Nowości jakie dla Was szykujemy na październik prezentują się następująco:
Wydaje mi się, że będzie prawdziwa gratka dla użytkowników ciśnienia. Niezbyt często jest taka możliwość porównania tej samej kawy w dwóch wersjach. Nie wiem czy ktoś miał coś podobnego w szerokiej sprzedaży, być może gdzieś na szkoleniach/cuppingach coś podobnego już było. W każdym razie pomysł na jaki wpadliśmy to
wypalenie tych samych ziaren do espresso w profilu czekolada oraz owoce. Kawka jest do tego wyborna i świetnie się nadaje: Salwador Los Nogales Black Honey.
Dzięki temu można sobie porównać ile znaczy trochę inna krzywa palenia, pomysł roastera na ziarna i przy okazji można sprawdzić się sensorycznie. Zobaczymy jak Wam się spodoba
ESPRESSOKostaryka San Lorenzo Washed
Kostaryka San Lorenzo Natural
Salwador Los Nogales Black Honey CHOCO
Salwador Los Nogales Black Honey FRUITY
Indie Raxidi Robusta Wet Plum
Ta ostatnia robusia jest z fermentacji anaerobic yeast, bardzo smaczna - palona wyjątkowo jasno jak na espresso, świetnie działa w ekspresie. Owocowego szału po robuście nie ma co się spodziewać, nie wierzcie w takie "heretyczne" zapowiedzi gdyż ten gatunek trzeba oceniać w innych kategoriach. Nie jeździmy do Włoch, żeby oceniać kuchnię azjatycką - tak samo nie kupujemy robusty, żeby mieć owocową bombę w kubku. Ta jest delikatna, bardzo jakościowa i gdzieś na finiszu pojawia się coś więcej w espresso. Obróbka anaerobic nie daje tutaj ciężaru a głębię smaku.
Kostaryki San Lorenzo z dwóch obróbek, kolejna fajna rzecz do porównania

Obie bdb.
PRZELEW Gwatemala La Senda Champagne
Etiopia Laayyoo Double Layer Natural
Kostaryka San Lorenzo Washed
Nie wiem czemu, ale bardzo zawsze chciałem zmierzyć się z Gwatemalą La Senda Champagne gdyż piłem ją już kilka razy i jest niezwykle przyjemna. Zainteresowanie oceniam na 30kg max a było pakowane po 69kg także to było "co tam - raz się żyje, będę się martwić później"

Bardzo smaczna i świetnie zbalansowana kawa z lekkimi nutami alkoholowymi, którą można wypić bez znudzenia w dużej ilości. Etiopia natural z klasyczna "jagódką", myta Kostaryka jak to myta Kostaryka czyli smacznie, codziennie i bez zaskoczeń
OMNIROASTKostaryka
Wymieszaliśmy w preblendzie 50/50 i wypaliliśmy razem Kostarykę San Lorenzo Washed i Natural, wyszło bardzo smacznie.
Nowości pewnie ok. czwartku.
Pozdrawiam,
Paweł