Autor Wątek: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD  (Przeczytany 24398 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Kwiecień 2016, 09:21:40 »
Jakiś postęp w wygodzie i ustawieniach by był. Chociaż bojler "kawowy" nadal w rozmiarze Silvi.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Kwiecień 2016, 10:24:45 »
To jeszcze pytanie trochę offtopic czy w tych wszystkich profesjonalach można podmienić z której strony jest para a z której wrzątek? Ostatnio widziałem ten sam model na fotkach (bodajże  La Cimbali Junior) i raz para była z prawej raz z lewej strony.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Kwiecień 2016, 10:35:55 »
Bo do samej kawy w użytku domowym te 325ml jest wystarczające.
Tym samym odpowiadam na pytanie autora tematu, dlaczego na forum polecamy np takie rancilio silvia.
Tak, polecamy dla osób gustujacych w espresso a nie w kawach mlecznych i nie ma tu znaczenia czy dla początkujących czy dla zaawansowanych.
Chodzi o dobór odpowiednich narzędzi, do stawianych zadań w ustalonym budżecie.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2016, 12:20:40 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Kwiecień 2016, 10:48:47 »
czy w tych wszystkich profesjonalach można podmienić z której strony jest para a z której wrzątek?
Nie, można w niektórych zażyczyć to na etapie zamówienia, ale zasadniczo masz to tak jak producent przewidział. Samemu teoretycznie mógłbyś to zmienić bawiąc się rurkami w środku, ale wymagało  byto trochę zachodu. Taka zamian pary/wody u producenta też podnosi cenę.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Kwiecień 2016, 10:50:46 »
Off-Topic:
@Raf77, może napisz, że Ty polecasz Silvię , i mieszaj w to całego forum.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 06 Kwiecień 2016, 10:57:02 »
Tak, ja polecam, pod warunkiem, że ..... (Jak wyżej)
Ale tu nie chodzi o silvie, tylko o małe jednobojlerowce.
Silvia jak widać jest najbardziej rozpoznawalna, dlatego służy za przykład w tym temacie.

Rozumiem że Ty polecasz inne rozwiązania dla osób mających mało miejsca, średni budżet i pijących tylko espresso?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Kwiecień 2016, 11:39:39 »
Off-Topic:
No to wyraźnie pisz, że Ty go polecasz. Przez innych ten ekspres przeważnie jest sugerowany tylko w konkretnym budżecie, w granicach 2 tys. zł. I na pewno nie zaawansowanym pijącym tylko espresso, czy jak tam ich określiłeś. „Zaawansowani”  najczęściej i tak zmieniają Silnię na jakiś lepszy model. I są z tego zadowoleni, widząc różnicę w jakości espresso. Może oprócz Ciebie, ale to już inny problem.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 06 Kwiecień 2016, 12:03:28 »
Chyba ty masz problem, bo ja nie mam żadnego problemu.
Chyba napisałem jasno, komu poleca się małe jednobojlerowce i przy jakich preferencjach i uwarunkowaniach.
Kwestię finansową też tam umieściłem, jak byś nie doczytał.
Wiadomo że jak ktoś ma 5-6tys na ekspres, to nikt mu nie będzie silvi polecał.

Aczkolwiek jednobojlerowce z pid i dobry młynek, to wszystko, czego potrzebuje miłośnik espresso, zaawansowany lub świeży.
To że ludzie kupują droższe sprzęty, to już ich sprawa mi nic do tego.

PS.
A z jakiej racji ty się teraz wypowiadasz w imieniu całego forum?
Może napisz poprostu co ty polecasz, będzie jasno i zrozumiale.

Dodam, że moja odpowiedź była do postu nr3 autora tego tematu.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2016, 12:28:31 wysłana przez raf77 »

Offline Sparhawk Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Kwiecień 2016, 16:13:06 »
Wątek jest świeży i bliski moim obecnym rozważaniom więc postanowiłem się dołączyć do dyskusji.

Na wstępie chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na forum choć czytam od dość dawna.

Po pierwsze Panowie proszę was po co te uszczypliwości to już setny wątek który czytam i prędzej lub później dochodzi do tego samego i niby na argumenty i z sensem ale w nieskończoność i bez żadnego celu poza przerzucaniem piłeczki na drugą stronę. Szkoda na to czasu i energii, którą można w konstruktywniejszy sposób, nawet na forum spożytkować (jak pomoc nowym początkującym hobbystom w zdobywaniu wiedzy i podejmowaniu swych życiowych wyborów zakupowych :D).

Wracając do wątku chwile opowiem o mnie - przymierzam się do zakupu pierwszego porządnego ekspresu i czym więcej czytam tym bardziej głupieję :). Rozważałem zakup wspomnianego właśnie przez kolegów RS lub Ascaso Steel Uno Prof z PID'em na pokładzie jednak ten wątek bardzo mnie zaintrygował. Ponieważ okazuje się, że można dostać coś używanego "klasę wyżej", może kosztem kilkuletniej ekspolatacji jak wspomniane wyżej oferty jednak po bardzo dobrych pieniądzach (w sumie taniej niż RS czy AS). Ekspres z założenia u mnie w domu będzie robił kilka kaw dziennie (2-5). Dominują kawy mleczne (w tym momencie poza mną nikt nie pija w domu espresso a i ja robię to sporadycznie - jednak przypuszczam, że jeśli udałoby mi się uzyskać wysokiej jakości espresso to polubiłbym się bardziej z kawą bez dodatków). Zależy mi jednak też na bezproblemowym i dobrym spienianiu mleka. Zdarza się również, że mam gości i będzie robione kilka kaw mlecznych na raz (sporadycznie). Pytanie czy RS lub AS sprawdzi się w tej roli dobrze. Jeśli iść w drugą stronę pojawia się problem HX vs 2B oraz jakie konkretnie modele/marki są warte uwagi. Budżet nie jest jednoznacznie określony i zamknięty ale przedziały 3-4k PLN za zestaw z młynkiem to są granice, w których czułbym się komfortowo. Jeśli warto mogę rozważyć nadwyrężenie budżetu lub wstrzymanie się chwilę i dozbieranie. Podobnie w przypadku używek mogę poczekać aż "pojawi się oferta" jak będę wiedział czego szukam.

Boję się, że kupie maszynę "domową", kilka tygodni zajmie mi jej opanowanie, następne kilka zachwyt nad efektami i ani się obejrzę, poznam wszystkie jej wady i będę szukał co tu kupić dalej i jak ją sprzedać. Znowu z kolei w przypadku wyższej półki a przede wszystkim używek boję się o problemy techniczne (jednak jeśli piszecie, że konstrukcja nie jest skomplikowana a części są dostępne to znacznie uspokaja i przechyla szalę na ich korzyść). Prosiłbym o ukierunkowanie moich rozważań w jakimś kierunku przez bardziej doświadczonych w świecie kawy kolegów o ile to możliwe :).
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2016, 16:17:03 wysłana przez Sparhawk »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Kwiecień 2016, 16:25:25 »
Najpierw kup dobry młynek. Najlepiej z elektronicznym dozowaniem, bo to duża wygoda, a za resztę używanego HX-a.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 06 Kwiecień 2016, 17:43:51 »
I tu się zgodzę w 100%.
Definitywnie, małe jednobojlerowce, nie są dla ciebie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Kwiecień 2016, 20:53:25 »
Oczywiście. Małe jednobojlerowce odpadają. Najlepiej weź STEEL DUO PROF ! A jeśli nie to mam Isomac Tea używanego do odsprzedaży. Starczy Ci wówczas na bardzo dobry młynek F4 E Nano...
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2016, 21:04:43 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Kwiecień 2016, 21:57:45 »
Najpierw kup dobry młynek. Najlepiej z elektronicznym dozowaniem, bo to duża wygoda, a za resztę używanego HX-a.
Ja mam  do sprzedania uzywanego (niecałe 2 miesiące, więc z pelną gwarancją do lutego 2017)   Hx-a.   :taktak:
Szczególy na "pchlim targu".

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 06 Kwiecień 2016, 22:33:25 »
Piotrek, 3-4 tys z młynkiem a nie 4700 za ekspres:-)

Offline Sparhawk Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Kwiecień 2016, 00:17:44 »
Ja mam  do sprzedania uzywanego (niecałe 2 miesiące, więc z pelną gwarancją do lutego 2017)   Hx-a.   :taktak:
Szczególy na "pchlim targu".

Jak kolega raf napisał, poza budżetem niestety. Zgodnie z zaleceniami zacząłem się rozglądać za młynkiem. Co nie przeszkadza równoczesnemu szukaniu ekspresu :). Jak rozumiem w moim przypadku zalecacie pójście w HX'a. Co myślicie o Astorii CKE z ogłoszenia Maćka? Przy takiej cenie ekspresu miałbym duże pole manewru przy młynku. Znowu z kolei może warto się pokusić o coś nowszego w tych pieniądzach?

Pytanie też co z wodą i ściekami. Nie mam możliwości podłączenia pod kran bo znajduje się daleko od miejsca, w którym chcę umieścić ekspres, jednak wodę mogę ciągnąć z baniaka i taki jestem w stanie zamontować blisko i nad ekspresem. Jakiś pojemnik na ścieki też idzie zorganizować (ten zapewne należałoby umieścić w szafce pod ekspresem) tylko czy to wystarczy i będzie ok?
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2016, 00:19:49 wysłana przez Sparhawk »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi