Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 467148 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1740 dnia: 14 Lipiec 2025, 18:08:21 »
Cena przelewu nie jest tajemnicą i espresso absolutnie niczym się nie różni.
https://www.palarniablend.pl/kolumbia-sweet-valley

Jak mamy obniżać cenę, to trzeba mieszać. Nie wiem jednak czy domieszka Brazylii Cerrado nawet w 20% byłaby dobrym pomysłem 8)

Do tego trzeba byłoby dopasować ziarno o podobnej kruchości i komplementarnym smaku, bo będą się sypać siarczyste przekleństwa przy ustawianiu młynków w ekspresach kolbowych. Zapraszam do świata rozterek w świecie kawy :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1741 dnia: 15 Lipiec 2025, 15:50:09 »
jak dla mnie - nie mieszać  :D
A cena mniejsza niż kaw infuzowanych.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2025, 15:54:05 wysłana przez MarcinFutrzak »

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1742 dnia: 16 Lipiec 2025, 10:49:15 »
Dzisiaj wrzucimy do pieca, później testy i powinno pojawić się z początkiem przyszłego tygodnia.
Umówmy się tak, że jak stale będziemy zostawać z ziarnem na półce to po prostu zniknie z oferty. Dajmy jednak temu szansę :)

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1743 dnia: 21 Lipiec 2025, 15:46:28 »
Sweet Valley do espresso jest już dostępna. Dużo owoców, nuty alkoholowe i całkiem nieźle śmiga z Jury :) Zgodnie z oczekiwaniem - mielenie bardzo drobne, okolice robusty lub jeszcze niżej. Nie polecam nikomu kto lubi tylko klasykę w espresso i nie przepada za kwasowością.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1744 dnia: 23 Lipiec 2025, 09:47:49 »
Sweet Valley do espresso jest już dostępna
Super- po niedzieli złoże zamówienie
A przy okazji - jaki profil parzenie ma wasz ekspres? Jaka preinfuzja, jakie ciśnienie?

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1745 dnia: 23 Lipiec 2025, 09:53:54 »
Nic szalonego - 92 stopnie, preinfuzja 5s, bez zmian ciśnienia. Jakby nie było preinfuzji 5s to nic by się nie stało :)

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #1746 dnia: 26 Lipiec 2025, 09:32:31 »
Czy słoiczki z eurodripa bedzie mozna odsylac do uzupelnienia? :) Niekoniecznie tymi samymi ziarnami, moze jakiekolwiek z obecnej oferty palarni, tak zeby bylo roznorodnie. Bardzo podoba mi sie mozliwosc sprawdzenia wielu roznych kaw w krotkim czasie bez koniecznosci kupowania duzych paczek, ktore by dlugo u mnie staly. Do paczki zwrotnej na pewno bralbym dodatkowy kilogram czgos na “daily”. Swietna inicjatywa. Pozdrawiam

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1747 dnia: 28 Lipiec 2025, 11:48:04 »
Hej!
Możemy rozważyć przy kolejnej edycji takie rozwiązanie. Przy tej nie będziemy już nic zmieniać, gdyż od samego początku musiałoby to być odpowiednio zakomunikowane.

Jako palarnia na chwilę obecną nie planujemy wprowadzania mniejszych gramatur w słoiczkach do zwrotu. Tego typu rozwiązania powinny "śmigać" i na chwilę obecną nie będzie w stanie tego sprawnie przetworzyć. Jak zaczniemy się wgryzać w temat to pierwsze na czym utkniemy to informacja produktowa taka, żeby Sanepid był zadowolony. Kawosz nie będzie zadowolony z tego z czego Sanepid, WIJHARS będą. Jest jeszcze dużo głębi w tym temacie.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #1748 dnia: 01 Sierpień 2025, 13:49:20 »
Czy ktoś miał okazję próbować kawy z Indii Excelsa Anaerobic? Zamówiłem z ciekawości 250gr, zaparzyłem 15/250 w Timemore B75 i efekt był bardzo zaskakujący. Kawa wyszła mi dość wytrawna, z bardzo wyraźnymi nutami alkoholowymi, wręcz ostrym posmakiem, tyle, że nie rumu a....whisky torfowej. Pokombinuje z przepisem, spróbuję z espresso, ale jeżeli nie uda mi się przegonić tego torfowego posmaku to poszukam dla tej kawy nowego domu :) Nie mniej, bardzo ciekawy kubek, na pewno nie można przejść obok tej kawy obojętnie :)

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #1749 dnia: 01 Sierpień 2025, 18:17:05 »
W AP zupełnie inna kawa, alkoholowe nuty pod kontrolą, brak torfowego posmaku, uff. W obu przypadkach bardzo przyjemne body, sprawia wrażenie gęstej (jak na przelew oczywiście).

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1750 dnia: 04 Sierpień 2025, 15:04:01 »
@gacekthebat

Wrzucenie tej kawy do espresso to jak najbardziej właściwy pomysł, wydaje mi się że nie ma lepszej opcji na wszystkie robustowate rzeczy jak jasne palenie i espresso. W opisie jest nawet sugestia wrzucenia Excelsy do kolby i jest też przepis (mimo działu przelewowego) :) Esko smakuje jak nic innego co piłem, jest rześkie, owocowe, bakaliowe i ma jednocześnie lukrecjową goryczkę.

NOWOŚCI

Espresso

Gwatemala Antigua Sereno - przyjemne czekoladowo-owocowe i zbalansowane espresso, świeża kawka prosto ze statku

Indonezja Papua Abmisibil - niezwykle mała partia bardzo dobrej kawy, espresso pełne nut czekolady przełamanych owocami. Bardzo lubię kawy z Papuy Nowej Gwinei jako espresso, mają coś co je wyróżnia spośród innych. Tutaj jest dystrykt w Indonezji na granicy z Papuą, o nazwie Papua. Różnic w smaku większych nie ma pomiędzy PNG a tym.

Salwador Cordillera del Balsamo - delikatne, karmelowe espresso z lekkim cytrusem. Z mlekiem idealna "mamowa kawa", delikatna, o dużym stopniu przyjemności. Modelowy kubek mytego Salwadoru.

Indonezja Rende Nao Robusta - minęło kilka miesięcy od ostatniej robusty fine, ta jest klasyczna o niskiej kwasowości. Czuć, że robusta i czuć że lepsza.

Przelewy

Kenia Sakami Peaberry Washed - bardzo smaczna Kenia, zdecydowanie po owocowej stronie. Polecam wszystkim stęsknionym dobrej Kenii, świeży zbiór - prosto z kontenera!

Kenia Sakami Rosebella Natural - czuć, że Kenia i czuć że słodka obróbka "natural". W smaku niezwykle przyjemna, "syropowata" z dużą ilością owoców i lepkiej słodyczy.

Gwatemala Antigua Sereno - ciut bardziej złożona kawa codzienna. Nie jestem fanem mytej Gwatemali z dripa (miskuzi :) ), ale wiem że dużo osób lubi.

Indonezja Papua Abmisibil - ma w sobie coś ciężkiego do opisania, ciekawy kubek codziennej kawy z ciut wyższą kwasowością

Kolumbia Campo Hermoso Honey IPA - niezwykle ciekawy eksperyment fermentacji z chmielem, kawa była w Eurodripie i coś podobnego mieliśmy rok temu z farmy El Placer. Edwin 
Norena to jeden z kolumbijskich magików specjalizujący się w wieloetapowych obróbkach. Kawa jak na innowacyjne podejście jest bardzo czysta w smaku, mocno chmielowo-ziołowa i jak przestygnie to pojawia się landrynkowa kwasowość. Według mnie świetna propozycja na lato :) Mielić dużo drobniej, czasy parzenia w dripie w granicach 2 minut.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1751 dnia: 04 Sierpień 2025, 15:19:48 »
Kolumbia Campo Hermoso Honey IPA

Świetny wynalazek ta kawa, polecam spróbować. Aż żałowałem, że w Eurodripie były tylko na dwie porcje ;)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1752 dnia: 05 Sierpień 2025, 07:23:41 »
Piłem poprzednią edycję i z innych palarni (podobna obróbka + profil), faktycznie ciekawa.

Zastanawia mnie co znaczy dodanie IPA?
Jak rozumiem mossto to po prostu moszcz z Włoskiego.

Ma miejsce druga maceracja węglowa trwającej 72 godziny, z recyrkulacją mossto (sok z pozostałych owoców kawowca) z dodatkiem IPA i chmielu C4 co 24 godziny.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2025, 08:07:54 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1753 dnia: 05 Sierpień 2025, 09:55:40 »
@Heniutek

IPA oznacza tu użycie chmieli wykorzystywanych do produkcji tego piwa. Chmiele C4, to zbiór czterech chmieli na literę C: Chinook, Citra, Centennial, Cascade. Wszystkie są wykorzystywane w piwowarstwie m.in. w powyższym stylu, mają cytrusowy aromat i nazywane są również "chmielami cytrusowymi".

Mossto to moszcz, czyli sok z owoców - w tym wypadku wiśni.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #1754 dnia: 06 Sierpień 2025, 09:09:48 »
Sweet Valley w przelewie bardzo ciekawa ale nie na tyle zeby meczyc swoja nachalna wyrazistoscia, dla mnie odpowiednie porownanie to herbata z dzikiej rozy i to tak wyraznie, nie jest to gdzies na marginesie. U mnie 23 kliki na C40, 250ml/15g w B75, schodzi w 2:00-2:10 ale probowalem kilku roznych opcji i generalnie za kazdym razem bylo ok co czyni ja chyba fajna kawa dla takiego amatora jak ja. Milego :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi