Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465879 razy)

Offline skeczer

Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1695 dnia: 13 Kwiecień 2025, 21:58:52 »
Jaką kawę polecacie od Was do ekspresu automatycznego Jura E8?

Póki co kupiłem poniedziałkową i jest bardzo spoko, ale chciałbym poszerzyć asortyment o kolejne dwie-trzy kawy.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1696 dnia: 14 Kwiecień 2025, 01:59:08 »
Hej! @skeczer

Zanim przejdziemy do polecenia kawy chciałbym upewnić się czy jesteśmy w podobnym punkcie. Nie wiem czy coś zmieniałeś w ustawieniach ekspresu, być może podkręcenie ustawień fabrycznych da zupełnie nowe rezultaty. Zanim to zrobisz warto zapisać to co jest (foto ekranu?), żeby móc do tego wrócić.

Będziemy operować uzyskiem, mocą i mieleniem, przy czym zamrozimy 2 ustawienia:
- podwójne espresso 45ml
- moc największa
- początkowe ustawienie młynka: na środku

Kawa zbyt wyrazista? Zmieniamy tylko mielenie na grubsze. Kawa za słaba? Zmieniamy mielenie na drobniejsze. Ekspres nie wybuchnie, można się tym bawić i próbować, ale warto skręcać mielenie na chodzącym młynku. W americano wystarczy zmiejszyć ilość płynu i skręcić młynek, żeby mieć mocniejszą kawę.

To jest takie doppio bliżej kolby, ustawienia fabryczne większości automatów są mocno nijakie. Saeco ustawia swoje firmowe cappuccino na pół kubka wody i pół kubka spienionego mleka, więc żebyśmy rozmawiali o tym samym warto zerknąć na ustawienia.

Teraz (w końcu) do sedna :)
Nie mamy jeszcze mocniejszej kawy od Poniedziałkowej. Mogę natomiast polecić dwa bestsellery z półki średniego palenia: Czorna i Sweetie Kitty, obie o wyraźnych nutach czekolady i niskiej kwasowości. Jedna ma domieszkę robusty, druga nie ma. Obie w naszej skali wyrazistości są ciut niżej od Poniedziałkowej.

Pozdrawiam,
Paweł 

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1697 dnia: 23 Kwiecień 2025, 12:55:06 »
Dziękujemy Wam za spory ruch w ostatnim czasie!
Jako, że w dziale kaw przelewowych strasznie wieje i wywiało sporo rzeczy postanowiłem (chyba po raz pierwszy od otwarcia firmy) dorzucić w tym samym miesiącu kolejne 2 nowości, które oryginalnie miały być dostępne dopiero po Majówce.

2 nowe kawy już dostępne:
Etiopia Banko Gotiti - jest dobrze, bardzo przyjemna i złożona
Kolumbia La Sirena Apricot - no i stało się, mamy pierwszą kawę infuzowaną sokiem! Nie jest to jednak takie proste i nie polega na dolaniu soku do beczki :) Proces jest autorski i został nazwany honey apricot/osmotic dehydration. Opis jest niezwykle długi i szczegółowy, można zerknąć na stronie. Kawa w smaku przypomina mi trochę Bermudeza i jego budyniowatą słodycz. Jest owocowo-kremowo-waniliowo, napar smakuje jak herbata brzoskwiniowa. Pije się niezwykle przyjemnie i szybko znika.

Pozostałe nowości po Majówce, jak się wyrobimy tak się wyrobimy. Palety dojadą do nas z końcem tego tygodnia lub początkiem przyszłego. Nawet nie wiem czy będzie co testować w przyszłym tygodniu, a w poniedziałek po Majówce z pewnością nie będzie czasu na nic. Postaramy się zatem na wtorek 6.05. Może uda się pojedynczo coś wcześniej dorzucić do oferty, wszystko zależy kiedy przyjadą dostawy.

Palarnia jest nieczynna 1-4.05, pracujemy do końca kwietnia i robimy sobie krótką przerwę.

Pozdrowienia!
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1698 dnia: 29 Kwiecień 2025, 15:34:20 »
Wczoraj stał się cud i przyjechały obie dostawy, w czym jedna wyjeżdżała z Holandii w czwartek. Udało się wypalić wszystkie profile testowe. Dzisiaj było intensywnie od rana, jeszcze jutro i prawdopodobnie uda się wszystko wrzucić on-line najpóźniej 2.05. Zważywszy na ogrom nowości i mało czasu uważam to za DUŻY sukces :) Nie ukrywam, że bardzo mnie to cieszy gdyż pozwoli mi to również na wypoczynek w najbliższych dniach - bardzo na to czekam :)

Nowości malują się następująco:

PRZELEWY

Kolumbia VILLAMARIA NATURAL
Uganda NDHEW NATURAL
Kolumbia CARLOS MARTINEZ ROSADO (Pink Bourbon) ANOXIC
Kenia SHANTELLE WANGUI WASHED

ESPRESSO

POP: 100% Tanzania ARANGA PB WASHED
Meksyk BERNARDINO MARTINEZ WASHED
Mjanma THREE KHUNS WASHED

Jak testy zostaną zakończone tradycyjnie napiszę kilka słów czego w każdej kawie można spodziewać.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline roman66

« Odpowiedź #1699 dnia: 04 Maj 2025, 16:42:24 »
Paweł czy Meksyk może mi godnie zastąpić Salwador Los Nogales... w profilu choco którego już nie ma w ofercie? Mam nadzieję, że ją kiedyś powtórzycie, gdyż wyjątkowo siadła mi na podniebienie...

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1700 dnia: 05 Maj 2025, 10:58:27 »
@roman66
Będąc absolutnie szczerym to nie ma obecnie rynku na powtórki. Zarządzanie ofertą w 2025 roku jest balansem ceny, dostępności, wysokości giełdy i elementem refleksu. Na chwilę obecną Salwador Los Nogales Black Honey musiałby kosztować bliżej 200zł/kg. Czy ta kawa jest na tyle dobra - nie wiem :) Inne ziarna schodzą na tyle szybko, że nie mamy jak do nich wrócić. Skupiamy się na na dogłębnym poszukiwaniu oferty rynkowej i zarezerwowaniu ziaren we właściwym momencie, w najbliższym czasie raczej będziemy łapać to co warto.

Polecam za to Meksyk Bernardino Martinez, według mnie jest to dogłębnie czekoladowa kawa z lekką nutą owoców. Widzę tutaj bdb relację ceny do jakości.

Postaram się dzisiaj opisać wszystkie nowości.

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1701 dnia: 05 Maj 2025, 15:10:07 »
Czas na nowości i kilka słów!

PRZELEWY

Kolumbia VILLAMARIA NATURAL - po 1,5 roku wraca do nas i zapamiętałem ją jako ciut słodszą a ta jest fajnie owocowa. Do tego pełne body, finisz czekoladek z alkoholem.

Uganda NDHEW NATURAL - niezwykle przyjemna kremowo-orzechowa Uganda z suchej obróbki. Jak przestygnie to cytrusowość przyjemnie balansuje napar, jest dosyć żywy grejpfrut.

Kolumbia CARLOS MARTINEZ ROSADO (Pink Bourbon) ANOXIC - dawno nie piłem tak owocowej kawy. Kawa pojmowana jako owocowa ma różne odcienie: jeden rabin powie, że jak owocowa to kwaśna; drugi rabin powie że jak jest ferment to ma dużo owoców itd. Widzę tutaj świetną relację cena-jakość, udało nam się świadomie kupić taniej bdb Kolumbię z poprzedniego zbioru. Jeśli ziarna są smaczne to szczerze nie widzę problemu. Anoxic to nic innego jak inna nazwa na anaerobic - nic rewolucyjnego. Co ciekawe kawa fermentuje w transporcie, w trakcie podróży do zaprzyjaźnionej stacji obróbki w innym kolumbijskim województwie :) Krótko mówiąc - nie tracą czasu. Owoców w kubku jest mnóstwo, właściwie czuć je od samego początku. Dużo tropików, jabłek, wiśni, cytrusów. Jak napar przestygnie kwasowość ze średniej rośnie do wysokiej. Dawno nie piłem tak złożonej i owocowej kawy. Gorąco polecam!

Kenia SHANTELLE WANGUI WASHED - lekko goryczkowa Kenia z herbatą i grejpfrutem, ostatnia jaką mamy z tego zbioru. Aktywnie pracujemy nad kolejnymi :) Chciałbym tutaj zwrócić uwagę na projekt, gdyż farma Sakami ma serię kaw kobiecych i ta jest jedną z nich. Mama założyła farmę, żeby jej córka Shantelle (kończąca za 2 lata liceum) miała gdzie pracować w przyszłości. Shantelle ma Zespół Downa i jest niezwykle zdolna, ale potrzebuje odpowiedniego środowiska do działania. W najbliższych latach będzie uczyć się uprawy kawy i w przyszłości przejmie biznes zapoczątkowany przez mamę. Projekt jest na tyle piękny, że zdecydowaliśmy się na zakup worka. Muszę tu dodać, że jak rezerwowałem kawę rok temu, to była dostępna w ilości 3-4 worki także mamy do czynienia z mini-mikrolotem :)

ESPRESSO

POP: 100% Tanzania ARANGA PB WASHED - w tym roku POP po raz pierwszy bez mieszania, gdyż ziarenka idealnie do tego się nadają. Espresso jest mocno afrykańskie, dużo wieloowocowej kwasowości. Polecam dorzucić gram do Waszej standardowej dozy w kolbie oraz uzysk w granicach 45g. 

Meksyk BERNARDINO MARTINEZ WASHED - niezwykle udany Meksyk, ponownie świadomy zakup poprzedniego zbioru i świetna relacja cena-jakość. Espresso jest głęboko czekoladowe, niczym mus z ciemnej czekolady. Nie jest przy tym płaskie, gdyż pojawia się lekka owocowość jeżyn i wiśni. Bardzo przyjemna kawa, zdecydowanie polecam!

Mjanma THREE KHUNS WASHED - delikatna i uniwersalna kawa z byłej Birmy. Jeśli ktoś lubi Sambę, Daisy lub Indie Riverdale to Mjanma jest z tej grupy kaw. Espresso ma karmelowo-orzechowy charakter, kwasowość jest ale bardzo przyjemna i nie rośnie po zupełnym przestygnięciu espresso. Według mnie idealne ziarenka do lekkiego i przyjemnego cappuccino.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1702 dnia: 13 Maj 2025, 13:41:22 »
@mr_blend będziecie na festiwalu kawy we Wrocławiu 17. maja?

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1703 dnia: 13 Maj 2025, 14:05:51 »
Hej!
Nie będziemy, odpuszczam wyjazdy na festiwale ze względów zdrowotnych. Nie jest to dla mnie dobre, gdyż przy festiwalu pracuję 2 tygodnie z rzędu bez dnia wolnego. Kto kiedykolwiek pakował się na event wie ile jest przy tym pracy, cały tydzień poprzedzający event jest niemu podporządkowany. Również czas po festiwalu - wraca się późno w nocy, trzeba wszystko rozpakować i pomyć a rano do roboty. Nie mamy miejsca w palarni, żeby rzucić w kąt i zająć się jutro :)

Rozumiem, że jest taka potrzeba i z pewnością przydałoby się, ale nie mamy obecnie możliwości. Możliwe, że zrobimy coś lokalnie na 1 dzień i powrót. Akceptuję, że nie jesteśmy w stanie się rozdwoić i bardzo potrzebuję wolnego weekendu z wyłączonym telefonem, gdyż to przywraca mnie do stanu równowagi i pozwala na dalszy kawowy entuzjazm :) Odpowiedź absolutnie szczera, prawdopodobnie nikt nie pytał o tak obszerną odpowiedź, ale zaraz byłoby "A czemu znowu Was nie ma?". Chciałbym to robić z poczuciem, że sprawia mi to przyjemność, a nie że gonię kolejne rzeczy do odhaczenia myśląc już o kolejnej i nie będąc rzeczywiście tu i teraz.

Obecnie stawiam na długi dystans, żeby robić to z dobrą energią dostatecznie długo i z jak najmniejszym uszczerbkiem na czasie spędzonym z rodziną gdyż nikt mi tego nie zwróci :) Plany na najbliższe 2 lata są dosyć ambitne, są większe palarnie które mogą więcej gdyż mają więcej ludzi na pokładzie i są lepiej zorganizowane. Nas jest w sumie 4 osoby, jak 2 osoby jadą na event to później trzeba odpocząć. Pracownik odpoczywa a ja zawsze leciałem dalej, nie jest to dobre dla zdrowia :) Nie mamy też potencjalnego ziomeczka do pomocy w każdym dużym polskim mieście. Moja decyzja jest w 100% osobista z oficjalnym przyznaniem się, że nie we wszystkim trzeba być najlepszym na świecie :) Akceptuję to, może kiedyś się zmieni.

Dziękuje za zrozumienie!
Być może nikt o tym nigdy szczerze nie mówił i pozwoli na szerszy punkt widzenia.

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #1704 dnia: 13 Maj 2025, 16:55:29 »
Mega szacunek za takie podejście i jasne stawianie priorytetów. Trzymam kciuki za zrównoważony rozwój, który pozwoli cieszyć się tym, co najważniejsze i uczestniczyć w wydarzeniach!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1705 dnia: 13 Maj 2025, 18:20:21 »
Pawle w zupełności rozumiem Twoją decyzję. Ja sam podjąłem podobną gdy urodziły się moje dzieciaki. Mam mniej czasu dla siebie i mniej angażuję się w pracę i rozrywki, ale więcej spędzam czasu z rodziną. Trzymam kciuki żeby udawało Wam się dalej rozwijać.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #1706 dnia: 14 Maj 2025, 16:54:29 »
Wiadomo, z eventów pożytek niewielki, a napracować się trzeba. Jak to się robi czyimiś rękami tak się tego nie odczuwa.
Powodzenia

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #1707 dnia: 16 Maj 2025, 13:37:19 »
Dziękuję za odpowiedź. Jak najbardziej rozumiem podzielam takie podejście. Czas z rodziną jest bezcenny.
Pozdrawiam.

Offline margrabius

• Ekspres: Senseo, Chemex, kawiarka, V60, FP, Aero, Gabi
  • Młynek: Wilfa Svart, JX-PRO
« Odpowiedź #1708 dnia: 20 Maj 2025, 16:41:05 »
Zamówienie zrealizowane w kwadrans. Chylę czoła i życzę dalszego rozwoju ;)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1709 dnia: 21 Maj 2025, 12:33:15 »
Zamówienie zrealizowane w kwadrans. Chylę czoła i życzę dalszego rozwoju ;)
Polecamy się na przyszłość :)

Pozdrawiam,
Paweł

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi