Autor Wątek: Pierwszy ekspres kolbowy  (Przeczytany 20124 razy)

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
  • Młynek: Fiamma MCF 64 OD, Wilfa Svart CGWS-130B
Pierwszy ekspres kolbowy
« dnia: 24 Sierpień 2020, 10:35:16 »
Drodzy Kawosze,

Chciałbym swoją kawową pasję podnieść na kolejny level :) Dotychczas, poza wszelkimi alternatywami (AeroPress, Chemex, V60) do kaw czarnych dla mnie, mlecznych dla lepszej połówki idealnie sprawdzała się kawiarka Bialetti. Jednak kiedy tych kaw przychodzi zrobić więcej niż 1-2 dziennie lub przy nalocie znajomych..pojawia się problem, bo w kuchni spędzam wtedy pół godziny ;) Dodatkowo chciałbym z kawy wyciągnąć więcej, bo wiem, że się da. Myślę więc, że nadszedł czas na jakąś maszynkę do espresso i chciałbym żeby był to ekspres kolbowy.

Temat już trochę zgłębiłem i wstępnie przemyślałem. Zaczynałem od bardzo polecanego na forum Lelita Anna PL41E/EM. Super sprawa na początek, często polecany na forum. Jeśli jednak poczytać i pomyśleć dokładniej, dodatki takie jak PID mimo, że nie są kluczowe, powodują, że warto rozważyć modele posiadające tę funkcję. Drugim typem był więc Lelit Anna PL41TEM. Zaczęło się jednak tradycyjne gonienie króliczka..a może jednak coś z PIDem, preinfuzją i ogólnie z półki lekko wyższej? Zacząłem więc mocno myśleć nad modelem Grace. Niestety nie jest to koniec tej przydługiej opowieści, bo podejrzewacie pewnie co było kolejnym krokiem. Tak tak..Lelit Victoria  :ups:

I teraz przejdźmy do sedna. Raczej na 90% jestem zdecydowany na model Lelit Grace. Victorię rozważam tylko i wyłącznie ze względu na grupę 58 mm. O ile na uzyskiwane efekty jeśli chodzi o kawę ma to wpływ niewielki (z tego co czytałem), to jednak bardzo często jako główny atut większej grupy jest podawana dostępność akcesoriów oryginalnych oraz firm trzecich. Dlaczego w ogóle o tym myślę? Chyba dlatego, że wiem, że będzie to sprzęt na lata i raczej prędko go nie wymienię. Więc staram się wybrać coś co pewnie jest na wyrost, ale też dość elastyczne jeśli gdzieś ten temat będzie chciał być przeze mnie rozwijany.

Wiem, że są pewnie jakieś alternatywy, ale też mam wrażenie, że te modele Lelita mają stosunek jakość/cena który ciężko przebić. Ale też nie twierdzę, że mam 100% rację, bo o temacie nie wiem tyle co Wy :)

Ok, trochę się rozpisałem  :ups:

Z góry dzięki za odpowiedzi  :taktak:

skansen

• Gość
Odp: Pierwszy ekspres kolbowy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:47:05 »
Grupa 57 mm w codziennym użytkowaniu nie zmienia praktycznie nic w stosunku do grupy 58mm. Na minus jedynie wspomniana mniejsza dostępność akcesoriów.

Różnica w cenie Grace vs Victoria nie wynika tylko z grupy 58mm ale z zupełnie innego "zespołu bojlera" tj. większego, masywniejszego bojlera (300ml zamiast 250ml) i większej grzałki. Dlatego też Victoria jest sporo cięższa niż Grace-ta różnica wynika właśnie z większego bojlera. Ta masywność przekłada się na lepszą stabilność temperaturową.

Pozostałe elementy obu tych ekspresów są takie same.

Offline maciekr

• Ekspres: ns musica
  • Młynek: niche zero
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:50:32 »
Na konesso jest w tej chwili Victoria z 15% rabatem za 3300 (Grace jest za 2850), więc stosunkowo mała różnica w cenie...  ;)

Różnica wielkości grupy nie powinna mieć wpływu na zaparzanie (wiadomo dozę trzeba będzie dostosować, więc pewnie będzie ciut mniejsza), ale nie będzie to kwestia 17g do 14 tylko jakoś pewnie zbliżona wartość.

Moim zdaniem jeśli chcesz wymieniać sitka, prysznic to Vitoria, jeśli nie zależy Ci na tym to Grace

Offline bMind

• Ekspres: Gaggia New Classic, Kazak Rota, Bialetti Venus, Chemex, AeroPress, Hario V60
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:53:07 »
Grupa 57 mm w codziennym użytkowaniu nie zmienia praktycznie nic w stosunku do grupy 58mm. Na minus jedynie wspomniana mniejsza dostępność akcesoriów.

Różnica w cenie Grace vs Victoria nie wynika tylko z grupy 58mm ale z zupełnie innego "zespołu bojlera" tj. większego, masywniejszego bojlera (300ml zamiast 250ml) i większej grzałki. Dlatego też Victoria jest sporo cięższa niż Grace-ta różnica wynika właśnie z większego bojlera. Ta masywność przekłada się na lepszą stabilność temperaturową.

Pozostałe elementy obu tych ekspresów są takie same.

Tak tak, pozostałych różnic jestem świadomy i tylko ich nie podałem, bo chodziło mi głównie o kwestię akcesoriów.
Na konesso jest w tej chwili Victoria z 15% rabatem za 3300 (Grace jest za 2850), więc stosunkowo mała różnica w cenie...  ;)

Różnica wielkości grupy nie powinna mieć wpływu na zaparzanie (wiadomo dozę trzeba będzie dostosować, więc pewnie będzie ciut mniejsza), ale nie będzie to kwestia 17g do 14 tylko jakoś pewnie zbliżona wartość.

Moim zdaniem jeśli chcesz wymieniać sitka, prysznic to Vitoria, jeśli nie zależy Ci na tym to Grace

Grace jest też w promocji i wypada 3300zł w przypadku Victorii do 2650zł w przypadku Grace a to już większa różnica.

Offline maciekr

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:57:05 »
Cytat: maciekr w Dzisiaj o 10:50:32
Na konesso jest w tej chwili Victoria z 15% rabatem za 3300 (Grace jest za 2850), więc stosunkowo mała różnica w cenie... 

Grace jest też w promocji i wypada 3300zł w przypadku Victorii do 2650zł w przypadku Grace a to już większa różnica.

a okej, mi się wyświetliła cena 2850. Pewnie, w tej sytuacji to robi.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpień 2020, 10:58:06 »
Jeśli pozostałe różnice nie są dla Ciebie istotne to nie sugeruj się większą dostępnością akcesoriów na 58mm. Na 57mm też są w większości przypadków "do dostania".

Offline bMind

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpień 2020, 11:06:13 »
a okej, mi się wyświetliła cena 2850. Pewnie, w tej sytuacji to robi.

Te dodatkowe 7% jest związane z akcją "ekspres do domu", jak dodałem do koszyka i wpisałem kod to ceny mi się zaciągają jak wyżej.

Jeśli pozostałe różnice nie są dla Ciebie istotne to nie sugeruj się większą dostępnością akcesoriów na 58mm. Na 57mm też są w większości przypadków "do dostania".

Tak, chyba jedyna rzecz, która mnie zastanawia to kwestia akcesoriów. Mocniejsza grzałka, większy bojler i masa to na pewno plusy, ale nie takie po których bym chyba decydował się na jeden lub drugi. Grupa i akcesoria już bardziej, chociaż może powiecie, że właśnie odwrotnie i są to rzeczy ważniejsze. Ale widzę, że większość rzeczy jakie mógłbym chcieć dostanę..tamper, nową kolbę z jedną wylewką, NPF'a, sitka. Tyle że większość od Lelita bezpośrednio.

Offline maciekr

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień 2020, 11:08:45 »
Nie kupowałem jeszcze dodatkowych kolb (i npfów) ale wydaje mi się, że tutaj i tak najlepszym wyborem będą od producenta, bo najlepiej będą pasować do grupy. Nie będzie ryzyka, że np trudniej się zakładają, czy szybciej uszczelka się zużywa na nich

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpień 2020, 16:47:59 »
A jaki budżet? Sam początkowo rozważałem Ascaso Dream/Lelit Victoria i ogólnie, głównie ze względów wizualnych, zdecydowałem się wstępnie na Dream (choć ostatecznie padło na całkiem inny model). A co do PID - koniecznie, jak teraz wydasz sporo kasy na sprzęt to szybko upgrade nie będziesz robił.

Pamiętaj, że do tego dolicz akcesoria - lepszy tamper, dzbanek na mleko, mata, odbijak, środki do czyszczenia. Plus 2 kg kawy na początek i rośnie cena zakupu o 300-400 zł... Zawsze są też raty (pewnie 0%) w większości sklepów. Plus forumowe zniżki.

Offline bMind

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpień 2020, 22:45:39 »
A jaki budżet? Sam początkowo rozważałem Ascaso Dream/Lelit Victoria i ogólnie, głównie ze względów wizualnych, zdecydowałem się wstępnie na Dream (choć ostatecznie padło na całkiem inny model). A co do PID - koniecznie, jak teraz wydasz sporo kasy na sprzęt to szybko upgrade nie będziesz robił.

Pamiętaj, że do tego dolicz akcesoria - lepszy tamper, dzbanek na mleko, mata, odbijak, środki do czyszczenia. Plus 2 kg kawy na początek i rośnie cena zakupu o 300-400 zł... Zawsze są też raty (pewnie 0%) w większości sklepów. Plus forumowe zniżki.
Budżet..dobre pytanie. Tak szczerze? 2k :D Ale tak jak pisałem, mam świadomość, że to zakup na lata, więc chcę coś co mi starczy teraz na wyrost i za 5 lat :) Dlatego w ogóle rozważam model Grace. Victoria to już coś totalnie dla mnie "z najwyższej półki"..Na Dream patrzyłem, Steel zresztą też, ale przedział cenowy totalnie nie ten..

skansen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpień 2020, 22:50:44 »
Pytanie na ile podoba Ci się obudowa ze stali szczotkowanej i ogólnie wygląd linii VIP. Możesz się idealnie zmieścić w budżecie kupując Annę z PID. Obudowa nie jest może tak ładna, nie ma też LCC (tracisz przede wszystkim preinfuzję) ale większość istotnych podzespołów jest taka sama (bojler, grzałka, pompa itp)...

Offline bMind

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpień 2020, 22:54:00 »
Obudowa Grace/Victoria podoba mi się bardzo, a jak wiadomo ma to bezpośredni wpływ na jakość uzyskanej kawy  :lol2:

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpień 2020, 08:24:02 »
Jakiś czas temu robiłem porównanie Grace do Silvia https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9138.0
Gdyby nie PID polecałbym w 100% Silvie, jeśli pijesz częściej czyste espresso to lepiej brać Grace, jeśli pijesz częściej americano/cappuccino to raczej Silvia.

Offline bMind

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpień 2020, 09:52:03 »
Jakiś czas temu robiłem porównanie Grace do Silvia https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9138.0
Gdyby nie PID polecałbym w 100% Silvie, jeśli pijesz częściej czyste espresso to lepiej brać Grace, jeśli pijesz częściej americano/cappuccino to raczej Silvia.
Ano właśnie. To jest model który jest baaaardzo kuszący. Zwłaszcza, że jest sporo kitów z PIDem (a nawet kontrolą pary i preinfuzją, ale o tym ostatnim są mieszane opinie związane ze sposobem jak jest ona uzyskiwana, przynajmniej z tego co szybko czytałem). Brak manometru mnie jakoś nie boli, jest za to większy bojler i większa masa, jest też możliwość modowania, chociaż nie wiem na ile jest to skomplikowane i czy dam sobie z tym radę :) Jest też grupa 58mm, więc odpadł by mi dylemat jaki mam w kwestii Grace/Victoria.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpień 2020, 09:58:53 »
Jak masz miejsce to kup Oscara II. Trochę dla mnie dziwne jest, że ludzie dysponując budżetem około 3 tyś rozważają małe bojlery, no chyba, że wymiary ekspresu mają znaczenie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi