Autor Wątek: ekspres automatyczny do 4000 PLN  (Przeczytany 15976 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: ekspres automatyczny do 4000 PLN
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Wrzesień 2024, 11:26:25 »
Trzeba było by zautomatyzować cały proces z kolby dosłownie 1:1 czyli odpowiedni młynek z ustawieniem do espresso
Mają takie maszyny w Starbucks. I dalej bardzo słabo.

Ja testowałem raz automat przez dłuższy czas i naprawdę dobre wyniki dają większe uzyski typu Cafe Crema, szczególnie jeżeli wybieramy średnio palone dobrej jakości ziarenka. Najlepsze co wychodzi z "espresso" to "da się wypić" IMHO :). To nadal oznacza, że może być lepiej niż to co serwuje nam na co dzień gastronomia.
Ale odbiega to od dobrego, zaparzanego ze sztuką espresso.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Wrzesień 2024, 11:31:08 »
Mają takie maszyny w Starbucks. I dalej bardzo słabo.
W starbuniu, espresso jest fatalne, dla mnie bez dodatków nie do picia. Jednak, tam jest kawa ciemno palona i i przeekstrahowana, zapewne specjalnie, żeby w wielkim kubasie mleka z dodatkami było czuć kawę.

Ja testowałem raz automat przez dłuższy czas i naprawdę dobre wyniki dają większe uzyski typu Cafe Crema
Też mam takie odczucia. Próba zrobienia na siłę espresso z automatu, to trochę walka z wiatrakami. Jednak dłuższe ekstrakcje pozwalają dobrze wyekstrahować kawę i taka filiżanka kawy z automatu potrafi być zaskakująco dobra. Oczywiście gdy użyjemy odpowiedniego ziarna.
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2024, 11:35:42 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Wrzesień 2024, 11:47:50 »
Ja testowałem raz automat przez dłuższy czas i naprawdę dobre wyniki dają większe uzyski typu Cafe Crema,

Ja co prawda krótko ale sprawdzam sobie mój ekspres na pogrubionym ustawieniu.

IB.jpg

Pod względem temperatury.
IA.jpg

I już dzisiaj wiem że te kropeczki, kreseczki, ziarenka w tego typu ekspresie to pic na wodę fotomontaż, bełkot reklamowy i nić więcej bo to co pokazuje mi termometr to śmiech na sali a tam na sali to śmiech na całym stadionie narodowym :lol2: :lol2:

Ale o temperaturze to temat do innego tematu.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Wrzesień 2024, 12:02:44 »
te kropeczki, kreseczki, ziarenka w tego typu ekspresie to pic na wodę fotomontaż
Jak porównujesz z Decentem to tak to wygląda :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Wrzesień 2024, 12:30:14 »
Jak porównujesz z Decentem to tak to wygląda

I tutaj się mylisz bo porównuję sobie to do tego.

IA.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Wrzesień 2024, 12:58:00 »
Jurku, czemu na siłę próbujesz z automatu zrobić kolbę. Na pewno nic lepszego nie wyczarujesz oprócz prostych ustawień: maksymalna doza, 30 ÷ 40ml uzysku (jak komuś za mocne dolewamy wody, americano), jak nie leci napar z wylewek, to zwiększamy stopień mielenia i ewentualnie sprawdzić, jak się ma temperatura do smaku. Wszystko!
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2024, 13:10:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #81 dnia: 01 Wrzesień 2024, 13:14:31 »
Jurku, czemu!

Niedziela nudzę się :lol2:

i ewentualnie sprawdzić, jak się ma temperatura do smaku.!

O właśnie - temperatura  :lol2: sprawdzałeś jaka jest na którym "kółeczku" masz jakieś pomiary notatki, ja tak i dlatego napisałem że to wszystko pic i nic więcej.
Trzeba pamiętać że to z dodatkowymi akcesoriami do czyszczenia bez paru groszy koszt 9000zł.

Ja tam nic a nic nie chcę udowodnić pokazuję tylko jakie to wszystko słabe przereklamowane i to w ekspresie za taką cenę.
Obiecuję tutaj już nic nie pisać bo temat jest o ekspresie za połowę tej kasy.

A swojego chyba sprzedam za 2/3 ceny sklepowej iii  :redface: :lol2:
I kupię sobie to :ups: gabarytowo podobne :-)

https://www.przyjacielekawy.pl/p/ekspres-do-kawy-ecm-elektronika-ii-profi/

Jka

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Wrzesień 2024, 13:50:28 »
właśnie - temperatura   sprawdzałeś jaka jest na którym "kółeczku
Nie. Po prostu sprawdziłem, na którym zakresie dana kawa lepiej smakuje. Naprawdę, automat to prosty sprzęt, ale trzeba go "rozumieć" :D Brakuje Ci też cierpliwości, gdzie na morzu wymagał jej od Ciebie bezwzględnie Neptun, a teraz na lądzie odreagowujesz :mhh:

A po co Ci HX? Do mlecznych? A co z pozostałymi? Puristika do espresso, a Decent do przelewów?
« Ostatnia zmiana: 01 Wrzesień 2024, 13:56:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #83 dnia: 01 Wrzesień 2024, 14:07:23 »
Puristika do espresso

Ja już dawno nie mam Puristyki za to dalej prywatnie uważam sprzęty ECM za jedne z lepszych na rynku.

Ta tylko że u mnie to takie tam sobie pisanie bo kto da mi za automat o którym napisałem tutaj prawdę  :lol2:+/- 6000 zł

Nic popisać zawsze można do przelewów jakby coś to w szafie mam jeszcze ze 2dwa ekspresy przelewowe a ten maluch jest zajefajny ot tak dla jednej osoby  zawsze mogę go sobie wyjąc albo wystawić K/S

20230524_180720.jpg

Jka

« Odpowiedź #84 dnia: 01 Wrzesień 2024, 14:15:42 »
Ja już dawno nie mam Puristyki
Trudno za Tobą nadążyć😀
za to dalej prywatnie uważam sprzęty ECM za jedne z lepszych na rynku
Zgodzę się co do ekspresów, natomiast młynek można kupić za tę samą kasę lepszy.
Ta tylko że u mnie to takie tam sobie pisanie bo kto da mi za automat o którym napisałem tutaj prawdę  +/- 6000 zł
Fakt :hihihi: Daj mu jeszcze szansę. Jak ktoś musi koniecznie szybko wypić kawę ala espresso w ciągu minuty, to automat mu zrobi.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #85 dnia: 01 Wrzesień 2024, 14:28:45 »
Zgodzę się co do ekspresów, natomiast młynek można kupić za tę samą kasę lepszy

Też już nie mam młynka ze znaczkiem ECM

Fakt :hihihi: Daj mu jeszcze szansę. Jak ktoś musi koniecznie szybko wypić kawę ala espresso w ciągu minuty, to automat mu zrobi.
A mam inne wyjście muszę się pogodzić z tym że stoi na blacie iii co gorsze sam wycieram kurze z niego, dolewam wodę (co chwilę temu zrobiłem) itd. trochę ponarzekać trzeba ale do codziennego użytku dla nie wymagających (takich jak ja) :lol2: maszyna w sam raz.

Trudno za Tobą nadążyć
Swoje lata masz i to powiedzenie zapewnię znasz "że przy jednej dziurze to kot zdechł" :lol2: to co ja mam na stare lata poprzestać na nauce na jednym sprzęcie.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi