Autor Wątek: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty  (Przeczytany 15189 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: El Gato Coffee Roasters | elgatocafe.pl - Promocje, Nowości i Rabaty
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Wrzesień 2024, 16:58:20 »
O kurcze, zapomniałem, już lecę, to zaraz zrobię popołudniowe potrójne espresso.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Wrzesień 2024, 17:52:45 »
Dzięki, ziarenka dotarły, w weekend spróbuję i dam znać jak smoawały.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Wrzesień 2024, 18:06:20 »
Na pierwszy ogień poszła: Colombia anaerobic Luis Anibal heirloom. Mało kto pije takie wypały jako espresso oprócz mnie, @rollo45  i niewielu innych 😉

Ek43S na tarczy 1⁹ (ustawienie z porannej Etiopii), LM Micra, VST25g, doza 25¹g, czas ekstrakcji 27s (trochę powinien być drobniejszy przemiał), uzysk 77⁹g. Osobiście nie przepadam za "fermetowanymi owocami", ale smak bardzo przyjemny, wyraziście owocowy, posmak cały czas czuję w ustach. Po wypiciu paru łyków espresso, spieniłem mleko dla żony, która uwielbia takie owocowe, kawowe cuda w tej postaci i tym razem wyraziła zachwyt. Jutro zrobię espresso z 15g na Elektrze.
》tertium non datur《

Offline El Michał

• El Gato Coffee Roasters
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: La Marzocco
  • Młynek: EK43
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Wrzesień 2024, 18:08:07 »
Zgadzam się, mało kto  :ogien:
elgatocafe.pl - Palarnia kawy
SUPERWOK - rabat 6% na kawy w sklepie internetowym
WYSLIJWOK - darmowa wysyłka

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Wrzesień 2024, 18:51:21 »
Dotarło i zdążyłem odebrać, dziękuję. Tylko ja wracam do domu dopiero w niedzielę więc ziarna będą się aklimatyzować.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Wrzesień 2024, 19:29:55 »
Również otrzymałem ziarenka, dziękuję  :ok:

Jutro pierwsze próby :)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Wrzesień 2024, 21:50:33 »
Do mnie również dotarły ziarenka. Dzięki Niestety weekend będę na wyjeździe, więc testy rozpocznę w przyszłym tygodniu.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Wrzesień 2024, 10:10:29 »
Jeszcze przed wyjazdem udało mi się przetestować Kolumbię Las Flores Tabi. Kawę zaparzyłem w ekspresie przelewowym Melitta Signature deluxe i wyszła znakomicie. Zmieliłem w młynku Comandante (24 klik). kawa świetnie wypalona, rzeczywiście da się wyczuć nuty dojrzałej pomarańczy, nuty miodowe ale również jakieś trudne do zdefiniowania nuty kwiatowe. Dodatkowo podczas picia jest takie przyjemne odczucie soczystości naparu.
Profil smakowy przypomina mi topowe ziarenka z Rwandy (które osobiście bardzo lubię i cenię) tylko, że tu ma lepszy balans i większe bogactwo aromatów. Ta Kolumbia to kawa wysokiej klasy [emoji106]

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Wrzesień 2024, 10:39:30 »
Ta Kolumbia to kawa wysokiej klasy

Cieszę się, że smakuje. Dla nas to prawdziwy rarytas, ma w sobie coś niezwykłego, takiego wyjątkowego. Wiele osób już ją próbowało i muszę przyznać, że opinie są bardzo zbliżone do twojej.
Poczekamy jeszcze na resztę zawodników  :pycha:

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Wrzesień 2024, 12:23:13 »
Spróbowałem dzisiaj dwóch kaw parząc je każdorazowo w V60.

Na pierwszy ogień poszła Kenia i muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem uzyskanym naparem bo kawa wyszła mi taka "mało kenijska" ;) Zamiast soczku owocowego uzyskałem raczej napar o charakterystyce kwiatowo-miodowej z jakaś taką nieco ciemniejszą nutą w tle. Na stronie nie podajecie jakiej odmiany są to ziarna, ale pewnie jest tam też ruiru lub batian i stąd ten smak. Niemniej wypiłem ze smakiem, podeszła mi ta kawa  [emoji106]

Druga pozycja to Kolumbia Luis Anibal Calderon Anaerobic. Tutaj napar charakteryzował się nutami melasy, cukru trzcinowego, cynamonu oraz lekkiej orzechowości. Ciekawa mieszanka. Wraz ze spadkiem temperatury naparu ujawniać zaczęły się też pewne nuty owocowe choć ciężko mi je jednoznacznie zidentyfikować. Ta kawa była już naprawdę fajna, złożona, takie lubię :)

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Wrzesień 2024, 14:24:22 »
Też dostałem paczuszki od El Gato - dziękuję! Nie miałem specjalnego problemu jak podzielić 40g ziarenek - pójdzie w mój ulubiony naparzacz Orea, 13g kawy i 200g wody od góry ;). Przetestowałem już dwie Kolumbie - obie bardzo fajne. Luis Anibal Calderon Anaerobic uwydatniła się u mnie poziomkowo plus coś tam jeszcze, też smacznego. Natomiast Finca Las Flores Tabi chyba jeszcze fajniejsza. Szczególnie smakowała mi jak przypadkowo się wystudziła, do tego stopnia, że kolejne zaparzenie idzie do lodówki... :)
Jak spróbuję Kenię to może jeszcze coś dopiszę, ale już jest bardzo smacznie - dzięki! :szampan:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Wrzesień 2024, 15:08:44 »
Hej, czy większość kaw jest średnio palonych?
Widziałem, że kilka kaw było jasnych, ale na telefonie fatalnie się to przegląda.
Jakby było filtrowanie po stopniu palenia to byłaby bomba.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Wrzesień 2024, 20:48:17 »
Ja niestety nie miałem okazji jeszcze spróbować, skomplikowany weekend.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Wrzesień 2024, 09:09:32 »
Co w tych próbkach było? Może przejdę się przetestować na miejscu.

Offline El Michał

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Wrzesień 2024, 13:12:08 »
Szczególnie smakowała mi jak przypadkowo się wystudziła, do tego stopnia, że kolejne zaparzenie idzie do lodówki...
Daj znać, jak powróci :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi