Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950559 razy)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2400 dnia: 26 Sierpień 2016, 22:11:59 »
Tak mi się skojarzyło, bo mijałem dzisiaj dwie pielgrzymki w okolicy Ogrodzieniec-Klucze.
Smacznego
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2401 dnia: 27 Sierpień 2016, 14:49:09 »

Tego nawet nie trzeba było filtrować, bo cały prawie pył opadł na dno karafki... A w drodze jest super :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2402 dnia: 27 Sierpień 2016, 22:20:37 »
Jak grubo mieliliście w odniesieniu do np. v60 (ilość i czas)? ekstrakcja była w temperaturze pokojowej na tej półce widocznej na wcześniejszej focie ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2403 dnia: 27 Sierpień 2016, 22:27:57 »
Trudno powiedzieć jak grubo, można rzec, że jak do dripu, może trochę grubiej, bo młynek Quito tylko miałem ze sobą. Tak, zaparzałem te kawy dokładnie tak, jak to widać na zdjęciu. Wypiłem po drodze, a teraz pewnie nie zasnę ;). W każdej z karafek było 25g kawy i mniej więcej pół litra wody. Około 15 godzin tworzył się macerat, ale wystarczyłoby 10-12.

Żaden termos ani kubek termiczny nie jest w stanie zachować walorów kawy zaparzonej gorącą wodą. Przynajmniej potwierdzały to moje próby. Cold brew jest ok przez długi czas. Poza wyraźną porcją kofeiny, w ogóle nie ma żadnych skutków ubocznych w postaci niesmaku, posmaku goryczy, zniechęcenia kawą, senności i zmęczenia, jakie towarzyszą nadmiarowi gorącej kawy...
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2016, 22:41:27 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2404 dnia: 27 Sierpień 2016, 23:48:29 »
Raz robiłem cold dripa i nie bardzo mi posmakowało. Muszę sprawdzić jak wypada tonic espresso po czasie, na świeżo bardzo mi odpowiada. W kubku termicznym niekoniecznie bo to i metal i bąbelki z toniku będą stymulowały wycieki ale butelka po Kubusiu?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2405 dnia: 28 Sierpień 2016, 13:17:22 »
Cold brew nie ma jakichś wyjątkowych walorów smakowych. Szczerze mówiąc, obie kawy smakowały mi podobnie: słodko, lekko, niczym kompot z suszonych owoców. Zaletą jest to, o czym już pisałem: długa trwałość przy zachowaniu dobrego smaku, ogromna ilość kofeiny przy braku nieprzyjemnych wrażeń. Po tych dwóch butelkach dość trzeźwo mi się spało, a wstałem rano z szeroko otwartymi źrenicami :). Sądzę, że może przesadziłem z ilością, że tak duże ilości kofeiny mogą być wątpliwą korzyścią dla zdrowia, ale niewątpliwym plusem jest to, że w podróży można się czymś takim uratować przed zaśnięciem za kierownicą. Na pewno jest taki macerat dużo lepszy niż cokolwiek, co nam zaparzają na stacjach benzynowych. Podsumowując: cold brew z dobrej kawy a nie piwo powinien być podstawowym artykułem na stacji benzynowej :).

Dziś rano, po powrocie do domu, zaparzyliśmy sobie espresso z ostatnich Hondurasów. Nic dodać nic ująć, są świetne w takiej formie. Jedwabiste, słodkie, pachnące rodzynkami, daktylami, wiśniami, czekoladą ;). Tylko znowu: jest to zupełnie inna kategoria niż ziarna z Afryki. Ziarna z Hondurasu są stosunkowo duże i miękkie, w pewnym sensie przypominają najlepsze Brazylie, ale ze swoimi aromatami są jednak znacznie ciekawsze.

Potem Synestezja poczyniła następujące palenia: Etiopia Rocko, Etiopia Konga, ostatni wsad Kolumbia La Cristalina od Granja La Esperanza, blend Hacienda Sonora/Don Jimenez, Honduras COMSA Natural i Brazylia Lilith. Część zostanie jak jest, powstaną też z tego nowe blendy.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2016, 13:37:13 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

« Odpowiedź #2406 dnia: 28 Sierpień 2016, 18:46:54 »
Fajnie, powoli widzę dno szuflady - Etiopie będą jak znalazł. Może i na Girasole się załapią?
Wczoraj pijałem doppio ristretto, po przesiadce z Juicy na Chocolate trzy razy młynek luzowałem zanim doszło do 50ml/25s.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2407 dnia: 28 Sierpień 2016, 21:07:49 »
Co do cold brew właśnie dlatego pytałem o sposób przygotowania, bo jakoś próby wcześniejsze mi nie przypadły specjalnie do gustu. Te maceraty są takie jednowymiarowe, brakuje im złożoności i przestrzeni które oferuje dobre zaparzenie takich samych ziaren.  Szczerze powiedziawszy szkoda mi trochę dobrych ziaren na to. Ewentualnie właśnie jako napój użytkowy w trasę na pewno smaczniejsze i zdrowsze niż to co serwują w sklepach czy na stacji.  Macerat nadaje się za to do drinków.

Jeszcze pytanie do użytkowników, jakie wrażenia po Etiopii Konga? Jak dla mnie bardzo przyjemna, spokojna, delikatna,jasna, bardziej kwiatowa niż owocowa i ta kwiatowość rzeczywiście przypomina trochę Geishę, która jednak jest znacznie bardziej złożona i błyszcząca.  Aha, piłem tylko z przelewu V60, bo nie miałem innego sprzętu przez ostatnie dwa miesiące.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2016, 21:11:48 wysłana przez krystians »

Offline JanekdF Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
« Odpowiedź #2408 dnia: 28 Sierpień 2016, 21:37:53 »
Przerywając Wam odrobinę wątek: i do mnie niedługo trafi Ariadna. Postaram się na swojej małej dźwigni wyciągnąć to, co tutaj było już opisywane. Zapowiada się ciekawie. Jako uzupełnienie wziąłem Etiopię Rocko (ustrzeliłem dwa bestsellery :P), tę zamierzam przelewać w pracy. Myślicie, że Melitta 102 pozwoli wyciągnąć z niej te wszystkie owoce i kwiaty?
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2409 dnia: 28 Sierpień 2016, 21:40:13 »
Tak. Jest to bardzo uniwersalna i piękna kawa, aczkolwiek zupełnie inna niż Ariadna. Możesz też spróbować z dźwigienką.

Offline piomic

« Odpowiedź #2410 dnia: 28 Sierpień 2016, 21:57:09 »

Etiopii Konga

U mnie zeszła w phinie i v60 - znakomita. Takie niepozorne, pokręcone ziareneczka z nieposkromioną mocą aromatu. Po urlopie ledwie zamoczyłem Wietnamczyka i słyszę z korytarza (przez dwoje drzwi, wejście jest przez rejestrację) -- Piotrek już jest bo kawa pachnie. Jeszcze mam na jutro w młynku trochę.

Offline lisssek

• Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
« Odpowiedź #2411 dnia: 29 Sierpień 2016, 10:21:28 »
Cytat: Antonio w 25 Sierpień  2016, 10:12:34
13g ziaren, zmieliłem w Quito, zaparzałem w phinie przez 7 minut, dając 110ml wody

Cytat: Dopeman w 25 Sierpień 2016, 11:03:58
Długo. Drobny przemiał? I jaką temp.do takiego dłuższego przelewania?

Też jestem ciekaw :) Ponawiam pytanie.
P.s. Przepis dotyczył kontrowersyjnego Hondurasu Red Honey.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2412 dnia: 29 Sierpień 2016, 11:11:41 »
Kontrowersyjny Honduras można zaparzyć przy użyciu phina dowolnie :). Użyłem młynka Quito, dość grubego mielenia aczkolwiek nie bez dużej ilości pyłu ;). Zalałem wodą z czajnika. Tego typu przelewki można sobie rozcieńczyć potem, by uzyskać odpowiedni smak.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2016, 11:18:57 wysłana przez Antonio »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2413 dnia: 30 Sierpień 2016, 17:04:14 »
kiedy jest szansa na nową dostawę Etiopii Rocko?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2414 dnia: 30 Sierpień 2016, 17:07:11 »
Już jej nie ma?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi