@up
czyli kawę robię zawsze ze zbliżoną temperaturą, która została ustawiona fabrycznie i ten ekspres nie powinien notować dużych wahań względem owej temperatury. Zakładam, że ta temperatura jest w miarę optymalna.. czyli tak na chłopski rozum PID, o ile w innych ekspresach służy upewnieniu się,ze woda w prysznicu jest taka jak powinna, tak tutaj gdzie ta pewność jest większa - ze względu na grupobojler - bez PID'a da się żyć spokojniej.
Istotne jest to, ze ekspres zawsze u mnie się długo nagrzewa (ok 20-30 min) - kawy pijam na spokojnie

PID w tym ekspresie budzi jaszcze jedną moją wątpliwość - z informacji jakie uzyskałem, jest on podłączony do bojlera, a temperatura w grupie jest obliczana na podstawie algorytmu... czy ten PID by miał naprawdę sens nie powinien tak na prawdę mieć czujnika umiejscowionego jak najbliżej prysznica?
Ale postawie problem inaczej - proszę Was o szczery rachunek sumienia - ilu z was korzysta z tego PID'a? czy rzeczywiście w zależności od humoru/nastroju/kawy zmieniacie tę temperaturę?
I pierwotny plan to była Silvia + jakiś macap m2m, m2d. A skończyło się
zupełnie inaczej.
ja wiem, że tak to przeważnie wyląda, ze zawsze za rogiem jest ciutke lepiej - i dlatego postanowiłem sobie,ze tą drogą nie podążę ze względów , o których pisałem na początku