@gacekthebat Wrzucenie tej kawy do espresso to jak najbardziej właściwy pomysł, wydaje mi się że nie ma lepszej opcji na wszystkie robustowate rzeczy jak jasne palenie i espresso. W opisie jest nawet sugestia wrzucenia Excelsy do kolby i jest też przepis (mimo działu przelewowego)

Esko smakuje jak nic innego co piłem, jest rześkie, owocowe, bakaliowe i ma jednocześnie lukrecjową goryczkę.
NOWOŚCIEspressoGwatemala Antigua Sereno - przyjemne czekoladowo-owocowe i zbalansowane espresso, świeża

prosto ze statku
Indonezja Papua Abmisibil - niezwykle mała partia bardzo dobrej kawy, espresso pełne nut czekolady przełamanych owocami. Bardzo lubię kawy z Papuy Nowej Gwinei jako espresso, mają coś co je wyróżnia spośród innych. Tutaj jest dystrykt w Indonezji na granicy z Papuą, o nazwie Papua. Różnic w smaku większych nie ma pomiędzy PNG a tym.
Salwador Cordillera del Balsamo - delikatne, karmelowe espresso z lekkim cytrusem. Z mlekiem idealna "mamowa kawa", delikatna, o dużym stopniu przyjemności. Modelowy kubek mytego Salwadoru.
Indonezja Rende Nao Robusta - minęło kilka miesięcy od ostatniej robusty fine, ta jest klasyczna o niskiej kwasowości. Czuć, że robusta i czuć że lepsza.
Przelewy
Kenia Sakami Peaberry Washed - bardzo smaczna Kenia, zdecydowanie po owocowej stronie. Polecam wszystkim stęsknionym dobrej Kenii, świeży zbiór - prosto z kontenera!
Kenia Sakami Rosebella Natural - czuć, że Kenia i czuć że słodka obróbka "natural". W smaku niezwykle przyjemna, "syropowata" z dużą ilością owoców i lepkiej słodyczy.
Gwatemala Antigua Sereno - ciut bardziej złożona kawa codzienna. Nie jestem fanem mytej Gwatemali z dripa (miskuzi

), ale wiem że dużo osób lubi.
Indonezja Papua Abmisibil - ma w sobie coś ciężkiego do opisania, ciekawy kubek codziennej kawy z ciut wyższą kwasowością
Kolumbia Campo Hermoso Honey IPA - niezwykle ciekawy eksperyment fermentacji z chmielem, kawa była w Eurodripie i coś podobnego mieliśmy rok temu z farmy El Placer. Edwin
Norena to jeden z kolumbijskich magików specjalizujący się w wieloetapowych obróbkach. Kawa jak na innowacyjne podejście jest bardzo czysta w smaku, mocno chmielowo-ziołowa i jak przestygnie to pojawia się landrynkowa kwasowość. Według mnie świetna propozycja na lato

Mielić dużo drobniej, czasy parzenia w dripie w granicach 2 minut.
Pozdrawiam,
Paweł