Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150690 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #210 dnia: 14 Maj 2020, 14:41:34 »

a potem ..... ręka
Zależy co za chleb, nie bardzo wyobrażam sobie wyrabianie ręcznie razowca szczególnie ze sporą zawartością mąki żytniej. Więcej by zostało na rękach niż w misce. Tu raczej planetarny będzie bezkonkurencyjny. W czasach przed automatowych męczyłem zwykły mikser z hakiem, dawał radę choć ledwo ledwo i praktycznie mieszadło z przekładnią mam już do wymiany.

Zgadzam się w 100% z przedmówcą.

Mąką żytnia 720 , mąka żytnia 2000 + zakwas, nie ma szans na wyrabianie ręką ( no chyba że ktoś jest masochistą).
 Łyżka drewniana i mikser z hakami, który właściwie ledwo ziipi i chyba się przeproszę z planetarnym, tylko tutaj znowu ogranicza mnie pojemność "miski".

Kamień do pizzy lepszy niż blacha.
Ale najfajniej moim zdaniem wychodzi w garnku żeliwnym.
Ja mam taki tani polskiej produkcji: https://allegro.pl/oferta/garnek-zeliwny-emaliowany-24cm-3-8l-z-pokrywa-9075950749?fromVariant=8800006491.
Kosztuję 1/4 tego co garnek francuski czy skandynawski a robi robotę.

@pj.w

Dziękuje za informację, mam gdzieś żeliwny "na szafie" .
Może to jest właściwy trop, formy emaliowane kosztują jakieś kosmiczne kwoty: /
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2020, 14:45:33 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #211 dnia: 14 Maj 2020, 16:21:41 »
Ja piękę artisan sourdough ;) na kamieniu do pizzy, przez włożeniem spryskuję tylko dość obficie zraszaczem i czasem wlewam wrzątku do naczynia na spodzie piekarnika- efekty bardzo fajne. Z garnkiem żeliwnym nie próbowałem, może kiedyś zanabędę.

Co do wyrabiania, to ręką ale u mnie aktualnie zakwas żytni z mąki 2000, pół na pół mąką orkiszowa i pszenna 750 i czasem jeszcze trochę żytniej 720, woda, sól, bez drożdży. Hydracja do 70%.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #212 dnia: 14 Maj 2020, 17:02:17 »
pół na pół mąką orkiszowa i pszenna 750
Ale to w zasadzie sama pszenna (w końcu orkisz też pszenica) i do razowej jej bardzo daleko. Ja przy pół pszenna (650-1050 co się nawinie pod rękę) i drugie pół (czasem mniejsze pół ;) ) na mieszance razowych (2000) pszenno/żytnich mam problem z umyciem łyżki drewnianej którą wyciągam mieszadła z maszyny. Samych mieszadeł też które w końcu są przecież pokryte teflonem i powinno być łatwo. Całość musi się trochę pomoczyć w wodzie żeby w ogóle był sens zaczynać czyścić.

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #213 dnia: 14 Maj 2020, 17:15:47 »
Tak, dlatego piszę, że w tym wypadku jest to możliwe. Chleby z większym udziałem mąki żytniej jadę łychą i piekę w formach.

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #214 dnia: 14 Maj 2020, 18:23:39 »
Hej,
piekę chleby już ładnych parę lat. Mam kuchenkę - góra na gaz, na dole elektryczny piekarnik, do którego wkładam dwie duże formy i 2 małe w których zmieszczę od 3,5 do 4kg ciasta chlebowego.
Wyrabiam je w dużej misce, ręcznie, kopyścią. Najpierw ciasto rzadkie by szło w miarę lekko wyrabiać, potem zagęszczam dodając mąki do procentowo porcjowanego ciasta w drugiej misce. Idzie to bardzo sprawnie. Piekę na wieloletnim zakwasie innym razem na drożdżach, każde chleby mają swoich zwolenników.
Mycie "gratów" raptem 2 miski po cieście i jedna mała, po zaparce (zaparzam 10% mąki żytniej typ 2000 z różnymi nasionami) i kopyści - po czasie kiedy odmokną - idzie piorunem.
Ciasto rośnie w formach w piekarniku w 30-40st C (od 1 do 3 godz. w zależności od rodzaju ciasta) i już tego nie wyciągam. Po wyrośnięciu w formach, włączam piekarnik na równo 1godz. temperaturę mam ustawioną na 200st C
Chleby ładnie "wychodzą" z naoliwionych form, są tak wypieczone, że z każdej strony wydają głuchy odgłos przy pukaniu kostką palca.
Całe wyrabianie ciasta, rośnięcie drożdży, zaparzanie mąki i nasion, porcjowanie i wkładanie do forem trwa godzinę.
Czasami biorę próbki moich wypieków do pracy i zachęcam do pieczenia oferując zakwas, przepisy, porady i kontakt telefoniczny o każdej porze doby, oczywiście na temat chleba.
Często zdarza się, że piekę chleb w nocy (żona wówczas jest oczywiście na dyżurze w szpitalu. inaczej nie byłoby szans na takie "świrowanie")
Jakiś czas temu kupiłem planetarny robot, chciałem by wyrabiał ciast za mnie - i owszem, na jeden chlebek wyrobi ale na 4 to zapomnij, użyłem go raptem 2 razy.
Jak biorę się do robienia chleba to zapominam o wszystkim, liczą się tylko bakterie w cieście, czasy rośnięcia, temperatura, proporcje - po prostu jestem w innym świecie, robię to wszystko jak natchniony, dopiero po włożeniu ciasta do forem następuje "rozprężenie" i doglądanie rosnącego ciasta - na tym etapie chleb już sam się robi :)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #215 dnia: 14 Maj 2020, 21:23:40 »
2.5 kg razowce na zakwasie z zaparką, robiłem na zwyklym zelmerze z hakiem. Są planetarne które bez problemu zrobią z podwójnej ilości i nie zabiją budżetu.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #216 dnia: 14 Maj 2020, 21:47:19 »
Kiedyś jak wypiekałem tradycyjne glutenowce, to dobrze sprawdzał się garnek rzymski, choć z innymi naczyniami nie mam doświadczenia. Dwa miksery wyzionęły ducha ;)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #217 dnia: 15 Maj 2020, 15:42:39 »
Jak już mikser do pizzy wjechał, to zacząłem klepać Vermonty.
Pyszności, no i nawet nie takie trudne.
Przepis za Hamelmanem.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #218 dnia: 15 Maj 2020, 18:06:43 »
Wyglądają super. Co to są Vermonty? Przybliż odrobinę.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #219 dnia: 15 Maj 2020, 19:54:06 »
Strona 152-157 :)

Resized_20200515_193400(1).jpegResized_20200515_193410(1).jpeg
Resized_20200515_193418(1).jpegResized_20200515_193424(1).jpeg
Resized_20200515_193433(2).jpegResized_20200515_193439.jpeg
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #220 dnia: 15 Maj 2020, 20:52:17 »
Dzięki, trzeba będzie wypróbować :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #221 dnia: 15 Maj 2020, 21:50:12 »
Dokładnie, Vermont "ulubiony nr 2" to ten ze zdjęcia.
Ważna jest konsystencja ciasta na koniec wyrabiania, lepka ale nie lejąca. Kwestia wyczucia. Generalnie idąc za przepisem Hamelmana, to na moich mąkach potrzebuję ok. 100g pszennej więcej, żeby było jak trzeba.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #222 dnia: 04 Czerwiec 2020, 14:45:41 »
Wczoraj upiekłem pierwszy raz w życiu chleb. Zakwas żytni przygotowywany 5 dni. Na 1/5 mąki żytniej, reszta mąka pszenna jakaś wrocławska wiec nic specjalnego do chleba. Jako, że robiłem bardziej na test to nie odpoczywałem ciasta po ugniataniu. Raptem może z 30 minut w bawełnianej ściereczce zanim się piekarnik zagrzał. Prawie połówka zeszła jeszcze lekko ciepłego tylko z oliwą do kolacji. Prawie jak z dobrą kawą teraz wiem, że warto i zdecydowanie polecam.

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2020, 15:25:20 wysłana przez ranGo »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #223 dnia: 05 Czerwiec 2020, 21:46:56 »
Dziś kolejne eksperymenty. Pojechałem trochę po bandzie - hydracja 83% i bez foremki, na pszennej chlebowej z pełnoziarnistą + trochę siemienia i słonecznika. Trochę pracy to kosztowało, ale wyszło super.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #224 dnia: 06 Czerwiec 2020, 12:03:36 »
Szacun @kafcio.
Mi by taki przez palce przepłynął :)
Jakiej mąki konkretnie używasz?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi