Czas na nowości i kilka słów!
PRZELEWYKolumbia VILLAMARIA NATURAL - po 1,5 roku wraca do nas i zapamiętałem ją jako ciut słodszą a ta jest fajnie owocowa. Do tego pełne body, finisz czekoladek z alkoholem.
Uganda NDHEW NATURAL - niezwykle przyjemna kremowo-orzechowa Uganda z suchej obróbki. Jak przestygnie to cytrusowość przyjemnie balansuje napar, jest dosyć żywy grejpfrut.
Kolumbia CARLOS MARTINEZ ROSADO (Pink Bourbon) ANOXIC - dawno nie piłem tak owocowej kawy. Kawa pojmowana jako owocowa ma różne odcienie: jeden rabin powie, że jak owocowa to kwaśna; drugi rabin powie że jak jest ferment to ma dużo owoców itd. Widzę tutaj świetną relację cena-jakość, udało nam się świadomie kupić taniej bdb Kolumbię z poprzedniego zbioru. Jeśli ziarna są smaczne to szczerze nie widzę problemu. Anoxic to nic innego jak inna nazwa na anaerobic - nic rewolucyjnego. Co ciekawe kawa fermentuje w transporcie, w trakcie podróży do zaprzyjaźnionej stacji obróbki w innym kolumbijskim województwie

Krótko mówiąc - nie tracą czasu. Owoców w kubku jest mnóstwo, właściwie czuć je od samego początku. Dużo tropików, jabłek, wiśni, cytrusów. Jak napar przestygnie kwasowość ze średniej rośnie do wysokiej. Dawno nie piłem tak złożonej i owocowej kawy. Gorąco polecam!
Kenia SHANTELLE WANGUI WASHED - lekko goryczkowa Kenia z herbatą i grejpfrutem, ostatnia jaką mamy z tego zbioru. Aktywnie pracujemy nad kolejnymi

Chciałbym tutaj zwrócić uwagę na projekt, gdyż farma Sakami ma serię kaw kobiecych i ta jest jedną z nich. Mama założyła farmę, żeby jej córka Shantelle (kończąca za 2 lata liceum) miała gdzie pracować w przyszłości. Shantelle ma Zespół Downa i jest niezwykle zdolna, ale potrzebuje odpowiedniego środowiska do działania. W najbliższych latach będzie uczyć się uprawy kawy i w przyszłości przejmie biznes zapoczątkowany przez mamę. Projekt jest na tyle piękny, że zdecydowaliśmy się na zakup worka. Muszę tu dodać, że jak rezerwowałem kawę rok temu, to była dostępna w ilości 3-4 worki także mamy do czynienia z mini-mikrolotem
ESPRESSOPOP: 100% Tanzania ARANGA PB WASHED - w tym roku POP po raz pierwszy bez mieszania, gdyż ziarenka idealnie do tego się nadają. Espresso jest mocno afrykańskie, dużo wieloowocowej kwasowości. Polecam dorzucić gram do Waszej standardowej dozy w kolbie oraz uzysk w granicach 45g.
Meksyk BERNARDINO MARTINEZ WASHED - niezwykle udany Meksyk, ponownie świadomy zakup poprzedniego zbioru i świetna relacja cena-jakość. Espresso jest głęboko czekoladowe, niczym mus z ciemnej czekolady. Nie jest przy tym płaskie, gdyż pojawia się lekka owocowość jeżyn i wiśni. Bardzo przyjemna kawa, zdecydowanie polecam!
Mjanma THREE KHUNS WASHED - delikatna i uniwersalna kawa z byłej Birmy. Jeśli ktoś lubi Sambę, Daisy lub Indie Riverdale to Mjanma jest z tej grupy kaw. Espresso ma karmelowo-orzechowy charakter, kwasowość jest ale bardzo przyjemna i nie rośnie po zupełnym przestygnięciu espresso. Według mnie idealne ziarenka do lekkiego i przyjemnego cappuccino.
Pozdrawiam,
Paweł