Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950357 razy)

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5535 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:10:53 »
@Antonio a jak tam mój sampler, co dziś wysłałem mailem, szykuje się, bo obecna kawa mi się kończy?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5536 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:12:53 »
Nie mogę się nijak "połapać" gdzie jest Twoje zamówienie. Ale chyba już w drodze  :doh:  :taktak:. Co zamówiłeś?

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
« Odpowiedź #5537 dnia: 02 Styczeń 2019, 16:23:39 »
@Antonio teraz powinieneś znaleźć  :) Tylko najpierw wyślij mi konkretne kawy, żebym mógł dopiero złożyć zamówienie.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2019, 16:37:46 wysłana przez Argot »

Offline wasku

« Odpowiedź #5538 dnia: 02 Styczeń 2019, 17:40:46 »
Nie musisz dziękować.

¯\_(ツ)_/¯

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5539 dnia: 02 Styczeń 2019, 19:07:49 »
Dzięki @wasku  :szampan: :o

Przy okazji parę słów na temat paru kaw.

Nie wiem jak to drugie, ale z pierwszego palenia Burundi w przelewie wychodzi syropek poziomkowo malinowy. Pycha. Rzutem na taśmę zmieniła mi listę najlepszych kaw 2018 [emoji14]

W pewnym sensie i nam ta kawa bardzo osłodziła życie, po szeregu kłopotliwych Etiopiach, albo raczej po braku świetnej Arichy z ubiegłego roku. Kto by się spodziewał, że kawa z Burundii może być porównywalna z Etiopiami? Osłodziła nam życie też inna kawa z Afryki -- Kenia Kainamui. Zdaje się, że jest na topie naszych kenijskich ziarenek.

Z pewną ciekawością i niecierpliwością czekam na opinie o moim nowym pomyśle na mieszankę 3** :). Wygląda tak -->> Three Big Stars. Jest to mieszanka chyba trochę kontrowersyjna i niespotykana... Salwador El Manzano Pacamara z obróbki naturalnej -- palony dość mocno, z wyraźną goryczką; Malawi Mzuzu Mulare AAA -- to też duże ziarna, palone jaśniej, więc raczej w smaku kwaśnym celują i aromatach owocowo-korzennych, specyficznych dla kraju pochodzenia; Kolumbia Risaralda Hacienda Horizontes -- ziarna także duże, palone średnio, podobnie jak Pacamara, mają obłędny, czysto owocowy bądź czekoladowo-owocowy aromat i smak raczej słodki. Razem powstała mieszanka bardzo intensywna, pachnąca, dająca espresso dla tradycjonalistów, bo nie brak gorzkiego wątku i czekoladowych wrażeń. Wymaga dobrego młynka, bo wszystkie składniki jakoś stosunkowo drobno trzeba mielić.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5540 dnia: 03 Styczeń 2019, 22:49:39 »
Rzeczona mieszanka dziś rano:

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5541 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:17:18 »
Ja na Gwiazdkę wyjąłem z zamrażalki zapakowaną próżniowo Synestezja: Salwador La Cumbre. Wybitnie smaczna. Być może ocenę zawyża to, że pije ją na zmianę ze słowackim Patriot Blend.
Będzie jeszcze palona?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5542 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:26:39 »
Nie, kolejną kawą z El Manzano jest naturalna Pacamara, totalnie jakby z innej beczki. Salwador ma wielkie tradycje w uprawie Pacamary, a El Manzano to CoE winner, ale siłą rzeczy ta kawa trafiła na mój warsztat i do moich blendów jako nieprzystająca do charakteru linii Synestezja. Ela odpuściła sobie dalsze męczarnie ;). La Cumbre to faktycznie była dobra robota.

Fajny jest za to inny natural z Salwadoru -- La Independencia. Z mytych kaw polecamy zaś: Honduras La Julia i Kolumbię La Vega. Obie kawy z plantacji prowadzonych przez kobiety :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5543 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:28:55 »
Ja polecam Burundi Sehe Natural. Od kilku dni piję namiętnie.  Gładka tekstura, słodka z delikatną jasną kwasowością. Jest coś świątecznego w tej kawie, aromaty kojarzące się dla mnie z piernikiem, powidłami, suszonymi owocami, orzechami. W tle pojawiają się momentami brzoskwiniowe i malinowe nuty.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 14:41:00 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5544 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:36:19 »
La Independencia widzę.
Pacamary, nie. Już nie ma? Jeszcze nie ma? Czy jest tylko w blendach Big Stars i CW?

Offline Dominikkuchniak

« Odpowiedź #5545 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:38:20 »
A zapytam z ciekawosci, czy piszac o danej kawie, jej smaku itd. opisujecie tylko czyste espresso?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5546 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:49:18 »
Pacamara trafi tylko do blendów MA do espresso -- niektóre kawy do tego się nadają :). Wcześniej była parę razy jako single-origin espresso. Natomiast nie za bardzo zachwyca jako kawa third wave w metodach przelewowych, cuppingach itp. To nie ta kategoria.

Synestezja w zasadzie porusza się li tylko w świecie specialty coffee, third wave, metod przelewowych i cuppingu... Espresso oczywiście służy nam pomocą, bo więcej treści w takiej kawie się mieści. Espresso daje zawsze ciekawy pogląd na daną kawę, ale szalenie trudno byłoby testować każdą z naszych kaw jako espresso. Niektórych kaw szkoda na espresso? Mam na myśli jasno palone Kenie...

Kawy z linii MA trafiają tylko do espresso, bo do metod przelewowych ani nawet do cuppingu się nie nadają, są stosunkowo ciemno palone. Tutaj testuję więc tylko espresso :).
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 14:53:32 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #5547 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:56:23 »
La Indipendencia to proces "funky": ziarna z obróbki naturalnej leżą nad sobą w warstwach i nikt ich nie przewraca. Kawa jest dość czekoladowa. Będę miała jeszcze bardziej owocowe kawy z Salvadoru od lutego :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #5548 dnia: 04 Styczeń 2019, 19:39:38 »
Niektórych kaw szkoda na espresso? Mam na myśli jasno palone Kenie...

Bluźnisz, młodzieńcze. ;)

Offline art-ur

• Ekspres: Robot, v60, Switch
  • Młynek: Comandante MK3, DF83
« Odpowiedź #5549 dnia: 04 Styczeń 2019, 20:04:30 »
Kenia Kainamui AB - już po otwarciu paczki rozszedł się bardzo przyjemny aromat, po zmieleniu wręcz obłędny! Napar słodki ale "żywy" z fajnymi kwaskami, porzeczkowo-malinowy kompot. Wspaniała kawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi