Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197904 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #540 dnia: 27 Wrzesień 2024, 13:53:09 »
Pracuje na maxa na 8 bar, @Krakus pisał, że ma 8bar na pompie. Podkręcę elektrozawór do 7-8 bar.
Na razie działa fajnie, zmieniłem restryktor na metalowy, precyzyjny. Woda ma 95-100 ppm. Dołożę jeszcze ten zaworek do płukania membrany i filtr węglowy z kokosa na wyjściu.
Ile ppm ustawić, aby nie było kamienia, a woda była zdatna do picia i do ekspresu?
Kretyńskie pomysły UE z nakrętkami doprowadziły mnie do rezygnacji z wody butelkowanej i pojawił się saturator.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #541 dnia: 27 Wrzesień 2024, 14:45:49 »
Ciśnienie regulujesz na pompie, a zawory spełniają rolę zabezpieczeń - ten na wejściu pompy przed suchobiegiem, ten na wyjściu przed nadmiernym wzrostem ciśnienia. Pompa ma pracować cały czas.

Ja mam TDS ustawiony na 130-140 i kamienia (w czajniku) nie ma, ale to pewnie też zależy od składu chemicznego wody.

Z ciekawości, jaki masz TDS po membranie, a jaki przed wejściem do osmozy?

PS. Podrzuć fotkę restryktora.

Offline Derdi

« Odpowiedź #542 dnia: 27 Wrzesień 2024, 15:02:17 »
@gromog takiego restryktora używasz?

Jak regulujesz? Na oko?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #543 dnia: 27 Wrzesień 2024, 15:26:56 »
Ja regulowałem na miernik TDS.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #544 dnia: 27 Wrzesień 2024, 19:36:58 »
Właśnie takiego jak na foto używam.
Solidnie zbudowany w porównaniu do tego plastikowego z regulacją. Podobnie jak w młynkach delikatny ruch zmienia parametry wody. Miernikiem TDS ustawiałem.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #545 dnia: 30 Wrzesień 2024, 09:27:43 »
Ja też zakładałem podobny.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #546 dnia: 18 Listopad 2024, 13:51:43 »
Właśnie wymieniłem filtry wstępne w moim systemie i przypomniałem sobie o wcześniej rozmowie tutaj na temat zakładania 2 sedymentacyjnych bo się zapychają. Więc zrobiłem zdjęcie starego po ponad 3 miesiącach użytkowania 0,5 mikrona. Wygląda niewiele gorzej niż nowy i do zapchania mu jeszcze daleko. Największe zanieczyszczenia jak można zauważyć pochodzą z węglowego na którym zewnętrzna bibułka też nie wygląda jakoś źle. Używam węglowy 5 mikronów jako pierwszy po to właśnie żeby nie zapychał membrany. :taktak:
20241118_085414.jpg
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2024, 13:58:39 wysłana przez Artisz »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #547 dnia: 18 Listopad 2024, 20:36:44 »
U mnie jest 20 mikronów - węglowy - 5 mikronów. Chyba u większości tak jest, aby nie zapchać membrany pyłem z węgla.

Mój nowy zestaw leży już ponad miesiąc na składzie celnym

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #548 dnia: 18 Listopad 2024, 20:59:22 »
Mój nowy zestaw leży już ponad miesiąc na składzie celnym
Płaciłeś cło i podatek z góry? Jak nie, to może być przyczyną, ja tak miałem z Pocztą Polską.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #549 dnia: 20 Listopad 2024, 11:40:24 »
To tu są moje zdjęcia - woda z Krakowa (północno-zachodnia część) po około 6000 litrów. Brązowa maź jest bez smaku ani zapachu, wejściowy filtr 5um.

Offline Poppin

« Odpowiedź #550 dnia: 20 Listopad 2024, 12:01:16 »
Może nieco na uboczu głównego tematu ale...Czy można w domowych warunkach rozsądnie użyć odwróconej osmozy by zagęścić ciekłą żywność (np. sok czy mleko)?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #551 dnia: 20 Listopad 2024, 12:32:27 »
Brązowa maź jest bez smaku
Mam nadzieję że tego nie próbowałeś 😉. Ta maź to raczej wina leciwych rur w Twojej części miasta. Ja 5um używam na głównym wejściu na cały dom więc fitruje dużo więcej niż tylko w RO i przy wymianie jest trochę przebarwiony ale nie ma nic podobnego jak Twój na zdjęciu. Współczuję takiej wody, przy takiej to u mnie by szedł do wymiany co miesiąc.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 12:36:40 wysłana przez Artisz »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #552 dnia: 21 Listopad 2024, 10:46:09 »
woda z Krakowa (północno-zachodnia część) po około 6000 litrów
Biorąc poprawkę na to, że taki filtr kosztuje 5 zł od razu kupiłbym cały karton i wymieniał co miesiąc...

Offline Derdi

« Odpowiedź #553 dnia: 21 Listopad 2024, 13:45:15 »
Koszt pojedyńczego filtra pomijalny, bardziej uciążliwy dla mnie proces wymiany.

Offline MichalCK

« Odpowiedź #554 dnia: 04 Grudzień 2024, 22:11:55 »
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy. Miło mi znaleźć się w tak zacnym gronie. Stoję przed wyborem systemu filtrującego. Szukam czegoś bardzo kompaktowego i niemal zdecydowany jestem na Nanopad - widziałem jego działanie i generalnie mi odpowiada. Jako człowiek z problemami jelitowymi, zmuszony jestem ograniczyć bakterie do minimum, ale zależy mi jednocześnie na tym, żeby zachować część minerałów zawartych w wodzie, która w moim mieście (Kielce) jest generalnie dobrej jakości. Z drugiej strony mam możliwość zakupić nowe, podobne (kompaktowe z pompą, wyświetlaczem, wskaźnikiem TDS po filtracji) urządzenie za mniej niż połowę ceny Nanopada dedykowane do systemu odwróconej osmozy z membraną 600GPD. Przeczytałem cały wątek, szukałem w internecie i nie znalazłem odpowiedzi, a mam za mało wiedzy, żeby wywnioskować odpowiedź na moje pytanie. A mianowicie - czy w takim urządzeniu dedykowanym pod membranę osmotyczną mogę zainstalować membranę nanofiltracyjną? Oczywiście przy założeniu, że obie są w takiej samej obudowie? (na chłopski rozum różnią się przecież tylko wielkością otworów w membranie).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi