Autor Wątek: AVX Hero Pro-X  (Przeczytany 3205 razy)

Offline Pitermaster

Odp: AVX Hero Pro-X
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Kwiecień 2026, 11:36:38 »
zgadzam się w 100%. Mi kawa smakowała z delonghi z młynkiem hario. Zmieniłem młynek i lata świetlne różnicy. Zmieniłem ekspres i znowu przeskok. No i zaczyna się powoli gonitwa, ale z kategorii tych przyjemnych i dających dużo sastysfakcji.

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Kwiecień 2026, 15:12:03 »
Chwilowo chyba mi się udało króliczka złapać. Dotarł dzisiaj do mnie Puck screen, nastawy fabryczne. 30s 18.5G->50g naparu. Wyszło jeszcze lepiej niż wcześniej, aczkolwiek chyba już na granicy. Przy zwiększaniu preinfuzji na 5s dostawałem kwaśne espresso, więc ponownie 2+2.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Kwiecień 2026, 14:00:29 »
Dotarł dzisiaj do mnie Puck screen, nastawy fabryczne. 30s 18.5G->50g naparu.

A czy puck coś zmienił jeśli chodzi o samo zaparzanie? U mnie, mimo że jestem przekonany o dość sprawnym tampowaniu przy shocie na NPF zawsze są siki w bok. Używam Eggsów z Loveramicsa, tych sporych do latte (chyba ponad 300 ml) i jeszcze mi się nie udało zrobić shota, żeby brzegi nie były upaprane. Fakt, wylewka jest wysoko, ale czy aż tak? Ciekawe czy leveling tool i tamper automatyczny by pomogły, bo wtedy mógłbym wykluczyć moją kiepską technikę przygotowania ciastka :P Macie jakieś zabaweczki, pochwalcie się, najlepiej z linkami :D

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwiecień 2026, 14:12:28 »
Samo zaparzanie minimalnie musiałem wydłużyć, o 1-3 sekundy. Używam najtańszych akcesoriów z AliExpress, tamper z dodatków ekspresowych. Mi nigdy nie tryskało na boki, ale to chyba kwestia samego mielenia odpowiednio drobnego.

Offline elimerin Mężczyzna

• Ekspres: Sage BES810BSS. AVX Hero PRO-X
  • Młynek: Sage BCG820BSS, Starseeker E55Pro
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Kwiecień 2026, 14:42:02 »
Samo zaparzanie minimalnie musiałem wydłużyć, o 1-3 sekundy. Używam najtańszych akcesoriów z AliExpress, tamper z dodatków ekspresowych. Mi nigdy nie tryskało na boki, ale to chyba kwestia samego mielenia odpowiednio drobnego.
Mogę potwierdzić stwierdzenie odnośnie tryskania na boki - gdy na samym początku ustawiłem zbyt grube mielenie, to również na NPFie "sikało" trochę bokiem, a gdy zmielenie było już znacznie bardziej drobne, to ów proceder przestał mieć miejsce.

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Kwiecień 2026, 14:49:38 »
Na poprzednim ekspresie i poparzeni młynku ręcznym hario nie udało mi się tryskania wyeliminować, ani Puck screenem, ani levelerem, ani mocnym tamperowaniem - a mililem najdrobniej jak młynek pozwalał. Dopiero elektryczny Starseeker wyeliminował chanelling. Teraz zdarza się, ale jest na tyle mały że nie pryska na boki, a czuć czasami w smaku, albo widać po naparze, że w kilku miejscach woda szybciej przechodzi.

Offline moteki Mężczyzna

• Ekspres: AVX Hero X
  • Młynek: Starseeker E55 Pro, Mignon Zero 55s
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Kwiecień 2026, 15:05:43 »
Mielenia, dystrybucji, tampingu, czasem kawy [emoji38] Najłatwiej dojść do powtarzalnych efektów na ciemniejszych kawach. Trzeba wyeliminować zmienne przez używanie narzędzi do powtarzalnego tampingu, odpowiedniej dystrybucji, wtedy praktycznie zostaje tylko mielenie (ciśnienie skalibrować na ślepym sitku i zostawić). Dzięki temu widać różnicę między kawą która ma 1 miesiąc a kilka miesięcy, albo zupełnie zmienił się jej skład. Czasem używam innego tampera dla lepszego ubicia, żeby skorygować mniejszą dawkę kawy przy tym samym mieleniu.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Kwiecień 2026, 19:30:13 »
Dopiero elektryczny Starseeker wyeliminował chanelling.

Tyle, że ja właśnie e55 pro używam :) Zatem jakie są Wasze ustawienia? Ja kręcę się gdzieś od 40 w górę, ale ciągle nie kumam fenomenu ustawienia punktu 0 tego młynka. Skręcam do oporu, dojeżdżam do 0 i potem do 40, choć wydaje mi się, że do tego zera po czyszczeniu dojeżdżam od innej wartości :)

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Kwiecień 2026, 19:56:27 »
Ja podszedłem metodą prób i błędów. Skręciłem na zero, potem poniżej. Zeszło mi na 75, od tego ustawiam grubość. Czyli wg manuala jak espresso mielić miałem na 40, to ja krecę na 15, z racji że 25 poniżej zera jest faktyczne zero. Przy 40 kawa wychodzila mega kwaśna. Teraz poruszam się 15-20, jest ok.

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Kwiecień 2026, 20:02:48 »
Może to głupio też zabrzmi, ale sporo pytałem chata gpt. Podawałem kawę, ekspres i młynek i to że było kwaśno, ciastko mokre etc i mi podpowiadał co zmienić. Zmieniałem i jak było w dobrą stronę to ciut więcej, aż się pogarszało w smaku - czyli przesadziłem i powrót ustawień.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwiecień 2026, 21:09:32 »
Przy 40 kawa wychodzila mega kwaśna. Teraz poruszam się 15-20, jest ok.

I to jest właśnie dziwne. Aż złazłem do kuchni. Skręciłem pierścień do blokady i wyszło 80, czyli wg Twojej teorii moje 40 powinno zaczynać się w okolicach 20 :D Tylko, że zmielone dziś 18,5 g na 41 dało tylko 31 g uzysku w 30 s. Czyli teoretycznie za drobno. Albo mam za dużo pary w łapie :P

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwiecień 2026, 22:04:44 »
Nie warto się przywiązywać do wskazań podziałki :picardpalm:. Nie warto szukać jakiegoś punktu zerowego na podziałce -- przecież czasem trzeba żarna do siebie zbliżyć, żeby uzyskać odpowiednie espresso. Najważniejsze są zmiany, korekty a nie to, jaka tam komu wypada liczba na podziałce młynka. Mam jedną kawę -- dla niej optymalne ustawienie. Zmieniam na inną -- dokonuję korekty. Metodą prób i błędów zapamiętałem sobie dwa robocze ustawienia: jedno dla średnio i ciemniej palonych kaw oraz dla afrykańskich naturali, drugie, węższe dla jasnych paleń, Kolumbii, Salwadorów itp. Wprawdzie zerkam na podziałkę i widzę liczby ją opisujące, ale przekręcam śrubę o tyle "kresek" ile trzeba.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2026, 22:14:18 wysłana przez Antonio »

Offline Pitermaster

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwiecień 2026, 22:27:56 »
Ja się bardziej kierowałem smakiem - za kwaśna, czyli zmielenie za grube, za gorzka - za drobne.  Ale teraz mimo, że już ustawień nie zmieniam to czasem zdarzy się odskok, zapewne błąd przy ubijaniu czy dystrybucji. Na początku dostawałem dużo cremy, aż do przesady - porozmawiałem z czatem i przyczyną była świeża kawa. No i zrozumiałem, że wcześniej w domu nigdy nie miałem świeżej. Po kilku tygodniach ilość cremy zmalała, to za nią zatęskniłem bo w sumie ciekawe doznanie:) jedyne co mi zostaje teraz to mokre ciastko, jednak chyba nic nie będę zmieniał,  bo skoro napar smakuje to jestem w stanie chyba to zaakceptować.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwiecień 2026, 22:40:34 »
Mokre ciastko to może być za mała doza w sitku?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwiecień 2026, 08:04:27 »
Mokre ciastko to może być za mała doza w sitku?

Swoją drogą podwójne sitko do NPF od tego Hero jest naprawdę głębokie i wsypane 18,5 g kawy po ubiciu prezentuje się nader skromnie. Podczas prezentacji sprzętu doza wyniosła bodaj 20,5 g i ciastko było w miarę suche. Może to jest sposób? :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi