Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552761 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1830 dnia: 18 Kwiecień 2017, 16:30:08 »

@Frozen
Tabelka tabelką, użytkownicy R58 mają swoje spostrzeżenia.
Popytaj, pozmieniaj ustawienia i próbuj, cały czas próbuj...
Sprzęt masz naprawdę konkretny.
Wyciśnij z niego wszystko ( również poprzez podnoszenie swoich umiejętności... np. szkolenia)
Kawa powinna zacząć smakować.
Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2017, 16:44:45 wysłana przez PiotrekBM »

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #1831 dnia: 18 Kwiecień 2017, 16:34:34 »
Przy 110'C PID masz wg. moich pomiarów około  93'C na ciastku, bo patrzysz w tabeli na kolumnę P Thermo. Pytanie czy dobrze rozgrzewasz grupę?

Offline bedrim Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R58
  • Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1832 dnia: 18 Kwiecień 2017, 16:38:44 »
Tylko że w parzeniu kawy jest taki myk że jak jedna zmienna odbiega wyraźnie od ideału to może (ale nie musi) popsuć całość. W tym wypadku może to wcale nie być ekspres tylko np. mielenie.

Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka

Offline Frozen Mężczyzna

• Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #1833 dnia: 18 Kwiecień 2017, 17:09:10 »
Flexooo ekspres wygrzewam przez conajmniej godzinę, przed ekstrakcją tylko krótki flush, PF również w grupie wygrzany. Wiem że jedna zmienna może wszystko popsuć ale powoli zatraciłem kierunek w którym mam się poruszać bo było zmienianie temperatur, zmienianie grubości mielenia, siły tampingu, nawet wodę wymieniłem na Żywiecki kryształ :)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #1834 dnia: 18 Kwiecień 2017, 17:27:59 »
Zaproś kogoś do siebie z okolicy na kawę :) Taka wymiana doświadczenia powinna pomóc. Bo tak, to mamy dwie strony konwersacji i zero poprawy a frustracja jak sądzę wzrasta.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1835 dnia: 18 Kwiecień 2017, 17:54:59 »
Z tego co piszesz, smak oznacza, że Twoje espresso jest w strefie pod ekstrakcji (under-extracted, nie wiem jak to na polski tłumaczycie).
Więc powinieneś zrobić wszystko żeby przesunąć je w stronę zbalansowanej ekstrakcji a nawet dla próby do nad ekstrakcji (over-extracted).
Żeby to zrobić manipuluj tymi zmiennymi najlepiej jedną na raz :
drobniej zmielić i uzyskać dłuższą ekstrakcję, dojdź do 32 sek
zwiększyć temperaturę
zwiększyć uzysk, np 2,5x zamiast 2

Offline Frozen Mężczyzna

• Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #1836 dnia: 18 Kwiecień 2017, 18:05:33 »
Masz racje frustracja wzrasta :) i możemy tak pisać i pisać. Pokombinuje pare dni spróbuje wydłużyć ekstrakcje i uzyskać większy uzysk zobaczymy. Pozmieniam trochę i zobaczymy, jak coś to zapraszam w okolice Warszawy jak by ktoś chciał rzucić fachowym okiem, co się dzieje nie tak

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1837 dnia: 18 Kwiecień 2017, 18:08:53 »
Mujerez 6+/6. [emoji106]
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline elvis Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2 mini
« Odpowiedź #1838 dnia: 19 Kwiecień 2017, 18:55:27 »
Koleżanki i Koledzy,
Uczę sie robić espresso i mam jedno szerokie niestety pytanie...
Próbuję różnych kawa, ale teraz w hopperze mam Nicaragua Las Flores Woman Project (31.03.17)
Ustawiam młynek i dochodzę do momentu, gdy otrzymuję z ok 15-16g kawy (nie posiadam wagi 0,1g) otrzymuję ok 40 g naparu.
Preinfuzja ok 5-6s, ekstrakcja całość 26s, crema ładna, gruba wszystko wygląda ładnie. Próbuję i jest fajnie, gęsto, głęboko, gorzko, po ok minucie robi sie kwaśno. Ta kwaśność nie jest odpychająca, jest ciekawa ale to chyba nie mój smak, albo jeszcze nie mój smak (uczę się swojego smaku dobrej kawy).
Skręcam zatem młynek jeszcze bardziej (jestem obczytany ;), więc wiem, że drobniej znaczy kwaśniej ale dążę do idealnej ekstrakcji). Teraz mam ok 34g naparu ale robi się bardzo kwaśno, tym razem jednak nieprzyjemnie kwaśno.
Nie mogę zwiększyć dozy bo dla tej kawy i podwójnego sitka te 16 g to maks, dalej już trę o sitko.
I pytanie mam czy to jest kwestia kawy, że mi nie smakuje, czy ja coś robię nie tak, ewentualnie czy mogę coś zrobić lepiej?
Miałem do tej pory 3 kawy, odkąd mam młynek i ekspres i z 2-ma mam podobną sytuację, a jedna jest super.
Pozdrawiam

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1839 dnia: 19 Kwiecień 2017, 19:13:06 »
Próbuję różnych kawa, ale teraz w hopperze mam Nicaragua Las Flores Woman Project (31.03.17)
Ustawiam młynek i dochodzę do momentu, gdy otrzymuję z ok 15-16g kawy (nie posiadam wagi 0,1g) otrzymuję ok 40 g naparu.
Preinfuzja ok 5-6s, ekstrakcja całość 26s, crema ładna, gruba wszystko wygląda ładnie. Próbuję i jest fajnie, gęsto, głęboko, gorzko, po ok minucie robi sie kwaśno. Ta kwaśność nie jest odpychająca, jest ciekawa ale to chyba nie mój smak, albo jeszcze nie mój smak (uczę się swojego smaku dobrej kawy).

Jeżeli to kawa ze swiezopalana, to jest to jasno palona kawa, raczej do metody przelewowej. Można pić z niej espresso, ale nie znajdziesz tu "klasycznego" smaku espresso, raczej trzeba szukać jakiś zachwycających szczegółów.
Ja bym na Twoim miejscu kupił hario V60-01  i tak ją próbował ;).
Co do espresso, czemu ono jeszcze w szklaneczce po minucie? ;) Trzeba szybko pić.

A na poważnie, takie kawy w kawairniach najczęściej parzy się w większych sitkach, np VST 20g, wtedy łatwiej się z nimi dogadać. Ale tak czy siak moim zdaniem, nie jest to kawa na jedno z pierwszych espresso.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1840 dnia: 20 Kwiecień 2017, 11:04:44 »
Preinfuzja ok 5-6s, ekstrakcja całość 26s, crema ładna, gruba wszystko wygląda ładnie.
Jak robisz preinfuzję w Dreamie?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1841 dnia: 20 Kwiecień 2017, 11:06:53 »
Jak robisz preinfuzję w Dreamie?

Wydaje mi się, że chodzi o to, że po 5-6 sekundach zaczyna kapać z wylewki. Kolega jeszcze nie ogarnia ;)

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1842 dnia: 20 Kwiecień 2017, 11:55:57 »
Też tak obstawiam, ale pojawiło się ukłucie ciekawości  :diabelek:

Offline elvis Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-2 mini
« Odpowiedź #1843 dnia: 20 Kwiecień 2017, 12:18:49 »
Tak, przepraszam, chodziło o kapanie z wylewki. Muszę się jak widzicie douczyć.
Kupiłem kawy od Antonia i popróbuje na nich. Zacznę od czegoś pod espresso.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1844 dnia: 20 Kwiecień 2017, 12:41:22 »
Koleżanki i Koledzy,
Uczę sie robić espresso i mam jedno szerokie niestety pytanie...
Skręcam zatem młynek jeszcze bardziej (jestem obczytany ;), więc wiem, że drobniej znaczy kwaśniej ale dążę do idealnej ekstrakcji). Teraz mam ok 34g naparu ale robi się bardzo kwaśno, tym razem jednak nieprzyjemnie kwaśno.
Nie mogę zwiększyć dozy bo dla tej kawy i podwójnego sitka te 16 g to maks, dalej już trę o sitko.
I pytanie mam czy to jest kwestia kawy, że mi nie smakuje, czy ja coś robię nie tak, ewentualnie czy mogę coś zrobić lepiej?
Miałem do tej pory 3 kawy, odkąd mam młynek i ekspres i z 2-ma mam podobną sytuację, a jedna jest super.
Pozdrawiam
Wygląda że masz poprawne espresso, a potem robisz podekstrakcję skręcając młynek...
Kwaśność zwiększa się z ochładzaniem kawy i to jest główna zaleta jasnych kaw...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi