Co ci powiem jeżeli w krupsie za 1100 zł siedzi ten sam zaparzacz który link ci wysłałem i jest on także w krupsie za 4 tyś złotych to w czym się różni kawa czarna tu i tu? Bo to o espresso ciągle nam chodzi chyba nie?
Napisałem Ci, że piłem na tej samej świeżej kawie 100% arabiki specialty: z najtańszego Krupsa, średniego => szybka ekstrakcja na najdrobniejszym mieleniu. Następnie dosyć dobrze przetestowałem WMF perfection, gdzie twierdzisz, że wnętrze to Krups, a espresso bardzo dobre. Tutaj masz drugą turę moich testów WMF-a:
"Następna tura testów.
Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●:
¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g
² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g
³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g
W espresso naprawdę ładna crema, a ciastko zwarte i suche

Można też robić latte art - moje nieudolne

. Najlepsza konsystencja wychodziła na nieoddzielnym programie spieniania, ale po ustawieniu maksimów: mleka i pianki w napoju latte macchiato. Najpierw mleko do dzbanuszka, potem espresso do filiżanki i malowanie.
Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że WMF-owi bliżej do espresso niż ekspreso

Córka i zięć są bardzo zadowoleni z jakości napojów i wykonania ekspresu."
A Ty dalej twierdzisz, tylko, bo nie zrobiłeś strice porównań ekspresów, że to jedno i to samo. Tym się różnimy, że ja porównałem, na tej samej kawce wykorzystując swoją kawową wiedzę, a Ty tylko piszesz.