Autor Wątek: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD  (Przeczytany 24370 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Używany HX typu Astoria Divina, MCE EVD./ 1-TW, Rancilio S10/CD
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Kwiecień 2016, 20:05:56 »
Moje stanowisko w tym temacie jest znane ale powtórzę je bo idealnie przystaje do Twego przypadku. Moim zdaniem lepiej wybrać model 2B. W ekspresie z HX jeśli nie używasz gorącej wody na herbatę to woda w bojlerze przebywać będzie długo bez wymiany. Jeśli Twoim zamiarem jest używanie ekspresu przede wszystkim do espresso to wiedz że woda na espresso nie idzie z bojlera a bezpośrednio z pompy przez wymiennik ciepła w bojlerze - HX. Uzupełnienie wody w takim ekspresie następuje po jej użyciu jako gorącej wody na herbatę lub po sporym użyciu pary. W ekspresie 2B woda do bojlera kawowego dostarczana jest na bieżąco i masz cały czas zapewnioną jej rotację. Co prawda woda w bojlerze parowym będzie stała ale ma on też małą pojemność i nie ma problemu z upuszczeniem pewnej ilości co jakiś czas.

Upss...sorry raf77 - chyba pisaliśmy jednocześnie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Kwiecień 2016, 20:17:01 »
Janusz.
Wszystko się zgadza, co piszesz.
Tylko powiedz mi jaki jest cel tego aby woda w bojlerze pary (hx, jest to główny Bojler), się często wymieniała, chyba nie przypuszczasz, że jakieś glony się rozwiną w temp. 120°...
Chyba nawet lepiej, żeby tam była ta woda dłużej, bo mniej kamienia zostanie dostarczone do bojlera.
Chyba wiem, czym jest twoje "stanowisko" podyktowane ale nie będę tego głośno pisał :-)
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2016, 20:20:39 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Kwiecień 2016, 20:36:56 »
Nic nie insynuuj bo nie może to być prawdą. Jeśli nie wiesz to powiem że sprzedaję tak ekspresy z HX jak 2B. Każdemu według jego potrzeb...i możliwości. Jeśli lubisz wypić herbatę z wody w bojlerze stojącej miesiąc czasu - masz prawo. Ja wolę świeżą. A od tego aby kamień się nie odkładał to jest zmiękczacz wody, filtr, odwrócona osmoza itd.

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Kwiecień 2016, 20:46:25 »
Ekspresu będę używał tak do espresso jak i do spieniania - większość domowników jak i goście nie przepadają za espresso - pewnie mnie jeszcze nie wychodzi perfekcyjnie :). A pienienie na obecnym RS jest dość uciążliwe z uwagi na oczekiwanie na ogrzanie i ochłodzenie ekspresu. To jest u mnie główna przyczyna dla zmiany ekspresu na coś większego.
Administrator Maciek pisał, że HX jest lepszy do espresso, do kaw mlecznych jednak 2B. Z drugiej strony lepsza regulacja temperatury jest w 2B.
Z ciekawości, czy do kilka kzł (nie za kilkanaście) można zakupić używany, nawet starszy 2B?
« Ostatnia zmiana: 05 Kwiecień 2016, 22:16:29 wysłana przez multifan4 »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Kwiecień 2016, 22:43:23 »
Moim zdaniem lepiej wybrać model 2B
Tylko że pewnie będzdie ciężko dostać jakiś 2B w cenie w granicach 2000 PLN natomiast oferty na HX pojawiają się systematycznie.

Jeśli lubisz wypić herbatę z wody w bojlerze stojącej miesiąc czasu - masz prawo.
Nie ma musu robienia i picia herbaty zrobionej przez ekspress. Nie wyobrażam sobie sensu odpalania ekspresu i grzania 2-5l wody do zrobienia jednej czy dwóch herbat. W czajniku będzie jednak szybciej o ile ktoś nie trzyma ekspresu cały czas pod prądem..

« Odpowiedź #35 dnia: 05 Kwiecień 2016, 22:49:56 »
2 tys. zł nie jest jak dla mnie górną granicą, za coś dobrego mogę dołożyć. Tylko propozycji 2B jakoś brak. Przeglądając ogłoszenia nie jestem w stanie dwubojlerowca wypatrzeć, a HX tak. Do herbaty mam czajnik bezprzewodowy zasilany filtrem dzbankowym z węglem aktywnym, tak więc nie będę robił herbaty z ekspresu.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Kwiecień 2016, 22:50:25 »
HXów jest więcej i to od dawna. Stąd też więcej ich do odsprzedaży. Z drugiej strony jeśli mało jest używanych 2B to też może oznaczać że niechętnie się ich ludzie pozbywają.
Pewnie że nie ma musu robienia herbaty z ekspresu. Tyle, że w przypadku ekspresu z HX i tak te 2 - 5 litrów trzeba nagrzać aby jedną filiżankę espresso uzyskać albo spienić mleko na jedną filiżankę. Czemu więc nie skorzystać z tej marnującej się gorącej wody ?

« Odpowiedź #37 dnia: 05 Kwiecień 2016, 22:52:52 »
A czy obecnie stoi jakiś używany 2B w cenie powiedzmy poniżej 5 kzł?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Kwiecień 2016, 22:54:27 »
Może i stoi...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Kwiecień 2016, 23:06:13 »
Administrator Maciek pisał, że HX jest lepszy do espresso, do kaw mlecznych jednak 2B.

Gdzie tak pisałem? :o raczej bym się nie pokusił o takie twierdzenia, może byłem jakiś wcięty? :evil:

A dyskusje nad wyższością jednych nad drugimi toczą się nie od dzisiaj :) http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=718.0

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Kwiecień 2016, 23:14:57 »
Tyle, że w przypadku ekspresu z HX i tak te 2 - 5 litrów trzeba nagrzać aby jedną filiżankę espresso uzyskać albo spienić mleko na jedną filiżankę

Tak tylko że przy użyciu samego czajnika dość łatwo parzy się herbatę, espresso już niestety dużo trudniej. Ja osobiście jak piję kawę to na herbatę pary już mi nie starcza (znaczy we mnie a nie w ekspresie). Jasne jak w domu trafi się tłum ludzi to co innego ale takie coś przynajmniej u mnie trafia się rzadko. Nie mówię że 2B to złe rozwiązanie, PID i regulacja temp jest tam łatwiejsza przy zachowaniu pełnej funkcjonalności. W HX to już niestety albo PID i temperaturowe zachcianki albo jednoczesna para i espresso.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Kwiecień 2016, 23:23:41 »
Jak w domu trafi się tłum ludzi to ekspres na herbatę też się nie nada. Po 3 - 5 kubkach wody ciśnienie spada, ekspres z HX musi uzupełnić wodę w bojlerze i podgrzać do 120 st. C. Wówczas właśnie lepszy czajnik. A jak chcesz skorzystać z gorącej wody na 1 czy 2 herbaty to wtedy właśnie można skorzystać z bojlera.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Kwiecień 2016, 00:15:35 »
Używam wodę wyłącznie do przepłukania i rozgrzania  filiżanki. Do yerby woda jest za gorąca, a do herbaty używam czajnika. Natomiast cenię sobie parę w Astorii, bo używam jej do przyrządzania gorącej czekolady i   błyskawicznym przygotowaniu owsianki na mleku, którą ostatnio sobie upodobałem. Ekspres jest włączony ok 12h dziennie, pomimo, że robię ok 4 - 6 espresso dziennie i kilka razy korzystam z pary. W ciągu dnia pobiera wodę kilka razy. W takiej cenie to świetny sprzęt.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Kwiecień 2016, 02:29:42 »
Janusz.
Chyba prościej napić się herbaty z wody z czajnika :-)
A 4 litry nagrzanej wody tzn max 2.5-3 wcale się nie marnuje, tylko trzyma temperaturę i ciśnienie.
Po pierwsze, nie skusił bym się na taką herbatę z przegrzanej wody,  po drugie, jak kolega napisał, kiedy piję kawę, to nie piję herbaty.
Każdy ma swoje upodobania.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2016, 02:39:41 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Kwiecień 2016, 09:11:08 »
A czy obecnie stoi jakiś używany 2B w cenie powiedzmy poniżej 5 kzł?

Za niewiele więcej, to i nowy kupisz, Profitec Pro 300.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi