Autor Wątek: Zestaw Kolba + Młynek za ~3,5k (Rancilio, Lelit, Ascaso?)  (Przeczytany 8944 razy)

Offline pawel1210 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Zestaw Kolba + Młynek za ~3,5k (Rancilio, Lelit, Ascaso?)
« dnia: 15 Czerwiec 2020, 11:27:08 »
Cześć,

z racji, że to mój pierwszy post na forum to chciałbym się przywitać. Forum czytam już od dłuższego czasu, jednak nie miałem okazji do tej pory nic pisać więc  :bry:
W najbliższym czasie planuję zakup pierwszego poważniejszego zestawu. Do tej pory działałem kilka lat na DeLonghi EC820 + kawa mielona z marketu. Kawy jakie pijemy w domu to 2x mleczna rano + kilka espresso w ciągu dnia. Przeważnie potrzebuję zrobić 2 kawy na raz, jednak czasem pojawiają się goście więc i 4-6 kaw chciałbym mieć możliwość wykonać.

Moim wymarzonym zestawem byłby Rocket Appartamento + Eureka Mignon Specialita. To może za kilka lat jak budżet się podwoi  [emoji38], jednak na tę chwilę gotowy jestem wydać ok 3,5-4 tys zł. Optymalnie byłoby zamknąć się w 4 tysiącach razem z akcesoriami typu tamper, odbijak. Zakupu chciałbym dokonać na raty więc sprzęt używany i za granicą nie wchodzi w grę. Oczywiście jestem świadomy, że budżet, którym dysponuję jest znikomy i muszę nastawić się na kompromis. Listę udało mi się zawężyć do kilku zestawów i prosiłbym Was o ewentualny komentarz i poradę co najlepsze :)

Kolejność przypadkowa:
1. Rancilio Silvia + Rancilio Rocky SD - wiem, że Rocky to nienajlepiej oceniany młynek jednak przemawia do mnie posiadanie zestawu od jednego producenta spójnego stylistycznie. Silvia to solidna i sprawdzona maszyna a i cena zestawu na plus.
2. Lelit Glenda + William PL71 - podobnie jak wyżej zachęca spójność stylistyczna, tylko tutaj młynek z tego co czytałem bardziej przyzwoity. Myślałem, też o ekspresie Anna + PID jednak Glenda bardziej mi się podoba. Warto rozważyć jednak Annę?
3. Ascaso Uno Prof + Ascaso I-1 - ten zestaw byłby moim faworytem ze względu na domniemaną lepszą stabilność temperatury z uwagi na termoblok i szybszą gotowość ekspresu do pracy, jednak cena wykracza poza budżet i z akcesoriami skończyłbym w granicach 4,5 tys. co nie jest wielką różnicą jednak wspomniane 4k z uwagi na obiekcje małżonki jest już raczej ostateczne :)

Co myślicie o powyższych propozycjach? Może lepiej rozważyć coś innego?

Pozdrawiam!

pawel890

• Gość
Odp: Zestaw Kolba + Młynek za ~3,5k (Rancilio, Lelit, Ascaso?)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2020, 23:20:22 »
Weź Glende z PID albo Anne z PID i Eureka Specialita, w przyszłości wymienisz Lelita na Rakiete :D

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwiec 2020, 23:41:30 »
1. Rancilio Silvia + Rancilio Rocky SD - wiem, że Rocky to nienajlepiej oceniany młynek jednak przemawia do mnie posiadanie zestawu od jednego producenta spójnego stylistycznie. Silvia to solidna i sprawdzona maszyna a i cena zestawu na plus.
2. Lelit Glenda + William PL71 - podobnie jak wyżej zachęca spójność stylistyczna, tylko tutaj młynek z tego co czytałem bardziej przyzwoity.

William jest spójny stylistycznie z ekspresami z linii VIP (Lelit Grace, Victoria, Elizabeth) , które mają tak jak on obudowę ze stali szczotkowanej. Glenda/Anna ma obudowę ze stali polerowanej. Podczas testów Glendy zrobiłem jej wspólne zdjęcie z moim młynkiem William PL72 (podobnie wygląda jak PL71). Oceń sam :)
IMG_20190901_161444.jpg

Do Glendy bardziej pasowałby model William PL72-P. Jest to wariant wykonany ze stali polerowanej.

Myślałem, też o ekspresie Anna + PID jednak Glenda bardziej mi się podoba. Warto rozważyć jednak Annę?
Te ekspresy są stylistycznie bardzo podobne. Oba należą do linii 50s, mają obudowy ze stali polerowanej. Przy takiej ilości kaw brałbym jednak Glendę - bojler ma nie tylko większą pojemność ale jest też masywniejszy, co zapewnia lepszą stabilność temperaturową.

Sugestia @pawel890 jest również całkiem sensowna-Glenda+Eureka Mignon Specialita. Zapytaj o taką ofertę w sklepach, dostaniesz rabat za zakup w pakiecie.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec 2020, 23:43:41 wysłana przez skansen »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwiec 2020, 01:48:09 »
Weź Glende z PID albo Anne z PID i Eureka Specialita, w przyszłości wymienisz Lelita na Rakiete :D
I będziesz się irytował, że nie wziąłeś od razu lepszego młynka... Najpierw młynek potem ekspres. Mniej problemów, mniej frustracji, przyjemniejszy i prostszy start.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwiec 2020, 07:21:26 »
Eureka Specialita to wspaniały młynek i nie widzę najmniejszego sensu kupować nic droższego, tym bardziej, że autorowi się podoba :)

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwiec 2020, 09:57:29 »
Weź Glende z PID albo Anne z PID i Eureka Specialita, w przyszłości wymienisz Lelita na Rakiete
Jest to to bardzo ciekawy kierunek, jednak nie podobają mi się te odpustowe PIDy w Glendzie i Annie. Zdecydowanie bardziej przemawia do mnie LCC w wyższych modelach. Kwestie wizualne również są dla mnie ważne i wolałbym manometr/termometr zamiast kawałka niepasującego do całości ekspresu plastiku. Oczywiście, zdaję sobię sprawę z wyższości PIDa nad wersją bez, jednak w tej sytuacji musiałbym dołożyć do Grace/Victoria a budżet by tego nie wytrzymał :)

William jest spójny stylistycznie z ekspresami z linii VIP (Lelit Grace, Victoria, Elizabeth) , które mają tak jak on obudowę ze stali szczotkowanej. Glenda/Anna ma obudowę ze stali polerowanej. Podczas testów Glendy zrobiłem jej wspólne zdjęcie z moim młynkiem William PL72 (podobnie wygląda jak PL71). Oceń sam 
Tak, właśnie zwracałem uwagę na tę różnicę w wykończeniu stali i nawet przez chwilę myślałem nad PL72-P. Mimo wszystko patrząc na Twoje zdjęcie nie gryzie się to ze sobą bardzo więc chyba bym przełknął tę różnicę w finiszu.

Podsumowując temat chyba jedynym dobrym (jak zwykle zresztą :D) rozwiązaniem będzie zwiększenie budżetu. Wtedy mógłbym pomyśleć nad Grace + William PL71 lub Specialita. Ciężki temat... :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwiec 2020, 11:04:32 »
A ja, i nie tylko ja, widzę.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwiec 2020, 18:19:24 »
W konesso Grace 2650 i Eureka Specialita 1500 tutaj https://hani.pl/pl/p/Eureka-Mignon-Specialita-Matte-Black-15BL/17441
Więc 4150 budżet

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2020, 19:00:59 »
W konesso Grace 2650 i Eureka Specialita 1500 tutaj
Zagadaj do Michała z Konesso na forum - być może da Ci rabat na młynek
Ale... Może jak dostaniesz rabat - to w tej lub podobne cenie będziesz miał zestaw z Wiliamem z Lellita - a wtedy nie ma już wyboru ;) klasę wyżej
Never Give UP †

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwiec 2020, 22:23:01 »
Albo Anna za 1500 i PL72 za 2300. Jest taniej i zdecydowanie lepiej.

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwiec 2020, 09:49:45 »
W konesso Grace 2650 i Eureka Specialita 1500 tutaj "link"
Więc 4150 budżet
1500 zł za Eurekę to super cena ale jak wchodzę to cena pojawia się 1699. Podnieśli od wczoraj :) ?

W konesso Grace 2650 i Eureka Specialita 1500 tutaj
Zagadaj do Michała z Konesso na forum - być może da Ci rabat na młynek
Ale... Może jak dostaniesz rabat - to w tej lub podobne cenie będziesz miał zestaw z Wiliamem z Lellita - a wtedy nie ma już wyboru ;) klasę wyżej
Tak zrobię. Czyli ogólnie William PL72 można postawić wyżej niż Specialita? Oczywiście nie biorąc pod uwagę designu i spójności stylistycznej.

Albo Anna za 1500 i PL72 za 2300. Jest taniej i zdecydowanie lepiej.
Chyba bym wolał dołożyć i pójść w stronę Glendy/Grace ale strasznie wpadła mi w oko Mara X. To zupełnie inna półka cenowa ale ekspres ma wszystko o czym marzę i jest sporo tańszy od wspomnianego wcześniej Rocket Appartamento. Nie wiem czy w tej sytuacji nie wstrzymać się chwilę, dozbierać, popracować nad małżonką i kupić wymarzony zestaw: Mara X + Specialita lub PL72 :D

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwiec 2020, 20:55:53 »
Och no cóż, wczoraj było 1500 :D Oni tam jeszcze maja jakiś rabat 3% wliczony, ale troche drożej wyjdzie.

William PL72 na papierze lepiej wygląda, ale jako posiadacz Speciality, nie wymieniłbym na Wiliama, może jestem kontrowersyjny trochę na forum, ale uważam, że już od jakiegoś sensownego
poziomu młynków można zrobić naprawdę dobrą kawę i nie ma co sobie wmawiać, że jeszcze lepszy młynek coś poprawi. Wpadam czasem do kawiarni, gdzie mają Eureka Olympus, zdecydowanie lepszy i 2x droższy, a kawa jakoś nie smakuje 2x lepiej, więc cóż, każdy musi sobie sam zadać pytanie czy potrzebuje jeszcze lepszego młynka, mi w zupełności wystarcza Eureka Specialita, cenie sobie szybkość i ciszę.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwiec 2020, 21:40:40 »
czyli ogólnie William PL72 można postawić wyżej niż Specialita? Oczywiście nie biorąc pod uwagę designu i spójności stylistycznej.
Też miałem taki dylemat. Kupowałem młynek w pakiecie z ekspresem. Po uwzględnieniu wszystkich rabatów, promocji itd. różnica w cenie zestawu z młynkiem Eureka Migon Specialita a Lelit William P72 (żarna 64mm) wynosiła 80 złotych (droższy był Lelit). Miałem spory dylemat w tej kwestii, ale wybór młynka z większymi żarnami został wówczas pozytywnie oceniony na forum.

Ogólnie jestem zadowolony z Williama. Jest to jednak młynek praktycznie wyłącznie do espresso. Jeśli pod uwagę bierzesz również alternatywy, to Specialita może być lepszym wyborem, pisałem o tym w wątku z recenzją Williama, którą znajdziesz tutaj lub jeśli nie masz czasu możesz przejść od razu tu.  William jest na pewno szybszy niż Specialita. Być może jest też cichszy. W planach miałem zrobienie testu porównawczego William vs Mignon wspólnie z @untoldex . Z powodu aktualnych okoliczności to się nie udało. Może uda się zrobić porównanie w trochę innej formie.

Chyba bym wolał dołożyć i pójść w stronę Glendy/Grace ale strasznie wpadła mi w oko Mara X. To zupełnie inna półka cenowa ale ekspres ma wszystko o czym marzę i jest sporo tańszy od wspomnianego wcześniej Rocket Appartamento.
Testowałem i Glendę (zdjęcie z Williamem jest kilka postów wyżej), i jeden z pierwszych egzemplarzy Mary-X. Glenda to fajna maszyna, ale między nią a Marą jest przepaść. Na korzyść Mary oczywiście. Więc jeśli możesz, dozbieraj do Mary :)
Mara i William.jpg
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2020, 21:55:31 wysłana przez skansen »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwiec 2020, 23:39:50 »
Mara X + Specialita lub PL72
Jak już Mara X to eureka jest kompletnie bezsensownym wyborem. Tak jak szukać limuzyny ale z malutkim silnikiem, bo po co adekwatny, skoro i tak ruszy z miejsca a będzie taniej... Choć teraz to lepiej poczekać jak się rozwinie sytuacja z młynkami które ściąga @Janusz. Co, kiedy, za ile itd...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwiec 2020, 00:47:23 »
Porównanie z czapy, na poziomie żaren to taki sam młynek jak inne 64mm. Obudowa trochę lżejsza niż gastronimicznych ale do domu nbie koniecznie musi byc kolubryna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi