Autor Wątek: Pomoc w wyborze, albo ranking marek  (Przeczytany 12972 razy)

Offline Tajemniczy don Pedros

Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« dnia: 11 Lipiec 2024, 15:42:21 »
Cześć!

Przymierzam się do zakupu kolby. Piję czarną(6-8 doppio dziennie). Kawa z mlekiem tylko dla gości. Nie mam specjalnego limitu ceny urządzenia, ale rozsądek każe celować w okolice 10 000 pln. Na chwilę obecną biorę pod uwagę następujące modele:

1. Bezzera DUO TOP MN z Flow Control
2. ECM Synchronika plus zawór Flow Control
3. LELIT Bianca PL162T-EU V3
4. La Pavoni Botticelli Speciality LPSBSS03EU
5. Profitec DRIVE
6. Quick Mill VETRANO 2B 0995 plus zawór Flow Control
7. Ekspres do kawy Rocket "R58 Cinquantotto" plus zawór Flow Control

Czy warto coś do tego dodać? Czy mogli byście wskazać Waszych faworytów z tego zestawienia? Czy któryś wyróżnia się na minus? Która z marek ma najlepszy serwis w Pl? Czy w razie, Waszym zdaniem, mniej więcej podobnej jakości powyższych urządzeń, brać po prostu najtańszy( jeden z modeli mogę kupić na super warunkach)?

Dodam jeszcze, że zależy mi na podłączeniu do wody i kanalizacji, fajnie mieć też system zabezpieczający na wypadek braku wody i dźwignie zamiast pokręteł; do bezzery zniechęca mnie trochę ekran i brak fizycznych zegarów.

Z góry dziękuję za pomoc!

PS Owszem, trochę idę na lenia, ale to z braku czasu; mimo wszystko czytam i oglądam filmiki, na ile mogę :)

Trochę wieje od morza :/

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2024, 23:45:57 »
Cześć!

Dzień dobry, to jest właściwa forma przywitania się na forum  ;)

Jako kilkuletni użytkownik Bezzera Matrix TOP MN mogę polecić Ci ten ekspres bez dwóch zdań.
Ja wybrałem wersję z podświetlanymi akrylowymi bokami. Ekspres wygląda obłędnie, na każdym robi mega wrażenie.
Ekspres działał 3 lata bezproblemowo, nadal działa kolejny rok u nowego właściciela z którym jestem w kontakcie.
Flow Control zamontowałem jakieś 3 miesiące przed sprzedażą. Ekscytowałem się tym przez pierwszy miesiąc, następnie przestałem używać.
Jak dla mnie jest to zbyteczny "gadżet".  Bez tego kawa smakowała mi wybornie. Lepiej skupić się na doborze dobrych ziaren.

Z innych wymienionych ekspresów DB możesz zastanowić się nad R58, ECM Synchroniką, ewentualnie nad Quick Mill nie koniecznie Vertano, solidny ale banalny, tylko ESSENCE.
Wszystkie są dobre, to DB z tej samej półki. Pewnie narażę się niektórym forumowiczom ale Biankę bym odpuścił ze względu na powtarzające się problemy jej użytkowników i cienką blachę  [emoji38] (to drugie to żarcik, wtajemniczeni wiedzą ;) )

Pozdrawiam  kawka kawka kawka
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2024, 23:50:06 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2024, 08:37:58 »
Witam jest passe.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2024, 09:15:32 »
Zaraz, zaraz albo nie załapałem albo naprawdę nie można pisać "cześć"?

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2024, 09:36:43 »

Chyba można, skoro nawet Fux się nie przyczepił. ;)

Oby mimo "off-topicu" nowy kolega dowiedział się, jaki ekspres ma kupić.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipiec 2024, 09:52:00 »
Dodałbym do tych ekspresów jeszcze model BELLEZZA INIZIO R Leva V2 z profilowaniem ciśnienia oraz ASCASO DUO PID PLUS. Obydwa obecnie w Letniej Promocji.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipiec 2024, 19:58:59 »
Serdecznie wszystkim Panom dziękuję!

Gdybym wybierał, kierując się tylko oczami, bellezza byłaby w ścisłej czołówce- fantastycznie wyglądają te niebieskie zegary; cena także atrakcyjna!

Rozumiem, że trudno Wam wskazać jakiegoś zdecydowanego faworyta ze względu na cechy użytkowe. Ponowie jednak pytanie o dostępność i jakość serwisu. Czy w tym aspekcie i kwestii awaryjności wszystkie marki idą łeb w łeb?

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipiec 2024, 20:15:00 »
Przymierzam się do zakupu kolby. Piję czarną(6-8 doppio dziennie).

To jak do tej pory parzone te  dopio 6-8 dziennie? 

No i jeszcze musisz pomyśleć o pasującym do tych ekspresów  młynku, chyba że masz?
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2024, 20:39:57 wysłana przez nto102 »

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipiec 2024, 20:35:17 »
na każdym robi mega wrażenie.

Na dzieciach też? Myśle, że tak.  Jeśli już dopuszczamy  neologizmy "mega wrażenie" to czemu kwestionujemy  różne inne  formy przywitań? Słowo "cześć" jest równie dobre jak przyjęte tu oficjalnie  przywitanie "dzień dobry" (a co jeśli nocą po raz pierwszy wchodzimy na bloga?); natomiast "mega" to z greki (magas), po polsku  wielki, więc spokojnie można napisać:  duże lub ogromne  wrażnie, bez posiłkowania się slangiem. Język jest żywy zmienia  się, ale nie należy tego zjawiska dodatkowo przyśpieszcać, w kwestiach leksykalnych wskazany jest ostrożny konserwatyzm. 
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2024, 20:41:07 wysłana przez nto102 »

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipiec 2024, 21:23:17 »

To jak do tej pory parzone te  dopio 6-8 dziennie? 

Zdradzę sekret, tylko proszę nikomu nie mówić...

A serio, to piję z filtra. 6-8 doppio to szacunek na przyszłe czasy względem obecnego "zużycia".

Młynek mam. Eureke mignon pod flirt. Do ekspresu coś dołączę. Jeżeli nie kupię ekspresu z gratisem w postaci młyna, będę się Was radził :D
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2024, 21:26:02 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipiec 2024, 13:03:35 »
Każdy odpowiada indywidualnie za to jakich słów używa, Pan Fux pisze, że Witam jest "passe" rozumiem, że biegle zna francuski? Jeśli tak to zwracam honor, ale to nie uprawnia Cię do decydowania o tym w jaki sposób ktoś rozpoczyna temat, wiadomo, że espresso rozszerza horyzonty i można sobie wysoko "polatać" ale bez przesady.

A w temacie Vetrano już nie jest produkowane, następcą Vatrano jest Quick Mill Elevate lub Elevate "R", ten pierwszy ma pompę wibracyjną, a drugi ma rotacyjną.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipiec 2024, 15:08:33 »
ale bez przesady.
Przyganiał kocioł...  ;) Nie ma przesady w użyciu zawołania "cześć!" zamiast "witam".

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lipiec 2024, 21:56:38 »
Słowo "cześć" jest równie dobre jak przyjęte tu oficjalnie  przywitanie "dzień dobry" (a co jeśli nocą po raz pierwszy wchodzimy na bloga?)
Tu jakiś głuchy telefon się zrobił.. Fux nie pisał o "cześć" tylko Macjaro jeśli już. Czemu tak? Nie wiem pytajcie autora. Ja uważam, że "cześć" jest jak najbardziej na miejscu. Fux pisał, że "Witam" jest passe, ale chyba chodziło o zwrócenie uwagi, że jest prawidłowe tylko w pewnych wypadkach. Także weźcie,  jak to mówią stare konie - "wrzućcie na luz".
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2024, 22:00:30 wysłana przez krystians »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Lipiec 2024, 23:06:24 »
My „stare konie”  ;) już tak mamy, w pewnych kwestiach jesteśmy ortodoksami  [emoji14]
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipiec 2024, 07:49:07 »
Witam jest passe.
 ;)
Nie tylko, wręcz karygodne.
To jest prawidłowy zwrot, jak i: dzień dobry, dobry wieczór, serwus, hej, hejka, itp. Natomiast wyrażenie "witam" odnosi się do zachowania face to face, np w progu domu, gdy kogoś witamy, na wejściu. Sławetne powiedzenie: witać, to możesz sobie księdza po kolędzie. Tertium non datur!!! Jeśli ktoś używa zwrotu "witam" w korespondencji, a szczególnie biznesowej, to może da to mu do myślenia, że na niektóre maile czy pisma nie dostaje odpowiedzi. Oczywiście, to jego decyzja.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 09:03:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi