Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552750 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1440 dnia: 22 Grudzień 2016, 18:00:03 »
Cześć Jacek, poznaje Mare  ;)
Ale do rzeczy: ze zdjęć, które przesłałeś ciśnienie b dobre, srużka kawy też, bardzo fajna crema. Jak grzejesz ponad pół godz tzn ze  ekspres był nagrzany( portafiltr wpiety w grupe czyli tez gorący).
Ale... na podwójnym sitku uważam ze za duza doza ( u mnie stopka tampera prawie cała wchodziła, 1 mm wystawał) , przy pojedynczym sitku proporcjonalnie wieksza doza- jak pisałem wczesniej  ( zeby na pojedynczym było tak jak na twoim zdj z podwojnym sitkiem, zeby  stopka tampera po ubiciu kawy wystawała na ok 2-3 mm).
Rozprowadź kawe  okrężnie  i dopiero  docisnij tamer , równolegle(  sprawdź czy kawa nie jest po skosie).
U mnie takiego kanałowania nie spotkałem, wiec nie wiem co jest nie tak. Jak masz mozliwość zmielenia kawy na innym młynku to spróbuj.
Albo faktycznie back fluskha zrób( ja z caffiza robiłem.)
Tamper odstaje od brzegów sitka po ok poł mm. Po ubiciu puknij tamperem w portafiltr, kawa z brzegów spadnie , ubij  drugi raz juz lżej aby wyrównac powierzchnie kawy )
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 18:09:03 wysłana przez PiotrekBM »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1441 dnia: 22 Grudzień 2016, 18:26:45 »
wyczyścić prysznic i grupę. Może gdzieś sie przytkało i wali mocniej z boku
Ja miałem taki kanał jak mi prysznic IMS zarósł (niesystematyczny backflush) i lał strumieniem po boku – no ale to widać przy flushu, wyraźnie sika bokiem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1442 dnia: 22 Grudzień 2016, 18:32:19 »
Liczycie czas od pierwszej kropli w filiżance czy od załączenia pompy? zawsze mnie to ciekawilo.
Generalnie (oprócz Costy) liczy się od pierwszego kontaktu wody z kawą, a więc w ekspresie ciśnieniowym to będzie od włączenia pompy.

polecałbym kupno jakiejś włoskiej, świeżej kawy, z Włoch
Ponawiam prośbę, najpoważniej na świecie chciałbym spróbować kawy, którą uważasz za słuszną do espresso. A, że jest tego trochę (mimo, że we Włoszech głównie Kimbo na każdym kroku), to sam nie utrafię.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1443 dnia: 22 Grudzień 2016, 18:44:38 »
Mała sesja zdjęciowa
Dobrze widzę, że to Graef 702? Jeśli tak, to może to być to -- może nie tyle przyczyna co najsłabsze ogniwo. Spróbuj przed nasypaniem kawy do kolby/ ubiciem kawy w kolbie bardzo dobrze rozbić wszystkie grudki. Dozę też bym zmniejszył -- do czasu aż ciastka będą delikatnie błotniste -- to może być za mało, ale dobrze abyś poznał drugą stronę. A potem zbliżaj się do pożądanych czasów od zbyt szybkich ekstrakcji (~15s) sprawdź czy kanałowanie przy zbyt grubym mieleniu (powinno być też luźniejsze i pozbawione grudek) nadal będzie Cię prześladować.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1444 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:08:46 »
1. sitko grupy czyste. Poprzedni właściciel widać dbał o czystość bo był niewielki nalot który zmyłem ciepła wodą
2. Przy grubym przemiale stopniowo zwiększałem tamping. Przy ciśnieniu 5 - 6 bar. brak kanałowania krótki czas i kwas. Przy mocniejszym ubiciu ciśnienie 8 bar. i już pojawia się kanał ciągle w tym samym miejscu i nadal kwas. Przy takim zmieleniu brak grudek wszystko wygląda jednolicie. Doza taka aby rant tampera nie chował się za rant sitka - wystaje 0,5 do 1 mm.
3. Idę w stronę drobnego mielenia. Pojawiły się grudki które staram się rozbić przed tampingiem. Najpierw lekko - ciśnienie około 5 bar. brak kanałowania ciastko wilgotne ale zwarte kawa kwaśna.
4. Ten sam przemiał, mocny tamping - ciśnienie 9,5 bar. spada po chwili do 8. Wyraźnie dłuższy czas. Pojawia się goryczka, ale kwas pozostał. Kanałowanie na środku i przy krawędzi.
Poniżej zdjęcia z ostatniej próby.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1445 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:15:44 »
A jesteś pewien, że to wina kanału? Jak wyglądają pierwsze strumienie? Od razu bucha przeźroczystą cieczą, która się stabilizuje i próbuje parzyć? czy najpierw kropla, potem cienko, potem grubiej, potem blednie?

Tamping zachowaj stały ~5kg.

Jaka doza? jakie czasy? jaki uzysk?

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1446 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:54:42 »
Nie mam wagi, ale daje tyle kawy żeby po tampingu 5 kg rant tampera wystawał ciut nad brzeg sitka.
Stopniowo zwiększałem grubość przemiału od zablokowania filtra do momentu 23 s 40 ml przy 9 bar. ciśnienia zarachowując stała siłę ubicia.
Kanałowanie ustało, kwaśny posmak pozostał mniejszy niż początkowo jednak daleko mu do słodkich smaków.
Na dziś mam już dosyć kawy.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1447 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:58:43 »
Spróbuj dość do 30s. A potem pozostaje kwestia temperatury i wody.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1448 dnia: 22 Grudzień 2016, 20:59:03 »
Liczycie czas od pierwszej kropli w filiżance czy od załączenia pompy? zawsze mnie to ciekawilo.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Ja liczę od włączenia pompy
A jak liczyć te 25 sekund jak preinfuzja trwa np. 60 według najnowszej mody? Na Youtube widziałem filmy gdzie, zdaje się, fachowcy, liczą od pojawienia się kawy.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1449 dnia: 22 Grudzień 2016, 21:00:57 »
A potem pozostaje kwestia temperatury i wody.
na temperaturę nie mam wpływu (chyba)
Woda po osmozie odwróconej od lat ją piję nawet na surowo i jest super. żadna butelkowana się nie umywa.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 21:03:09 wysłana przez jacek1708 »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #1450 dnia: 22 Grudzień 2016, 21:02:53 »
Jeśli ktoś potrafi ogarnąć 60s preinfuzji i nową modę to i potrafi ogarnąć zapis: 60s pre, całkowity czas 90s przy uzysku blablabla TDS blablabla ppm itd. ;)

Ekstrakcja kawy zaczyna się w momencie kontaktu z wodą i już. Nie da się inaczej. Co oczywiście nie zmienia faktu, że można podać i inne parametry.

na temperaturę nie mam wpływu (chyba)
Zawsze jakiś wpływ jest :)

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #1451 dnia: 22 Grudzień 2016, 22:38:20 »

Ariadna -- klasyk klasyków, włoska szkoła, włoskie, proste smaki.

Żarcik :) 

Kiedyś z 5 lat temu taka była... (Moje stare dzieje z GC). Ostatni raz piłem ją z rok temu (Unica) i już wtedy było sporo "jaśniej".

W moim odczuciu włoska klasyka to np. Meseta, Mokito, Jolly Caffe itp. Smakuje w domu tak samo jak we Włoszech w kawiarni.
Jeżeli ktoś przywyknie do takich smaków, kupi potem np. Ariadnę (bo taką polecają jako tą "włoską") to myśli ma problem (ze sprzętem, smakiem, kanałowaniem itd.)...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1452 dnia: 22 Grudzień 2016, 22:57:50 »
Zyniek, koniecznie wpadnij do mnie z tymi włoskimi klasykami. Porównamy, porozmawiamy... Co jest kwaśne dla jednego, dla innego nie jest. Trudno się nad tym głowić bez osobistej konfrontacji. Mam to włoskie espresso w jednym palcu, jestem testerem i specjalistą włoskiego espresso, wykształconym w punkcie szkoleniowym palarni Jolly. Coś o tym zatem wiem. Ale chyba już wyrosłem ;).

Jacek, nie wiem czy zbyt miękka woda nie jest tu kluczem do rozwiązania zagadki espresso. Jeśli masz zbiornik w ekspresie, to spróbuj z tym okropnym Żywcem. Dobra woda do espresso nie jest miękka i pozbawiona minerałów. Najlepiej zrób nam jakiś filmik z przebiegu Twoich akcji i ekstrakcji :).

Jacek, Bu, co do zaparzania: mam teraz dwie grupy. Na jednej 86, na drugiej 90 stopni. Czasem kwaśniej jest na tej drugiej, a czasem na odwrót. Nie ma wyraźnych reguł. Trzeba próbować i się uczyć na błędach. Cała w tym przyjemność :).

Mnie jest łatwiej, bo ekspres ma stabilne temperatury, gorące grupy, całkiem wyraźną preinfuzję, łagodny, ograniczony strumień wody wypływa z grup. Młynek ma wyraźną podziałkę i świetną regulację. PF trzymam w dłoni, a nie w widełkach. Staram się by kawa wylądowała równomiernie na powierzchni sitka. Objętość kawy w sitku nie może być ani za mała ani za duża: rant tampera nie jest dla nas żadną miarą, bo mamy inne tampery i inne sitka...

Ważny jest całokształt przebiegu procesu zaparzania. Obserwujemy go po wyglądzie strużek wpływających z wylewek lub z NPF. Jakość procesu jest widoczna w tempie, w szerokości i barwie strużek... Innym wskaźnikiem jakości procesu zaparzania może być wygląd cremy.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 23:35:17 wysłana przez Antonio »

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #1453 dnia: 23 Grudzień 2016, 00:03:36 »
Zyniek, koniecznie wpadnij do mnie z tymi włoskimi klasykami. Porównamy, porozmawiamy... Co jest kwaśne dla jednego, dla innego nie jest. Trudno się nad tym głowić bez osobistej konfrontacji. Mam to włoskie espresso w jednym palcu, jestem testerem i specjalistą włoskiego espresso, wykształconym w punkcie szkoleniowym palarni Jolly. Coś o tym zatem wiem. Ale chyba już wyrosłem .

Antonio, nie wątpię w Twoją wiedzę i doświadczenie na temat espresso. Jest sporo większa niż moja :szampan:. Nie zrozum też, że Ariadna to zła kawa bo nie o jakości mowa.
Jest po prostu inna w smaku, porównując oczywiście do zwykłych włoskich mieszanek, takich jak wymieniłem. Dlatego, np., że jest jaśniej palona. Tego chyba nie zaprzeczysz?
Nie nazwałem też jej kwaśną... żeby nie było :)
Mam nadzieję, że kiedyś nastanie taki dzień, że będzie mi dane spróbować Twoich specjałów :kawa:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1454 dnia: 23 Grudzień 2016, 00:17:58 »
przepraszam, nie mogę się powstrzymać.. Proszę moją wypowiedź traktować z przymróżeniem oka ponieważ z zaparzaniem espresso w praktyce mam niewiele wspólnego.
Ze świąteczną serdecznością dzielę się  własnymi doświadczeniami, może to skróci kolegi boje o smaczną kawę. 

Skupiacie się na tych gramach, milimetrach i sekundach,  a oprócz tego są też inne chyba nawet bardziej podstawowe czynniki.

@jacek1708 Popieram wypowiedź Antonia. Na pewno woda bez minerałów jest złym pomysłem w przepisie na smaczną kawę. W skrócie z mojego doświadczenia - z takiej wody wychodzi ohydny napar,  zupełnie niepoukładany, jakby niedoparzony i przeparzony na raz. Jeśli nie remineralizujesz wody, to warto spróbować na wodzie lekko zmineralizowanej (w okolicach 100ppm) lub wymieszać wodę po osmozie z wodą z kranu.

Czy z Twoim problemem nie ma nic wspólnego młynek? Patrzę na zdjęcia i chyba zacząłeś zakupy od innej strony niż większość użytkowników tego forum zaleca.

Takie tam moje wściubianie nosa w Wasze ekspresowe ekstrakcje ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2016, 01:25:19 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi