Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552332 razy)

Offline jacek1708

Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1455 dnia: 23 Grudzień 2016, 09:16:34 »
Na pewno woda bez minerałów jest złym pomysłem w przepisie na smaczną kawę.
Woda ma uzupełnione minerały do niezbędnych wartości. Demineralizowanej używam jedynie do podlewania kwiatów i innych czynności gospodarczych. Do picia posiłków parzenia herbaty itd jest remineralizowana.
chyba zacząłeś zakupy od innej strony
Młynek pozostał po poprzednim zestawie. Do DeLonghi był wystarczający a przemiał jest raczej równy.
Dziś rano trzy kawy bez kanałów. Czasy równe po 30 s 45 - 50 ml. gęstego naparu. Wyraźnie czuć gorycz ale i kwaski. Obecna kawa to yellow bourbon palona 20 grudnia (może zbyt świeża?)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1456 dnia: 23 Grudzień 2016, 09:56:38 »
Wyraźnie czuć gorycz ale i kwaski
No i właśnie o to chodzi. Przynajmniej u mnie. Te kwaski to naturalny składnik kawy, zabija je dopiero spalenie pod Wezuwiuszem.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1457 dnia: 23 Grudzień 2016, 10:10:16 »
to jest  Kolumbia Excelso Supremo która miałem poprzednio. Czy jest zbyt jasna na espresso?
Raz udało mi się takie że tego kwasu nie było, a goryczka tylko niewielka coś jak kakao bez cukru. Niestety tak było z tydzień temu i nie mogę drugi raz osiągnąć tego efektu.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1458 dnia: 23 Grudzień 2016, 10:28:55 »
Jest raczej ciemno palona. To jaka to w końcu Kolumbia? Excelso czy Supremo? ;)

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1459 dnia: 23 Grudzień 2016, 10:34:16 »
To jaka to w końcu Kolumbia? Excelso czy Supremo
Taka jest nazwa w sklepie i na opakowaniu palarniakawy.com/opis_produktu.php?id=374

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1460 dnia: 23 Grudzień 2016, 10:44:37 »
W zasadzie nic nie wiadomo, bo są to różne kategorie oznaczające rozmiary ziaren. Pewnie jest to więc mieszanka dużych z większymi ziarnami. Jeśli palone razem, to efekt może być także nierównomierny, niejednorodny.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1461 dnia: 23 Grudzień 2016, 11:12:21 »
Może o takie coś chodzi

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1462 dnia: 23 Grudzień 2016, 11:13:43 »
To co? Mieszanka ziaren Excelso i Supremo? :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1463 dnia: 23 Grudzień 2016, 11:32:33 »
Woda ma uzupełnione minerały do niezbędnych wartości.
A wiesz ile jest których? I jaki ppm na wyjściu?

Raz udało mi się takie że tego kwasu nie było
Pytanie czy zrobiłeś coś inaczej (flush, odczekanie, rozgrzewanie itp.) czy to wrażenie chwili (to co jedliśmy/piliśmy przed chwilą, czego dawno nie jedliśmy/piliśmy, w jakiej jesteśmy kondycji, ma spory wpływ na percepcję)?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1464 dnia: 26 Grudzień 2016, 16:06:30 »

W linku powyżej podstawowe informacja jak  moze zmienic sie smak kawy/ herbaty w zaleznosci od twardosci wody.

ps poza tym nie tylko sama wartość ppm ma znaczenia ale i to czego i ile jest w wodzie( mikro i makro elementów), tzn woda o podobnej liczbie ppm  a róznym składzie mineralnym może znacząco zmienic smak kawy, jak widać z tą odwrotną osmozą nie jest to takie do konca proste. Często mineralizator wysyca wode do 60-70 ppm, a to zdecydowanie za mało
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień 2016, 16:13:52 wysłana przez PiotrekBM »

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1465 dnia: 27 Grudzień 2016, 10:38:17 »
Dziękuję wszystkim za rady. Coraz częściej udaje mi się dobre espresso. Kanałowanie występuję coraz rzadziej, ale to najprawdopodobniej wina młynka który jednak mieli jak chce i czasem wyjdzie dobrze a czasem tak sobie. Poprzednio nie zauważałem takich szczegółów bo piliśmy z żoną dożo kaw mlecznych. Teraz gdy poznałem smak dobrego espresso trzeba będzie zmienić młyn.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1466 dnia: 27 Grudzień 2016, 11:50:15 »

Teraz gdy poznałem smak dobrego espresso trzeba będzie zmienić młyn.

Klasyka gatunku. ;)

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #1467 dnia: 29 Grudzień 2016, 15:43:08 »
Szanowni, ratujcie!
Po roku związku z Silvią doszliśmy do całkiem dobrych i regularnych naparów. I zachciało mi się 'dobrej zmiany'. Wymieniłem prysznic na teflonowy IMS, do tego dokupiłem filtr IMS (B70 2TC H24 E) i się zaczęło...

Problem wygląda tak: kawę (Honduras od Antonia) mielę MSJ do kolby, odmierzam 17 lub 18 g (nie ma różnicy, problem taki sam), robię WDT dla lepszej dystrybucji kawy, lekko ubijam tamperem, zapinam i efekty są takie, że w 25 sekund mam ratio ok 2,5, crema ładna, gęsta, trwała, ale smak jest jakiś "zepsuty". Dobre smaki są przykryte jakąś taką intensywną słonością, czymś dość nieprzyjemnym. Czyli zgodnie z kompasem espresso Pergerga powinienem zwiększyć uzysk kawy w filiżance - jeżeli tak robię (nie zmieniając dozy ani mielenia), to wtedy jedynym efektem jest rozwodnienie wszystkiego, a wady i tak zostają (być może wynika to z faktu, że od ok. 16-17 sekundy ekstrakcji strumień przyspiesza wyraźnie).

Zastanawiam się, w którą stronę iść: mielić grubiej, dozę trzymać trochę powyżej 18g i mocniejszy tamping? Czy z kolei mielić drobniej, ale zmniejszyć dozę do 16g i nie dociskać silniej tampera? A może macie jakieś inne rady?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1468 dnia: 29 Grudzień 2016, 15:50:28 »
Też mam taką słonawość w tej kawie, ale połączoną z kwaskowatością. U mnie to jest tak jakby na dnie kawa była najgęstsza i dopiero pod koniec filiżanki jest ten słonawo-kwaskowaty akcent odczuwalny. Na początku majtałem filiżanką, żeby wszystko się zmieszało dobrze, teraz jest to dla mnie nawet przyjemne i nie majtam. Trochę kojarzy mi się ten smak z czymś o czym pisał Antonio, a mianowicie takim prądem z 9V baterii na języku. Nie wiem czy to jest to o czym piszesz, ale myślałem, że tak ma być :)

Marek.

EDIT: Dziś wieczorem szczególnie zwrócę na to uwagę, bo być może odczuwalny jest w całej kawie, tylko na dole najintensywniej.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2016, 15:53:03 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #1469 dnia: 29 Grudzień 2016, 15:51:14 »
Spróbuj zmielić drobniej, i zmniejsz dozę. Ja raczej nie przekraczam 15g na doppio.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi