Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554698 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1140 dnia: 29 Marzec 2016, 22:35:33 »
Indonesia Tana Toraja Peaberry od Antonio. Proszę o przepis na espresso bo poległem.
W dripie taka smaczna..

Bo w espresso może być smaczna tylko dla tygrysów  :ogien:

Offline dopeman

« Odpowiedź #1141 dnia: 29 Marzec 2016, 22:45:15 »
Spróbuj podnieść temperaturę parzenia. Ale jeżeli jest smaczna jako drip, to jaki problem :).
Przy wyższej kwas taki sam, tylko goryczka doszła. To ile spróbować 94-95.C?
Problem żaden ale chciałem jej spróbować jako espresso i nie daje mi spokoju gdzie ta słodycz z dripa. Nie ma ani śladu.

Dla jasności rozróżniam KWAS od pożądanych i lubianych przeze mnie kwaskowych nut w singlach. I trochę już tych singli przerobiłem z lepszym lub gorszym rezultatem. Ale tak jeszcze nie poległem :)

Wysłane z mojego BMW przy użyciu Walkie-Talkie

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #1142 dnia: 29 Marzec 2016, 22:50:36 »
Dla jasności rozróżniam KWAS od pożądanych i lubianych przeze mnie kwaskowych nut w singlach. I trochę już tych singli przerobiłem z lepszym lub gorszym rezultatem. Ale tak jeszcze nie poległem
Tylko, czy te single, które piłeś i przerobiłeś (domyślam się, że w espresso) były tak jasno palone jak ta kawa ?

Offline dopeman

« Odpowiedź #1143 dnia: 29 Marzec 2016, 22:57:16 »

Cytat: lubusz
Tylko, czy te single, które piłeś i przerobiłeś (domyślam się, że w espresso) były tak jasno palone jak ta kawa ?

Trudno mi powiedzieć na oko. Zamawiam kawę tylko u Antonio, wydaje mi się że większość z nich jest dość jasno wypalana.
A masz może akurat tą Toraje?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1144 dnia: 29 Marzec 2016, 22:57:41 »
To ile spróbować 94-95.C?
Nie wiem, jaka w Twoim ekspresie jest różnica między temperaturą wody w bojlerze i w grupie. Ale kiedy miałem ekspres z PID-em, zdarzały się ustawienia temperatury w bojlerze 97°C.
Kiedyś miałem tę kawę, ale średnio paloną na espresso.

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #1145 dnia: 29 Marzec 2016, 23:00:09 »
A masz może akurat tą Toraje?

Pilem ją już dość dawno temu z przelewu. Do espresso preferuję ciemniejsze mieszanki od Antonio. Nie jest ze mnie jeszcze taki tygrys :nienie:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1146 dnia: 30 Marzec 2016, 01:29:19 »
;). Te Indonezje wymagają znacznie drobniejszego zmielenia niż inne nasze kawy. Ot, taki wyjątek, taka ich specyfika. Przypuszczam, że bez dobrego młynka (uwaga: podobno nawet Mazzerowi Mini brakuje skali, ale moje jakoś sobie radzą) i pro-ekspresu trudno okiełznać proces zaparzania.

Temperatura dość duża, przydałaby się preinfuzja. WS dobrze podpowiada.

Offline Marciano

• Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
« Odpowiedź #1147 dnia: 30 Marzec 2016, 01:54:57 »
spokojnie wchodzi tam 18-20g. I takich dóz używałem kierując się wytycznymi Pergera.

Po tym, jak Goran wrzucił filmik z blogu Matta, wczytałem się nieco w resztę artykułów na nim zamieszczonych. Jeden jest m.in. o dozie - Matt wcale nie zaleca jakiegoś konkretnego, uniwersalnego przedziału gramowego, wprost przeciwnie - pisze, żeby dostosować dozę do wytycznych producenta, bo tylko wtedy można osiągnąć optymalne wyniki (dla mojej Bezzery zalecenie w instrukcji to 12-14g! - ja używam zazwyczaj 14g). [dałbym konkretny link, ale nie mam uprawnień] W innym artykule rozwiewa też mit mokrego ciastka. Generalnie stukrotne dzięki dla Gorana za ten filmik, bez niego nie trafiłbym na ten wspaniały blog :szampan: Mi te artykuły otworzyły oczy na wiele kwestii, o których nie miałem dotąd pojęcia; faktycznie - wskazują właściwą drogę. Wg mnie absolutnie obowiązkowa lektura dla każdego początkującego.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #1148 dnia: 30 Marzec 2016, 02:20:59 »
;). Te Indonezje wymagają znacznie drobniejszego zmielenia niż inne nasze kawy. Ot, taki wyjątek, taka ich specyfika. Przypuszczam, że bez dobrego młynka (uwaga: podobno nawet Mazzerowi Mini brakuje skali, ale moje jakoś sobie radzą) i pro-ekspresu trudno okiełznać proces zaparzania.

Temperatura dość duża, przydałaby się preinfuzja. WS dobrze podpowiada.
Która to Indonezja dokładnie?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1149 dnia: 30 Marzec 2016, 02:23:16 »
Wszystkie Sulawesi.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1150 dnia: 30 Marzec 2016, 07:42:37 »
Raczej zbrylona kawa.

RAczej doza. Tamper powinien zbrylenie usunąć.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #1151 dnia: 30 Marzec 2016, 10:11:43 »
A czasem tak się dzieje, że mimo największego pietyzmu przy dystrybucji i tampingu, przy ekstrakcji czeka nas zimny PRYSZNIC  :evil:

Offline dopeman

« Odpowiedź #1152 dnia: 30 Marzec 2016, 13:15:42 »
@Marciano
Perger mówi o dozie takiej jakie mamy sitko. To z bezzery jest opisane jako 14g. I takie dozy 14-16 są super dla kaw do espresso, do jasnych lepiej sprawdzają się dozy 17-20. Nie wyczytałem żeby był maks.12-14g. Mieści się tyle, trochę sugeruję się opiniami z forum żeby dozować objętościowo z uwzględnieniem jak głęboko nam prysznic wchodzi w sitko. U mnie jest Ok. To bardzo uniwersalne sitko. No i kolejna rzecz jaką zrozumiałem z artykułów Pergera to że doza ma być stała i dobieramy ja jako pierwszą i jej się trzymamy.

@Antonio
Im drobniej mielilem tym było gorzej, może to ten micro-channeling był..a może macap m4d tylko wygląda profesjonalnie ;)

@WS
Odpuściłem z Toraja, ale zapamiętam Twoje uwagi dla kolejnej jasnej, dzięki :)

Offline pawelradzio

• Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
« Odpowiedź #1153 dnia: 30 Marzec 2016, 14:44:58 »
Raczej zbrylona kawa.

RAczej doza. Tamper powinien zbrylenie usunąć.

Nie będę się kłócił :) Bądź co bądź ostatecznie wyczyszczenie wylotu młynka poprawiło sytuację i znów się cieszę z robienia kawy ;)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1154 dnia: 30 Marzec 2016, 15:14:27 »
@Marciano
Perger mówi o dozie takiej jakie mamy sitko. To z bezzery jest opisane jako 14g. I takie dozy 14-16 są super dla kaw do espresso, do jasnych lepiej sprawdzają się dozy 17-20. Nie wyczytałem żeby był maks.12-14g. Mieści się tyle, trochę sugeruję się opiniami z forum żeby dozować objętościowo z uwzględnieniem jak głęboko nam prysznic wchodzi w sitko. U mnie jest Ok. To bardzo uniwersalne sitko. No i kolejna rzecz jaką zrozumiałem z artykułów Pergera to że doza ma być stała i dobieramy ja jako pierwszą i jej się trzymamy.

@Antonio
Im drobniej mielilem tym było gorzej, może to ten micro-channeling był..a może macap m4d tylko wygląda profesjonalnie ;)

@WS
Odpuściłem z Toraja, ale zapamiętam Twoje uwagi dla kolejnej jasnej, dzięki :)

Po 1we Matt mówi olej inne sitka i kup VST. Używaj dozy sitka w granicach sitko -+1g, choć zdarzają się tacy co dają nawet +2. Ja tam używam 18 w 18g, niekiedy 19g, jak potrzębuję zwolnić przepływ bez regulacji młynka. Sitka IMS według analogii powinniśmy używać w środku skali, czyli sitko do 18g to 16g (a jak ktoś się uprze to wpakuje tam i 20gram i co z tego?)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi