczkawka esp albo jakaś czysta robusta?

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1806 dnia: 05 Styczeń 2026, 14:23:20 »
Cześć!
Na dniach pojawi się jedno i drugie, właśnie robię opisy i chciałbym wrzucić nowości do jutra wieczór :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1807 dnia: 10 Styczeń 2026, 18:04:03 »
O Panie, kolejna beczkawka, a ja nic nie dostałem ;(

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1808 dnia: 12 Styczeń 2026, 13:17:22 »
Czas na nowości!

Przelewy

Kostaryka Tucan Washed - przyjemna i zbalansowana kawa o charakterze codziennym, smakuje w 100% jak myta Kostaryka :) Trochę słodko, trochę owocowo, uniwersalnie i łatwo do zaparzenia

Indonezja Sindoro Hydro Natural - bardzo nietuzinkowa Azja z obróbki hydro natural. Obróbka to natural z dodatkiem drożdży i manipulacją poziomem wilgotności. Jak przestygnie to w ślepym teście raczej nie ma opcji na odgadnięcie originiu :) Jest słodka a jednocześnie soczysta i złożona.

Beczkawka Kostaryka - jak już wspominałem będziemy kontynuować Beczkawkę na zasadzie zmienności ziaren. Sama beczka daje kawie na tyle własnego smaku, że nie goniłbym tutaj za niuansami kolejnych ziaren. Kostaryka nie jest identyczna jak poprzednia Kolumbia, ale sam charakter kubka jest podobny. Może ze względu na obróbkę jest ciut bardziej słodko, ale dalej są owoce i nuty alkoholowe.

Espresso

Kostaryka Tucan Washed - fajna i uniwersalna kawa o trochę delikatniejszym profilu, jest tutaj trochę wszystkiego i w kolbie duże pole do zabawy smakiem (ze sporym marginesem błędu)

Indonezja Sindoro Hydro Natural - jestem szczerze zachwycony tą kawą w espresso, polecam wszystkim poszukującym czegoś owocowego stricte na szota. Jeśli ktoś lubi jak dużo się dzieje + żywą kwasowość to według mnie espresso jest najlepszym obliczem dla tych ziaren. Za pierwszym razem po wypiciu czułem się zdezorientowany. Niekoniecznie tym, że to kawa z Azji. Raczej było to tak nowe doznanie sensoryczne, że w pierwszej chwili w mózgu wyskoczył "błąd systemu" :) Dzieje się bardzo dużo nieznanego i sądzę, że obcy dla nas tamarynd dobrze to obrazuje. Kawa ma limonkową kwasowość a jednocześnie lepkość coca coli. Odkrywanie jej to duża frajda i więcej nic nie napiszę :)

Indonezja Temaggung Robusta - z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to fajna i stosunkowo złożona robusta. Palimy ją dosyć jasno, dzięki temu w espresso mamy nawet słodką kwasowość. Są takie robusty, z których nie da się wykrzesać ani grama owoców - nawet po odprawieniu egzorcyzmów. Espresso jest stosunkowo delikatne, czuć że w kubku mogłaby być mieszanka jakieś Brazki z robustą. Niestety przy tym gatunku zapachu nie da się oszukać :) Jest on tak charakterystyczny, że po prostu nie da rady. Jeśli chodzi o smak, to jest on w pewien sposób pozytywnie zaskakujący.

Beczkawka - nowe ziarenko z beczki, pozostałe kawy te same i minimalne inne proporcje

@wacek_1984
Hej! Podeślij proszę swojego maila w PW, sprawdzę czy masz odhaczony newsletter. Możliwe też, że comiesięczne info wpada do spamu.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #1809 dnia: 12 Styczeń 2026, 15:55:02 »
Pijam Beczkawkę od około tygodnia i jest to ciekawa propozycja, smakuje mi, tzn powiedzmy że trafia w mój gust w 80%. Co jest ciekawe to zaraz po otwarciu opakowania (otwarłem ją jakieś 2-3 tygodnie od palenia) uderza nas zapach... mocnego alkoholu, tj mnie aż odrzuciło, bo osobiście piję alkohol może z 2 razy do roku. Pierwsze kawy to uderzenie tego alkoholu właśnie, ale później się to unormowało i teraz jest więcej kawy niż alkoholu w smaku. Choć raz nie piłem kawy jeden dzień (czyt. opakowanie nie było otwierane) i ponownie buchnęło alkoholem po otwarciu. Bardzo fajna propozycja i będę ją pewnie kupował skoro to sezonowa propozycja.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1810 dnia: 02 Luty 2026, 02:01:54 »
Nowości

Espresso

Salwador Altamira - brakowało czegoś delikatniejszego co nie będzie Sambą. Salwador kojarzy nam się z mleczną czekoladą i karmelową klasyką o lekkiej kwasowości. Bardzo smaczna kawa "dla żony", ale można z niej wycisnąć owoce przy (czasowo) krótszej ekstrakcji i proporcji w granicach 1:2.

Brazylia Sao Pedro da Canastra - Raz na jakiś czas (ostatnio raz do roku) pojawia się u nas jakaś podkręcona Brazylia. Sao Pedro da Canastra ma swoje sztywne protokoły fermentacyjne, ziarna są jakościowe. Niestety na razie nie mam dostępu do wiedzy w jaki sposób powstała ta kawa, sposób obróbki "artisans 48h" jest ich autorską nazwą. Pozostałe kilka kaw również ma autorskie nazwy fermentacji. Zapewne jest to anaerobic 48h, czy coś tam jeszcze się zadziało - nie wiem. Nie jest to ważne, ważne że są owoce (wiśnie + limonka) oraz klasyczne czekoladowe dla Brazylii tło. Owoce to tak 50% smaku espresso jednocześnie przyjemnie działa z mlekiem.

Eksperyment - jest to badanie terenu czy eksperymenty do espresso z czymś droższym mogą nam się przyjąć. Czy to już czas? Nie wiem, ale spróbujmy! Bierzemy na warsztat Kolumbię XO Natural, mieszamy z Etiopią i mytą Kolumbią. Według mnie wyszło bardzo dobrze. Cena wydaje mi się również atrakcyjna jeśli weźmiemy pod uwagę, że Etiopie śmigają w granicach 200+/kg. Sama kawa jest stricte owocowa, z dużą dawką kwasowości w kolorze pomarańczowym: marakuja, mango, pomarańcze + kremowo-czekoladowe tło i lekko rumowy finisz na języku. Rynek do espresso jest raczej orzechowy, dominuje klasyka i krótko mówiąc chętnie byśmy coś zaszaleli. Zatem próbujemy czy tego typu koncept będzie mieć wzięcie, jeśli tak to zrobimy mu osobną etykietę i będzie powracać w różnych odsłonach.

Przelewy

Salwador Altamira - delikatna i słodka kawa codzienna

Brazylia Sao Pedro da Canastra - więcej kwasowości pokazuje w espresso, w przelewie jak przestygnie jest po prostu bardzo przyjemna. Trochę owoców, trochę słodkiego.

Mamy 2 kawy "co-fermented" z kolumbijskiej farmy El Renacer. W lewym rogu GINGER, w prawym MANGO. Aromatyzowanie nie nastąpiło przez zasypanie tanka dodatkami a poprzez stworzenie odpowiedniej kultury, która później została dodana do środowiska beztlenowego. Powiedziałbym, że rzeczy dodane nie uderzają a raczej ubogacają napar. 

Kolumbia El Renacer Ginger - "podoba się to dla mnie" i to mój ulubiony przelew z lutego. Bardzo tonikowy, ziołowy napar z fajną kwasowością trawy cytrynowej i grejpfruta. Lubię ziołowe kawy, gdyż jest ich mało na rynku. Nie wiem ile dodaje odmiana SL28, ale całość wypada wg mnie bardzo smacznie i jak najbardziej nadaje się na Rarytas.

Kolumbia El Renacer Mango - to nie jest takie budyniowe, cukierkowe mango jak z mrożonej herbaty firmy Lipton. To smakuje raczej tak, jakbyście sami sobie zrobili "ice tea" w domu :) Jest owocowość, są ciemniejsze cukry i posmak czarnej herbaty. Napar jest bardziej owocowy w metodach bez przelewania i chyba taki nam najbardziej smakował.

Luty krótki, więc ruszyliśmy z nowościami zaraz po rozpoczęciu miesiąca :)

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1811 dnia: 04 Marzec 2026, 12:51:21 »
Nowości w tym miesiącu to głównie afrykański zastrzyk, w tym bardzo świeże Burundi (prosto ze statku) oraz Rwanda (przypłynęła z miesiąc temu). Ponadto Beczkawka wraca do Kolumbii. Jako espresso zostało 1,5kg starej z Kostaryką a później zaraz za nią wejdzie z Kolumbią. W przelewach Kolumbia już sobie śmiga.

Nowy Przelew Sezonu, była Uganda z Brazylią, obecnie będzie Peru z Brazylią. To połączenie wydaje mi się jeszcze smaczniejsze niż dotychczasowe, fajna kawka!

Chcieliśmy pierwotnie zrobić Rwandę Rutabo Natural i Rwandę Rutabo Anaerobic Natural jako set porównawczy do przelewów jednak ziarenka aż tak się nie różniły smakiem. Tym sposobem jedna Rwanda wylądowała w espresso a druga w przelewach.

Etiopia Danse Mormora to odmiana Bourbon, która jest nietypowa dla Etiopii. Powstał przy tym cały ciąg przyczynowo-skutkowy, gdyż ziarenka są większe od odmian lokalnych Heirloom, mielą się normalnie (z reguły Etiopie trzeba mielić grubiej) a napar jest dosyć owocowy za to bez charakterystycznej bergamotki (inna odmiana).

Espresso

Peru Quillabamba - bardzo smaczna i niezwykle uniwersalna, maksymalny poziom wyważenia smaku. Klasyk, który lubiliście rok temu i wraca. Bardzo smaczna z mlekiem!
Etiopia Danse Mormora - słodko-owocowe espresso, smakuje jak rasowy natural z tego kraju
Rwanda Rutabo Anaerobic Natural - jeszcze więcej owoców niż w Etiopii, dużo się dzieje, bardzo smaczna kawka!
Tanzania Marangu Mama Rebecca - natural z Tanzanii, który dla mnie wygląda i smakuje jak washed (info o obróbce potwierdzone). Espresso ma dużo nut ciemnej czekolady z lekko kwaskowatymi owocami (maliny)

Przelewy

Etiopia Danse Mormora - dużo słodkiej kwasowości idącej w stronę pomarańczy i mango
Rwanda Rutabo Natural - dobra i zbalansowana kawa z nutami herbaty, malin, śliwek oraz rodzynek. Kiedyś już u nas była i teraz wraca
Burundi Burunga - dosyć cytrusowy profil (jak na Burundi), z mniejszą ilością karmelu oraz owoców leśnych. Za to otrzymujemy rześką cytrusowość i nuty suszonych owoców. Kubek można pomylić z sąsiednią Rwandą

-------

Pozwolę sobie na OFFTOP językowy, od 2-3 lat obserwuję jak określenie "kawa POD ekspres" wchodzi do języka. Jak nigdy szczególnie nie wojuję o język tak ten trend akurat do mnie nie przemawia, czuję zgrzyt wewnętrzny. Od razu nasuwa mi się, że pod mój ekspres wejdzie kilogram, ale automaty są raczej niskie i pod nie nic nie wejdzie. Nie trzeba trzymać kawy pod ekspresem, można również w szafce. Język powinien ewoluować i pewnie określenie przyjmie się na stałe, ale jednocześnie może mi wewnętrznie zgrzytać - mam do tego prawo :)

Druga sprawa to "obróbka naturalna" - tutaj też mi zgrzyta, bo dla kogoś kto nie zna się na kawie będzie to wprowadzenie w błąd. Można sobie pomyśleć "wezmę tą z obróbki naturalnej, bo bardziej ekologiczna". Nie stosuję w ogóle tego określenia, u mnie zawsze jest obróbka sucha. Jest to bardzo proste spolszczenie od "natural" i pewnie ma sens, ale jednocześnie uważam że kogoś niewyedukowanego może to wprowadzić w błąd.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline wacek_1984

« Odpowiedź #1812 dnia: 04 Marzec 2026, 12:53:13 »
Beczkawka wraca do Kolumbii.

HA, tym razem kupiłem przed informacją :D Do tego przegapiłem kofermenty, brawo ja ;(

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #1813 dnia: 05 Marzec 2026, 09:12:15 »
Pozwolę sobie na OFFTOP językowy, od 2-3 lat obserwuję jak określenie "kawa POD ekspres" wchodzi do języka. Jak nigdy szczególnie nie wojuję o język tak ten trend akurat do mnie nie przemawia, czuję zgrzyt wewnętrzny. Od razu nasuwa mi się, że pod mój ekspres wejdzie kilogram, ale automaty są raczej niskie i pod nie nic nie wejdzie. Nie trzeba trzymać kawy pod ekspresem, można również w szafce. Język powinien ewoluować i pewnie określenie przyjmie się na stałe, ale jednocześnie może mi wewnętrznie zgrzytać - mam do tego prawo

Podejrzewam, że jest to kalka zwrotów typu "pod zamówienie" czy "pod adres" (swoją drogą też będącego kalką z по адресу i uznawanego za błąd językowy, chociaż domyślnie mówi tak większość byłego zaboru rosyjskiego). Inna sprawa, jak powinno być poprawnie? "Kawa z przeznaczeniem do ekspresu"? Może i językowo lepiej, ale wcale nie mniej kulawo.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1814 dnia: 06 Marzec 2026, 19:45:01 »
"Kawa z przeznaczeniem do ekspresu"?
Tak - albo w skrócie "kawa do ekspresu"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi