Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552773 razy)

Offline Frozen Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1815 dnia: 17 Kwiecień 2017, 19:23:35 »
Kawa palona 2 tygodnie temu, chyba faktycznie zacznę dorzucać cukier aż wykończę tą kawę. Za chwilkę przyjdzie do mnie Mujeres i zobaczymy czy była to moja wina czy też kawy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1816 dnia: 17 Kwiecień 2017, 19:56:50 »
A masz sprawny termometr? W ok. 95-100 to juz powinno być bulgotanie.
Ile pokaże, jak robisz parę?
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2017, 20:00:31 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1817 dnia: 17 Kwiecień 2017, 20:24:34 »
Temperaturę bojlera  widzę i ustawiam na podpiętym do Rocket-a PID, niestety nie mam takiego termometru aby pod dysze pary podstawić ale pary ten ekspres robi od cholery wiec sądzę że wszystko jest ok.

Offline bedrim Mężczyzna

• Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1818 dnia: 17 Kwiecień 2017, 20:38:58 »
R58 to ma dwa boilery więc nie ma co patrzyć na parę. Ja miałem z Ariadną swoje przejścia więc wiem o czym mówisz. Mogę teraz podejrzewać za świeże żarna w młynku. Mógłbym w sumie przeliczyć ile kg zmieliłem jak zaczęła mi wychodzić tak jak tego oczekuję.

Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #1819 dnia: 17 Kwiecień 2017, 21:14:45 »
Tutaj masz odpowiedź jak w R58 temperatury z PIDa odpowiadają temperaturom na grupie i ciastku  kawowym:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2408.msg65081.msg#65081

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1820 dnia: 18 Kwiecień 2017, 09:06:42 »
Bedrim, nie sądziłem że nowy młynek skoro mieli tak jak go ustawimy czyli dobrze, może mieć wpływ na kwaśną kawę, jakoś to do mnie nie może dotrzeć.
 Flexooo proszę powiedz mi w takim razie jak Ty masz ustawionego swego Rocket-a R58 i jak długi flush robisz przed zapięciem PF, kurcze z tego co wyczytałem z Twoich pomiarów to różnice między tym co w instrukcji a tym co zmierzyłeś jest ogromna, ja obecnie mam ustawione na PID 105 st i leci kwas, ale też nie wykluczam że może to być problem z kawą

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #1821 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:12:05 »
108, 110'C. Ale trzeba próbować różnych ustawień... sam nie wiem czy to kwestia egzemplarza, czy tak jest w każdym...

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1822 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:18:58 »
Ok ustawiłem dzisiaj 110 st i dalej kwas, jestem na 99 % pewny ze to kawa, czekam na Mujeres od Gorana i zobaczymy, jak na tamtej też będzie kwas to się załamie bo dokładnie wiem jak ta kawa smakuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1823 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:24:58 »
Mujeres od Gorana
Według moich kryteriów też kwaśna.

Offline bedrim Mężczyzna

• Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1824 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:27:20 »
Ok ustawiłem dzisiaj 110 st i dalej kwas, jestem na 99 % pewny ze to kawa, czekam na Mujeres od Gorana i zobaczymy, jak na tamtej też będzie kwas to się załamie bo dokładnie wiem jak ta kawa smakuje

Swoją drogą to mam taką samą kawę jak ty chyba, tylko mocno leciwą już, zostało mi trochę. Ciekawe jak mi będzie smakować, bo wtedy mi coś nie pasowało, ale teraz może być lepiej po "ułożeniu" żaren.
Pytałem MastroAntonio o nutki kwaśne w Ariadnie i mówił że to nie Ariadna tylko coś w procesie parzenia, że może to być za nowy młynek i że espresso lubi trochę pyłu którego w nowych żarnach nie ma.
Wychodzi na to że miał rację.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1825 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:28:52 »
Również kupowałem Mujeres wierząc w opis i byłem zdumiony jej, jak dla mnie, wyraźną kwaskowatością.

Frozen, przeciągnij espresso dłużej to może goryczka zrównoważy kwaski.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1826 dnia: 18 Kwiecień 2017, 14:34:32 »
Ok faktycznie młynek nowiusieńki na razie tylko 1 kg przemielił może faktycznie musi się dotrzeć. Ciekawe jest to że jak do espresso doleje trochę wody idąc w kierunku Americana to ta kawa ma bardzo przyjemny smak, tylko skondensowane espresso jest takie kwaśne. Spróbuje przeciągnąć ekstrakcje z 25 sek do 35 lub 40 i zobaczymy co wyjdzie :)
Dzięki panowie, mam nadzieję że w końcu znajdę tą przyjemność :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1827 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:27:05 »
A więc próbowałem zmieniłem temperaturę na boilerze 95 st czyli najmniejszą jaką da się ustawić na PID rezultat kwas, temperatura 110 st też kwas, zmiana mielenia na drobniej i lekki tamping, kwas - już nie wiem co jest grane, może to ta kawa taka jest i co bym nie robił to będzie kwas ehhhh tracę nadzieję

Najnizsza możliwa temperatura na bojlerze kawowym to 95 st C ? Niemożliwe...  :wow2:
W instrukcji nie ma informacji, wykresu zależności miedzy tym co na PID a faktyczną temperaturą  wody do kawy? ( chociaz prawdę mówiąc R58 to DB , w bojlerze kawowym  powinna być taka temperatura jaką ustawisz na PID )
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień 2017, 15:35:31 wysłana przez PiotrekBM »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1828 dnia: 18 Kwiecień 2017, 15:30:54 »
A więc próbowałem zmieniłem temperaturę na boilerze 95 st czyli najmniejszą jaką da się ustawić na PID rezultat kwas, temperatura 110 st też kwas, zmiana mielenia na drobniej i lekki tamping, kwas - już nie wiem co jest grane, może to ta kawa taka jest i co bym nie robił to będzie kwas ehhhh tracę nadzieję
Popytaj użytkowników R58 jakie mają ustawienia.
Z tego co pamiętam to przy ustawieniach PID w Rocketach  trzeba pamiętać o jakimiś przelicznikach ( co innego na PID i inna temp wody na grupie).
Nie załamuj się tylko próbuj.
Najważniejsze "zgrać się"  ze sprzętem.

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1829 dnia: 18 Kwiecień 2017, 16:08:32 »
Tak wiem mam tą zależność temperatur w tabelce, ale koledzy robili tu testy i na grupie były zupełnie inne temperatury wiec ta tabelka raczej ni jak ma się do rzeczywistości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi