Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1943291 razy)

Airacobra

• Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8235 dnia: 21 Styczeń 2025, 14:27:35 »
Poświąteczne okazje są u nas wciąż do śledzenia: -->> jest szereg zestawów.

Do zakupionej nowej kolby właśnie zamówiłem zestaw 4-x-Synestezja-Espresso-Set
Nie mogę się doczekać wypróbowania nowych smaków.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8236 dnia: 22 Styczeń 2025, 09:19:32 »
Ale czy nieuczciwą?
Czy nieuczciwe jest stosowanie dodatkowych technik zmieniających aromaty ziarna?
Jak dla mnie - nie, bo czy nieuczciwe jest np. Różnorodnie procesowane są wina, whisky, koniaki, piwa, ciasta czy czekolady? Często te metody są przenoszone w jakimś stopniu na kawy. Dla mnie zwyczajnie jest to dodatkowy proces, a więc jakieś zaangażowanie środków, czasu i doświadczenia w osiągnięcie określonego celu. Minusem jest to, że często te procesy na początku stają się ”potworami” tzn. obróbka dominuje nad pięknem tkwiącym w kawie zamiast je dopełniać. Ludzie łaknący nowości nagle się czymś zachwycają i powstaje pewien trend. Trochę jak w fotografii gdy chce się, aby wszystko było super-hiper krągłe, gładkie, kolorowe, szczegółowe i nadzwyczajne, efekt staje się po prostu pewną karykaturą. Dla mnie, tak było jeszcze do niedawna z anaerobowymi czy termoszokowymi obróbkami. Ginęła mi gdzieś w tym kawa. Teraz jakby zaczyna się to normować. W sumie, jest to dość skomplikowany proces ewolucji biorąc pod uwagę, że większość osób uprawiających kawę zdaje się, że nie wypala i nie próbuje swoich kaw. Dopiero po ewentualnym odzewie ze strony importerów i palarni mogą wprowadzać pewne korekty. Jest to wszystko w moim odczuciu dość długim procesem, który jednak ma przebieg naturalny -  po pewnym czasie dąży do równowagi.

Także ja nie widzę nic złego w używaniu dodatkowych narzędzi, trochę tylko mnie irytuje gdy nagle coś nie do końca dopracowanego staje się wiodącym trendem. Denerwuje mnie także gdy zakłamuje się fakty, tj. nie podając np. że były jakieś dodatkowe procesy przeprowadzone i ktoś twierdzi, że u niego takie niesamowite ziarna po prostu są. Jest to wtedy po prostu kłamstwo.Tak poza tym nie widzę większych wad. Choć zapewne czają się tam jakieś zagrożenia, których ja nie dostrzegam. Jak dla mnie pojawienie się takich kaw nie zmienia wcale miłości do pięknych kaw z obróbki mytej czy naturalnej. Trendy mają to do siebie, że przemijają, ale pewne wartości cały czas pozostają, a my jesteśmy bogatsi o jakieś doświadczenia
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2025, 09:21:34 wysłana przez krystians »

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #8237 dnia: 28 Styczeń 2025, 16:20:35 »
Gdy potem wzięliśmy do ust świetny "przelewik" z doskonałej Kolumbii La Riviera -- stwierdziliśmy, że między jednym a drugim jest PRZEPAŚĆ :). Przepaść konsystencji i siły aromatu.
Niesamowita była ta kawa. Niedawno dopiero skończyłem i pomimo że trochę minęło od palenia to bardzo godnie się "starzała".  ;) Choć to określenie nie bardzo tutaj pasuje, prędzej bym powiedział że dojrzewała :) Będzie jeszcze ?

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #8238 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:05:06 »
Osoba która mnie obdarowała tą fantastyczną Kolumbią otrzymała również próbkę podpisaną El Mirador. No też pyszna. Szkoda tylko że taka jakość musi aż tyle kosztować  :mrgreen:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8239 dnia: 28 Styczeń 2025, 19:41:57 »
La Riviera Nitro to była wielka dla nas zagadka i kawa najbardziej z tych wszystkich fermentacji zaskakująca i trudna. Jak sądzę, w przypadku tej obróbki nie było dodatkowych owocowych dodatków i "kisiły się" te piękne ziarna w swoim sosie, oczywiście bez tlenu. Ale po paleniu najbardziej odstawała od reszty i najbardziej potem zaskakiwała swoim charakterem -- bardzo w czasie zmieniającym się. Jej aromatu wciąż nie potrafię nazwać, chociaż kojarzę go już i rozpoznam od razu.

Sporą część tych ziaren ulokowaliśmy w mieszance La Candelaria -- polecam, jeszcze jest :). Jest to również zaskakująco dobra kawa. Po paleniu byliśmy sceptyczni i może nawet zrezygnowani co do tych ziaren. Ale robiąc kolejne cuppingi, stwierdzaliśmy że zarówno Nitro i La Candelaria dość wyraźnie się wyróżniają i nawet wygrywają. Wszystkie tego typu kawy wyróżniają się na plus w porównaniu ze "zwykłymi" obróbkami.

Ziarna El Mirador będą nam dość długo jeszcze towarzyszyć, bo jako najbardziej odlotowe i wybitnie słodkie, zostały przez Elę zakupione w największej ilości. Nie wiem co o tym myśleć, ale wobec kawowego kryzysu dotykającego kaw najbardziej prostych i windującego ceny w kosmos, wobec niewiadomej przyszłości tak małego przedsięwzięcia jak nasze, można tylko stwierdzić: "raz się żyje"  :szampan:. Również La Ricaurte Lychee Honey polecam :). Zapach tego "różanego miodu" jest zniewalający.

Ale żeby nie było tylko o tych kolorowych obróbkach, podpowiem coś zwykłego-niezwykłego. Kolumbia El Obraje to kawa ze zwykłej, mokrej obróbki. Ale za to z jakiego regionu i z jakiej wysokości -- ponad 2 tys. m.n.p.m. robi tu wybitnie smaczną robotę. Pięknie pachną te ziarna i bardzo smakują. Zresztą El Obraje jest dość znaną plantacją.

Z Etiopii pojawi się wkrótce trochę kolejnych nowości :). Wg Eli najciekawsza jest Koke Honey :).
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2025, 19:44:15 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8240 dnia: 06 Luty 2025, 12:35:12 »
Dzisiaj od rana tylko espresso zaparzam i testuję. Zaczęło się od kolejnego wydania Secret Blendu. Potem kawa z Neapolu od Pawła :). Świeże palenie z końca stycznia, więc nie lada gratka. Nietrudno wyobrazić sobie znowu siebie w Neapolu z filiżanką tego "kremowego" espresso. Crema niebywała, aczkolwiek bardzo ciemna to kawa, gorzko-słodka. Mieszanka z robustą, ale ziarenka bez defektów. Porównanie bardzo pouczające. Podałem mojej córce, dla której wciąż każda kawa jest gorzka. Warto robić takie porównania, by poukładać sobie, skorygować ocenę gorzkiego smaku. Secret ma go sporo, ale Saka jest dwa razy bardziej gorzka. Najważniejsza różnica jest jednak w aromacie.

Potem do tego samego doświadczenia zaparzyłem Ariadnę, też przecież gorzką ;). Potem Montecristo i Las Mercedes. Potem Górski Blend -- bardzo fajne espresso, słodkie i oczywiście też jakoś tam gorzkie ;).

Na koniec wziąłem dwie niesamowite mieszanki Eli, jasno palone. Wkrótce pojawi się tenże nowy blend ze wspomnianą w poprzednim wpisie La Riviera Nitro. Jest w nim oprócz Kolumbii fajne i rzadko spotykane ziarno z Rwandy -- Peaberry z obróbki naturalnej. Espresso wyszło bardzo słodkie, choć kawa jest bardzo jasna. Nie ma gorzkiego smaku, albo jest go dwa razy mniej niż w Secret Blend ;). Dominuje aromat ziarenek Nitro.

Ale potem jeszcze, zachęcony powodzeniem z Rwandą, zaparzyłem espresso z La Candelaria -- i tutaj z wrażenia prawie oszalałem. Co za zapach! Przepiękny, zjawiskowy, smak też słodki -- pomarańczowo-ananasowo-różany. W tej cenie jest wybitną okazją. I jak to teraz porównać z Neapolem? Dwa zupełnie różne światy...

Te ostatnie wspomniane dwie kawy choć są bardzo jasne, dają się względnie łatwo zaparzyć jako espresso, bo składają się w większości z ziaren z obróbki naturalnej.

Teraz zła wiadomość. Kawowy rynek wciąż idzie w złą stronę, ceny kawy wciąż rosną. Z typowymi, tanimi Brazyliami przekroczona została już granica 10 Euro za kg. Za Brazylią idzie cała reszta -- tylko robusta się uspokoiła i została na poziomie 8 Euro za kilogram. Wkrótce więc kolejne podwyżki cen w naszym sklepie. Niestety musimy to zrobić, z wielkim żalem. Warto zajrzeć do naszego sklepu, póki jeszcze ceny są niezmienione.

Polecam lekturę ciekawego kanału na YouTube na te ciężkie dla nas tematy -- tutaj rozmowa z Angelem Barrera (Belco, Kolumbia) i Filipem Croce (FAF Brazylia, pamiętacie Bob-o-link?); kiedyś poznaliśmy osobiście Angela i ojca Croce. Też mówią tutaj o podwyżkach...

« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2025, 12:56:48 wysłana przez Antonio »

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8241 dnia: 06 Luty 2025, 14:41:02 »
La Candelaria -- i tutaj z wrażenia prawie oszalałem. Co za zapach! Przepiękny, zjawiskowy, smak też słodki -- pomarańczowo-ananasowo-różany. W tej cenie jest wybitną okazją.
No to teraz mi na pewno wykupią ;) Ale kawa jak dla mnie faktycznie zjawiskowa, chociaż robilem w V60

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8242 dnia: 13 Luty 2025, 11:14:16 »
Do soboty działa kod rabatowy "Walentynki25" -- daje 10% rabatu na wszystkie przelewki. Warto skorzystać, bo pięknych kaw jest sporo. Np. Monteblanco Carbonic wychodzi w doskonałym stosunku ceny do jakości :).

Pozostałe Eli kawy bardzo polecamy. Najbardziej El Mirador Yellow Nectar i Monteblanco Blueberry oraz Amore Perfetto i jeszcze ostatki La Candelaria ;). Z bardziej tradycyjnych kaw jest kilka Kenii: Beauty, Gatomboya, Kainamui oraz słodkie Etiopie, trzy różne obróbki: Kelo Siko, Koke Honey i Guji Raro Boda. W doskonałej cenie jest Buku do espresso. Dalej dwa Salwadory oraz doskonała Kolumbia Narino El Obraje.

Offline pershing

« Odpowiedź #8243 dnia: 16 Luty 2025, 14:47:15 »
A co poleciłbyś do kawiarki z Twoich kaw? Regularnie kupuję rzeczy pod przelew i pod espresso. Biorę też dla znajomego, który ostatnio testuje kawę z kawiarki i pyta o jakąs rekomendacje.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8244 dnia: 16 Luty 2025, 15:45:43 »
Do kawiarki w zasadzie wszystko pasuje, ale może, gdy chcemy bardziej tradycyjnego klimatu, to ciemniejsze kawy będą bezpieczniejszym wyborem. Teraz polecamy Indonezję Kerinci, Gwatemalę Finca Medina, Kolumbię La Claudina, Etiopię Buku Espresso i mieszanki Eli do espresso. Prawdopodobnie wszystkie specjalne fermentacje też są super w tej formie, czyli: Kolumbia El Mirador, Monteblanco, "Amore Perfetto" oraz Salwadory.

Offline pershing

« Odpowiedź #8245 dnia: 16 Luty 2025, 16:05:32 »
Dzięki. Częsć z tego mam pod inne metody, cos mu podrzucę

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #8246 dnia: 17 Luty 2025, 18:20:20 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8247 dnia: 23 Luty 2025, 12:07:48 »
Parę fajnych okazji do wykorzystania w najbliższym czasie polecamy. Wcześniej trochę dyskutowaliśmy o ziarnach La Riviera Nitro ze specjalnej fermentacji anaerobowej. Powstały z niej dwa blendy, jeden bardzo jaskrawy, wciąż czasem wygrywa na stole bo zawiera też Salwadory z obróbki anaerobowej, a drugi nieco bardziej słodki, bo w składzie jest naturalna Rwanda:
-->> NITRO mieszanki do przelewów

Parę zestawów super fermentów z Kolumbii:
-->> La Ricaurte/MB-Citrullus oraz MB-Carbonic
-->> Wszystkie najlepsze fermenty

Tradycyjne i pyszne dwie kawy czyli Kenia i Kolumbia z obróbki mokrej, bardzo do siebie podobne, soczyste i "słodkie":
-->> El Obraje i Skok Lamparta

Dwie fantastyczne Kenie:
-->> Gatomboya i Kainamui

Kawy, które na bezludną wyspę można zabrać czyli Etiopie:
-->> Etiopia

Z Etiopii są same nowości: Koke Honey, Guji Raro Natural, wkrótce zaraz kolejne palenie Kelo Siko z mokrej obróbki.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8248 dnia: 02 Marzec 2025, 08:59:29 »
Do środy w naszym sklepie dostępna jest mała niespodzianka z okazji Dnia Kobiet :kwiat:.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8249 dnia: 07 Marzec 2025, 08:40:04 »
Teraz z kolei znajdziecie świetne różności typu Gatomboya, Kainamui, La Candelaria, El Obraje w dobrych cenach :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi