Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 772760 razy)

Offline MICIEK

• Ekspres: V60, aeropress
  • Młynek: Kingrinder K6
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2865 dnia: 03 Sierpień 2025, 17:41:48 »
Nie wiem czy to próba do jaśniejszego palenia, ale mam wasz Meksyk Terruño Nayarita natural i naprawdę jest fajniej (czyli jaśniej) wypalona niż wszystkie inne kawy, które mam od was i ten posmak roastu pojawia się dosłownie na samym, ale to samym końcu. Jeżeli wasze następne kawy będą tak wypalone albo (oby) jeszcze jaśniej to jestem na duże TAK.
roast.jpg

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2866 dnia: 08 Sierpień 2025, 20:27:12 »
Okres urlopowy to taki okres kiedy wielu z nas odpoczywa, co wcale nie oznacza, że jest mniej pracy w palarni, a wręcz odwrotnie. Jest mniej rąk do pracy, a pracy do wykonania więcej, bo lipiec to tradycyjnie miesiąc ze zwiększoną ilością zamówień.

Dwie, nowo wprowadzone kawy, kolumbijska excelso Suarez i wenezuelska Santa Cruz de Mora, zostaną na dłużej w ofercie sklepu. Tak jak i brazylijska Paraiso, mają coś urzekającego w swoim smaku i aromacie. Do nich dołącza następna edycja mieszanki Polish Horse, tym razem brazylijskie ziarenka Peaberry dopełnione kubańską robustą. Powoli dobiega nam do końca Honduras Fincas Mierisch La Alita, a w jego miejsce jest przygotowywana Papua&Nowa Gwinea.

W sekcji przelewów, w następnym okresie czeka na was dużo mikrolotow, najwięcej będzie ich z Kenii i Etiopii. W sklepie już się znalazła znakomita etiopska Yirgacheffe Koke, a w przyszłym tygodniu dołączy do niej gwatemalski natural z plantacji Bella Vista ( Hope Coffee ). Oferta nadal będzie urozmaicona i zbalansowana, znajdą coś dla siebie i miłośnicy obróbki naturalnej i miłośnicy obróbki mytej. Dla miłośników Geishy, zaoferujemy natural z haciendy Sonora w Kostaryce, dla miłośników kaw fermentowanych w beczkach, testujemy kawę z Ngila Estate ( w obecnej ofercie znajdują się ich ziarenka Peaberry), a miłośnikom topowych kaw kolumbijskich z pewnością zasmakuje kawa od Cafe Granja La Esperanza.

Każdą kawę traktujemy indywidualnie w trakcie palenia. Niektóre kawy wymagają mniej, niektóre więcej czasu po pierwszym cracku, aby się odtworzyć i zaoferować to co najlepsze w nich siedzi. Dziękuję bardzo @MICIEK  , wszystkie sugestie i uwagi są mile widziane u nas.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień 2025, 20:29:16 wysłana przez ranGo »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2867 dnia: 13 Sierpień 2025, 18:16:29 »
Jeszcze jutro godziny pracy dla odwiedzających są skrócone, w piątek jest święto i palarnia jest zamknięta, a od poniedziałku znowu pracujemy w pełnych godzinach. Lipiec okazał się znowu bardzo mocny odnośnie sprzedaży kawy, dziękujemy wszystkim naszym klientom na dobrej współpracy.

Dzisiaj włączyliśmy gwatemalski natural z plantacji Bella Vista, a po niedzieli do kaw przelewowych dołączą i dwie afrykańskie kawy, Kenia Kangiri Gatumbi i Rwanda Gicumbi peaberry, obie z obróbki mokrej.
Udanego długiego weekendu życzymy.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2868 dnia: 06 Wrzesień 2025, 09:21:50 »
@ranGo , hej czy będzie jeszcze Nitro, czy Nitro podpina się pod tzw. Thermalshock?

Super ta Kolumbia La Riviera, taka nieoczywista , miejscami jakby "ziołowa" , no bomba!

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2869 dnia: 06 Wrzesień 2025, 19:05:22 »
Procesy obróbki Nitro i Thermal shock są bardzo podobne, natomiast, nawet te same procesy z opisu, różnią się w wykonaniu różnych producentów, a tu nawet niuanse mogą zdecydowanie zmieniać końcowy produkt.

W tej chwili nie posiadamy nic z obróbki nitro, ale dostępna jest w sklepie znakomita kolumbijską Sweet Valley z Cafe Granja la Esperanza, po niej pojawią się ziarenka Tabi w obróbce naturalnej z Hacienda la Claudina i Geisha z Finca Santa Teresa w obróbce anaerobowej.

https://www.instagram.com/reel/DNhL0yhucbp/?igsh=MXJoM2NvOTFsbHI5Zg==

« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2025, 19:08:04 wysłana przez ranGo »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2870 dnia: 07 Wrzesień 2025, 09:49:56 »
Dziekuje za odpowiedź, ostatnio pilem kilka bardzo fajnych thermal shocków i takie skojarzenie.
Zatem będe się rozgladał.

Mam zapisanych kilka stron na temat różnych obróbek, może uda mi się trochę bardziej zgłębić temat.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
« Odpowiedź #2871 dnia: 18 Wrzesień 2025, 14:59:27 »
 Colombia Sweet Valey CGLE natural  - Ta kawa rozbija bank, jedna z najlepszych, jaką piłem. Zupełni inna niż w Blend(tamta też jest dobra), dużo lżejsza, mniej winna, ale za to bardziej owocowa. Polecam bardzo!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2872 dnia: 18 Wrzesień 2025, 17:04:47 »
Piłem, potwierdzam, bardzo fajne ziarna. Zrównoważone między słodyczą i kwasowością, z pełnym, gładkim body,  lekką winnością. W aromatach dla mnie kojarzące się z winem, winogronami, śliwką i ciemną czekoladą.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2025, 18:09:22 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #2873 dnia: 23 Wrzesień 2025, 18:49:49 »
Czy jest szansa, że wróci jeszcze Kolumbia CGLE?

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #2874 dnia: 23 Wrzesień 2025, 19:07:01 »
Mam takie skrzywienie że jakoś nie przepadam za naturalami- w miarę upływu paczki zaczynają mnie męczyć. Stąd z pewną obawą zamówiłem Colombię Sweet Valey. I co się okazało ? Tak kawa mnie urzekła. Jest naprawdę bardzo smaczna i tak jak mówią przedmówcy bardzo zrównoważona i owocowa  :szampan:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2875 dnia: 23 Wrzesień 2025, 23:56:23 »
Ponieważ miałem ostatnio okazję popróbować trochę kaw z Euro Cafe to tutaj moje odczucia:

Kenia Kangiri Gatumbi washed
ma świetny mouthfeel, jest gładka, lepka, krągła i miękka. W smaku dość wyważona z nieco wysuniętą kwasowością. Szybko znika z języka i podniebienia. Kojarzy mi się z  leśnym i czerwonymi owocami oraz kompotem. W każdej metodzie wychodziła mi dość podobnie.

Rwanda Gicumbie, peaberry washed
Satynowa, lekka, ma coś takiego lotnego ze skórki cytrusowej, najbardziej kojarzy mi sie z kumkwatem i pomarańczą  potem jest słodycz, kwiatowa miękkość. Ta kawa jest dla mnie taka delikatnie otulająca, bardzo herbaciana, umamiczna i łagodna. Kojarzy mi się z dalekowschodnim spokojem. Uwielbiam.

Gwatemala Bella Vista, natural
W pełnej infuzji lekko chropowata na podniebieniu jak to w przypadku naturali bywa, wyższą słodyczą, średnią goryczką i niższą kwasowością. W aromatach jak dla mnie kakao, suszone słodkie owoce, słodkie orzechy w typie nerkowców.  Ogólne słodko-bakaliowa.
W AP i przelewie wyszła bez chropowatości, przyjemnie i wyraziście kwiatowo-pomarańczowa z lekko cynamonowym posmakiem.

Tanzania Sambewe natural
Krągła, satynowo-gładka. Średnio wysoką kwasowość, średnia słodycz i niska goryczka.  Kojarząca mi się z aromatami czerwonych kwaskowych owoców, rabarbarem i cytrusami. Posmak krótki i szybko znika na języku. W charakterze bardzo zbliżona do mytej Kenii. Bardzo przyjemna w różnych metodach wychodzi zbliżona w charakterze.

Costa Rica Hacienda Sonora Geisha natural
Ta kawa ma wiele obliczy w zależności od metody i przepisu. W pełnej infuzji wyszła gładka, czysta, z intensywną kwasowością, niższą słodyczą i średnią goryczką. W aromatach w stronę winogron, cytrusów i kwaskowych landrynek.
Najciekawiej wychodziła w zakraplanym cold brew - z żywą kwasowością, intensywnie owocowo-kwiatowymi aromatami.
W przelewie lubi dłuższe spokojne przepisy na wolnych filtrach.  Wtedy idzie w stronę kwiatową, z lepiej kontrolowaną kwasowością i słodyczą, z długim kwiatowo-waniliowym posmakiem

Kolumbia Hacienda La Claudina Tabi Natural
Gęsta, syropowa, kwasowość wyrazista, średnia słodycz, średnia goryczka. W pełnej infuzji w aromatach karmel, grillowana śliwka, lekko winne nuty, stygnąc kompotowe i bardzo delikatnie ziołowe. W Aeropressie i przelewie bardziej można wydobyć kwaskowo różowo-czerwone owoce w typie malin.  Długi intensywnie owocowy posmak. Kolejna ciekawa kawka pozwalająca na zabawy z zaparzaniem w celu ksztatowania jej charakteru.

Ethiopia Yirgacheffe Konga washed
Mouthfeel krągły, wyrazisty, gładki, średnia kwasowość, średnia słodycz, niska gorycz. W aromatach intensywnie bergamotkowa, czerwone słodko-kwaskowe owoce. Stygnąc przechodzi w stronę słodkich cytrusów. Wyraziście owocowa w AP idąca bardziej w jagodowe owoce. Jedna z najprzyjemniejszych Etiopii jakie piłem w tym roku. Jak na mytą etiopię ma zaskakujące body.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2025, 00:26:17 wysłana przez krystians »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2876 dnia: 24 Wrzesień 2025, 08:11:43 »

Wczoraj upalona, jest od dzisiaj znowu dostępna w sklepie.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
« Odpowiedź #2877 dnia: 24 Wrzesień 2025, 17:09:25 »
Costa Rica Hacienda Sonora Geisha natural
U mnie w standardowym V60 z normalnymi Hardio v2, jest bardzo brzoskwiniowa z nutką jaśminu, jest spoko (ale Sweet Valley lepsza :P).

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #2878 dnia: 26 Wrzesień 2025, 09:39:16 »

Wczoraj upalona, jest od dzisiaj znowu dostępna w sklepie.
A byłaby szansa wypalenia pod espresso ?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2879 dnia: 26 Wrzesień 2025, 14:55:59 »
Kawy pod espresso, które spędziły z nami już trochę czasu a dobiegają ku końcowy to:
Brazylia Fazenda Paraiso, Colombia Suarez Excelso, Venezuela Santa Cruz de Mora i Polish Horse espresso blend.

Z nowych propozycji startujemy z następną wersją Afro Espresso Blend skomponowaną z dwóch kaw z segmentu Specialty, kenijski Starlight i indijska robusta Kodagu Blossom peaberry. W smaku ciemna czekolada, nugat, migdały i kakao.

Z Meksyku nam przybyła organiczna kawa z plantacji El Flamingo a z Brazylii Doce Diamantina w eleganckich czarnych workach obszytych złotem. Zestaw dopełnia peruwiański kogucik, znany wam już z poprzednich lat, Gallito de las Rocas.

Na następną kawę bezkofeinową musimy jeszcze trochę poczekać, prosimy o trochę cierpliwości.

W przelewach jeszcze nie ma gwałtownych ruchów a kawy, które najpierw się skończą to kenijska Kangiri Gatumbi i salwadorski Las Delicias. Tanzania Sambewe natural, Rwanda Gicumbie peaberry i Kostaryka Sonora Geisha natural będą dostępne jeszcze w pierwszej polowie października.

Do oferty stopniowo dołączymy dwie kenijskie kawy, jedną z obróbki naturalnej a drugą z tradycyjnie mytej obróbki, Endebess natural i soczystą Rungeto Karimikui, obiecujący natural z Ugandy ( Kween ), Red Bourbon Kavaye z Burundi i Rwandę Kilimbi Honey.

Do kolumbijskich ziarenek Tabi z La Claudiny dołączy Finca Santa Teresa Geisha Anaerobic.

A byłaby szansa wypalenia pod espresso ?
Zawsze jest szansa, nie wiem tylko o jakich ilościach jest mowa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi