Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552768 razy)

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1845 dnia: 20 Kwiecień 2017, 22:47:44 »
Teraz zejdę jeszcze poniżej znalezionego punktu 0 (oczywiście z kawą w młynku), dokładnie tak, jak radzono @Magelence i zobaczymy. Ale jak już wspominałem, efekty moich prób opiszę po Świętach.
Zgodnie z obietnicą ciąg dalszy moich zmagań z młynkiem. Po Świętach, kiedy emocje z poprzednich nieudanych prób opadły rozkręciłem po raz kolejny młynek, wyczyściłem, skręciłem aż do momentu zablokowania żaren, następnie rozkręciłem o 2cm, zasypałem hopper kawą i jazda! Zmieliłem do kolby 16g i... zatkałem ekspres! EUFORIA - z młynkiem wszystko w porządku! :uklony: Następnie, jeszcze 1cm grubiej, strzał, 0,5cm drobniej strzał i jest! 32g naparu w 24s. W smaku lepiej, o niebo lepiej, chociaż moim zdaniem ciut kwaśne. Może mi nie leży ta Ariadna...
Dziś domieliłem do końca Ariadnę i zasypałem Mujeres (wczoraj palona). Przy pierwszym mieleniu zapchałem młynek (a może nowa kawa już nie weszła z taką łatwością między zaciśnięte żarna...), więc znów go rozkręciłem wyczyściłem i ustawiłem jakieś 0,5cm grubiej niż przy Ariadnie.
Shot, degustacja i... bije poprzednią na głowę. Pierwsze naprawdę smaczne espresso! :taniec: Nie czuć goryczki, lekki kwasek - raczej przyjemny. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to moim zdaniem brak słodyczy (a słyszałem, że w tej kawie jest jej sporo). Albo to moje chamskie podniebienie, albo trzeba nad tym popracować. Jak myślicie?
Dozę utrzymuję cały czas 16g, strzał robię zgodnie z załączoną tabelką i wskazówkami - jakieś 5-8s od zapalenia lampki.
Nagrałem film z ekstrakcji:
youtu.be/iWjLwbS7HYU
Liczę na Wasze jak zwykle cenne uwagi :)

PS. Aż chce się dalej próbować! [emoji38]

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1846 dnia: 20 Kwiecień 2017, 22:56:48 »
Smaki to jeszcze kwestia temperatura wody przy parzeniu... Ja przy bojlerze lekko ją podnoszę włączając na kilka sekund grzałkę przyciskiem od pary do spieniania, ale nie wiem czy w termobloku to tak zadziała - o ile to masz. Jeśli bojler, to masz pomysł na poprawę :)

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1847 dnia: 20 Kwiecień 2017, 23:12:25 »
Tak, mam termoblok. Za wskazówką @Krakusa:

Co do temperatury - stabilizuje ją wyłącznik bimetaliczny - mało precyzyjny i powodujący bardzo duże wahania temperatury termobloku. Generalnie próbuj ekstrakcji tak ze trzy sekundy po zapaleniu się lampki (ale wciąż przed jej zgaśnięciem - musisz trochę popróbować) - na termoblok podana jest wtedy pełna moc i temperatura rośnie. Jak się wstrzelisz, to wzrost temperatury zostanie przyhamowany przepływającą wodą i będziesz miał najwyższą możliwą temperaturę wody. Cudów nie oczekuj - wszystkie ekspresy Ascaso z termoblokiem a bez elektronicznej regulacji temperatury mają tendencję do mocnego niedogrzewania wody (nawet poniżej 90 stopni).

robię ekstrakcję ok. 5s po zapaleniu się lampki - wtedy temperatura powinna być najwyższa. Wygląda na to, że poza modyfikacją ekspresu (wymiana bimetalu) tylko to mi pozostaje.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1848 dnia: 21 Kwiecień 2017, 07:54:21 »
Jeszcze można podyskutować o preinfuzji i ciśnieniu :). Co do "słodyczy" w kawie: chyba zawsze wiąże się z kwaskowatością, jest wyznacznikiem jakości, w opozycji do goryczy.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1849 dnia: 21 Kwiecień 2017, 16:41:14 »
Nagrałem film z ekstrakcji:
To jest film z tej smacznej ekstrakcji czy z tej kwaśnej? Jak dla mnie to ekstrakcja skończyła się po ~12s. (0:45 filmu). Wróżąc: powinien być kwas 13 cytryn ;)

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1850 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:22:46 »
Z tej smacznej :P Był lekki kwasek, ale raczej smaczny. Przynajmniej dla mnie... Dlaczego uważasz, że w 45s skończyła się ekstrakcja?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #1851 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:40:03 »
Wdarło się kanałowanie. Spróbuj ubić słabiej. W 45sekundzie stało się coś niedobrego. Ekstrakcja powinna być cały czas spokojna, taka jak przed 45s.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1852 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:42:38 »
Dokładnie, i te jasne plamy na cremie świadczą o tym, że później lała się już woda.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1853 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:45:56 »
Wdarło się kanałowanie. Spróbuj ubić słabiej. W 45sekundzie stało się coś niedobrego. Ekstrakcja powinna być cały czas spokojna, taka jak przed 45s.
Nie widziałem w ciastku żadnego kanału... Lżej ubić i drobniej zmielić?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1854 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:47:56 »
Spróbuj nutacji przy tampingu.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #1855 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:03:26 »
Zobacz na filmie w czasie 1:28 na godzinie 12 i na godzinie 7. są dziureczki. Kanałowanie nie musi wyglądać jak dziura po dżdżownicy.  :) Zawsze zmieniaj tylko jeden parametr, wówczas łatwiej to ogarniesz. Spróbuj słabiej ubić kawę. https://coffeecona.pl/ubijanie/  Jeśli to nic nie pomoże, zmień ilość kawy, grubość zmielenia. Czytałeś ten wątek? http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=154.0

No właśnie, nutacja dokładnie rozprowadzi kawę w sitku.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwiecień 2017, 18:06:00 wysłana przez Jeżyk »
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1856 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:07:47 »
Kawę masz chyba świeżo paloną.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1857 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:29:39 »
Kawę masz chyba świeżo paloną.
1 dzień od palenia...

Spróbuj nutacji przy tampingu.

Marek.

Szczerze mówiąc ta nutacja wygląda mi na komplikowanie całego procesu :( U Gwilyma wszystko jest takie proste... No nic, spróbować nie zaszkodzi...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1858 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:45:57 »
Ta nutacja jest niezbędna. Gwylim ma zupełnie inny ekspres.

Offline elvis Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2 mini
« Odpowiedź #1859 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:57:47 »
Koleżanki i Koledzy,
Uczę sie robić espresso i mam jedno szerokie niestety pytanie...
Próbuję różnych kawa, ale teraz w hopperze mam Nicaragua Las Flores Woman Project (31.03.17)
Ustawiam młynek i dochodzę do momentu, gdy otrzymuję z ok 15-16g kawy (nie posiadam wagi 0,1g) otrzymuję ok 40 g naparu.
Preinfuzja ok 5-6s, ekstrakcja całość 26s, crema ładna, gruba wszystko wygląda ładnie. Próbuję i jest fajnie, gęsto, głęboko, gorzko, po ok minucie robi sie kwaśno. Ta kwaśność nie jest odpychająca, jest ciekawa ale to chyba nie mój smak, albo jeszcze nie mój smak (uczę się swojego smaku dobrej kawy).
Skręcam zatem młynek jeszcze bardziej (jestem obczytany ;), więc wiem, że drobniej znaczy kwaśniej ale dążę do idealnej ekstrakcji). Teraz mam ok 34g naparu ale robi się bardzo kwaśno, tym razem jednak nieprzyjemnie kwaśno.
Nie mogę zwiększyć dozy bo dla tej kawy i podwójnego sitka te 16 g to maks, dalej już trę o sitko.
I pytanie mam czy to jest kwestia kawy, że mi nie smakuje, czy ja coś robię nie tak, ewentualnie czy mogę coś zrobić lepiej?
Miałem do tej pory 3 kawy, odkąd mam młynek i ekspres i z 2-ma mam podobną sytuację, a jedna jest super.
Pozdrawiam
Wygląda że masz poprawne espresso, a potem robisz podekstrakcję skręcając młynek...
Kwaśność zwiększa się z ochładzaniem kawy i to jest główna zaleta jasnych kaw...

Tak jak pisałem kupiłem kawy od Antonio, najpierw na warsztat poszła Ariadna. Ustawienie młynka, espresso wychodzi ładne, wszystkie parametry sekundy i gramy ok... ale jest kwaśne od samego początku, nieprzyjemnie kwaśne. Jak dzieci pójdą spać to jeszcze poćwiczę, ale może mnie nakierujecie w którą stronę iść...
Mielić grubiej?
Czy podnieść temperaturę na termobloku? (za to i tak się dzisiaj wezmę, rozkręcę i zerknę ile jest ustawione, z analogowego termometru wychodzi że coś około 90-92, ale odczyt mało wiarygodny). Jaka jest sugerowana temperatura dla Ariadny?
Dziękuję wszystkim za pomoc
Piotr

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi