Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 150997 razy)

Offline Whisper Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi ESAM3000, Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso I-2 steel
Odp: wypiekacz do chleba - (żytni razowy na zakwasie)
« Odpowiedź #240 dnia: 30 Listopad 2020, 07:27:08 »
Ja używam jeszcze prostszej metody niż @Makgajwer - rośnie bezpośrednio w docelowej blaszce. Mój chleb jest też nieco mniejszy - pasuje chyba do formy o której pisze @grex

Do miski wsypuję 250g żytniej zwykłej, 250g żytniej razowej, około 7g soli, 150g zakwasu, 450g ciepławej wody. Wymieszać, ewentualnie dosypać ziaren, potem breja ląduje w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wsadzam to do piekarnika, ustawiam go na 30 stopni (u mnie to program rozmrażania) na jakąś godzinę. Potem w tym piekarniku już bez grzania dochodzi sobie aż urośnie prawie do końca blachy - z reguły 4-5 godzin. Piekę w 220C przez 1h10m.

Trzeba tylko uważać żeby chleb nie wyrósł ponad blachę - powstaje wtedy w piekarniku straszny bałagan z lepkiego ciasta.

Mam też automat, ale używam go może raz w roku, zrobić jakąś chałkę...

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #241 dnia: 30 Listopad 2020, 16:07:27 »
@Whisper Każda metoda jest dobra, podobnie jak z kawą: ważne, aby chlebek smakował.
Ja kiedyś robiłem najpierw zaczyn z połowy maki +zakwas+woda co rosło w misce i po parunastu godzinach dodawałem drugą część mąki +wodę i po wymieszaniu wkładałem do formy, ale w książce, którą polecam: Chleb - domowa Piekarnia Piotra Kucharskiego natknąłem się na ten przepis, o którym wspominałem tutaj i od jakiegoś czasu tak robię.
Generalnie w necie jest mnóstwo przepisów, najważniejsze aby nie dodawać sobie zbędnej roboty i na końcu chlebek smakował :-)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #242 dnia: 30 Listopad 2020, 16:50:22 »
pierwsze 2 chleby za mną, pierwszy 550g a drugi 800g . Żyto 2000/720 + zakwas/drożdże.
korzystałem z tego przepisu (żytni z sezamem): http://www.zakwas-piekarski-bio.pl/1_3_receptury.html
https://images89.fotosik.pl/448/16bc54bf9ba127b8.jpg
Chleb i sprzęt...

smak jest znacznie intensywniejszy niż sklepowy odpowiednik, a niby oba wykonane z tych samych składników....

Wyrabianie żytniego ciasta mozolnie idzie - czym i jak to najlepiej robić?
Czy konieczne jest długie wyrabianie ciasta? W przepisie piszą że ręcznie aż 10 min, a na oko mogę stwierdzić że już po 1-2 min wszystko jest w miarę równomiernie wymieszane. Czy tu chodzi o jakieś napowietrzanie ciasta czy co?

Czy pieczecie z dodatkiem wilgoci wewnątrz piekarnika - różnie zalecają, niektórzy na początku, inni przez cały czas, a inni nic o tym nie piszą.
Czy duża ilość dodatków ma istotny wpływ na wyrastanie ciasta, czy np. jeśli w przepisie jest 40g dodatków a dajemy 100g to należałoby zmniejszyć odpowiednio ilość mąki?

« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2020, 18:17:10 wysłana przez grex »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #243 dnia: 30 Listopad 2020, 16:57:13 »
Żyto 100% po połowie: 2000/720

Skoro celujesz w zdrowy chleb po co używasz mąki 720?
Jak chcesz mieszać to możesz łączyć żyto 2000 z pszenną/orkiszem z pełnego przemiału.

Moim zdaniem chleby w formie trzeba piec z zaparowaniem, przez pierwsze 15 minut.

A chlebek ładny, gratulacje. I bez automatu :)

Ja ostatnio piekę żytnio pszenny pełnoziarnisty, z kiełkowanym ziarnem żyta i słonecznikiem.
Miękisz wygląda tak:

« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2020, 16:59:34 wysłana przez pj.w »

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #244 dnia: 30 Listopad 2020, 19:12:11 »
@grex Mąkę żytnią wystarczy wymieszać aby nie było suchych frakcji i tyle. Nie trzeba ugniatać czy wyrabiać jak pszenna bo żytnia tego nie lubi. Ja mieszam dużą łyżką 2 minuty i po sprawie.
Ja wsadzam do piekarnika metalowy kubek z wodą lub jak rozgrzewam piekarnik na dół płaską foremkę z wodą,  ale ta woda czy naprawianie rzekomo wpływa na skórkę aby była chrupiąca chociaż czasem zapomniałem wsadzić i też była chrupiąca więc różnie to bywa. Na smak z pewnością nie wpływa bo tu znaczenie ma maka,  zakwas, dodatki.

Offline Whisper Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi ESAM3000, Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso I-2 steel
« Odpowiedź #245 dnia: 30 Listopad 2020, 19:13:46 »
Wyrabiam łyżką w misce, w sumie wyrabianie to zbyt dużo powiedziane. Mieszam, żeby masa była jednorodna.

A wszelkie dodatki u mnie są rzeczywiście dodatkami - nie zmniejszam przez nie ilości. mąki. W końcu mąka, woda i zakwas = ciasto, i proporcje tych składników powinny być niezmienione.

@pj do czego służy zaparowanie i jak je uzyskujesz? Woda w jakimś pojemniku?

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #246 dnia: 30 Listopad 2020, 19:14:43 »
@pj.w Mąka  720 żytnia  też jest zdrowa,  ja na takiej czasem piekę w 100% czasem dodaję otręby żytnie. Z takiej mąki chleb jest trochę jaśniejszy niż z mąki 2000 żytniej i nie jest taki zbity w środku.

Twój chlebek pięknie wygląda.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #247 dnia: 30 Listopad 2020, 20:33:00 »
Panowie, mamy chyba tu wątek o chlebie, ten jest o wypiekaczu do chleba....

W końcu mąka, woda i zakwas = ciasto, i proporcje tych składników powinny być niezmienione.
Różne rodzaje mąki różnie absorbują wodę i te proporcje nierzadko się zmieniają.

Offline grex

« Odpowiedź #248 dnia: 01 Grudzień 2020, 18:23:03 »
właściwie to wątek o wypiekaczu skończył się stwierdzeniem, że do żytnich razowców z zakwasem takowy się..... nie nadaje  :P

Dalsza część wątku jak najbardziej w temacie -  tajniki chleba razowego na zakwasie, we wszelakich jego postaciach.

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #249 dnia: 01 Grudzień 2020, 18:40:16 »
No tak ale mamy rozległy wątek w tej tematyce to po co to dublować. Mod będzie musiał to złączyć....
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=318.msg203010#msg203010

Offline grex

Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #250 dnia: 01 Grudzień 2020, 20:21:43 »
czy ktoś z was porównywał jakość/smak chleba wykonanego z mąki: zwykłej do ekologicznej?

W szczególności chodzi mi o mąki "zdrowe", żyto i orkisz z grubego przemiału.
Różnica cenowa jest +50% za "eko". Przy droższych mąkach - np. orkisz eko to wychodzi nawet ~13-15zł/kg, a orkiszowe Hildegardy nawet 24zł/kg.
Czy warto dopłacać?

Drugie pytanie o książki z przepisami chlebowymi - ale takie które są poświęcone raczej ciemnym chlebom razowym (żyto/orkisz/samopsza itp.).
Z setek przepisów na bagietki, ciastka, pizze, chleb pszenny drożdżowy itp. i tak nie skorzystam. Być może jakiś autor tego typu publikacji skupil się na ciemnym pieczywie?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2020, 20:38:30 wysłana przez grex »

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #251 dnia: 01 Grudzień 2020, 22:01:23 »
Ale jak macie jakiś dobry przepis na jasne bagietki dla tych co nie mogą razowca, to ja poproszę.

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #252 dnia: 01 Grudzień 2020, 22:32:17 »
Ale jak macie jakiś dobry przepis na jasne bagietki dla tych co nie mogą razowca, to ja poproszę.
Polecam: *ttps://www.mojewypieki.com/przepis/bagietki

Przydałaby się blaszka do bagietek, żeby nie miały płaskiego spodu.

Offline jarkus

• Ekspres: v60, aeropress, phin
  • Młynek: Melitta Calibra
« Odpowiedź #253 dnia: 02 Grudzień 2020, 09:51:00 »
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/?m=1
Bardzo dużo przepisów zebranych z różnych książek i innych źródeł.

O książkę z przepisami na sam chleb razowy raczej będzie trudno.
Chyba najbardziej godna polecenia jest napisana przez Jeffreya Hamelmana -  Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #254 dnia: 24 Grudzień 2020, 12:17:40 »
Taką brytfannę Florina polskiej produkcji mogę polecić po kilkunastu wypiekach. Piekę na tej węższej stronie i nakrywam tą głębszą częścią. Dla typowych bochenków 650-750g jest doskonała. szybko się nagrzewa i idealnie pasuje do typowych piekarników. Ziarniste w keksówkach na pierwsze 20min z parą też do tego wkładam. Tu poniżej typowe pszenne o hydracji 70%, 250/210 stopni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi