Autor Wątek: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty  (Przeczytany 15136 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Wrzesień 2024, 11:54:38 »
Ta Kenia ma bardzo ciekawe body, co akurat dość często zdarza się w Kenijskich ziarenkach. Warto na to zwrócić uwagę, fajnie ta miękkość dopełnia się z dość lekkim charakterem aromatów. Ja akurat lubię takie kawy.

Offline El Michał

• El Gato Coffee Roasters
  • Użytkownik komercyjny
    • El Gato Coffee Roasters
  • Ekspres: La Marzocco
  • Młynek: EK43
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:05:54 »
Dziś miałem okazję spróbować kaw, jeszcze raz dzięki za próbki.
@krystians mega dziękuję za tak obszerny opis. Mega się cieszymy, że posmakowała i widzę, że Tabi daje radę :)

Dziś zaparzyłem ją w V60, ale tym razem z przepisu Hoffmanna na "better 1 cup V60" i wyszła prawdziwa bomba aromatyczna.
Tą metodą, nie robiliśmy testów, ale mega, że i tutaj wyszła znakomicie!  :brawa:

Uganda bardzo dobra, rewelacyjna, najlepsza kawa jaką piłem od trzech miesięcy. Aromat miodowo owocowy, w smaku owocowa, kwiatowa, słodka, lekko przyprawowa, fajny balans i posmak. To zdecydowanie mój typ ziarenek. Przypomina perla negra lub geisha. Brawo za ten wypał.

@mlopus chyba byłeś jedynym, gdzie zamiast Luis Anibal Calderon Anaerobic z Kolumbii pojawiła się Uganda. Cieszę, się że smakowała, bo powiem szczerze, ziarna z Ugandy często traktowane są, jako te, po które sięga się dość rzadko, a moim celem jest pokzanie, że można zdobyć perełki, które potrafią otworzyć oczy  :wow2:
Dzięki raz jeszcze!
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2024, 12:19:07 wysłana przez krystians »
elgatocafe.pl - Palarnia kawy
SUPERWOK - rabat 6% na kawy w sklepie internetowym
WYSLIJWOK - darmowa wysyłka

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Wrzesień 2024, 12:16:10 »
@krystians mega dziękuję za tak obszerny opis. Mega się cieszymy, że posmakowała i widzę, że Tabi daje radę
Proszę bardzo, z przyjemnością próbowałem. Tabi bardzo fajna, jeszcze będę próbował kaw w weekend, ale od paru dni przeziębienie i natłok obowiązków trochę utrudnia mi testowanie i odbiór sensoryczny.

@El Michał scaliłem 3 wpisy, wiem że z cytowaniem w jednym wpisie bywają problemy, ale prosiłbym żeby używać opcji "modyfikuj", a ja przy okazji pogadam z M czy możemy coś z tym fantem zrobić.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2024, 12:21:24 wysłana przez krystians »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Wrzesień 2024, 17:35:40 »
@mlopus chyba byłeś jedynym, gdzie zamiast Luis Anibal Calderon Anaerobic z Kolumbii pojawiła się Uganda. Cieszę, się że smakowała, bo powiem szczerze, ziarna z Ugandy często traktowane są, jako te, po które sięga się dość rzadko, a moim celem jest pokzanie, że można zdobyć perełki, które potrafią otworzyć oczy 
Dzięki raz jeszcze!

Miło mi, kenia (najsłabiej wypadła), uganda (która mnie urzekła ;-) i columbia  (całkiem niezła)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Październik 2024, 18:33:06 »
Po ustąpieniu kataru wrócił dostęp do węchu, a więc i ostatnie zaparzenia próbnych ziarenek udało się zrobić. Efekty nadal przyjemne:

Przy różnych innych przepisach z ziarenek udało się jeszcze troche inne napary i aromaty uzyskać, i tak z:
- Kolumbiii Tabi udało się smakowicie kwiatowo-poziomkowo odjechać.
- Kenii AA Top Masai- wyciągnąłem czerwony grejpfrut ze skórką pomarańczy.
- Kolumbii Luis Anaerobic - czerwone owoce, owoce tropikalne i lekka kwaskowa-goryczka kojarząca mi się z białym grejpfrutem.

Generalnie przyjemne doświadczenia, każda kawa dla trochę innych upodobań.

Reasumując:

Kolumbia Luis Anibal Anaerobic - intensywna, ciemniejsza i cięższa w charakterze nuty winne, kwiatowe, owocowe o wiśni po tropikalne, z lekką goryczką

Kolumbia Las Flores Washed Tabi - słodka, landrynkowo-owocowo leśna, jak dla mnie z wyraźną nutą poziomkową.

Kenia AA Top Masai - owocowo-herbaciana, dość lekka / jasna z ciekawym body.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi