Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554418 razy)

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3210 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:43:39 »
No i tutaj cały pies pogrzebany...... :poklon:

Pod single'a powinienem drobniej zmielić aby zwiększyć opór wypływania naparu.... ;)

Będziemy testować :ok:
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3211 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:48:28 »
Sitka pewnie też masz z podwójnym dnem, może stąd taka sytuacja.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3212 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:49:18 »
Mniejsze, pojedyncze sitko już samo w sobie stanowi większy opór. Wypełniająca je kawa też stanowi większy opór niż w podwójnym sitku -- ze względu na średnicę przepływu. Tak mi się wydaje...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #3213 dnia: 22 Lipiec 2019, 09:51:35 »
Do pojedynczych sitek raczej musiałem drobniej mielić, mniej kawy - mniejszy opór.

Offline disaster3

« Odpowiedź #3214 dnia: 22 Lipiec 2019, 10:23:58 »
Teraz jestem w pracy i mam tylko takie zdjęcia na telefonie

Tak wyglądają oba sitka. Nie jest to sitko tzw. One body tylko składa się z kilku części. Plastikowa podstawka z trzpieniem na którą zakłada się metalowy wierzch (sitko) i wkłada się w ten gumowy oring. Ten zestaw wkłada się do zewn. Szkieletu, gdzie poniżej wychodzi ten trzpień i zakręca się nakrętkę. I mamy całe sitko ktore wkładam do kolby.

Wg mnie one są identycznie, singiel jest płytszy i ma grubszy ten gumowy oring.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3215 dnia: 22 Lipiec 2019, 10:31:43 »
To one wyglądają w zasadzie podobnie, dno, ilość otworów takie same... Nic więc dziwnego, że na wyjściu było tyle samo "naparu".

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3216 dnia: 22 Lipiec 2019, 10:35:11 »
Dość nietypowa konstrukcja sitek, bojler połączony z grupą ;-)
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2019, 10:39:14 wysłana przez mlopus »

Offline disaster3

« Odpowiedź #3217 dnia: 22 Lipiec 2019, 10:40:54 »
No własnie nie mogłem tego znaleźć bo to już dość stary ekspres.
Niestety tylko ja pije espresso (w domu) - na tygodniu pije tylko 1szt. bo tak to jestem w pracy, więc ładowanie sie w jakąś maszynerie jest dla mnie bez sensu. Postanowiłem kupić Rote, z której wychodzą fajne kawy ale musze poczekać na rzut październikowy. Do tego momentu muszę tego jakoś ogarnąć ale przynajmniej mam "hint'a" co zrobić z single dozą ;) . Spróbuje drobniej zmielić kawe i zobaczę jak pójdzie.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #3218 dnia: 22 Lipiec 2019, 10:48:22 »
Tak, pobaw się przemiałem ale jeśli to sitko ma podwójne dno, albo jakiś zaworek to możesz przytkać ekspres zbyt drobnym przemiałem.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3219 dnia: 22 Lipiec 2019, 12:47:54 »
Zmierz sitko, może się jakieś dobierze.

Offline disaster3

« Odpowiedź #3220 dnia: 23 Lipiec 2019, 11:54:50 »
Zamówiłem suwmiarke bo nie ma w domu. Wróciłem wczoraj z pracy i musiałem się zabrać do kombinowania.

Wcześniej pod podwójne sitko miałem ustawioną Tura 3 na końcu 4. Ale doczytałem (znaczy jestem w trakcie czytania) i robiłem mnóstwo błędów. Odmierzalem 16 gram kawy i ubijałem tak ze prysznic odbijał mi się na ciastku, itd.

Ok na razie chce skupić się na jednej kawie i dojść z nią do jakiś wniosków. Wzialem single sitko i testując Ariadne zjechałem ustawieniem młynka z powyższego do połowu przedziału 3. Na razie szukam granicy jak drobno mogę zmielić przy użyciu mniej więcej tej samej siły przy tampingu i aby nie zapchać sitka bo wtedy ekspres wydaje taki dziwny dziwek i nie może napar wypłynąć z kolby. Wg. Instrukcji do pojedynczego sitka powinno wejść 7gr a do podwójnego (napisali) 6+6gram. Czekam na razie na wagę jubilerska bo na razie korzystam z takiej (poniżej zdjęcia) i ona jest do 1g wiec nie jest najdokładniejsza. Póki co przy nowym ustawieniu młynka i dozie 7gr nadal odbija mi się prysznic.
Jest wiele zmiennych zależnych. Wiec poczekam na dokładniejsza wagę jest w dostawie aktualnie, i albo jeszcze skręcę młynek na drobniej albo spróbuje mocniej ubić chyba ze radzicie zejść z dozą na 6 gr.

Aha co istotne dzisiaj czas ekstrakcji 20 sek z dozy 7gram na single sitku i uzysk ok 40 ml naparu. Nie jest idealnie. Chciałbym dojść do ok 25 sek. I tych 30ml no ale to będzie możliwe  do sprawdzenia jak dostanę wagę i będę modyfikował przemiał + ubicie.

Poniżej kilka zdjęć z ciastka rozebranego sitka (akurat tutaj podwójne rozebralem jest identycznie) i wagi

Offline Nataniel

• Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
« Odpowiedź #3221 dnia: 23 Lipiec 2019, 12:41:41 »
Mógłby ktoś mi powiedzieć czym się charakteryzuje w smaku espresso z nadekstrakcją i podekstrakcją ? Dobrze myślę że w smaku jest odpowiednio gorzka i kwaśna ?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3222 dnia: 23 Lipiec 2019, 12:50:36 »

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #3223 dnia: 23 Lipiec 2019, 13:13:46 »
@disaster3 moje próby zmiany sitka supercrema na zwykłe były raczej nieudane, po usunięciu tych wszystkich lejków i spowalniaczy wypływ kawy był kompletnie niekontrolowany i z siłą wodospadu. Być może była to wina zbyt grubego mielenia ale się zniechęciłem i dałem sobie spokój zmieniając ekspres. To sitko nie ma dna z jednym otworkiem, ale kawa przechodzi przez te wszystkie plastiki które mają zapewne na celu powstanie cremy i spowolnienie przepływu.

Offline disaster3

« Odpowiedź #3224 dnia: 23 Lipiec 2019, 13:18:35 »
@mlopus , ja na razie nic nie bede modyfikował w sitkach. Będę używał fabrycznego.
Muszę tylko dojść do ładu z odpowiednim przemiałem + ubicie aby nie zapchać ekspresu.
Cudów nie oczekuje ale chciałbym uzyskiwać najlpiej jak się da w ramach tego co posiadam. Dopóki go szlag nie trafi, będę z niego korzystał. W momencie nabycia Roty, pewnie się przerzucę a obecny tylko bedzie wykorzystywany aby zrobić kawę żonie, której odpowiada ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi