Autor Wątek: Pomoc w wyborze, albo ranking marek  (Przeczytany 12975 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lipiec 2024, 11:26:22 »
Czekałem, kiedy się zorientują, że myślą o Stredze :D
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lipiec 2024, 11:45:56 »
Stałem przed podobnym wyborem. Zdecydowałem się na Bezzera Matrix TOP MN z FC.
Niedługo będę jechał po odbiór.

Co zdecydowało ? Wygląd, marka, dedykowany zestaw FC od Bezzery. Bezzera produkuje większość albo wszystkie częśći na miejscu, jest to fabryka, nie montownia jak Rocket, który jak się dowiedziałem sporo podzespołów zamawia, Rocket był głównym konkurentem. W grę wchodził jeszcze Profitec DRIVE ale wybrałem Włochy.

Młynek wybrałem Fiorenzato AllGround Sense.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lipiec 2024, 12:41:53 »
Jeśli ktoś używa zwrotu "witam" w korespondencji, a szczególnie biznesowej, to może da to mu do myślenia, że na niektóre maile czy pisma nie dostaje odpowiedzi.

Dostaję ciągle maile zaczynające się od "witam". Jakbym miał im nie odpisywać, to bym nie zarobił

Cóż, może czasami warto żartobliwie cos zagaić...

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lipiec 2024, 12:48:38 »
Wyrażam obawy, że na tym poziomie to już tylko...    :o

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lipiec 2024, 13:16:02 »
Jeśli ktoś używa zwrotu "witam" w korespondencji, a szczególnie biznesowej, to może da to mu do myślenia, że na niektóre maile czy pisma nie dostaje odpowiedzi.

Dostaję ciągle maile zaczynające się od "witam". Jakbym miał im nie odpisywać, to bym nie zarobił

To jest Twój wybór i wola. Pisałem o drugiej stronie.
》tertium non datur《

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lipiec 2024, 14:52:36 »
1. Bezzera DUO TOP MN z Flow Control
2. ECM Synchronika plus zawór Flow Control
3. LELIT Bianca PL162T-EU V3
4. La Pavoni Botticelli Speciality LPSBSS03EU
5. Profitec DRIVE
6. Quick Mill VETRANO 2B 0995 plus zawór Flow Control
7. Ekspres do kawy Rocket "R58 Cinquantotto" plus zawór Flow Control

Koledzy dużo napisali, ale w sumie precyzyjnej odpowiedzi na pytanie nie udzielili :)

Biorąc pod uwagę, że cenowo te ekspresy plasują się raczej na tej samej półce cenowej, to najciekawsze z tego zestawienia wydają mi się nw.:
1. Bezzera DUO TOP MN z Flow Control
2. ECM Synchronika plus zawór Flow Control
5. Profitec DRIVE

Dlaczego? Ponieważ wszystkie mają świetne podzespoły, ale:
Ad 1. Bezzera ma przewagę w postaci fajnego wyświetlacza, który pokazuje różne parametry i z poziomu którego można sterować funkcjami, których większość ekspresów w tym zestawieniu nie ma (pierwszeństwo grzania bojlera, czas preinfuzji itd.). Minusem Bezzery jest zdecyowanie mniejsza pojemność bojlerów niż np. w ECM i Profitec.
Ad 2. ECM to prawdopodobnie najwyższa jakość w zestawieniu. Największe bojlery.
Ad 3. To byłby mój osobisty wybór. Bliźniak ECM-a, tylko w nieco bardziej minimalistycznej formie. Po ostatnim odświeżeniu posiada (chyba) te same funkcje, co Bezzera, ale w cenie zawór Flow Control i większe bojlery.

Lelit Bianca na papierze też dobrze wygląda, sam mam obecnie małego Lelita i nie narzekam, ale niestety o ile DB w tej cenie są w lwiej części bezawaryjne, tak Bianca notuje trochę gorszy wynik na tym polu - a to gałeczka odpadnie, a to z drewnem coś się dzieje, a jeszcze komuś innemu przyjechała sztuka z źle spasowaną blachą.

Tyle ode mnie. Co byś nie kupił, będzie dobrze - to są super sprzęty, ale kryterium value for money podpowiada któryś z ww. 3-jki.

Smacznej kawusi!
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2024, 14:56:11 wysłana przez Tukidydes »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Lipiec 2024, 17:30:34 »
To jest Twój wybór i wola. Pisałem o drugiej stronie.
Wiem, że pisałeś o drugiej stronie. Ale nie wyobrażam sobie, że ktoś nie odpisuje na biznesową wiadomość, bo ktoś zaczął od "witam".
- Witam. Kupię samochód.
- Nie.

« Odpowiedź #37 dnia: 16 Lipiec 2024, 17:40:14 »
Zależy kim jesteś i czy temu komuś na tobie zależy i ta osoba o tym wie. Lepiej nie zaczynaj od "Witam", bo nie wiesz na kogo trafisz.
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lipiec 2024, 19:33:49 »
Zależy kim jesteś...
Jesteś kim jesteś i kimś innym być nie możesz. Ale kim ci się wydaje że jesteś i kim innym się wydaje że jesteś, to już zupełnie inna historia :smiech:. Wszyscy pełni są przeróżnej wiedzy, a nikt prawie nie potrafi odpowiedzieć na pytanie: kim jestem?

Często, jak widzę takiego "gramatyka" ;), poprawiającego innych, to przypomina mi się historia o Nasruddinie, który dorabiał przewożąc ludzi swoją łodzią.

Pewnego razu wynajął go pedantyczny nauczyciel, żeby przewiózł go na drugą stronę bardzo szerokiej rzeki. Wkrótce po tym jak wyruszyli pedagog zapytał go, czy woda będzie spokojna?
- „Nie pytaj mnie nic o tym”, powiedział Mułła.
- „Rany boskie, czy kiedykolwiek uczyłeś się sztuki, jaką jest gramatyka?”, wykrzyknął wzburzony nauczyciel.
- „Nie”
- „W takim razie straciłeś połowę swojego życia”
Mułła nic nie odpowiedział. Płynęli w milczeniu dalej, gdy nagle zerwała się wielka burza. Łódka zaczęła wypełniać się wodą.
Nasruddin nachylił się w stronę nauczyciela i zapytał:
- „Czy kiedykolwiek uczyłeś się sztuki pływania?”
- „Nie”
- „ W takim razie profesorze, całe twoje życie jest stracone, gdyż toniemy!”

- Witam. Kupię samochód.
- Nie.
:mrgreen:

P.S. Tak tylko retorycznie o tym wspomniałem ;) - nie liczę, że post mój będzie początkiem jakiejś głębszej dysputy :).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline kawosz17

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Lipiec 2024, 19:43:50 »
Zdziwiłem się tylko czy nie można już pisać "cześć"?

« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lipiec 2024, 19:45:58 »
@popcorn
Niezmiennie dziwi mnie fakt, że są Polacy, którym nie chce się używać zgodnie z gramatyką najpiękniejszego języka na świecie, a przy tym razi ich to, że inni starają się wyrażać swoje myśli w poprawnej polszczyźnie :picardpalm:

Nie wiem @kawosz17 skąd Ci to przyszło do głowy? MacJaro chciał być banalnie dowcipny.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2024, 19:51:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lipiec 2024, 19:58:25 »
Nie przesadzaj. Nikomu chyba nie przeszkadza, że pięknie się wyrażasz, masz język giętki, itd...
Jakieś zasady pisowni oczywiście obowiązują, ale chodzi o to, żeby się w tej poprawności nie zagalopować i nie uskuteczniać "gramatycznego Gestapo" na forum ;).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lipiec 2024, 20:10:08 »
Starając się pisać poprawnie => wysilasz umysł, a tym samym przyczyniasz się m.in. do opóźnienia nabawienia ewentualnego Alzheimera 😁 Nie ma za co 😉
》tertium non datur《

Offline kawosz17

« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lipiec 2024, 20:24:58 »
Pewnie MacJaro właśnie chciał być dowcipny. Też staram się zawsze z każdej sytuacji znaleźć coś śmiesznego. Ale temat z "witam" na forum przewija się często dlatego już zgłupiałem czy przesuwamy granicę dalej. Chyba każdy na forum gdzieś robi błędy językowe. Tak już jest. Ważne, że wszyscy wiemy o co każdemu chodzi. Jakiś czas temu w Kanale Zero na YT był profesor Bralczyk. I nagle się okazało, że Stanowski praktycznie każde zdanie mówi źle 🤣

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lipiec 2024, 20:58:15 »
Moja poprawność językowa zatrzymała się na 95% z matury 18 lat temu to mogę tego nie ogarniać. Dla mnie zasada jest następująca: nie podoba się to nie używaj i nie zwracaj uwagi jak nie poprawnie i wtedy mamy gimnastykę  :o

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi