bo mam jeszcze kilka kaw
Typowy stan miłośnika kawy

. Podaj proszę dane do wysyłki, a prześlę Ci coś takiego specjalnego z prośbą o refleksje.
@MarcinK Nie mam już tego ziarna pod ręką, by je sobie sprawdzić. Wziąłem inne Eli ziarna, mieszankę Pantano PN i Kerinci sprzed paru tygodni, stosunkowo jasno palone. Zrobiłem parę eksperymentów. Podejście pierwsze, wejście w koleiny moich kaw, te same ustawienia młynka, podwójna wylewka, stare sitko -- efekt dość niecny i blady. Druga próba: sitko IMS w NPF, 20g w sitku, zmielenie znacznie drobniejsze, na wyjściu 38g, czas zaparzania 40s. Efekt gęsty, jędrny, kawowy, bardzo aromatyczny i jaskrawy, kwaskowatość ale i jej antypody wyraźne, kwaśny smak w harmonii z gęstością i siłą aromatu. Trzecia próba: powrót do grubszego zmielenia, 20g w sitku, na wyjściu 50 w czasie 30s. Więcej objętościowo, ale kwaskowatość porównywalna, nieco większa, bo mniej może harmonijna z resztą wrażeń. Często tego typu espresso można dostać dziś w szanowanych kawiarniach: gęste, aromatyczne i kwaskowate, niegorzkie. Wydaj mi się, że szukając recepty na eliminację kwaskowatości, celowałbym w zwiększenie gęstości ekstraktu... Ale wiadomo, każdy ma swój gust. Podaj mi adres, a wyślę Ci którąś z moich mocniejszych Brazylii

.
Wg kolorymetru myTonino moje blendy mają ostatnio coś około 88-90. Wspomniane przeze mnie Eli ziarna miały trochę ponad 100. Dla porównania Pelllini Top 72 (zero kwaskowatości); mieszanki Arcaffe nieco ponad 90. Tak to wygląda pod kątem koloru.
Wiele nowych i fajnych kaw pojawiło się ostatnio w naszym sklepie. Zachęcam do sięgnięcia po najbardziej zjawiskowe, ze specjalnych obróbek kawy: La Riviera Nitro i El Mirador Yellow Fruits Nectar. Za chwile dołączy to tego świetna jak zwykle kawa z Finca Monteblanco. Na pewno pamiętacie wersję Citric i Mango z przed paru lat? Teraz mamy dwa mikroloty z tej plantacji. Pierwszy już jest i jest to ziarno z obróbki Carbonic Maceration. Dalej również ciekawe: Indonezja Kerinci Honey i Gwatemala Medina Yellow Honey. Warto zerknąć na Salwadory z obróbki naturalnej anaerobowej i na Etiopie z obróbki naturalnej.
-->>
https://mastroantonio.pl/Obrobka-specjalna-c55Oprócz tego pojawią się dwie nowe Kenie.
Jak zwykle w tym okresie większe okazje, by upolować fajne kawy w mniejszej cenie, z dużymi przecenami, nawet 30%

:
-->>
https://mastroantonio.pl/category/c/promotion