Autor Wątek: Pomoc w wyborze, albo ranking marek  (Przeczytany 13053 razy)

Offline Tajemniczy don Pedros

Odp: Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipiec 2024, 18:13:14 »
Powiem tak- pamiętam stare forum( Cp!) i liczyłem może nie na płomienny entuzjazm, ale na jakąś pomoc już tak. No cóż, będziecie Panowie winni, że z braku pomocnej dłoni  takich specjalistów jak Wy, pójdę na łatwiznę:

Włosi coś schrzanili- nie można personalizować pokrywy grupy, więc dalsza personalizacja nie ma sensu :/
Trochę wieje od morza :/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipiec 2024, 23:07:17 »
Wspomniałeś o 10k.
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lipiec 2024, 00:38:51 »
Osobiście wolał bym kupić nową wersję LM Mini R. A za różnicę dokupił młynek Mazzer Major V lub Jolly V Pro.
Ewentualnie Mahlkönig E65S GBW.
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Lipiec 2024, 01:22:39 »
Wspomniałeś o 10k.

Pisałem, że taki budżet podpowiada mi rozsądek. Tylko żeby dokonać sensownego wyboru, trzeba jakoś zakorzenić się w faktach. Póki co kupienie bezzery matrixa, czy profiteca drive'a jest dla mnie tak samo "nierozsądne" jak gs3. Skoro jednak wiem, że LM mają niezłe przebiegi i dla części pasjonatów espresso stanowią punkt docelowy, to w sumie muszę brać pod uwagę ten produkt; brak rozsądku będzie polegał "tylko" na wywaleniu mnóstwa kasy, a nie na kupnie kiepskiej/średniej maszyny.

Przeglądam wątki i widzę, że nie tylko ja mam (z)mieszane uczucia:

Osobiście wolał bym kupić nową wersję LM Mini R. A za różnicę dokupił młynek Mazzer Major V lub Jolly V Pro.
Ewentualnie Mahlkönig E65S GBW.

Słyszałem, że młynek ważniejszy od ekspresu. Na razie jednak, tak jak kolega adios, nie do końca rozumiem, czemu eureka specialita jest bida młynkiem i potrzebuję mazzera, który "pieści ziarna"( opis sprzedawcy), skoro i tak w domowym użytku nie przegrzeję kawy podczas mielenia.

Póki co chciałbym ustrzelić okolice 10k na ekspres i do 5k na młynek( może jeszcze tanią dźwignię La Pa do zabawy?), ale jak pisałem to kwestia rozsądku, a nie ograniczeń budżetowych.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lipiec 2024, 07:30:50 »
może jeszcze tanią dźwignię La Pa do zabawy?)
To czemu nie bawić się na maksa przy tylu kawach (różnego ziarna) dziennie: Profitec pro 800 + Mazzer Philos.

Nowsza wersja z zielonym zegaram i z drewnem jest piękna:
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2024, 07:45:37 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipiec 2024, 08:07:17 »
Dylematy zakupowe zawsze występują.
Budżet znamy, może zacznij na początek  od czegoś  sprawdzonego i ewentualnie później  odsprzedasz, jak nie spasuje.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lipiec 2024, 08:37:12 »
A może coś takiego by Ci odpowiadało?

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-ascaso-baby-t-plus-polerowana-stal-nierdzewna/

Niedługo będzie dostępna wersja z "flow-control" (możliwe że we Wrześniu) ale jeszcze nie ma oficjalnej ceny.

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lipiec 2024, 08:46:41 »
Dylematy zakupowe zawsze występują
Tak jest. Kawosze to mają przechlapane: za mały budżet => źle, nieograniczony => jeszcze gorzej 😁
》tertium non datur《

« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lipiec 2024, 12:11:40 »
Dzięki za nowe propozycje! Tylko że ja potrzebuję zawężenia, a nie poszerzenia pola walki ;)

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć coś spoza listy z mojego pierwszego postu, tylko, kurcze, potrzebuję argumentów- najlepiej z obszarów trwałość/materiały/serwis i rozwiązania techniczne.

Dźwigniowy profitec z zegarem pine green pasowałby kolorem do mojego kitchen aida w kolorze avocado : D Tylko czemu miałbym kupić jego, zamiast dużo tańszej strady? No i one działają na sprężynach, co ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne. Tymczasem kupując La Pa stradivari professional, Bottichelli spaciality i ich młyn cilindro( to chyba to samo co eureka spcialita) płacę 13400 i mam w tym zestawie lekką maszynę, którą mogę zabrać ze sobą na wakacje do domu na Mazurach.

Przyciski, jak w tym ascaso, mnie nie interesują. Miałem kiedyś automat do zabudowy miele i teraz chciałbym maksymalnie zrezygnować z przycisków. Bezzerę też brałbym w wersji MN, a nie DE. Na marginesie- ktoś wie, kto robi bebechy dla miele? Wiem, że Włosi, ale nie wiem którzy;a może to się zmieniło i teraz robi Chińczyk?.

EDYCJA
Zestaw ciśnieniowy z ss jest do professionala, więc cena ww. kompletu jeszcze o 200 w dół.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipiec 2024, 12:24:38 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lipiec 2024, 12:35:59 »
Bebechy dla Firmy Miele robi jak się  nie mylę  JURA .

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Lipiec 2024, 12:43:47 »
Dawno, dawno temu widziałem w środku SAECO...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lipiec 2024, 13:06:14 »
Strada nie ma PID i zaawansowanej grupy w przeciwieństwie do Profiteca.
A ten młynek Cilindro to bardziej Eureka Classico (50mm), tylko w cenie x2 i panel wyświetlacza od Speciality - jakiś dziwny twór :D

W tym budżecie, możesz też kupić dźwigniowy Flair 58 - który jeszcze lepiej sprawdza się jako mobilny ekspres z walizeczką. https://www.ekokapsulki.pl/flair-58-hard-travel-case-flair-58
A do tego ekspres na rota pompie z pid i prefinfuzją https://www.konesso.pl/product-pol-17588-Ekspres-do-kawy-Eureka-Constanza-R-Stal-nierdzewna-polerowana.html

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Lipiec 2024, 13:17:21 »
Aby jeszcze bardziej namieszać Ci w głowie to zajrzyj pod ten link:

https://www.nurri.coffee/portfolio-item/nurri-r-type-sa/

Jeden NURRI Leva jest już u naszego klienta w Łodzi. Czas na spersonalizowany NURRI R-TYPE...
Wkrótce pojawi się na stronie naszego sklepu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Online kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Lipiec 2024, 14:31:35 »
Jeśli ktoś używa zwrotu "witam" w korespondencji, a szczególnie biznesowej, to może da to mu do myślenia, że na niektóre maile czy pisma nie dostaje odpowiedzi.

Dostaję ciągle maile zaczynające się od "witam". Jakbym miał im nie odpisywać, to bym nie zarobił

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lipiec 2024, 11:20:09 »
Strada
Strada to topowy model La Marzocco.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi