Autor Wątek: Zestaw Kolba + Młynek za ~3,5k (Rancilio, Lelit, Ascaso?)  (Przeczytany 8940 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Zestaw Kolba + Młynek za ~3,5k (Rancilio, Lelit, Ascaso?)
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwiec 2020, 08:25:12 »
@siewcu a może inaczej, skoro używam Eureki z poprawną dystrybucją, zero kanałowania, espresso za każdym razem z tygrysem, w filiżance jest super - to po co mi większy i droższy młynek skoro Eureka jest całkowicie satysfakcjonująca?
Co mi dadzą większe żarna? Specialita ma jeszcze spory zapas drobniejszego mielenia, espresso nie kanałuje w NPF, jakość przemiału wydaje się być dobra.

Daj mi jakiś merytoryczny argument co mi da większy młyn poza zagracaniem miejsca :D

Offline pawel1210 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwiec 2020, 09:44:03 »
Dzięki wszystkim za bardzo pomocne odpowiedzi. Wywiązała się fajna dyskusja i myślę, że ostateczną decyzję podejmę niedługo, ale najpierw spróbuję podpytać sprzedawców o oferty na zestaw z młynkiem.
Jak już będę wiedział jakie różnice są pomiędzy konkretnymi zestawami, będę mógł podjąć decyzję.
Jeśli chodzi o ekspres to chyba pójdę w kierunku Mary, choćbym miał opóźnić zakup. Oczywiście nadal jestem otwarty na dyskusję więc chętnie przeczytam wszelkie dodatkowe uwagi z Waszej strony :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwiec 2020, 13:50:41 »
Ale tu nie chodzi tylko o ilość zajmowanego miejsca na blacie. Choć jeśli tak do tego podchodzisz to nawet nie ma co ruszać dalej tematu, bo i tak żaden argument nie trafi...

Porównanie z czapy, na poziomie żaren to taki sam młynek jak inne 64mm. Obudowa trochę lżejsza niż gastronimicznych ale do domu nbie koniecznie musi byc kolubryna.
Może nie do końca mi wyszło to porównanie, ale skoro kupujesz porządny ekspres to kupowanie podstawowego młynka mija się z celem. Te 64mm żarna to rozsądne minimum, nie widzę sensu kupowania młynka z mniejszymi żarnami.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2020, 13:53:39 wysłana przez siewcu »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Czerwiec 2020, 14:56:56 »
@siewcu, czemu uwazasz ze te 9mm roznicy miedzy Specialita 55mm a zarnami 64mm to taka duza roznica?
Mam na mysli tylko wielkosc żaren. Ich spasowanie, wyrownanie i geometrie pomijajac.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2020, 15:09:32 wysłana przez untoldex »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Czerwiec 2020, 16:30:16 »
Te 64mm żarna to rozsądne minimum, nie widzę sensu kupowania młynka z mniejszymi żarnami.
Nadal nie rozumiem. PL72 ma właśnie żarna 64mm.

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Wrzesień 2020, 14:49:23 »
Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Trochę mi zeszło ale dzięki kilku sprzyjającym okolicznościom stałem się posiadaczem zestawu jak poniżej. Na razie się poznajemy ale jest coraz lepiej  8)
Mara X to naprawdę solidna i robiąca wrażenie maszyna. Na tę chwilę jestem przekonany, że warto było poczekać i dozbierać $. Co do Eureki, również nie mam zastrzeżeń. Świetny design, wykonanie, a jakość przemiału wydaje się być również zadowalająca, więc mogę tylko polecić. Dla ciekawych całość zamknęła się w budżecie lekko przekraczającym 5k, więc tytuł wątku jest nieadekwatny ale przeważnie tak się kończą zakupy czegokolwiek bo odwiedzeniu specjalistycznego forum  :lol2:

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Wrzesień 2020, 08:14:20 »
Bardzo ładny zestaw. Gratuluję! Startujesz od bardzo dobrego poziomu, nic tylko teraz cieszyć się pyszną kawą. Powodzenia.

Offline madlen57 Kobieta

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Wrzesień 2020, 11:46:40 »
Cześć :bry:
Podepnę się pod temat.

Czytam od kilku dni ponownie forum, i tradycyjnie, im więcej czytam, tym mniej wiem.
Marzy mi się od dawna ekspres kolbowy. Budżet niewielki i już po upgradzie 3,5k.
Stary przekonany już do kolby (codziennie pije kawę z automatu)
Ja lubię się bawić, ale zazwyczaj to aeropres lub kawiarka w zestawie z ręcznym młynkiem.
Poza alternatywą lubię espresso z odrobiną ciepłego mleka i do tego będę najczęściej używać sprzętu, jednak jeżeli miałąbym postawić na coś na cisk to na pewno na spieniacz, może kiedyś latte art.

Mam dylemat pomiędzy dwoma zestawami:
1. ASCASO DREAM ZERO White + i-1 mini White
2. Eureka Mignion + Lelit Anna z PID

Budżetu niestety już nie zwiększe. Zastanawiam się, co będzie lepsza opcją i będzie szybciej się nagrzewało i będzie bardziej stabilne. Co do dyszy spieniającej mleko to w jednym i drugim wypadku będę musiała nauczyć się, więc to pomijam.

Z góry dziękuję za pomoc
Magda

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Wrzesień 2020, 11:46:56 »
Dzięki! :)

Jest coraz lepiej. Trzeba przyznać, że trochę wyćwiczyłem się na starym DeLonghi, bo chciałem z niego wyciągnąć jak najwięcej mając już Specialitę, a i przez ostatnie kilka miesięcy naoglądałem się milion filmów na YT o Marze i innych HXach więc idzie całkiem dobrze. Zrobienie dobrego Cappuccino mam już prawie opanowane, latte art nawet wychodzi. Używanie tego sprzętu to czysta przyjemność. Pewnie częściowo to ekscytacja nowo nabytym sprzętem, jednak jakbym mógł to piłbym kawę co 30 minut lub częściej :lol2: Teraz czas postawić na lepsze ziarno i będzie tylko lepiej.

Pozdrawiam

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Wrzesień 2020, 11:51:05 »
Super! Gratuluje zakupu  :brawa: Zwiększenie budżetu było jak widać słuszną decyzją.
Mara-X ma swój wątek na forum, więc jeśli będziesz miał jakieś pytania pisz śmiało :)

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Wrzesień 2020, 15:58:13 »
Dzięki :)
Temat przewałkowałem od dechy do dechy jeszcze zanim zakupiłem Marę ale przy jakichkolwiek pytaniach/problemach nie omieszkam skorzystać.

Offline madlen57 Kobieta

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Wrzesień 2020, 18:06:41 »
Mam dylemat pomiędzy dwoma zestawami:
1. ASCASO DREAM ZERO White + i-1 mini White
2. Eureka Mignion + Lelit Anna z PID

Sama sobie odpowiem: Padło na Ascaso :)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Wrzesień 2020, 09:54:09 »
Sama sobie odpowiem: Padło na Ascaso
Wybacz nam brak odpowiedzi ;) ale z racji tego że Twój post został zaakceptowany pewnie przez moderatora w późniejszym etapie nikt go nie zauważył bo pojawił się już przysypany innymi odpowiedziami. Pochwal się jak już ekspres przyjdzie i jak Ci wychodzą kawki.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Wrzesień 2020, 10:01:31 »
Sam wybrał bym coś z PID mając taką alternatywę (chyba że to Ascaso ma już tą sławetną elektroniczną regulację).
Ale Dream faktycznie ładniejszy.

Offline Zefiryn Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Wrzesień 2020, 13:49:46 »
ASCASO DREAM ZERO White + i-1 mini White
Magda ,
Jak już wybrałaś sercem - ( piękny zestaw) - to zapytaj Janusza  , on tu jest guru od Ascaso .
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.0

pozdr.

Zefiryn

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi