Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554582 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3195 dnia: 20 Lipiec 2019, 19:00:54 »
@pj.w dajesz czadu jak Tedi     

A Ty piszesz jak @Tedi :).

Offline G.L.K.T.

• Ekspres: Termoblok
  • Młynek: Ręczny japoński
« Odpowiedź #3196 dnia: 20 Lipiec 2019, 19:07:32 »

A Ty piszesz jak @Tedi :).

Dziękuję.  :)

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #3197 dnia: 20 Lipiec 2019, 20:54:28 »
Bardzo rzadko, włączenie pompy oznacza natychmiastowy kontakt wody z kawą.
To chyba jednak nie jest prawda ;). Nie od razu jest ciśnienie robocze, bo to się buduje w zależności od ekspresu, pompy, czasu preinfuzji, itp. Ale jednak woda w układzie jest i po włączeniu pompy woda od razu leci z prysznica, więc kontakt wody z kawą jest w zasadzie natychmiastowy.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3198 dnia: 20 Lipiec 2019, 21:04:15 »
Jestem prawie pewien, że w Musica miałem sekundę / dwie opóźnienia. Ale mogło mi się przewidzieć.
I tak upieram się że nawet ten pierwszy kontakt to jeszcze nie "perlocation time".

Offline Mrtelpl

« Odpowiedź #3199 dnia: 20 Lipiec 2019, 22:28:37 »
Hej mam ogromny problem z kanałowaniem w astorii CKE sitko no name 6/8 g doza : 7.5 g leciało 29 sek bardzo nie równo 

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3200 dnia: 20 Lipiec 2019, 22:35:27 »
Miałem to sitko i mogę tylko powiedzieć, że jest bardzo wymagające. Przemiał, tamping, doza, wszystko musi być idealne. Mi kanał trafiał się na tyle często, że olałem to sitko i używam tylko dużego.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mrtelpl

« Odpowiedź #3201 dnia: 20 Lipiec 2019, 22:42:34 »
Właśnie 18 g mniej więcej opanowałem choć dalej nie leci idealnie równo a kupiłem chyba źle sitko IMS the single na testach
Przy dozie 6.7 g - mocne kanalowanie ciasto zostaje na prysznicu jako błoto
Przy dozie 7.8 g mam idealne odrysowany prysznic z widocznym wgłębieniem na 2 mm :(

Zobaczymy czy dystrybutor "ocd" coś pomoże powinien przyjść za tydzień

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #3202 dnia: 21 Lipiec 2019, 06:17:56 »
I tak upieram się że nawet ten pierwszy kontakt to jeszcze nie "perlocation time".

Tak, racja - ale to jedyny jasno zdefiniowany punkt na osi czasu pozwalający zestandaryzować start stopera. Żeby być dokładnym trzebaby czas oddzielnie liczyć dla góry i dołu ciastka, w końcu jego namakanie trwa te parę sekund.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3203 dnia: 21 Lipiec 2019, 09:07:08 »
Prawda, ale, jeżeli mamy NPF możemy:
1. Liczyć czas od włączenia pompy do pierwszej kropli kawy w filiżance (dno NPF, całkiem "spocone" i pierwsza kropelka spadła)
2. Czas od pierwszej kropli do ostatniej

Reasumując, każdy na swoim ekspresie może mierzyć jak chce, ale sztywne trzymanie się 20-25 sekund standardu INEI, w warunkach, kiedy wszystkie inne rzeczy pomijamy, jest moim zdaniem błędem. Jestem przekonany, że dłuższy czas ekstrakcji w znacznej większości przypadków, da lepsze efekty.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #3204 dnia: 21 Lipiec 2019, 10:38:04 »
A ja mam takie pytanie, dlaczego robią się "tygryski" i czy aby są oznaką prawidłowej ekstrakcji?

Offline G.L.K.T.

• Ekspres: Termoblok
  • Młynek: Ręczny japoński
« Odpowiedź #3205 dnia: 21 Lipiec 2019, 10:56:30 »
Dziękuję za podanie czasów.  :)
U mnie kawa w wylewce pojawia się kilka razy szybciej. Byłem trochę zdziwiony wskazaniem stopera bo najszybsze ekstrakcje dokonując pomiaru jakiś czas temu miałem na poziomie 2,2 s.
Pompa rota 200/h, ciśnienie 9 bar, tamping 25 kg, czas 22 s, wsad 14,5-15 g, ziarno z certyfikatem palone ok. 2 miesiące temu. Młynek z żarnami 75 mm po centrowaniu.

Offline piomic

« Odpowiedź #3206 dnia: 21 Lipiec 2019, 20:50:19 »
każdy na swoim ekspresie może mierzyć jak chce, ale sztywne trzymanie się 20-25 sekund standardu INEI, w warunkach, kiedy wszystkie inne rzeczy pomijamy, jest moim zdaniem błędem.

Sztywne trzymanie się jakichkolwiek standardów w kuchni (nie tylko w kwestii kawy) jest moim zdaniem błędem. Niepotrzebnie ogranicza.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #3207 dnia: 21 Lipiec 2019, 22:14:12 »
Co do łamania zasad w kuchni, w tym kawy również - oczywiście, warto eksperymentować, ale i tak trzeba znać podstawy, czyli te zasady, by móc je pózniej naginać do swoich preferencji. I o ile ja jasne kawy z reguły nieco przeciągam, a ciemne "trzymam krótko", to nie można każdej jasnej kawy wkładać do jednego worka, jak samo jak i ciemnej kawy traktować zawsze tak samo. Nie mniej jednak, mi ciemna kawa raczej nie smakuje. Oczywiście były wyjątki, w tym bardzo smaczne. (Oczywiście nie mówię tu o spaleniznie).
Ostatnio bardzo mi smakowała jasna brazylia z palarni Nieczapla, (przeznaczona pod alternatywy) jako espresso, gdzie czas od załączenia pompy to około 35 sekund, 15 gram kawy, uzysk około 40 gram, więc lekko "po bandzie". Próbowałem też na niższym i wyższym ratio, ale jakoś to akurat zapamiętałem najbardziej.

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #3208 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:19:54 »
Po "jakiejś" już lekturze forum, nie wiem albo niezarejstrowałem tego albo jeszcze nie trafiłem. Bądź co bądź dotyczy espresso więc chyba w dobrym wątku napisze ;)

Ameryki nie odkryłem ale z grubsza jesli chodzi o espresso to mamy:

1. 6-9 gram kawy - single espresso
2. 14-18 gram kawy - double espresso

Znowu z grubsza, wiem że się waży napar, można sprawdzać ml'e, itd. aby sprawdzić ratio ale

1. Ok 30ml - single
2. ok. 60ml - double

Do swojej "pralki" kolbowej do espresso mam 2 sitka. Wg. instrukcji w single wchodzi 6-7gram w double wchodzi 12-14gram (wejdzie i 16 gram wszystko zależy od zmielenia ;) - sprawdzone po zakupie Tura'y 3)

Znowu wg. różnych instrukcji "ogólnie", czas przygotowania espresso to ok. 20-25 sek. od włączenia pompy. Czytałem powyższe i nie zamierzam się wdawać w dyskusję bo na razie nic nie wiem jeszcze w temacie (więc nie będę się wymądrzał ;) ). Jakieś wytyczne na początek przyjąć muszę :)

I teraz, czy ten ogólny czas przy powyższych dozach jest stały dla single i double?
Dlaczego jest to dla mnie na razie nie zrozumiałe. Przynajmniej patrząc na swoje eksperymenty z moim ekspresem.

Ustawienie młynka Kazak Tura 3 takie samo w obu przypadkach. Kawa ta sama, powiedzmy że średnio palona po espresso (w tej chwili Ariadna od @Antonio )
1. Ładuje 8gram kawy w single sitko. Włączam pompę i odmierzam 25 sek. Otrzymuje XX ml naparu
2. Ładuje 16gram kawy w double sitko. Włączam pompę i odmierzam 25 sek. Otrzymuje XX ml naparu

Odnosząc się do powyższych reguł. Jesli przy robieniu single (z single dozą) i double'a (z double dozą) z tym samym czasem (25 sek.) od włączenia pompy dlaczego wg. powiedzmy ogólnych standardów pownienem z single'a dostać 30ml a z double'a 60ml?

Odpowiem co zauważyłem. Nie jest tak!!! Dostaje praktycznie tyle samo naparu w obu przypadkach. Dlaczego miałoby być inaczej? Przemiał jest taki sam, czas ekstrakcji taki sam. Tamperowanie z tą samą siła więc nie bardzo rozumiem, dlaczego miałbym otrzymać powiedzmy 2 krotną różnicę w ilosci naparów w powyższych przypadkach.

Nie bijcie ale tego w podstawach tematów o kawie nie ma i chciałbym wiedzieć co jest nie tak albo z moim rozumowaniem, albo z moim przygotowywaniem czegoś co przypomina espresso :P

Ps. Wczoraj zostało mi właśnie ok. 7 gram kawy aby załadować pojemnik nową/świeżo paloną kawą. Stwierdziłem ok, zwykle robię dozą ok. 16gram w double sitko ale zostało mi 7gram więc nie będę wyrzucać tylko zrobię sobie single w single sitko. No i właśnie to co zauważyłem u siebie wczoraj nakłoniło mnie do napisania tego posta i postarać się zrozumienić co jest nie tak/co robię nie tak.
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline piomic

« Odpowiedź #3209 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:36:57 »
Pojedyncze i podwójne wymagają innego przemiału.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi