Autor Wątek: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD  (Przeczytany 24388 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Odp: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Kwiecień 2016, 01:14:57 »
Zainteresowała mnie Astoria Gloria SAE jednogrupowy, z jednej strony nieco droższa i większa, ale ma pełną preinfuzję. Ile taki ekspres jest warty? Byłbym wdzięczny za odpowiedź, czy warto, czy lepiej wziąć mniejszą, CKE?
Czy Gloria od Diviny różni się właśnie automatyczną preinfuzją? Czy preinfuzja jest tym czynnikiem, który Glorii daje naklejkę Espresso Italiano?
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2016, 01:24:53 wysłana przez multifan4 »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Kwiecień 2016, 09:01:59 »
Pytanie też co z wodą i ściekami.

Wodę można pociągnąć cienkim plastikowym wężykiem - łatwo go schować, można ciągnąć i 15 metrów. CKE bez problemu ciągnęła wodę nawet z baniaka stojącego niżej, jednak nigdy jej tak dłużej nie używałem.
Tacka ociekowa ma całkiem rozsądną pojemność, podstawiając jakiś pojemnik/dzbanek pod flush trzeba kilkudziesięciu espresso, żeby ją zapełnić.

Offline Sparhawk Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Kwiecień 2016, 13:41:52 »
No Panowie młynków już mam kilka upatrzonych modeli i czuwam na serwisach aukcyjnych i forum aż się coś pojawi. Na młynek chcę przeznaczyć 1000-1500zł więc zostaje mi 2000 -3000 na jakiegoś HX'a. W przypadku Astorii od Maćka jeszcze by mi zostało na akcesoria i ziarno ale jak sie wypukam do zera to też tragedii nie będzie bo tamper Motta 58mm mam już na stanie (termometr, dzbanek na mleko i inne pierdółki, w które już do poprzedniego ekspresu sie zaopatrzyłem też) a nic innego (no poza ziarnem ale to wiadomka) nie potrzebuje na start. Jakieś alternatywy?

PS ogarnąłem już świeże ziarno z okolicy i właśnie piję paloną przedwczoraj mieszankę "Espresso Mujeres" z Moki :) też się da alternatywnymi metodami dobrą kawkę zrobić ale tęsknie za espresso.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwiecień 2016, 13:48:54 wysłana przez Sparhawk »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Kwiecień 2016, 15:27:04 »
Akurat od nich najbardziej smakuje mi Brasil Gusto Antico. Mocherów jakoś nie mogłem ogarnąć.

« Odpowiedź #64 dnia: 10 Kwiecień 2016, 14:52:10 »
Jednak nie będę szukać dwubojlerowca - ciężko mały znaleźć, a duże zazwyczaj są kilkugrupowe, a do domu to przesada.
A czy przy domowym użytkowaniu - około dziesięciu cappucino dziennie będzie zauważalna różnica między ekspresami typu Astoria Gloria czy Faema Smart a kompaktowymi Astoria CKE, szczególnie mam na myśli wydajność pary i stabilność temperatury?
Rozmiar i cena ma drugorzędne znacznie, wszystkie mieszczą się w budżecie a miejsce na nowy mebelek się znajdzie - tylko zastanawiam się, co w praktyce zyskam kupując większą maszynę?

Czy zbyt mocno wziąłem sobie słowa baristki, że na domowym ekspresie nie da się zrobić takiej kawy jak na profesjonalnym i  stąd za bardzo celuję w duże maszyny?

Czy ktoś pracował na maszynach profesjonalnych z kilkulitrowym bojlerem i na kompaktowych HXach i zechciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami i różnicami w użytkowaniu?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2016, 15:02:42 wysłana przez multifan4 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:53:41 »
Że nie zajdziesz takiego dwubojlerowca, to Ci na samym początku pisałem :-)
Najlepiej celuj  w profesjonalnego hx z jedną grupą.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

« Odpowiedź #66 dnia: 10 Kwiecień 2016, 21:48:31 »
Dziękuję za odpowiedź, szybko do właściwych wniosków doszedłem. Celowałem w Astorię Glorię SAE 1, pasowała automatyczna preinfuzja, umiarkowany bojler i moc, jednym słowem wszystko, ale ktoś mnie za 2600 podkupił - sprzedający zdecydował się na lokalną sprzedaż.
Teraz się zastanawiam nad Faemą Smart 1g z olx za 3.5 kzł lub Astorią CKE. Za Astorią przemawia rozmiar, za Faemą profesjonalna wielkość.
Pytanie, co w praktyce zyskam kupując Faemę Smart robiąc do 10 cappuccino dziennie w stosunku do Astorii CKE? Czy warto mieć większy mebel w kuchni? Czy będzie zauważalna różnica w praktyce?

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Kwiecień 2016, 22:39:14 »
Sam w tej dyskusji brałem udział, ale jak teraz czytam, to widzę, to nie jest chyba miejsce na to, to jest temat o konkretnym ekspresie na sprzedaż, wiec może szanujmy autora tematu

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Kwiecień 2016, 06:32:52 »
Też prawda, pasowało by tą dyskusję gdzieś przenieść.
Multifan, rzuć monetą :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 06:36:01 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Kwiecień 2016, 08:41:09 »
Sam w tej dyskusji brałem udział, ale jak teraz czytam, to widzę, to nie jest chyba miejsce na to, to jest temat o konkretnym ekspresie na sprzedaż, wiec może szanujmy autora tematu
co prawda bardzo obrażalski  nie jestem ,ale co racja to racja  ;)

ps  z drugiej strony widze że multifan4 sie bardzo nakrecił na zakup Astorii/ Faemy ,a że nakręcił się pozytywnie to trzeba mu wybaczyć, :taktak:

« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 08:51:32 wysłana przez PiotrekBM »

Offline huzar Mężczyzna

« Odpowiedź #70 dnia: 11 Kwiecień 2016, 10:52:14 »
Nic nie insynuuj bo nie może to być prawdą. Jeśli nie wiesz to powiem że sprzedaję tak ekspresy z HX jak 2B. Każdemu według jego potrzeb...i możliwości. Jeśli lubisz wypić herbatę z wody w bojlerze stojącej miesiąc czasu - masz prawo. Ja wolę świeżą. A od tego aby kamień się nie odkładał to jest zmiękczacz wody, filtr, odwrócona osmoza itd.
Racja, zresztą ja zakochałem się w wodzie z odwróconej osmozy. Mam filtr od ponad 3 miesięcy i kawka smakuje rewelacyjnie.

Offline Sparhawk Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Kwiecień 2016, 13:34:53 »
Akurat od nich najbardziej smakuje mi Brasil Gusto Antico. Mocherów jakoś nie mogłem ogarnąć.

Widzę kolega z oklicy. Właśnie piję ostatnie mielenie z tamtej paczki i zamówiłem za twoją rekomendacją Gusto Antico. Zobaczymy jak mi podejdzie :).

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Kwiecień 2016, 14:12:41 »
A czy przy domowym użytkowaniu - około dziesięciu cappucino dziennie będzie zauważalna różnica między ekspresami typu Astoria Gloria czy Faema Smart a kompaktowymi Astoria CKE, szczególnie mam na myśli wydajność pary i stabilność temperatury?

Postaram się odpowiedzieć możliwie bezstronnie :blue:

Do póki nie będziesz chciał zrobić tych 10 cappu jednym ciągiem, w 10 minut, nie zauważysz różnicy. Kilkukrotnie zdarzyło mi się produkować duże ilości mlecznych w krótkim czasie na większych imprezach rodzinnych. W okolicy 4-5 dzbanka mleka warto było dać maszynie 2 minuty spokoju na regenerację, poza takimi ekstremalnymi przypadkami wystarczą przerwy "technologiczne" na napełnienie kolby, polanie mleka itd.

« Odpowiedź #73 dnia: 11 Kwiecień 2016, 18:38:19 »
Czyli na pierwszych dwóch cappucino zauważalnej różnicy nie odczuję pomiędzy CKE a czymś większym?
Gdyby mnie baristka w palarni nie powiedziała, że sama próbowała na ekspresie domowym i taka jak na profesjonalnym nie wychodzi, to pewnie bym się nie wahał tylko zakupił CKE. Tylko baristka nie była w stanie powiedzieć na jakim domowym ekspresie próbowała. Trudno przecież Astorię CKE sklasyfikować jako domowy i postawić w jednym szeregu razem z Amicą i Zelmerem kolbowym za 300 zł z supermarketu, które mają sitko sztucznej cremy.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2016, 18:47:50 wysłana przez multifan4 »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Kwiecień 2016, 19:00:48 »
Możesz tez patrzeć na recenzję Wega mininova. To ta sama maszyna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi