Autor Wątek: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty  (Przeczytany 15165 razy)

Offline El Michał

• El Gato Coffee Roasters
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: La Marzocco
  • Młynek: EK43
Odp: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Wrzesień 2024, 13:16:20 »
Hej, czy większość kaw jest średnio palonych?
Jasne wypały.
Dzięki za pomysł próbek z różnym stopniem wypalenia, pomyślimy nad taką formą edukacyjną. Stosujemy na palarni, kiedy chcemy pokazać, jak ciekawie zmienia się profile sensoryczny,
elgatocafe.pl - Palarnia kawy
SUPERWOK - rabat 6% na kawy w sklepie internetowym
WYSLIJWOK - darmowa wysyłka

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Wrzesień 2024, 13:27:07 »
Co w tych próbkach było? Może przejdę się przetestować na miejscu.
Kenia Masai - https://elgatocafe.pl/kenia-masai-kawa-speciality/
Kolumbia Finca Las Flores Tabi - https://elgatocafe.pl/kolumbia-finca-las-flores-tabi-kawa-speciality/
Kolumbia Luis Anibal Calderon Anaerobic  - https://elgatocafe.pl/kolumbia-luis-anibal-calderon-kawa-speciality/

Na miejscu nie zawsze wszystko jest. Najlepiej zapytaj przez chat na stronie, czy dane ziarno jest aktualnie dostępne.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2024, 17:56:22 wysłana przez M »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Wrzesień 2024, 13:27:10 »
Dziwne, kilka pierwszych kaw "z brzegu" , pod dripa : 3 Brazylie i Etiopia "średnio palone", Burundi "jasno".
Nie chce mi się klikać wszystkich...

Honduras, Indonezja,Kostaryka, Papua "średnio".

Edit.

Dziękuję, już mam!
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2024, 13:33:45 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Wrzesień 2024, 13:29:49 »
Ach już rozumiem :)
Tu masz linka: elgatocafe.pl/sklep/?post_type=product&filter_stopien-palenia-ziaren=jasno-palona

Możesz sobie poklikać po lewej stronie wg stopnia palenia.
To samo będzie jak klikniesz w lupę u góry ekranu.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Wrzesień 2024, 17:34:11 »
Odpaliłem Kenię, ma miły i dla mnie raczej orzechowy aromat ziaren w paczce. Równe palenie, ziarna bez defektów. Po zmieleniu i przeciśnięciu w kolbie pierwszy shot herbaciano wiśniowy ;-) Ale zmieliłem widać zbyt grubo bo opór ciastka a za tym i ciśnienie nie było takie jak bym oczekiwał. Drugi shot po korekcie młynka już zdecydowanie bardziej owocowy, bardziej winny i kwaskowy a w sumie dość słodki i kenijski. Dobra jakościowo kawa która w mojej ocenie nie ujawnia w ekspresie kolbowym swojego potencjału. Wiem, że nie taka jej rola. Ja nie pijam przelewów ale do mojej kolby trafiają różne stopnie palenia i kawy dedykowane nie tylko do espresso. Ta akurat pomimo fajnej owocowości i słodyczy wyszła mi trochę nijak i płasko, na trzecie podejście nie miałem już ziaren więc właściwie nie wiem czy powinienem ją w ogóle oceniać.
Wiem, że darowanemu koniowi itd nie chce też absolutnie narzekać czy negacić ale biorąc pod uwagę retencję, ja z jej racji użyłem ręcznego młynka, korekty żaren i nasze różne odczucia sensoryczne chociażby rano i wieczorem takie, słuszne i fajne, w założeniu akcje, których ostatnio jest tu bardzo niewiele, w mojej ocenie powinny być dla 5 a nie 10 osób. Czyli większe próbki 80g dla mniejszej ilości osób, efekt skali pewnie inny ale dla mnie sens większy. Ja w każdym razie, teraz muszę kupić całą paczkę żeby dokończyć te testy ;-) 

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Wrzesień 2024, 18:33:56 »
Dobra jakościowo kawa która w mojej ocenie nie ujawnia w ekspresie kolbowym swojego potencjału. Wiem, że nie taka jej rola. Ja nie pijam przelewów ale do mojej kolby trafiają różne stopnie palenia i kawy dedykowane nie tylko do espresso
Tak samo, z tym, że jasne palenie w kolbie także dostarcza niesamowitych wrażeń, a jeśli specjalnie wcześniej wypiło się espresso z ciemnego palenia, to mamy... kosmos.
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Wrzesień 2024, 19:06:24 »
Do mnie też dotarły ziarenka, ale dopiero przed chwilą znalazłem odrobinę czasu na "eksperymenty".
Na pierwszy ogień poszła Kolumbia Finca Las Flores Tabi. 19 gram ziaren zmieniło się 36 gram espresso, zajęło to 27 sekund.
Nawet odrobinka tygryska się pojawiła, na co absolutnie nie liczyłem.
Nie pokuszę się o określanie gatunku pomarańczy które powinno być tam czuć, ani rodzaju miodu ;)
Kawa była lekko syropowata, nienachalnie kwaskowa, lekko słodka, taka jaką lubię. Na początku poczułem w niej raczej porzeczki niż cytrusy, jak odrobinkę ostygła faktycznie mógłbym uwierzyć w tą pomarańczę.

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:59:15 »
@M @mlopus dziękuję za opinię  :ok:

@mlopus - co do 80g zgadzam się z Tobą, że czasami po prostu potrzebujemy więcej, aby wydobyć cały potencjał, który drzemie w ziarnie... 10 osób zgłosiło się bardzo szybko, 5 zgłosiłoby się jeszcze szybciej , a reszta pewnie zapytałaby - co to w ogóle jest - 5 próbek  :wow2: Czasami musimy po prostu przyjąć jakiś kompromis...

@M - to teraz wyzwanie. Spróbuj znaleźć sycylijską pomarańczę, spróbuj ją, a potem po czasie Finca Las Flores Tabi. Gwarantuje efekt :wow2:

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Wrzesień 2024, 12:35:18 »
@El Michał
Od jakiej kwoty działa kod na darmową wysyłkę?  ;) Bo tak sobie go sprawdziłem i nie działa, znaczy działa jak się przekroczy 149zł od którego i tak jest darmowa wysyłka  :P

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Wrzesień 2024, 13:22:09 »
Od jakiej kwoty działa kod na darmową wysyłkę?
100zł - sprawdź proszę. Powinno zadziałać :)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Wrzesień 2024, 20:28:27 »
Przetestowałem dziś Kolumbię Luis Anibal Calderon Anaerobic i również ta trzyma wysoki poziom. Kolumbia Anaerobic od razu pozwala odczuć nuty fermentacyjne, choć napar wraz ze stygnięciem coraz bardziej się wygładza i staje się bardziej zbalansowany. Nut poziomek nie wyczułem, ale nuty melasy, lekko winną kwasowość jak najbardziej. Fajna kawa, ale jednak Tabi wygrywa w tym porównaniu. Gdy piłem 2 zaparzenie Tabi to smak skojarzył mi się z kawą odmiany Geisha, którą kiedyś dane mi było spróbować (tamta również była z Kolumbii). O dziwo, przy drugim jej zaparzeniu wyczułem właśnie nuty poziomek.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Wrzesień 2024, 20:43:18 »
Dziś miałem okazję spróbować kaw, jeszcze raz dzięki za próbki. Generalnie ziarna ładne i aromatyczne, każde o innym charakterze. Poniżej moje odczucia z pierwszych prób z kawami. Wcześniej specjalnie nie czytałem wypowiedzi innych osób w temacie żeby się nie sugerować. Jeszcze będę testował, aczkolwiek chyba dopiero w weekend. Próby dotychczas to cupping i aeropress, rezultaty były bardzo zbliżone do siebie w obu metodach.

Kolumbia Luis Anibal Anaerobic
Już z paczki czuć intensywny winny zapach. Kawa na podniebieniu gładka, czysta, o średniej winnej kwasowości i lekko wyczuwalnej goryczce.

W aromatach złożona, intensywna, aromaty fermentacyjne, ciemne owoce wiśniowe, kakao w ziarnach, z długim winno-kakaowym posmakiem.
Stygnąc gorycz mniej wyczuwalna.

Ogólny charakter: intensywny, ciemny i winny

Kolumbia Las Flores Washed Tabi
Z lżejszym body, gładka na podniebieniu, czysta, z delikatną kwasowością, wysoką słodyczą i znikomą goryczką.

W aromatach jak dla mnie już po zalaniu skojarzenia mam z owocowymi słodyczami typu landrynki, pojawiają się słodkie owoce w typie truskawki / poziomki,  z delikatnym owocowym posmakiem. Stygnąc nabiera nieco intensywniejszego charakteru.

Ogólny charakter: owocowa-landrynka

Kenia AA Top Masai
Gładka, czysta o przyjemnej miękkiej strukturze, średniej słodyczy, średniej kwasowości i delikatnej karmelowej goryczce.

W aromatach: Cytrusy, biała herbata,  jasne kwiaty.
Posmak: niezbyt długi karmelowo cytrusowy

Ogólny charakter: przypomina mi myte Etiopie - herbaciano, kwiatowo-owocowy.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2024, 21:46:35 wysłana przez krystians »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Wrzesień 2024, 13:44:35 »
Kolumbia Las Flores Washed Tabi

Dla mnie zdecydowanie najlepsza kawa z tej trójki  :ok:

Dziś zaparzyłem ją w V60, ale tym razem z przepisu Hoffmanna na "better 1 cup V60" i wyszła prawdziwa bomba aromatyczna.

Dla mnie ta kawa pachnie malinami, poziomkami, a gdzieś w tle jest jakaś miodowa nuta. W smaku wszystko jest tu na swoim miejscu, dominują owoce, a słodycz i goryczka bardzo ładnie się kontrują. Faktycznie wraz ze spadkiem temperatury naparu intensywność smaku wzrasta.

Bardzo fajna kawa  :ok:

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Wrzesień 2024, 17:47:56 »
Uganda bardzo dobra, rewelacyjna, najlepsza kawa jaką piłem od trzech miesięcy. Aromat miodowo owocowy, w smaku owocowa, kwiatowa, słodka, lekko przyprawowa, fajny balans i posmak. To zdecydowanie mój typ ziarenek. Przypomina perla negra lub geisha. Brawo za ten wypał.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Wrzesień 2024, 18:32:28 »
Jako ostatnią przetestowałem Kenię Masai.
Całkiem przyjemna w odbiorze, średnia kwaskowatość, nuty czerwonych owoców, lekka goryczka. Ma dość krótki posmak. Z tych 3 próbek ta Kenia najmniej mi smakowała. Może to wynikać z faktu, że testy rozpocząłem od "mocnej bomby" Kolumbii Tabi, na tle której pozostałe kawy wydają się blade

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi