Autor Wątek: AVX Hero Pro-X  (Przeczytany 3216 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
AVX Hero Pro-X
« dnia: 01 Kwiecień 2026, 07:54:25 »
Są tu jacyś użytkownicy? Podzielicie się wiedzą na temat ustawień? Albo dobrą radą dla świeżaka? Wszystkie wpisy i sugestie mile widziane :)

Offline Pitermaster

Odp: AVX Hero Pro-X
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2026, 08:13:31 »
Chętnie się podepnę pod wątek i posłucham dobrych rad:)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2026, 10:05:00 »
To może ja zacznę. Zmieniacie predefiniowaną na 2 s preinfuzję? A zdefiniowany czas zaparzania (25 s)?
PS. Do sitka wsypuję 20 g trochę ciemniejszego wypału, po 25 s mam w filiżance 42-44 g uzysku, ciśnienie ładnie dobija do 9 barów. Pierwszy łyk (gorący) jest smaczny, ale kawa stygnąc nabiera z czasem nieprzyjemnej kwasowości, by nie rzecz kwasowatości nawet. Co robię nie tak?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwiecień 2026, 07:03:02 »
Cześć,
Preinfizja 2s to śmiesznie mało - rekomenduję co najmniej 5s. Ja na ekspresie z kontrolą przepływu robię preinfuzje 15s na 3 bar, po to by dobić do 9 bar a pod koniec stopniowo zjechać do 6 bar (po około 75% ekstrakcji).
Osobiście nie jestem fanem 25-sekundowego espresso (chociażby za sprawą dłuższej preinfuzji) - warto spróbować wydłużyć czas ekstrakcji do 30-35 sekund, uwzględniając w tym już dłuższą preinfuzje (jeśli ma odbywać się przez włączenie i wyłączenie pompy bez zmiany przepływu ustawiłbym maksymalnie 5s pracy pompy i 2-3s przerwy).
Takie podejście wymaga nieco drobniejszego mielenia.

Warto też (w przypadku medium i light roast) nieco wydłużyć ratio z "początkowego" 1:2, ja np. częściej robię około 1:2,15.

Espresso to kwintesencja zmiennych i warto eksperymentować, by sprawdzać ich wpływ na ekstrakcję ;)
Spróbujcie zastosować powyższe i dajcie znać jak wrażenia.

PS: shot-timer, czyli wyłączenie ekstrakcji po zaprogramowanym czasie, służy wyłącznie do zaprogramowania guzika na 5-10s do płukania grupy... do faktycznej ekstrakcji ustawiamy go na jakieś 40 sekund i kontrolujemy wagą, jest to jedyna słuszna droga w takim ekspresie. Marzę o tym by normą był brew by weight, albo chociaż precyzyjny pomiar przepływu w obrębie grupy (a nie przed OPV, co zakłamuje zawsze) - pmoże za 10 lat 🤪

PS2: jeśli w trakcie preinfuzji zaczyna się już większy przepływ espresso (więcej niż kilka kropli):to wtedy warto zjechać z czasem pracy pompy do 3-4 sekund i pozostawić przerwę na poziomie 2-3 sekund lub nawet nieco ją wydłużyć.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2026, 07:20:52 wysłana przez DoreK »

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2026, 13:34:53 »
Mam, używam codziennie, rewelacja. Jakość komponentów jest naprawdę top.

Z nieoczywistych rzeczy

-sonda w steam wandzie- dużo bardziej wygodna sprawa niż mysłałem, jestem zachwywcony. lepsza niż np. miernik laserowy w morning dream (który jednak często się wahal w pomiarach). na minus że trzeba te kilka sekund dłużej czyścić za każdym razem niż zwykły wand
-preinfuzja dziala tylko na pierwszym przycisku od lewej, na drugim nie
-ustawiam preinfuzję na 3sek pracy pompy i następnie 2sek dalszego lania wody - dla mnie optymalnie namacza ciastko i płynnie przechodzi do pracy pod docelowym cisnieniem. rzecz jasna grind size ma znaczenie
-zawór trójdrożny zrzuca tylko część wody do tacki, reszta leci z powrotem do zbiornika przez co zużycie wody jest bardzo małe i tackę relatywnie rzadko trzeba opróżniać
-można się bawić regulacją opv w czasie ekstrakcji i zmieniać ciśnienie w locie. jednak pokrętło jest malutnie, jest to mało wygodne przy każdej kawie więc osobiscie olałem temat. Przy czym sama regulacja jest mega prosta

Offline Bazyl

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2026, 15:03:12 »
Dzięki wielkie za wszelkie wskazówki. Kolejny zestaw pytań:
Jak ustawić czas parzenia w automacie. Bo preinfuzja i przerwa to po naciśnięciu 3s manuala i potem wybór odpowiedniego ustawienia, a za ChRL nie mogę ustawić czasu samej ekstrakcji. W instrukcji stoi, że nacisnąć 3s przycisk automatu, ale jak bym nie próbował zaczyna się proces, a nie widzę wartości do ustawiania :(
Jaki rozmiar gadżetów będzie pasował do defaultowych sitek (tamper automatyczny czy dystrybutor)? 58 mm czy 58.35 mm?

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2026, 16:16:57 »
Czas automatu ustawiasz trzymając ten przycisk, po 3S zaczyna się przelewać woda, timer odlicza czas - trzymasz tak długo aż uzyskasz pożądany czas. Ja mam obecnie 2s preinfuzji, 36s łącznego czasu. Kawa smaczna, lekko gorzka, lekkie nuty kwasowości (saka grand bar), ratio 1:2.5 z 18.5G. Jedyne co chyba nie tak to, że ciastko bardzo wodniste. Zmielenie drobne. Ratio 1:2 uzyskuje się 25s.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2026, 16:24:59 wysłana przez Pitermaster »

Offline Bazyl

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwiecień 2026, 20:39:59 »
Czas automatu ustawiasz trzymając ten przycisk, po 3S zaczyna się przelewać woda, timer odlicza czas - trzymasz tak długo aż uzyskasz pożądany czas.

I puszczam wtedy? Totalnie bezsensowny sposób. Nie rozumiem po kiego grzyba, żeby ustawić czas parzenia musi być uruchomiona pompa?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwiecień 2026, 21:31:35 »
I puszczam wtedy? Totalnie bezsensowny sposób. Nie rozumiem po kiego grzyba, żeby ustawić czas parzenia musi być uruchomiona pompa?
Zakładam, że możesz sobie w taki sposób włączyć robienie kawy, normalnie z zapiętym portafiltrem i zwolnić timer w sytuacji w której uzyskasz odpowiednią ilość naparu. Takie nastawienie czasu pod oczekiwany uzysk kawy. Z tego co pamiętam podobnie to działało w DeLonghi Dedica

Offline elimerin Mężczyzna

• Ekspres: Sage BES810BSS. AVX Hero PRO-X
  • Młynek: Sage BCG820BSS, Starseeker E55Pro
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwiecień 2026, 08:22:00 »
Czas automatu ustawiasz trzymając ten przycisk, po 3S zaczyna się przelewać woda, timer odlicza czas - trzymasz tak długo aż uzyskasz pożądany czas. Ja mam obecnie 2s preinfuzji, 36s łącznego czasu. Kawa smaczna, lekko gorzka, lekkie nuty kwasowości (saka grand bar), ratio 1:2.5 z 18.5G. Jedyne co chyba nie tak to, że ciastko bardzo wodniste. Zmielenie drobne. Ratio 1:2 uzyskuje się 25s.

Od niedawna też mam ów ekspres i mam bardzo podobny - nazwijjmy to - problem, czyli ratio, czas i smak kawy wydają się ok (choć czy smak jest idealny to nie wiem, nie mam chyba aż tak wysumblimowanych kubków smakowych ;) ), ale ciastko po ekstrakcji jest bardzo mokre. Kombinowałem z grubszym mieleniem i mniejszym ciśnieniem, ale zawsze to wygląda podobnie - pomysły mi się powoli kończą. Może po prostu tak ma być?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwiecień 2026, 10:41:01 »
Zakładam, że możesz sobie w taki sposób włączyć robienie kawy, normalnie z zapiętym portafiltrem i zwolnić timer w sytuacji w której uzyskasz odpowiednią ilość naparu.

Czy dobrze rozumiem, że to jest jednorazowa akcja? Czyli za każdym razem jak chcę wyjść na automacie poza predefiniowany czas, to muszę trzymać paluch na guziku? Czy to się jednak po puszczeniu zapisze jako domyślne?

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwiecień 2026, 13:59:55 »
Zapisze się jako nowy czas programu. Ja ustawiłem sobie 37s, idealnie napełnia moja ulubioną filiżankę, a jak chce krócej to w trakcie programu automatycznego naciskam przycisk tegoż i ekstrakcja się przerywa. Czyli ustawiłem sobie maksymalny, z którego zamierzam korzystać, na krótsze przerywam manualnie.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwiecień 2026, 08:14:02 »
Ja ustawiłem sobie 37s, idealnie napełnia moja ulubioną filiżankę

Ale robisz klasyczne czy lungo (choć na lungo, to chyba 37 s to za mało)?

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwiecień 2026, 09:58:42 »
no właśnie mi wychodzi, nawet smaczne. Wiem, że powinno być dłużej ale te 70-80 ml w te niecałe 40s wychodzi. A skoro smakuje, to chyba dobrze:)

Offline Bazyl

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwiecień 2026, 11:24:19 »
A skoro smakuje, to chyba dobrze:)

Zawsze uważałem, że to chyba najważniejszy wyznacznik :P Z drugiej strony coś nam smakuje, bo znamy od zawsze pod taką, a nie inną postacią, a tu nagle ktoś to znane podaje nam przyrządzone w taki sposób, że ... I zaczyna się gonienie króliczka :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi