Po "jakiejś" już lekturze forum, nie wiem albo niezarejstrowałem tego albo jeszcze nie trafiłem. Bądź co bądź dotyczy espresso więc chyba w dobrym wątku napisze

Ameryki nie odkryłem ale z grubsza jesli chodzi o espresso to mamy:
1. 6-9 gram kawy - single espresso
2. 14-18 gram kawy - double espresso
Znowu z grubsza, wiem że się waży napar, można sprawdzać ml'e, itd. aby sprawdzić ratio ale
1. Ok 30ml - single
2. ok. 60ml - double
Do swojej "pralki" kolbowej do espresso mam 2 sitka. Wg. instrukcji w single wchodzi 6-7gram w double wchodzi 12-14gram (wejdzie i 16 gram wszystko zależy od zmielenia

- sprawdzone po zakupie Tura'y 3)
Znowu wg. różnych instrukcji "ogólnie", czas przygotowania espresso to ok. 20-25 sek. od włączenia pompy. Czytałem powyższe i nie zamierzam się wdawać w dyskusję bo na razie nic nie wiem jeszcze w temacie (więc nie będę się wymądrzał

). Jakieś wytyczne na początek przyjąć muszę

I teraz, czy ten ogólny czas przy powyższych dozach jest stały dla single i double?
Dlaczego jest to dla mnie na razie nie zrozumiałe. Przynajmniej patrząc na swoje eksperymenty z moim ekspresem.
Ustawienie młynka Kazak Tura 3 takie samo w obu przypadkach. Kawa ta sama, powiedzmy że średnio palona po espresso (w tej chwili Ariadna od
@Antonio )
1. Ładuje 8gram kawy w single sitko. Włączam pompę i odmierzam 25 sek. Otrzymuje XX ml naparu
2. Ładuje 16gram kawy w double sitko. Włączam pompę i odmierzam 25 sek. Otrzymuje XX ml naparu
Odnosząc się do powyższych reguł. Jesli przy robieniu single (z single dozą) i double'a (z double dozą) z tym samym czasem (25 sek.) od włączenia pompy dlaczego wg. powiedzmy ogólnych standardów pownienem z single'a dostać 30ml a z double'a 60ml?
Odpowiem co zauważyłem. Nie jest tak!!! Dostaje praktycznie tyle samo naparu w obu przypadkach. Dlaczego miałoby być inaczej? Przemiał jest taki sam, czas ekstrakcji taki sam. Tamperowanie z tą samą siła więc nie bardzo rozumiem, dlaczego miałbym otrzymać powiedzmy 2 krotną różnicę w ilosci naparów w powyższych przypadkach.
Nie bijcie ale tego w podstawach tematów o kawie nie ma i chciałbym wiedzieć co jest nie tak albo z moim rozumowaniem, albo z moim przygotowywaniem czegoś co przypomina espresso

Ps. Wczoraj zostało mi właśnie ok. 7 gram kawy aby załadować pojemnik nową/świeżo paloną kawą. Stwierdziłem ok, zwykle robię dozą ok. 16gram w double sitko ale zostało mi 7gram więc nie będę wyrzucać tylko zrobię sobie single w single sitko. No i właśnie to co zauważyłem u siebie wczoraj nakłoniło mnie do napisania tego posta i postarać się zrozumienić co jest nie tak/co robię nie tak.