Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950811 razy)

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5505 dnia: 14 Grudzień 2018, 22:21:18 »
Ta Burundi jest rewelacyjna! Bardzo słodka i gładka.

Offline rojowolfi Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
« Odpowiedź #5506 dnia: 17 Grudzień 2018, 10:01:45 »
Jeżeli wróci Espresso#2 to się piszę. Zaintrygowała mnie próbka, którą dostałem z ostatnim zamówieniem. I choć nie udało mi się trafić w przemiał, bo po Autunno musiałem sporo rozkręcić młynek, żeby w ogóle chciało lecieć, to wychodziła gęsta słodka kawa o smaku świąt :)

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #5507 dnia: 17 Grudzień 2018, 12:27:41 »
 @rojowolfi - Czekam też na #2 :)

Zapytam .  aktualnie młynek mam ustawiony na Adriannę - w którą stronę powinienem iść  :)

Offline rojowolfi Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
« Odpowiedź #5508 dnia: 17 Grudzień 2018, 18:15:57 »
Ariadny dawno nie miałem ale zdecydowanie trzeba rozkręcić młynek na grubszy przemiał.

Offline ZELAND Mężczyzna

« Odpowiedź #5509 dnia: 17 Grudzień 2018, 20:05:45 »
OK. Dzięki  :).
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2018, 21:46:51 wysłana przez ZELAND »

Offline ZELAND Mężczyzna

« Odpowiedź #5510 dnia: 18 Grudzień 2018, 19:57:13 »
Podziękowanie dla Pani Dorotki MA za szybką przesyłkę. i za prezent Kabuya.  :)

Dziś dostałem w paczce moja ukochaną Ariadnę, oraz ponownie zamówiłem dwie paczuszki po 500g  3*  - są to już moje sprawdzone kawy ,chociaż może jeszcze nie do końca. :) Po raz pierwszy gościć też będzie u mnie paczka Chocolate - jakiego wymaga  przmiału ,może ktoś coś podpowie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5511 dnia: 18 Grudzień 2018, 20:58:51 »
3*  - są to już moje sprawdzone kawy ,chociaż może jeszcze nie do końca.

Raczej nie do końca ;). Charakter wciąż ten sam, bo są to trzy kawy z obróbki mokrej, ale różnie traktowane. Czasami palone osobno, a czasami razem, składniki raczej nie powtarzają się. Tym razem są to: Kolumbia Risaralda Marsella, Gwatemala Huehuetenango i Honduras Lempira. Dość jaskrawe zestawienie, bo wprawdzie Gwatemala i Honduras mają podobne cechy, ale Kolumbia odróżnia się dość zdecydowanie. Palenie jest dosyć ciemne, więc espresso nie jest pozbawione goryczki. Wizualne efekty w postaci cremy są spektakularne, jeśli odpowiednio ustawimy młynek.

Jak to zrobić? Jak ustawić poprawnie młynek? Ano tak, żeby proces zaparzania trwał około 27s. Nie sposób powiedzieć jak dokładnie ustawić młynek, ale mniej więcej trochę drobniej niż w przypadku Ariadny. Ariadna nie jest tą kawą, która wymaga najgrubszego mielenia. Akurat zawarta w niej robusta wymaga bardzo drobnego mielenia, by uzyskać zeń espresso. Jakoś te wymagania się "uśredniają", bo to moje Brazylie trzeba najgrubiej zmielić, by uzyskać poprawne espresso. Ariadna jest połączeniem Brazylii Mogiana (w tej chwili) i robusty (India/Uganda). Chocolate Wave, ponieważ nie ma robusty, lecz różne arabiki obok Brazylii -- to będzie nieco grubsze niż Ariadna ustawienie.

Dzisiaj cały dzień spędziłem przy piecu i chyba był to mój rekordowy wynik. Mamy więc dziś zupełnie świeże: Chocolate Wave, Espresso #1, A+ itp. Nie spostrzegliśmy się w porę, że wszystkie moje kawy jakoś zniknęły.

W kąciku Synestezji mamy sporo nowości i kolejne pojawią się wkrótce. Dziś zaskoczyła nas Etiopia Deri Kocha -- bardzo pozytywnie. Ma piękny, kwiatowo-owocowy zapach i smak słodki, dość czekoladowy. Wydała się nieco bardziej wykwintna niż poprzedniczka. Najbardziej w sensie pozytywnym zaskakuje Kenia Kainamui -- jest spektakularna, bardzo smakowita. Jako że jest nowa Queen Kenia wśród naszych kaw, to pozostałe dwie są w specjalnym zestawie w specjalnej cenie :). Zarówno Mihuti i Nyakabugi są też świetne -- ale pewnie sami wiecie, że tak jest? :)

Ciekawą pozycją jest Kolumbia Tolima. Jest to kawa z małego poletka w górach, z upraw organicznych. Bardzo przyjemna, słodka -- "specialty" w pełnym znaczeniu.

Mieszanka zimowa "Winter" wiadomo -- nie może być zła, bo składa się ze świetnych kaw. Jak zwykle ulubione połączenie Eli -- natural/natural czyli: Salwador/Etiopia.  O pysznym Burundii już napisano -- naprawdę jest pyszna ta kawa.

Na zakończenie dodam nieśmiało, że Rwanda a w gruncie rzeczy dwie nasze Rwandy pochodzą z bardzo dobrych plantacji. Zarówno Remera i Mahembe/Nyagatare to absolutny top w konkursach CoE w całej historii. Są to bardzo przyjemne kawy, niewymagające, uniwersalne, wszyscy się z nich ucieszą: -->> Rwanda
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2018, 21:35:14 wysłana przez Antonio »

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #5512 dnia: 18 Grudzień 2018, 22:44:48 »
O przychylę się z pozytywną opinią do Rwandy Remera, zaskoczyła mnie i trafiła w gusta, razem z Miriam uważam je za najciekawsze wasze kawy jakie ostatnio miałem przyjemność, nie powiem że innym coś brakowało, ale te dwie, chodź różne od siebie, sprawiły ten efekt oooooooo już po pierwszym łyku :)

Edit:
Łooo laurka mi wyszła, co by tu dla równowagi eeeeee torebki macie kijowe bo zaś urwałem  :D
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2018, 22:50:42 wysłana przez trez »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5513 dnia: 19 Grudzień 2018, 06:34:58 »
Były takie trudne torebki, już ich nie ma :).

Offline ZELAND Mężczyzna

« Odpowiedź #5514 dnia: 19 Grudzień 2018, 09:35:14 »
Raczej nie do końca ;).

Dziękuję za dokładny opis - rzeczywiście, parzenie to właściwie proces nigdy nie zamknięty do końca.
Do świąt mam jeszcze troszeczkę Ariadny z 28 . 10.   i kończę też  3* , jak dla mnie  obie kawy  są super.  Zauważyłem,że rzeczywiście Ariadna potrzebuje grubszego przemiału, natomiast  do 3*  cofnąłem  młynek o całą  kreskę    w kierunku drobniejszegoego  mielenia .
Przy okazji - mój Rocket sprawuje się bez zarzutu -wszystko gra, serdecznie pozdrawiam.

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5515 dnia: 20 Grudzień 2018, 08:48:21 »
Dziś w sklepie mnóstwo promocji. Można dostać dwie kawy z Rwandy w cenie jednej! Poza tym kawy z Etiopii, Kolumbii, Kenii w bardzo atrakcyjnych cenach.  Warto zajrzeć i kupić ;)

https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Kawy, które zostaną zamówione do jutra, do godziny 10 mają sporą szansę znaleźć się na świątecznym stole lub pod choinką!
Kawy zamówione w piątek po południu i w weekend zostaną wysłane 27.12 :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #5516 dnia: 20 Grudzień 2018, 09:28:49 »
No i namówiła

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5517 dnia: 20 Grudzień 2018, 09:30:18 »
[emoji3][emoji3][emoji3][emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #5518 dnia: 20 Grudzień 2018, 13:01:13 »
Dorota, ten podpis z Tapatalka da się wyłączyć lub podmienić ;)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Dorota MA

« Odpowiedź #5519 dnia: 20 Grudzień 2018, 13:02:12 »
Rzeczywiście, dziękuję :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi