Drodzy Kawosze,
Chciałbym swoją kawową pasję podnieść na kolejny level

Dotychczas, poza wszelkimi alternatywami (AeroPress, Chemex, V60) do kaw czarnych dla mnie, mlecznych dla lepszej połówki idealnie sprawdzała się kawiarka Bialetti. Jednak kiedy tych kaw przychodzi zrobić więcej niż 1-2 dziennie lub przy nalocie znajomych..pojawia się problem, bo w kuchni spędzam wtedy pół godziny

Dodatkowo chciałbym z kawy wyciągnąć więcej, bo wiem, że się da. Myślę więc, że nadszedł czas na jakąś maszynkę do espresso i chciałbym żeby był to ekspres kolbowy.
Temat już trochę zgłębiłem i wstępnie przemyślałem. Zaczynałem od bardzo polecanego na forum Lelita Anna PL41E/EM. Super sprawa na początek, często polecany na forum. Jeśli jednak poczytać i pomyśleć dokładniej, dodatki takie jak PID mimo, że nie są kluczowe, powodują, że warto rozważyć modele posiadające tę funkcję. Drugim typem był więc Lelit Anna PL41TEM. Zaczęło się jednak tradycyjne gonienie króliczka..a może jednak coś z PIDem, preinfuzją i ogólnie z półki lekko wyższej? Zacząłem więc mocno myśleć nad modelem Grace. Niestety nie jest to koniec tej przydługiej opowieści, bo podejrzewacie pewnie co było kolejnym krokiem. Tak tak..Lelit Victoria

I teraz przejdźmy do sedna. Raczej na 90% jestem zdecydowany na model Lelit Grace. Victorię rozważam tylko i wyłącznie ze względu na grupę 58 mm. O ile na uzyskiwane efekty jeśli chodzi o kawę ma to wpływ niewielki (z tego co czytałem), to jednak bardzo często jako główny atut większej grupy jest podawana dostępność akcesoriów oryginalnych oraz firm trzecich. Dlaczego w ogóle o tym myślę? Chyba dlatego, że wiem, że będzie to sprzęt na lata i raczej prędko go nie wymienię. Więc staram się wybrać coś co pewnie jest na wyrost, ale też dość elastyczne jeśli gdzieś ten temat będzie chciał być przeze mnie rozwijany.
Wiem, że są pewnie jakieś alternatywy, ale też mam wrażenie, że te modele Lelita mają stosunek jakość/cena który ciężko przebić. Ale też nie twierdzę, że mam 100% rację, bo o temacie nie wiem tyle co Wy

Ok, trochę się rozpisałem

Z góry dzięki za odpowiedzi