Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 466337 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1650 dnia: 19 Grudzień 2024, 11:19:16 »
Czyli jest taka sytuacja jak była z podstawowymi artykułami spożywczymi? Artykuły które były trzymane na minimalnym poziomie cenowym poszły 100% do góry, a "markowe", które zwykle były droższe o kilka procent?
W końcu Wietnam produkuje najwięcej, ale najgorszej jakości kawy, Brazylia podobnie. Czy na tych wahaniach kawa z Kolumbii czy Kenii tez oberwie dużą podwyżką?

Jako, że mowa o rynku C, czyli commodity (kawa przemysłowa) to tutaj dzieje się najwięcej. Kawa segmentu specialty z natury kosztuje więcej, ale jest ukorzeniona również na giełdzie - szczególnie wszelkiego typu Cerrado, Santosy, SHB, SHG czyli blendery do mieszanek. Powiedzmy, że stopień podwyżek surowca w ciągu roku wyniósł np. dla Brazylii 100%.

Wiadomo, że najbardziej odczuje podwyżki: kawa marketowa, najtańsze kawy, Allegro i palarnie dotychczasowo budujące markę na sprzedaży ilościowej. Zaraz za nimi będzie gastronomia gdyż Polskie kawiarnie, hotele stoją na Brazylii z robustą. Cena espresso może minimalnie skoczyć, ale w skali kilograma podwyżka o 10zł daje na podwójne espresso zaledwie 15-20gr więcej.

Dzieją się rzeczy bardzo interesujące ze względu na mechanizmy jakie się pojawiają. Mam informację z pierwszej ręki, że np. skoro mamy wysoką cenę za kawę przemysłową to (obecnie zbierający się) rolnicy w Kolumbii chcą jak najszybciej przetworzyć wisienki, żeby wrzucić je na rynek i dostać dobrą cenę bez sortowania, starania się itd.

Jak to wszystko bezpośrednio wpłynie na rynek na pół roku - ciężko powiedzieć. Rynek kawy działa całościowo - jeśli ze zbiorami kuleją najwięksi producenci to mamy mniej kawy na rynku i cena na całym świecie idzie w górę. To taki jakby duży talerz do którego co roku ktoś przynosi ziarenka i ktoś zabiera. Obecnie mamy mniej ziarenek, więc są one trochę droższe niezależnie od tego skąd pochodzą.

Normalnie powiedziałbym, że te średnie i lepsze kawy są raczej niezagrożone, ale... No właśnie "ale", bo może to wszystko pójść w różne strony. Może się okazać, że część osób zdecyduje się na kawę premium i nagle będzie mniej tej lepszej i wtedy rynek C spadnie, ale wszystko co lepsze będzie trudniejsze do zdobycia.... Serio, nie ma pojęcia co się wydarzy. Najprościej byłoby przejść na model "za tyle kupię to za tyle sprzedam" - wtedy rolnik woła tyle, importer dorzuca swoje i jest prosty wynik. Rodziny, które robią to już długie lata z pewnością nie zdecydują się na nagły zwrot gdyż jest to bez sensu. Mówimy tu raczej o systemie, w którym rolnik przynosi kawę do młyna i tam jest wyceniana - coś jak skup buraków w Polsce. Jeśli ta droższa i trochę lepsza pójdzie o 5zł/kg surowca z tego tytułu do góry to chyba można powiedzieć, że jakoś specjalnie nie odczujemy tego wszystkiego.

Ja ze swojej strony po prostu zachęcam do postawy "cieszę się, że właśnie piję kawę". Wszyscy mamy w sobie to dziecko, być może trzeba je trochę odkurzyć. Doceniam, że ziarenka smakują originem lub doceniam, że ktoś włożył w to tyle pracy, żeby tak nie smakowały. Łańcuch kawowy jest bardzo długi i to niesamowite, że na samym końcu kilogram kawy może kosztować 100zł gdzie polskie państwo zabiera z tego 23zł. Mamy obecnie ogromną różnorodność i wiedzę jakiej jeszcze nigdy nie było. Mamy możliwości zaparzenia jej na cudownym sprzęcie, nigdy wiedza nie była tak bardzo na wyciągnięcie ręki. Można sobie iść na jeden z setek kursów i mieć wszystko podane na tacy. Youtube jest również napakowany wiedzą. Kiedyś przecież tak nie było i sam o tym wiem jak wyglądało uczenie się palenia kawy 8 lat temu a jak jest teraz :) Zachęcam do zatrzymania się i małej celebracji tego co mamy i być może wtedy zniknie nam z ust "panie co tak drogo". Jest taka szansa :)

Ja obserwuję obecną sytuację trochę na zasadzie "jeśli będzie tak to zrobimy tak", ale bez specjalnej troski w stylu "cotobędziecotobędziekoniecświata". Będziemy dalej robić swoje i nie zamierzamy zmieniać modelu w jakim pracujemy, poszukiwać tańszej kawy przemysłowej żeby ją sortować etc. Ma być przede wszystkim dobra relacja cena do jakości, szybko, świeżo i smacznie. Być może będzie mniej ziaren z wyszukanych krajów a więcej o dobrej relacji.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #1651 dnia: 19 Grudzień 2024, 13:09:33 »
Właśnie dołożyłem kolejne zamówienie "zimówki" - bardzo mi podchodzi jako espresso.  :ok:
Wesołych Świąt i czekam na paczuszkę pod Poznań :)
Pozdrawiam!

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1652 dnia: 29 Grudzień 2024, 23:39:49 »
Mieliśmy kilka dni na odpoczynek, czas na mały update!
Jutro wysyłamy zaległe zamówienia ze strony.

Przede wszystkim chciałbym podziękować za cały grudzień i 2024 rok. Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za moc zamówień, szczególnie w ostatnim czasie. Ta moc zamówień zupełnie wyczyściła nam podstawowe kawy. Jest końcówka roku, inwentaryzacje u importerów, przestoje w transporcie - zrobimy zamówienie 2.01 i kolejne stałe pozycje powoli będą wracać do sprzedaży tak szybko jak tylko się da. Chcemy uniknąć leżakowania kawy po magazynach logistycznych w związku z kolejnymi wolnymi dzień po dniu. Nie wiem jak sprawnie będą działać firmy, ale jest szansa, że do 4.01 powinniśmy mieć surowiec na mieszanki u siebie. Będzie również nowy Przelew Sezonu z Peru. Poza tym nowości niemal w 100% są ukierunkowane na Afrykę, gdyż zupełnie nam zniknęła z półek:

Espresso:
Rwanda Coko Honey - owocki
Brazylia California Double Fermentation - ciekawsza Brazylka
Nikaragua Gold Mountain Coffee Growers - klasyczna

Przelewy:
DR Konga RAEK Katana Washed
DR Konga RAEK Katana Natural
Rwanda Intango Washed
Rwanda Coko Honey
*nowy Przelew Sezonu (Peru) będzie dostępny ok. 7-8.01

Sądzę, że w przelewach warto zwrócić uwagę na duet z Demokratycznej Republiki Konga. Bardzo jakościowe kawy, po samym cuppingu wydają się fajne i owocowe, ale będziemy testować pn+wt. Nowości planujemy jakoś zaraz po Nowym Roku, najdalej w okolicach 3-4.01.

Czy szykują się podwyżki w podstawowej ofercie? Pewnie będą jakieś niewielkie w granicach kilku złotych za kilogram - widać już ruchy w dużych palarniach, widać również na Allegro. Czorna z pewnością będzie musiała się wyrównać z Sambą, Daisy i Sweetie Kitty gdyż od roku nie ma już taniej robusty i niestety dla utrzymania ceny wyczerpaliśmy wszystkie opcje "gimnastyki".

----------- off topic ---------------------
Prywatnie chciałbym zwrócić uwagę na jeden detal. Razi mnie niepoprawność na opakowaniach - kawa dostępna na rynku jest z Demokratycznej Republiki Konga. Być może coś rośnie w Kongo, ale póki co nie słyszałem - co więcej google również :) Przez jezioro Kiwu przechodzi granica z Rwandą i tam są uprawy. Cały region nazywa się Kiwu Południowe - tam jest kawa. Na wielu paczkach widnieje Congo po angielsku i jest to według mnie bardzo duży skrót myślowy wprowadzający w błąd. DRK jest terytorialnie 7 razy większe od naszego kraju i jest również dużo większe od - leżącego obok - Konga. Być może łatwiej napisać na paczce Congo niż Demokratyczna Republika Konga, ale chciałbym zwrócić uwagę - terytorialnie i geograficznie to wcale nie jest mała pomyłka.
-----------

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #1653 dnia: 29 Grudzień 2024, 23:48:13 »
Ciekawostka z tym Kongo. Właśnie niedawno przeglądałem stronkę z wyszczególnieniem krajów - producentów i były oba państwa. DRK 54 000 ton, Kongo 3 100 ton. Dysproporcja duża.

Offline groovy

« Odpowiedź #1654 dnia: 01 Styczeń 2025, 18:17:37 »
Kenia Marumi - trochę taka "w starym stylu", z dużą ilością białego grejpfruta i cytryny oraz wyższą kwasowością

Szkoda, że już jej nie ma.
Lubię takie kawy z Kenii w "starym stylu". Poczęstowałem w święta rodzinę, która zwykle celuje w kawy z Ameryki Łacińskiej i myślę, że się na Kenię przesiądą.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1655 dnia: 01 Styczeń 2025, 22:51:23 »
Kenia Marumi - trochę taka "w starym stylu", z dużą ilością białego grejpfruta i cytryny oraz wyższą kwasowością

Szkoda, że już jej nie ma.
Lubię takie kawy z Kenii w "starym stylu". Poczęstowałem w święta rodzinę, która zwykle celuje w kawy z Ameryki Łacińskiej i myślę, że się na Kenię przesiądą.

Afrykański zaciąg w postaci Rwandy i DRK powinien godnie zastąpić Kenię :) Wszystkie 4 propozycje są bardzo fajne, o dziwo najwięcej kwasowości mają kawy ze słodkiej obróbki: Rwanda Coko Honey i DRK Katana Natural. Duet z Rwandy powinien zrobić fajną robotę: Intango Washed i Coko Honey.

Póki co update w sprawie wysyłki palety: Brazylia ma wyjechać w piątek i dotrzeć w poniedziałek. Jest jeszcze odprawiana w porcie.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #1656 dnia: 12 Styczeń 2025, 15:47:50 »
Coko Honey jest dla mnie świetna. Herbatka z cytrynką to idealne podsumowanie. Ostatnio kawę z takim wysokim poziomem clarity piłem w Nomadzie kilka miesięcy temu. Szukałem czegoś podobnego i się udało chociaż tam była bardzo mocna brzoskwinia (ziarna z Peru). Mam nadzieję, że jak zejdę z niedawno zakupionego kilograma to będzie wciąż dostępna pod przelew. Pozdrawiam roastera :)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1657 dnia: 12 Styczeń 2025, 22:36:29 »
Dzięki @Blaszcz !
Jak skończy się Coko to spokojnie można uderzać po Intango, myślę że jest również bardzo smaczna. Z nowości do przelewu mamy każdą kawę po 1 worku i ciężko przewidzieć co będzie lepiej a co gorzej schodzić. Coko i DRK Natural cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, dla mnie to zupełna loteria co akurat przypadnie do gustu. Czasem myślę, że to będzie hit i biorę więcej a później okazuje się, że niekoniecznie. Czasem biorę normalnie i okazuje się, że za mało. Ciężko przewidzieć :) Mamy aż 4 nowe herbaciane kawy, więc jak coś się skończy można bez obaw dalej eksplorować.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline margrabius

• Ekspres: Senseo, Chemex, kawiarka, V60, FP, Aero, Gabi
  • Młynek: Wilfa Svart, JX-PRO
« Odpowiedź #1658 dnia: 21 Styczeń 2025, 08:32:03 »
Mógłbyś wrócić do podawania stanów magazynowych? Chciałem Gwatemale i cyk zniknęła w ostatnim momencie. Jakbym wiedział, ze jest kryzys to bym się pospieszył.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1659 dnia: 22 Styczeń 2025, 11:15:08 »
Mógłbyś wrócić do podawania stanów magazynowych? Chciałem Gwatemale i cyk zniknęła w ostatnim momencie. Jakbym wiedział, ze jest kryzys to bym się pospieszył.
Kostaryka San Lorenzo Washed będzie podobna, a może nawet i lepsza od Gwatemali :)

Zatem końcówki na dzień dzisiejszy:
Zimowe Espresso 2kg
Rwanda Coko Honey 17kg na dwa profile
Indie Attikan Aerobic lub Zimowy Przelew, zostało 4kg espresso i 4kg przelewu
Indie Robusta espresso 10kg
DR Katana Natural przelew 18kg
Etiopia Double Layer przelew 10kg
Kolumbia Finca Milan przelew 8kg
Ekwador Cruz Loma przelew 500g

Przyznam, że zejście Rwandy Coko Honey i DRK Natural jest dla mnie wielkim i pozytywnym zaskoczeniem. Jak dotąd Afryka zimą nam niespecjalnie szła. Nie wiem czy dotrwają do końca miesiąca, więc jeśli ktoś ma ochotę to polecam!

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Blaszcz

« Odpowiedź #1660 dnia: 22 Styczeń 2025, 12:55:17 »
Ja dzisiaj zamówiłem drugi kilogram Coko, fajnie że się udało zdążyć. Potem spróbuję Intango :)

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #1661 dnia: 27 Styczeń 2025, 10:11:04 »
@mr_blend chciałbym zamówić od Was jakiś zestawik kilku kaw 'dla świeżaka' tak żeby zacząć uczyć się poznawania różnych smaków (w zależności od pochodzenia, wysokości, obróbki itd itp), ale pod naporem ilości rozmaitości samodzielnie jest mi mega ciężko coś logicznego stworzyć. Czy byłbyś w stanie coś zaproponować, ze 2-3 kawy pod espresso i ze 2 pod przelew? btw. mega podoba mi się na Waszej stronie podawanie 'przepisów startowych' pod daną kawę :)

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #1662 dnia: 27 Styczeń 2025, 13:17:18 »
@marlucz - przelewów nie piję, ale opisy pod kawami do espresso są jak najbardziej zgodne z prawdą. W kolejności od najbardziej delikatnej do najmocniejszej wygląda to mniej więcej tak:

- Daisy / Sweety Kitty
- Świdnicka
- Retro / Zwyczajna
- Poniedziałkowa / Czorna Pantera

Nie podejmuję się oceniać pomiędzy parami, bo musiałbym mieć je jednocześnie przed sobą, zaparzone w identyczny sposób, ale charaktery były podobne. Wg mnie np. Sweety Kitty jest nieco bogatsza w aromaty od Daisy, natomiast Retro, mimo że bardziej gorzka niż Świdnicka, jednocześnie wydaje się nieco pusta, ale to tylko moje zdanie. Sam wiesz najlepiej, jakie smaki preferujesz :)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1663 dnia: 27 Styczeń 2025, 17:31:50 »
@marlucz

Hej!
Dzięki za pytanie, @J_J mnie wyśmienicie wyręczył za co bardzo dziękuję :)

Na początek zawsze polecamy ziarna dostępne przez cały rok, żeby móc odnaleźć się jak wyrazista kawa będzie dla mnie. Jeśli ma być pełne spektrum to polecam:
- Daisy
- Czorna
- Poniedziałkowa

Jeśli wiesz, że nie lubisz ciemnej kawy to:
- Samba
- Świdnicka
- Czorna

Do tego 2 przelewy:
- Przelew Sezonu (Peru washed)
- Honduras Armadillo Anaerobic

Będzie tutaj kontrast obróbki, druga kawa jak przestygnie będzie słodko-owocowa. Peru jest fajnym klasykiem o dobrej relacji cena/jakość. Ciężko zepsuć tą kawę, zawsze wychodzi smacznie. Honduras w promo, więc polecam.

Jeśli miałby być bardziej szalony zestaw, to: Rwanda Coko Honey + Kostaryka La Estica. Obie owocowe na zupełnie inny sposób, La Estica mocno funky.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #1664 dnia: 27 Styczeń 2025, 18:17:13 »
Widzę, że odpowiedzi się pokrywają więc myślę że teraz nie będzie problemu wybrać :D dzięki za podpowiedzi!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi