Wątek jest świeży i bliski moim obecnym rozważaniom więc postanowiłem się dołączyć do dyskusji.
Na wstępie chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na forum choć czytam od dość dawna.
Po pierwsze Panowie proszę was po co te uszczypliwości to już setny wątek który czytam i prędzej lub później dochodzi do tego samego i niby na argumenty i z sensem ale w nieskończoność i bez żadnego celu poza przerzucaniem piłeczki na drugą stronę. Szkoda na to czasu i energii, którą można w konstruktywniejszy sposób, nawet na forum spożytkować (jak pomoc nowym początkującym hobbystom w zdobywaniu wiedzy i podejmowaniu swych życiowych wyborów zakupowych

).
Wracając do wątku chwile opowiem o mnie - przymierzam się do zakupu pierwszego porządnego ekspresu i czym więcej czytam tym bardziej głupieję

. Rozważałem zakup wspomnianego właśnie przez kolegów RS lub Ascaso Steel Uno Prof z PID'em na pokładzie jednak ten wątek bardzo mnie zaintrygował. Ponieważ okazuje się, że można dostać coś używanego "klasę wyżej", może kosztem kilkuletniej ekspolatacji jak wspomniane wyżej oferty jednak po bardzo dobrych pieniądzach (w sumie taniej niż RS czy AS). Ekspres z założenia u mnie w domu będzie robił kilka kaw dziennie (2-5). Dominują kawy mleczne (w tym momencie poza mną nikt nie pija w domu espresso a i ja robię to sporadycznie - jednak przypuszczam, że jeśli udałoby mi się uzyskać wysokiej jakości espresso to polubiłbym się bardziej z kawą bez dodatków). Zależy mi jednak też na bezproblemowym i dobrym spienianiu mleka. Zdarza się również, że mam gości i będzie robione kilka kaw mlecznych na raz (sporadycznie). Pytanie czy RS lub AS sprawdzi się w tej roli dobrze. Jeśli iść w drugą stronę pojawia się problem HX vs 2B oraz jakie konkretnie modele/marki są warte uwagi. Budżet nie jest jednoznacznie określony i zamknięty ale przedziały 3-4k PLN za zestaw z młynkiem to są granice, w których czułbym się komfortowo. Jeśli warto mogę rozważyć nadwyrężenie budżetu lub wstrzymanie się chwilę i dozbieranie. Podobnie w przypadku używek mogę poczekać aż "pojawi się oferta" jak będę wiedział czego szukam.
Boję się, że kupie maszynę "domową", kilka tygodni zajmie mi jej opanowanie, następne kilka zachwyt nad efektami i ani się obejrzę, poznam wszystkie jej wady i będę szukał co tu kupić dalej i jak ją sprzedać. Znowu z kolei w przypadku wyższej półki a przede wszystkim używek boję się o problemy techniczne (jednak jeśli piszecie, że konstrukcja nie jest skomplikowana a części są dostępne to znacznie uspokaja i przechyla szalę na ich korzyść). Prosiłbym o ukierunkowanie moich rozważań w jakimś kierunku przez bardziej doświadczonych w świecie kawy kolegów o ile to możliwe

.