Autor Wątek: ekspres automatyczny do 4000 PLN  (Przeczytany 16051 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: ekspres automatyczny do 4000 PLN
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:34:37 »
Popatrz zresztą na grafiki marketingowe jest ten sam młynek i ten sam boiler na kawę w wmf i krupsie... Zresztą rozebranego krupsa zdjęcia też znajdziesz wmf za drogi i nowa marka by ktoś wrzucił
A możesz wrzucić zdjęcie tego bojlera? Jak piszesz, to już szybciej znajdziesz w necie niż ja.  A może masz swoje zdjęcie w telefonie z serwisu?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 16:10:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:46:20 »
zaparzacz z grafiki marketingowej WMF :   od 52 sekundy

zaparzacz z KRUPSA :   od 4 minuty

myślniki zamień na kropki bo nie mogę niestety linków wklejać mam wyłączone chyba w profilu

także fajnie że się upierasz że WMF jest nie  wiadomo jaki i siaki jak jest to samo co w Krupsie  ale rozumiem że dopłacenie ponad 3 tyś do ekspresu który ma to samo co ekspres tańszy w środku z pod innego szyldu to jest smak premium

Poprawiłem linki - krystians
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 16:55:38 wysłana przez krystians »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Sierpień 2024, 16:59:13 »
także fajnie że się upierasz że WMF jest nie  wiadomo jaki i siaki jak jest to samo co w Krupsie  ale rozumiem że dopłacenie ponad 3 tyś do ekspresu który ma to samo co ekspres tańszy w środku z pod innego szyldu to jest smak premium
Musisz przeczytać jeszcze raz, co Ty napisałeś nt automatów i co ja Ci odpowiedziałem.

W 880 i 890 jest taki sam? Bo coś mi się obiło o uszy, że termoblok jest sprzężony z modułem zaparzającym wykonanym z metalu, stali?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 17:13:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #33 dnia: 26 Sierpień 2024, 17:09:05 »
Musisz przeczytać jeszcze raz, co Ty napisałeś nt automatów i co ja Ci odpowiedziałem.

W 880 i 890 jest taki sam? Bo coś mi się obiło o uszy, że termoblok jest sprzężony z modułem zaparzającym wykonanym z metalu, stali?

Tak jest taki sam, metal to tak naprawdę określenie na cokolwiek... Aluminium to też metal a ludzie się nie znają i myślą że stal... Poza tym tak masz ten sam zaparzacz w tym wmf nawet... Tak samo każdy producent robi kasuje malo i chorendalnie dużo za różne modele ekspresów a różnią się tylko osprzętem bo środek pozostaje ten sam... Czy np philips i saeco to też to samo części te same

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Sierpień 2024, 17:10:44 »
Krups też posiada metalowy moduł zaparzający sprzężony z termoblokiem? Bo na tym Twoim filmiku z Krupsem, to za bardzo nie widać.

Na zdjęciu WMF perfection:
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 17:13:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #35 dnia: 26 Sierpień 2024, 17:13:37 »
Krups też posiada metalowy moduł zaparzający sprzężony z termoblokiem?

tak proszę bardzo nawet ten sam co w WMF
 tak samo - na
www.klinikaagd.pl/czesci-agd/7-Kocio%C5%82+ekspresu+do+kawy-%7C0;KL831U489/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwz7C2BhDkARIsAA_SZKZaTojO2-XO5GCttI1yG9z9fdaluvDcsUA2Oph0hu4xFJuSIFQ8_20aAo0YEALw_wcB

masz tutaj zaparzacz do którego obniża się tłok prasujący kawę i grzałka jest w tym kotle w środku rurka czyli thermoblok
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2024, 17:20:30 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Sierpień 2024, 17:46:25 »
W jakich automatach, modelach Krupsa siedzi ten lepszy TB, bo w tych tańszych to na pewno go nie ma?
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #37 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:01:00 »
W jakich automatach, modelach Krupsa siedzi ten lepszy TB, bo w tych tańszych to na pewno go nie ma?
w każdej seri EA 81* 82* w sumie każdy krups od ponad 15 lat ma ten sam thermoblock co na zdjęciu... może oprócz ea9000 ale różni się tylko tłoczkiem do prasowania bo ma wbudowaną stałą rurkę a nie dokładaną ale nawet można zamiennie montować

każdy model krupsa nawet te aktualne ea89 , ea 87 itp wszystko jest to samo ... a dopiska quadro force młynek to tylko dopiska to dalej ten sam młynek tylko marketing

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:38:43 »
każdy model krupsa
Dalej brniesz. Raz piłem z tego ich najdroższego Krupsa i z tych tańszych modeli, to nie to samo, a sam porównujesz Krupsa do WMF-a perfection, a to już czysta aberracja. Ktoś musi Cię podszkolić z obsługi automatu, bo to mylna nazwa.
》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #39 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:46:47 »
Co ci powiem jeżeli w krupsie za 1100 zł siedzi ten sam zaparzacz który link ci wysłałem i jest on także w krupsie za 4 tyś złotych to w czym się różni kawa czarna tu i tu? Bo to o espresso ciągle nam chodzi chyba nie?

Chyba że chodzi ci o mleko spienione i podgrzane do jakiejś tam temperatury i systemy mleczne? Bo się pogubiłem...

Delonghi tak samo czy model za 1300 czy za 3 tyś zł ma ten sam zaparzacz i kawę czarną robi tak samo...

Wiesz ja się nie znam bo jeśli w jednym ekspresie jest zaparzacz ktory dokładnie ten sam jest montowany w ekspresie x razy droższym to nie wiem w czym różnica przy zaparzaniu kawy 🤔 zwłaszcza że termistor, pompka ulka i młynek są te same

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:47:13 »
każdy model krupsa nawet te aktualne ea89 , ea 87 itp wszystko jest to samo ...

No i co z tego.
Widzę że z myszką jesteś dobrze obeznany bo szybko wklejasz to co można znaleźć w necie a nie to co Ty sam zrobiłeś.

Ja wklejam to co pisałem albo zrobiłem bo tutaj jest coś takiego.

Też stoję przed takim wyborem ii po ostatnich wpisach na forum w tych tematach, podpowiedziach Kolegi u mnie padło na taki.
WMF Perfection 640

I taki

KRUPS Intuition Experience+ EA877D

Jka

[/quote]
Kupiłem takie coś Ekspres WMF Perfection 860L CP853D

I uwierz mi na filiżankę kawy (może być kubek) że jeżeli chodzi o Krupsa to nie kupiłem go tylko dla tego że porozmawiałem z osobą co je serwisuje.
Uprzedzę pytanie o WMF nie porozmawiałem z nikim technicznym bo nie znalazłem nikogo takiego.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Ziutek

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Sierpień 2024, 18:53:57 »
Mam zdjęcia na komórce ale co chce wrzucić to nie mam zezwolenia bo mam za mało postów chyba na tym forum no i limit w wielkości jest gdzie ja je roboe w 12 mp... A z serwisantem wmf rozmawiałeś?

Zresztą nie jest ciekawe to że grupę krups ma ten sam właściciel co ma WMF i firmę tefal

« Odpowiedź #42 dnia: 26 Sierpień 2024, 19:06:05 »
Co ci powiem jeżeli w krupsie za 1100 zł siedzi ten sam zaparzacz który link ci wysłałem i jest on także w krupsie za 4 tyś złotych to w czym się różni kawa czarna tu i tu? Bo to o espresso ciągle nam chodzi chyba nie?
Napisałem Ci, że piłem na tej samej świeżej kawie 100% arabiki specialty: z najtańszego Krupsa, średniego  => szybka ekstrakcja na najdrobniejszym mieleniu. Następnie dosyć dobrze przetestowałem WMF perfection, gdzie twierdzisz, że wnętrze to Krups, a espresso bardzo dobre. Tutaj masz drugą turę moich testów WMF-a:

"Następna tura testów.
Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●:

¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g
² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g
³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g

W espresso naprawdę ładna crema, a ciastko zwarte i suche  :ok:
Można też robić latte art - moje nieudolne  :-\. Najlepsza konsystencja wychodziła na nieoddzielnym programie spieniania, ale po ustawieniu maksimów: mleka i pianki w napoju latte macchiato. Najpierw mleko do dzbanuszka, potem espresso do filiżanki i malowanie.

Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że WMF-owi  bliżej do espresso niż ekspreso  :taktak: Córka i zięć są bardzo zadowoleni z jakości napojów i wykonania ekspresu."

A Ty dalej twierdzisz, tylko, bo nie zrobiłeś strice porównań ekspresów, że to jedno i to samo. Tym się różnimy, że ja porównałem, na tej samej kawce wykorzystując swoją kawową wiedzę, a Ty tylko piszesz.

》tertium non datur《

Offline Ziutek

« Odpowiedź #43 dnia: 26 Sierpień 2024, 23:03:24 »
Napisałem Ci, że piłem na tej samej świeżej kawie 100% arabiki specialty: z najtańszego Krupsa, średniego  => szybka ekstrakcja na najdrobniejszym mieleniu. Następnie dosyć dobrze przetestowałem WMF perfection, gdzie twierdzisz, że wnętrze to Krups, a espresso bardzo dobre. Tutaj masz drugą turę moich testów WMF-a:

"Następna tura testów.
Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●:

¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g
² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g
³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g

W espresso naprawdę ładna crema, a ciastko zwarte i suche  :ok:
Można też robić latte art - moje nieudolne  :-\. Najlepsza konsystencja wychodziła na nieoddzielnym programie spieniania, ale po ustawieniu maksimów: mleka i pianki w napoju latte macchiato. Najpierw mleko do dzbanuszka, potem espresso do filiżanki i malowanie.

Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że WMF-owi  bliżej do espresso niż ekspreso  :taktak: Córka i zięć są bardzo zadowoleni z jakości napojów i wykonania ekspresu."

A Ty dalej twierdzisz, tylko, bo nie zrobiłeś strice porównań ekspresów, że to jedno i to samo. Tym się różnimy, że ja porównałem, na tej samej kawce wykorzystując swoją kawową wiedzę, a Ty tylko piszesz.

Dobra niech ci będzie widzę że uparłeś się na parzenie kawy zamiast popatrzeć na to jak wygląda zaparzacz do krupsa i zaparzacz w ekspresie wmf co jest na filmku marketingowym... Mi po prostu chodzi o to że mimo wszystko czy krups czy wmf to posiada to samo serce ekspresu ten sam zaparzacz do kawy i ten sam młynek...
To że sobie ustawisz młynek tak samo go w krupsie mogę ustawić... Po prostu to jest ta sama cześć wykonana dla jednego jak i drugiego,, producenta " choć tak naprawdę Krups i WMF ma tego samego właściciela...

Rację masz nie mam porównania do smaku bo nie miałem wmf ale miałem kilkanaście różnych modeli krupsa do naprawy od modelu ea81 do modelu ea89... Do każdego kupowałem ten sam zestaw naprawczy do zaparzacza i do każdego miałem ten sam schemat czyszczenia, mam też kontakt do gościa który prowadzi szkolenia dla serwisantów krupsa bo sprzedaje on także części do tych ekspresów... Wstawił bym zdjęcia itp ale przez to że moje konto na tym forum jest postawione bardzo dawno temu, prawdopodobnie jest na innych ograniczeniach niż bym teraz stawiał, i w dodatku nie mam wystarczająco dużo postów bym miał zezwolone na dodawanie zdjęć to dziękuję moderatorom że poprawiają po mnie linki bo nie mogę ich normalnie wkleić tutaj...

Ja się nie doczepiłem do kawy że kiedy od wypalenia itp tylko chodziło mi o to że każdy automat można tak samo skalibrować, nie jak może to zrobić prosty użytkownik jak ty sobie ustawisz w skali od 1-4 w opcjach tylko np wyciągnąć młynek i przestawić o parę oczek ustawienie, skalibrować miejsce zatrzymania tłoka na innej wysokości by mocniej lub słabiej ubił kawę, w menu serwisowym ( serwisowym nie ustawieniach użytkownika) zmienić pozostałe parametry...

Poza tym tak jak pisałem wcześniej ekspresy marki WMF dla użytkowników domowych co są przeznaczone mają części od zaparzacza thermoblok i młynek wykonane identycznie jak ekspresy marki krups i to nie jest wyssane z palca bo jak popatrzysz na internecie na filmiki z wmf a potem na części do krupsa to chyba zauważysz uderzające podobieństwo... Jedyne różnice to obudowa, ekran i programy wgrane fabrycznie... A poza tym jak mówiłem mają jednego i tego samego właściciela... Tak samo jest z samochodami różne marki różne modele a części do wszystkiego te same... Inny wygląd tylko

I nie nie jestem ignorantem bo odnoszę się do ekspresów automatycznych... Co powiedziałem jak działają...
Chodzi mi o to że jeżeli są dwa rodzaje ekspresów dosłownie krups i wmf które metodę zaparzania kawy mają dosłownie identyczną przez wzgląd na wspólne części różnią się jedynie obudową i dostępnymi przepisami to jeżeli zależy mi tylko na kawie to czy jest sens dopłacać kilka tysięcy więcej jeżeli zrobią mi tak samo kawę?

Masz linka może https://photos.app.goo.gl/CN7PwVoNqduRdeEL8

Skasuj spacje przed photos i - na. zamień
Krupsy co rozkręcałem nie tak całkiem dawno i filmiki z kalibracji też się pewnie znajdzie, rozebrany młynek też pewnie
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 09:12:09 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpień 2024, 07:16:26 »
 :picardpalm:

Ty dalej twierdzisz, tylko, bo nie zrobiłeś strice porównań ekspresów, że to jedno i to samo. Tym się różnimy, że ja porównałem, na tej samej kawce wykorzystując swoją kawową wiedzę, a Ty tylko piszesz.
Niech ktoś kto ma pojęcie zrobi Ci 40ml  espresso z 16g Jury lub z 14g De'Longhi na ustawach młynka 2÷3 (z 11g WMF-em trudniej będzie znaleźć) na świeżym ziarnie,  a Ty zrób sobie na najtańszym Krupsie i porównaj.

Nic nie zrozumiałeś, oprócz tego, że pozycjonowanie brendów w grupie to sposób na większy zarobek, dzięki mniejszym kosztom.

To mój ostatni komentarz z Tobą. Jeśli ktoś inny ma ochotę, to niech kopie się z koniem.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 07:45:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi