Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1942697 razy)

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8280 dnia: 28 Maj 2025, 10:37:56 »
Pamiętam, pamiętam gdy Ela takie ciekawe połączenia pod tą nazwą kombinowała. Może zapomnieliśmy o niej? Bo takowego typu "soczystych" kaw mamy zawsze do wyboru do koloru. Teraz "nominowałbym" do tego tytułu oprócz Kenii -- Kolumbię El Obraje :). Gdybyś zaś chciał się zachwycić aromatem i słodyczą -->> La Ricaurte Lychee.

Ejże, ale skoro Juicy jeszcze rok temu w ofercie była, to przecież ledwie chwila temu, nie powinna być zapomniana tak szybko :)

A na Kolumbię namówiłeś, dorzucam do zamówienia.

p.s. A jako że zacząłem niedawno przygodę z espresso, w dodatku grono domowych kawoszy powiększyło się jeszcze o córkę,  to koszyk w sklepie mi się przepełnił  :ups:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8281 dnia: 28 Maj 2025, 12:58:22 »
skoro Juicy jeszcze rok temu
Tak, tak, ale to zawsze coś w rodzaju natchnienia, spontanu lub specjalnych okoliczności do łączenia składników itp. Zawsze coś innego :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8282 dnia: 31 Maj 2025, 12:38:01 »
Kolejne wydanie tego pakieciku pyszności:
-->> Quattro Colori do Colombia

Do dripu polecam także: Raro Boda, Buku, ACALEM, Kagumo, Gatomboya, Kelo Siko...
Do espresso (urokliwego): Gicumbi Peaberry, La Claudina, Kerinci, Buku Espresso...
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2025, 12:42:35 wysłana przez Antonio »

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #8283 dnia: 02 Czerwiec 2025, 17:21:46 »
czy ktoś zna lub słyszał o kawach bezkofeinowych "infuzowanych"czy jakkolwiek procesowanych z dodatkiem owocowej pulpy itp?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8284 dnia: 02 Czerwiec 2025, 19:04:12 »
To podrozyloby bardzo takie kawy, ale szukałbym w zachodnich palarniach specjalizujalących się w decafach. Wiele takich palarni brało udział w decaf project Hoffmsnna, a jedną z nich była Les Revelations z Francji

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8285 dnia: 02 Czerwiec 2025, 19:22:52 »
czy ktoś zna lub słyszał o kawach bezkofeinowych "infuzowanych"czy jakkolwiek procesowanych z dodatkiem owocowej pulpy itp?

Może nie będzie to dokładnie to o co pytasz, ale spróbuj sobie Nomad Colombia Crazy Decaf. To jest faktycznie szalona kawka ;)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #8286 dnia: 02 Czerwiec 2025, 19:37:07 »
Może ktoś w Europie mieć red fruits decaf z El Placer. El Placer ma 1-2 drogie decafy co zbiór.

Pozdrawiam,
Paweł

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8287 dnia: 02 Czerwiec 2025, 21:28:49 »
Wprawdzie mam negatywny stosunek do bezkofeinowych kaw, ale rozszerzyłbym to pytanie: czy cokolwiek jest w stanie zastąpić kawę -- z tym całym jej bogactwem smaku i aromatu?

Offline Airacobra

« Odpowiedź #8288 dnia: 03 Czerwiec 2025, 12:33:03 »
W akcie desperacji - kawę może zastąpić moim zdaniem Łącka Śliwowica.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #8289 dnia: 03 Czerwiec 2025, 13:58:08 »
W akcie desperacji - kawę może zastąpić moim zdaniem Łącka Śliwowica.
nie ma jak szybki szocik i za kerownicę  :lol2:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8290 dnia: 08 Czerwiec 2025, 20:04:33 »
Od dawna szukam czegoś niekawowego o równie pięknej, obszernej, bogatej kartotece aromatów i podobnej intensywności smaku. Ciężko z tym poszukiwaniem albo nie ma takiej drugiej substancji :evil:.

Trochę się pochwalę teraz moimi kawami. Chocolate Wave może nie za bardzo przypomina "mleczne czekolady" ale na pewno daje aromatyczne espresso i słodkie cappuccino. Gdy otwieram worek z "najmocniejszym" składnikiem, nie mogę się wciąż nadziwić, bo jest to kawa bardzo związana z naszą historią... Ma obłędny zapach -- jak to "prawdziwa i szanująca się" kawa z obróbki naturalnej. Polecam :).

Dziś zaparzałem jednak coś nowego, co otworzyło mi znowu trochę szerzej oczy. Zaskoczyło mnie to, że mimo rutynowo-zawodowej niechęci do kawy, wypiłem kilka filiżanek espresso. Sam nie wiem kiedy z tym nałogiem skończę :picardpalm:. Niedawno kupiłem worek z Meksyku z fajnymi, zdrowymi ziarenkami -- i to one stanowią główny motyw tejże kawy. Coffee California -- tak zwie się eksporter fantastycznych kaw z Meksyku. Mój nowy blend -->> nazywa się podobnie. Też polecam :).

Poza tym znajdziecie sporo okazji w dziale "Zestawy" i nie tylko. Np. A+, Górska Mieszanka prawie w cenie Ariadny :).
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwiec 2025, 20:10:23 wysłana przez Antonio »

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #8291 dnia: 10 Czerwiec 2025, 18:43:25 »
Kawę można uzupełnić czekoladą. Nie zastąpiłbym jej za nic :) . Jest bogata w smaki i aromaty i fajnie sie z kawą komponuje.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8292 dnia: 10 Czerwiec 2025, 19:08:44 »
fajnie sie z kawą komponuje.
To prawda, ale kofeina wpada w tej kompozycji w rezonans... Być może napary z kruszonych ziaren kakao jakoś mogłyby zastąpić kawę, a może czekolada na gorąco ale taka prawdziwa, bez skrobi ani mleka. Ale kawa ma jednak zupełnie inną konsystencję i znacznie większy zestaw aromatów (w jego składzie również mamy aromaty kakao ;)).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8293 dnia: 28 Czerwiec 2025, 15:15:36 »
Bujaczy1.jpg

Dawno nie pisałem, bo trochę po Tatrach biegaliśmy. Nadrabiamy już zaległości. W trakcie urlopu raczej unikałem kawy, ale ponieważ odwiedziliśmy Dorotę w jej świetnej palarni kawy w Liptovskim Mikulaszu, wypiłem fajną kawę przelewową z ziaren z truskawkowej kofermentacji w jej przepięknej, wzorcowej kawiarni Karma. Jakoś zawsze unikaliśmy takiego truskawkowego akcentu w kawie, ale muszę przyznać, że mi to bardzo smakowało :). Jeśli tam bywacie u stóp Tatr Wysokich i Niskich, to polecam :).

W sklepie mamy teraz sporo okazji, zestawy kaw z początku czerwca oraz kolejne już palenia. Po powrocie bardzo mi smakowało espresso z Secret oraz wszystkie przelewki :). Z nowości pojawiła się Etiopia Aricha Natural w wersji Omniroast i obok Rwandy Gicumbi jest w zestawie: -->> https://mastroantonio.pl/Synestezja-African-Espresso-Set-2-x-250g-p827
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2025, 15:34:47 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8294 dnia: 01 Lipiec 2025, 09:40:48 »
Trochę mi to zalega, więc taka specjalna oferta: -->> https://mastroantonio.pl/Tiger-espresso-set-2-x-500g-p691

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi